Подкаст епизод 012 ǀ Вдъхновения ǀ Борислава Люцканова

 

Време за слушане  27:52 минути

Може да слушате и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще ви запозная с една интересна личност, която е пълна с енергия. Казва се Борислава Люцканова.

Борислава е основател на издателство „Вдъхновения” и създател на безглутенова серия от продукти с марката „Ями”.

Валентина: Борислава, здравей! Благодаря, че прие поканата ми да гостуваш в подкаста. Моля, представи се пред нашите слушатели и ни разкажи какво те вдъхнови да основеш издателство „Вдъхновения” и кога се случи това?

Борислава: Здравей, Валентина! Благодаря и аз за поканата! Пожелавам много успехи на подкаста, следя и аз нещата с интерес и се надявам да има много нови почитатели и в бъдеще.

Какво ме провокира да създам издателство „Вдъхновения”? 

Интересувам се от здравословно хранене, по лични причини, повече от 15 години. През това време виждам всякаква информация, която се структурира по различен начин – всеки настоява и твърди за 100% достоверност на нещата, без да се задълбочава много в източниците, които използва.

Аз самата бях веган 4 години и още в самото начало, когато започна пътя ми към здравословното хранене, знам какво е да бъдеш в крайности, да отричаш определени храни. Разбира се вече веднъж като тръгнеш по този път, те следват нови и нови неща, това е една наука, която се развива доста бурно последните 10-15 години. Най-общо ще я нарека Диететика, макар че нещата излизат от много други области. Нещата са наистина доста интересни и вълнуващи, но в същото време могат да бъдат и много объркващи.

Това, което издаваме във „Вдъхновения” е предимно клинична нутрициология, тоест авторите са лекари, които първо са били лекари практици. Една от нашите авторки д-р Сара Готфрид е гинеколог, дори хирург, с над 30 години практика, любител по йога, но и нутрициолог – хранителен терапевт. При нея се оказва, че след дълъг практически опит, тя има нужда да разшири нещата заради нейно лично неразположение, с което се налага да се пребори. И всъщност хубавото на нещата, които издаваме, специално по отношение на храненето (това е много важно да кажа, защото виждам, че има доста неясноти в тази посока, затова напоследък често го казвам) е че един хранителен режим, който е за определено неразположение (при хашимото или хормонален дисбаланс) не отрича препоръките на конвенционалната медицина. Така че това е нещото, с което много се гордеем. Всъщност напротив – трябва да вървят успоредно нещата. 

И така подбираме много внимателно авторите.

Всъщност аз за издателството мога да говоря безкрайно, просто ми кажи на теб и на слушателите какво би ви било интересно?

Валентина: Следващият ми въпрос беше интересен – ти донякъде го започна вече и може да продължиш по тази тема.

Борислава: Всъщност ние много внимателно и прецизно избираме концепциите на самите автори, историята която имат, професионалната експертиза също, защото сторителинга (разказването на истории) влезе много активно в маркетинга и се измислят много интересни истории, които не винаги са достоверни. Така че се научихме и за това да следим. Няколко са основните критерии – прецизност, достоверност, научна обосновка. Ние имаме книги, които имат 80 страници библиография, така че ако човек наистина се интересува да навлезе по-задълбочено в нещата. Важно е да кажа също, че книгите са написани така, че неспециалист може да ги чете. Практичност е един от принципите, по които подбираме също книгите, тоест неспециалист да може да вземе книгата, да разбере за какво му говорим, но също така да може и да приложи част от нещата, които винаги казваме, че е добре да бъдат консултирани и с лекуващия лекар.

Така че по много признаци избираме и авторите и книгите (темите) – практичност, достоверност, ефективност са част от основните критерии.

Валентина: Кога започнахте с издателската дейност? 

Борислава: Преди седем години започнахме издателската дейност и мога да разкажа историята, защото аз се занимавам с книгоиздаване много отдавна, от 2003 година. Когато започнах да се интересувам вече по-подробно от здравословно хранене, започна да излиза много информация в интернет, където е ясно, че има и добра и не толкова добра информация, както и книги. Конкретната книга беше за алкално-киселинен баланс, в която пишеше, че всички плодове са алкални, а ние много добре знаем, че това не е така вече, но към тази дата не всички знаеха, че това е така. И всъщност това беше една от основните мисии на издателството, да публикува книги, които нямат подвеждаща информация. Ние си проверяваме много от нещата, които пише в самите книги.

Валентина: А по какви теми са книгите ви?

Борислава: Здравословно хранене, клинична нутрициология (авторите са лекари, които прилагат и конвенционална и хранителна терапия успоредно), етерични масла, натурална козметика. Козметиката е един от дяловете на холистичната медицина, доста подценяван, но козметиката е ключово важна за нашето здраве и трябва наистина да бъде натурална. 

Валентина: Точно така, тук съм съгласна. Това, което слагаме върху кожата си го ядем директно.

Борислава: Да, това е един от принципите по които може да разпознаем и да направим избор – ако нещо може да го изядем, то може да го намажем върху кожата си. Ако не можем да го изядем, тогава пропускаме да го мажем.

Валентина: Прави ми впечатление, че много малко хора си дават сметка за това. Хората, които идват в магазина например – много често говорим за козметика, за масла и именно това ми прави впечатление, че не си дават сметка, че това което мажат върху себе си трябва също да бъде чисто, защото влиза много по-бързо през кожата в кръвообращението, отколкото храната дори.

Борислава: Да, и за разлика от храната, която все пак минава през няколко филтъра, храносмилане, черен дроб и така нататък, козметиката директно чрез кръвта влиза в тялото. Няма да задълбочавам, но новите изследвания не са много оптимистични в тази посока. 

Голяма част от нашите читатели са запознати с това и аз много пъти казвам, ако трябва да направиш избор дали храната да ти е чиста или козметиката, първо започни с козметиката, защото (пак казвам) там филтрите са много по-малко и тя много по-бързо влиза в тялото, повишава токсичното натоварване. 

Друг е въпросът, че има много одобрени консерванти, които са обявени като безвредни в малки количества (дози). Въпросът обаче е какво е малка доза, ако този химикал присъства в околоочния ми контур, в крема ми за лице, шампоана ми, балсама ми, пастата за зъби, крема ми за ръце и аз всеки ден мажа малки дози в един продукт, но реално химикалът се съдържа в почти всички, темата е много голяма, така че ако искаш може отделно да говорим за това друг път. Имаме книги в тази посока.

Валентина: Можем да, може да направим отделно интервю само за козметиката, а на първо време, който има интерес, може да погледне книгата ви „Натурална козметика приготвена у дома”

Там има много интересни рецепти.

Ако искаш нещо друго за издателството да разкажеш, ако не - преминаваме към безглутеновата марка „Ями” (Yummy), която ти създаде.

Борислава: Ами аз пак казвам, че за издателството мога да говоря много и за нещата които сме издали. Обратната връзка е много положителна. Хора са успели да решат немалка част от неразположенията си. Вече можем да се похвалим и с това, че има и доста лекари, които препоръчват нашите книги, защото те сами са се убедили в практиката, че нещата работят. Нещо, което накара преди години конвенционалната и алтернативната медицина да воюва, имаше определени алтернативни лечения, които изключваха категорично конвенционалната мадицина, което създаде една излишна фрустрация и от двете страни. Разбира се, че трябва да има баланс между двете, в определени ситуация просто няма как да избираме между едното и другото.

Валентина: Какво те накара да създадеш марката „Ями” (Yummy)? Знам, че това е безглутенова линия от няколко продукта и също така знам, че в тези продукти има само подбрани качествени суровини, без добавки, без химически елементи… Защо я създаде? Какво те подтикна?

Борислава: Знаеш, че аз се храня без глутен и без млечни от много години. Интересното при мен е, че съм правила много изследвания, които показват, че толерирам и глутен и млечни. Реално обаче, на практика, нещата са малко по-различни, защото имам наистина моментална реакция. 

Още в самото начало, когато започнах да си правя безглутенови хлебчета и други неща, нямаше изобилието, което има в момента – всички видове брашна… Тогава не бяхме чували за кокосово брашно, брашното от киноа беше нещо от порядъка на 50 лева за килограм, защото е изключително екзотичен продукт. Всъщност по това време и какаовите зърна бяха някъде от порядъка на 80 лева за килограм, това е 2006-2007 година. 

Имала съм много неуспешни опити да си направя безглутенов сладкиш и безглутенов хляб, защото дори да ядеш качествена храна и да нямаш необходимостта да хапнеш нещо сладичко, просто понякога наистина имаш нужда от сладко, а и хляба е много важен – ние българите си обичаме много хляба и не обичаме да ни го махат от диетата. 

С времето си направих няколко рецепти, които знам, че са гарантирани и с тях няма някаква опасност от провал в кухнята. Един от първите хлябове, които направих преди много, много години беше със смляна в кафемелачка леща, което в момента не е необходимо да се прави, защото можем да си купим и протеин от леща и много други неща. Това беше една от причините и това са рецепти, които съм тествала през годините. Отделно ми направи впечатление, че когато стана малко по-масов проблема с безглутеновото хранене, се появиха много неща на пазара, които са направени основно от рафинирана царевица и рафиниран ориз.

Една от нашите автори, между другото, въведе ново понятие, че всъщност когато минем на безглутенова диета, обикновено ние какво правим – опитваме се да заместим белият хляб с безглутенов хляб и купуваме първото, което ни попадне. Перфектно е да е в готов вариант, защото ние сме отвикнали да си правим хляба сами у дома. И тогава всъщност Изабела говори за “боклучава безглутенова диета”, защото голяма част от безглутеновите продукти, няма какво да го преиначавам, да си го кажем директно, съдържат наистина изключително преработени, рафинирани бързи въглехидрати, които е по-добре да не консумираме. Като започнем с ГМО царевица, която е силно рафинирана, обаче изпилена цена и съответно виждаме как може да постигнем цената на бялата паста с цената на безглутеновата паста, предвид това че безглутеновите продукти са много специфични. 

При тях много трудно се постига консистенция, мекота, пухкавост – просто се работи по-трудно с тях, защото липсва глутена, който е спойващия протеин и елемент. И се добавят вече и гуми, някои от тях са синтетични, други са натурални – естествени, растителни. В интерес на истината аз не съм проучвала за гумите, но просто оставам с особено мнение, защото не ми звучи логично ако гумата от млякото, от глутена, от други храни запушва артериите и причинява някакъв дискомфорт, на храносмилането също се отразява зле – защо да приемам гума от естествен произход… тя гумата в глутена пак е от естествен произход. 

Пак казвам, не съм го проучвала задълбочено въпроса, но аз лично държа в храната ми да няма гуми, без значение дали са естествени или с друг произход. 

И така като махнем рафинираните леки съставки, които хубавичко набухват, допълнителните консерванти, гумите и маята също, защото маята както знаем е дрожди. В малки дози не са проблем за храносмилането, но тук пак опираме до въпроса какво значи малки дози за мен, какво значи малки дози за теб и така може много да говорим по тази тема. И така, като махнем всички тези неща, много трудно можем да направим един продукт, който да е мекичък, вкусен, пухкав, да се доближава до белия хляб, а в същото време да няма глутен. И така се роди идеята за “Ями”, работим по нови продукти от доста време и мисля, че вече е време да ги пуснем. Те са готови от много време, просто трябва да ги пуснем.

Валентина: Какви са суровините, които влагаш в “Ями”? Знам, че ги взимаш от голям дистрибутор на био храни.

Борислава: Да! Това са кокосово брашно и брашно от нахут основно. Нещата, които влагаме вътре са естествени спойващи вещества като хуск, тоест наистина изцяло натурални. Много клиенти са ме питали наистина ли само това съдържат, защото …

Валентина: Да, като видят състава и не могат да повярват хората.

Борислава: Да, тези, които си следят с какво се хранят. Защото пак казвам, че безглутенови варианти можем да намерим вече много и всякакви, буквално на всякаква цена.

Валентина: Само да не им четеш етикета…

Борислава: Ами повечето са така да. Случвало ми се е да ходя на гости на приятели и те казват “Ето специално за теб купихме безглутенови кексчета, безглутенов хляб” и аз казвам “Не, аз това няма да го ям, не ви съветвам и вие да го ядете”. Леко конфузна ситуация се получава, но…

Валентина: Важно е, важно е какво съдържат безглутеновите наистина… Аз винаги обръщам внимание на клиентите, защото само да е без глутен не върши работа.

Борислава: Да, да. То не е само безглутеновите, то въобще прави впечатление, че индустрията здравословно хранене се развива също с много бурни темпове. Има доста подвеждащи етикети. Вчера например купих кето бисквити, които са с глюкозо-фруктозен сироп… В бързината просто трябваше нещо да взема и не прочетох етикета, съответно не ги ядохме в къщи… Но отговорността за нашето здраве остава лично наша и въпреки, че е много досадно да четем етикетите, добре е да се научим да го правим.

Валентина: Точно така, това аз също го подкрепям. Колкото и да са малки буквите и да нямаме очила… по-добре го остави на рафта, отколкото да вземеш нещо, което е пълно с боклуци…

Аз знам, че си кулинар, кажи какво обичаш да правиш много?

Борислава: Десертите са ми слабост, но не само… Интересното при мен е, че както съм почитател на гурме културата и то с много резерви, защото там соевият лецитин върви яко и не само той, има и много други неща. Много обичам неща, които са с традиционни вкусове, рецепти, които са ми голямо предизвикателство са такива с 3-4 съставки, максимум до 5, които обаче да подчертават натуралния вкус на храната. Така че да, при кулинарията моите интереси са в доста широк диапазон.

Валентина: Да, знаем ги ние твоите вкусни бонбони, тортички – само от няколко съставки.

Кажи ни има ли нещо около теб свързано с нутрициологията?

Борислава: Има да, най-новата новина е, че се сертифицирах при една от нашите автори, Хейли Помрой, тя има програма, която прилага над 22 години в Щатите, казва се “Ключът към бързия метаболизъм”. Тя реши да разшири гласността за този хубав режим, който не само подпомага отслабването, но балансира и метаболизма. Всъщност метаболизма отговаря за много жизнени процеси в тялото. И така от лятото на 2022 година съм и фаст метаболизъм коуч. Сертифицирана съм при Хейли Помрой и правя няколко програми, имам допълнително консултации. Нейната книга е издадена при нас от шест години (2022), на български. През това време имам много, много контакти и обмяна на опит с читатели, обратна връзка, създадени менюта и мога да кажа, че темата е много интересна. 

Валентина: А правиш ли курсове?

Борислава: Имам два курса, които са по-скоро в практичната част. Ако човек вземе книгата, прочете я и се мобилизира да готви по нея, има рецепти, може да ги направи и сам. Имаме читатели, които са успели да я приложат сами много успешно, с изключителни резултати. Има хора, които са ни изпратили снимки, виждаш двама различни човека – преди и след. Няма да забравя една дама, на която всъщност казах, че е свалила 20 години, а не 25 кг. Тя беше свалила 25 кг, но всъщност визуално, буквално беше свалила 20 години.

Така че да, вече минаха две програми (2022), които бяха с свързани с промените в начина на живот, практическата част беше как да си направим храната вкусна, как да си създадем собствено меню, как да се предизвикаме да хапваме малко по-разнообразно, малко по-здравословно, като в същото време постигаме резултати и съответно тези програми завършват с насоки как да продължим да поддържаме здравословните си навици.

Валентина: А практическата част в какво се изразява – готвите на живо или какво?

Борислава: Все още не готвим на живо, това предстои през 2023 година. Искам да направя няколко такива майсторски класа, как да си приготвим храната, защото аз имам доста опит с рецептите, знаеш, че преди време имах и сладкарница. Едно е когато приготвиш ти нещата и човек да ги види, съвсем друго е когато дадеш само рецептата. Виждала съм сготвена моя рецепта, така че не мога да я позная. 

Курсовете ще правя за тези, които имат нужда, защото факт е че някои от хората, които се включиха и в програмите и хората, които правят сами режима по книгата, имат достатъчно кулинарно въображение и успяват да направят наистина много интересни неща. Но тези, които имат нужда от малко подкрепа, хубаво е, че вече могат да я получат. 

Валентина: Чудесно, успех и през 2023 година. Ще разкажем и за това.

Има ли още нещо, което искаш да кажеш на нашите слушатели/читатели, в края на разговора?

Борислава: Да бъдат по-отговорни за здравето си. Всички знаем, че то е най-важно, но в момент, в който го загубим, тогава се подсещаме по-осезаемо. Всички знаем, че е по-добре да изберем превенцията. Здравословното хранене може да бъде вкусно. Достатъчно рецепти има и в Интернет и в нашия блог, и в книгите ни. Хубаво е да се предизвикваме от време на време, да сготвим нещо ново, за да си поглезим и кулинарните сетива и да си предизвикаме кулинарните умения. Да положим малко усилия в тази посока.

Валентина: Чудесен завършек на разговора. Отново ти благодаря, че отдели от времето си да ми гостуваш. Надявам се някой ден отново да го направиш и да разкажеш някои други вдъхновяващи истории. 

Борислава: Благодаря и аз за поканата. Знаеш, че аз имам много истории, така че да, ще се радвам да си организираме още едно рандеву. 

Пожелавам много успех и много здраве на всички слушатели/читатели, да имат чудесни и уютни празници и много вкусни гозби на трапезата, здравословни.

Този епизод достига до вас с подкрепата на работилничка за чисти сапуни При.Родата и Яна Стоянова.

Яна твори със сърцето и ръцете си. 

При нея ще намерите качествени занаятчийски сапуни, балсамчета за устни, прах за пране, препарат за съдове – всички това ръчна изработка от чисти съставки без химия, с грижа за човека и природата.

Продуктите на При.Родата може да намерите на тяхната интернет страница, в Инстаграм или на Фейсбук профила им.

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! 

Остане здрави и добри! 

Усмихвайте се!

 



По-стара публикация По-нова публикация