Хранене – вечната тема

Храненето е една безкрайно обсъждана тема. Обсъжда се от малки и големи, обсъжда се от специалисти и лаици.

Храненето е издигнато в култ, защото храната ни държи живи и храната е тази, която ни сближава – знаете, около трапезата всички сме приятели.

Но за много хора основният въпрос е „Как храната може да поддържа здравето ни”? 

Всички сме чували прословутата фраза „Храната може да ви излекува, но може и да ви разболее"!

Реших да напиша моя личен опит, защото наскоро имахме здравословно предизвикателство в семейството ми, с което много исках да се справим чрез храната.

Познанията ми по темата хранене не са лаишки, но не са и на такова ниво, че да се справя сама.

Благодарение на клиентка на магазина ми, открих изключително вълнуваща и подплатена с научни изследвания информация, относно правилното въвеждане на храните в организма.

С радост ще споделя информацията, защото този метод започна да дава резултати още на вторият ден!

Знам, че ви звучи невероятно, но аз съм безкрайно доволна, че възприех съветите на френския биохимик Джеси Инчауспе и че започнах да третирам здравословното неразположение на член от семейството ми, именно с този метод.

Джеси Инчауспе или по-известна като „Глюкозната богиня", споделя с нас начин за въвеждане на храните в организма.

Системата се състои в това – важно е коя хранителна група приемаме първо и коя след това. Наблюдава се, че глюкозата, която се отделя в организма има различен пик, когато храните се въвеждат по този метод.. 

Или казано с други думи – глюкозната крива може да се изравнява или може да бележи резки пикове и спадове, което е от съществено значение за процесите, които протичат в организма.

Състояния като умора, сънливост, депресия, изтощение, редица автоимунни заболявания, затлъстяване и ред други, може да бъдат предотвратени или овладяни, само като променим навиците си за хранене!

И всичко това е доказано с наблюдения и изследвания.

Джеси Инчауспе ни предоставя 10 основни съвета, които може да следваме с лекота! Въпрос на седмица-две е да си създадем тези навици.

Всичко, което трябва да знаете е описано на достъпен език и много подробно в книгата „Глюкозната революция", която само за година от издаването си, е преведена на над 30 езика.

Но да се върнем към съветите – ще ги систематизирам накратко.

Тук само искам да вметна нещо много важно – авторката НЕ говори за качеството на храната, а само за реда по който вкарваме храната в организма - начина по който се храним..

Лично аз обръщам голямо внимание на качеството, защото за мен е важно! Например: не избирам бяла захар, а кафява или кокосова. Ако трябва да е брашно, то е био бяло или пълнозърнесто брашно и в този дух избирам всички продукти, които използвам.

И така ето съветите, които дава биохимика Джеси Инчауспе в книгата си „Глюкозната революция”:

Съвет 1: Яжте храни в правилния ред.

 • Правилният ред да ядем храната си, за да сведем до минимум скока на глюкозата при хранене, е: 1. Фибри, 2. Протеини и мазнини, 3. Нишестета и захари.

Съвет 2: Да се започне храненето със зеленчуково предястие (салата).

 • Зеленчуковите закуски намаляват скока на глюкозата на храненето, което ги следва. Целта е количеството на зеленчуците, които приемате като предястие, да съставляват около 30% от храната за това хранене.

Съвет 3: Спрете да броите калориите. 

 • Броенето на калории не подобрява непременно здравните резултати. И не всички калории са равни: калории получени от фруктоза са по-вредни от тези от глюкоза.

Съвет 4: Закуската да е винаги солена. 

 • Питателната закуска се състои от протеини (основната част), мазнини, фибри (ако е възможно), незадължителни нишестета, и нищо сладко освен цели плодове по избор (само за вкус).

Съвет 5: Всеки вид захар е с една и съща молекула за организма.

 • Всичката захар е съставена от глюкоза и фруктоза. Всички те имат еднакво въздействие върху нашето тяло, приемайте тази, която предпочитате.

Съвет 6: Изберете десерт вместо сладка закуска.

 • Ако искаме да хапнем нещо сладко, по-добре е за глюкозата ни, да го приемаме като десерт след хранене, отколкото като лека закуска между храненията! Това е важно.

Съвет 7: Прием на вода с оцет. 

 • Оцетът може да се приема преди обяд или вечера (или на обяд и на вечеря) така: 1 супена лъжица във висока чаша вода (със сламка) или като дресинг за салата, в идеалния случай до 20 минути преди хранене. Това намалява скока на глюкозата при това хранене, с до 30%.

Съвет 8: След като сте се нахранили, раздвижете се. 

 • След хранене, когато можете, използвайте мускулите си за 10 минути, за да намалите скока на глюкозата от това хранене. Примери: разходка, подреждане на къщата, повдигане на краката, леки упражнения.

Съвет 9: Ако трябва да хапнете нещо между храненията, то изберете нещо солено.

 • Сладките похапвания ни доставят удоволствие, солените закуски ни дават енергия. Солените похапвания включват протеини, здравословни мазнини и фибри.

Съвет 10: Сложете „дреха“ на въглехидратите, които приемате.

 • Поставянето на „дрехи“ върху въглехидратната храна, означава добавяне на протеини, мазнини или фибри. Това намалява скоростта на усвояване на глюкозата в нашето тяло.

Или с други думи: Протеините, мазнините и фибрите поддържат нивата на глюкозата стабилни. Добре е те да бъдат в основата на това, което ядем!

Това е всичко!

Елементарно, нали? И никак не е трудно да се следват тези съвети.

Сега дочувам от тук-там: „Да бе, то ако беше толкова лесно и елементарно…"!

Дочувам и „Еха, това е уникално и ще го пробвам, нищо не ми пречи…"!

 • На скептиците ще кажа – Ресурса го има, решението е Ваше.
 • На приемащите тези съвети ще кажа - Действайте смело и споделете резултатите си, защото те вероятно няма да закъснеят!

И за финал - всеки от нас избира как да живее живота си, как и с какво да се храни, с кого да се сприятелява, какво да мисли и какво да говори!

В тази статия никой не налага правила на никого!

Тази статия има само информативен характер, целта ми е да запозная повече хора с последните открития свързани с храненето.

Кой как ще приеме информацията, зависи само от самия него и неговите разбирания по темата.

Аз започнах да се храня в този ред. И като казвам започнах да се храня, то имам точно това предвид, защото години наред не се хранех редовно – просто нямах време за това. 

Улисана в работа, по цял ден в магазина, „нямах време" за храна. Изяждах някоя вафла, или солети или нещо дребно, набързо между задачките и с това се приключваше за през деня. 

Основното ми хранене беше винаги вечер.

В последната година забелязах, че трупам мазнини около талията и ханша, но все нямах време да потърся причината и да взема мерки.

Е, сега вече намерих време да се храня, както сутринта, така и на обяд. 

Приготвям храна всеки ден. Нося си я в магазина и намирам време да я хапна.

Резултатът - още през първите две-три седмици забелязах, че мазнините около талията и ханша започнаха да се топят. Виждам го, усещам го по дрехите. За килограми не говоря, защото аз не съм приятел на кантара, не съм се качвала на него от много години. 

Но размера на дрехите се смени за около 2-3 месеца и разликата е видима. За енергията, която кипи в мен, няма да говоря изобщо.

Много хора споделят, че нивата на кръвната захар се балансират, когато се хранят по този метод. Пропагандира се това хранене при хора склонни към диабетни състояния, но винаги е добра идея да се консултирате със специалист нутриционист. В случай, че имате нужда от такава консултация, можем да бъдем полезни - работим със сериозен нутриционист и с радост ще предоставим информация за връзка с нея.

Благодаря, че прочетохте статията!

Надявам се, че тя е била полезна за Вас! 

Ще се радвам да споделите резултати, ако започнете да следвате съветите на Джеси Инчауспе. Може да ми пишете на office@biodarove.com 

Останете здрави!

Валентина Русимова По-стара публикация По-нова публикация