Силна имунна система – не е трудно да се постигне

За да повишите имунитета си за зимния сезон (а и не само), който се слави с наличието на вирусни инфекции и настинки, може да вземете няколко превантивни мерки.

Първо да кажем какво точно е имунна система и какво прави тя?
Човешката имунна система е сложен състав от клетки и протеини, работещи за защита на телата ни от инфекции.
Имунната система може да разпознае микроби, с които се е сблъсквала преди. Именно затова тя е способона да унищожи тези „натрапници" бързо, ако влязат отново в тялото.

Повечето медицински експерти, диетолози и терапевти са съгласни, че здравословният начин на живот и хранене, могат да помогнат за поддържане на функцията на имунната система. Не е за подценяване и фактора наречен „сила на мисълта".

♡ Чиста и питателна храна: Консумирайте богати на витамини и минерали храни – пресни и сушени плодове, зеленчуци, цитрусови плодове, ядки и семена. Желателно е да накисвате предварително ядките, които консумирата, защото така ще ги активирате и ще станат в пъти по-хранителни.

Осигурете си достатъчно протеини от риба, пиле, яйца и млечни продукти. Добра идея е да приемате и конопен протеин, особено ако сте на растително или вегетарианско меню. Конопеният протеин е най-близък до човешкия белтък и се усвоява много добре от организма. Дозата за деня е 30 грама или 1 препълнена супена лъжица. Не е необходимо да приемате повече, защото така или иначе няма да усвоите повече от 30 грама.

Избирайте внимателно продуктите, които консумирате и четете етикетите.

♡ Добра хидратация: Пийте достатъчно вода, за да поддържате организма си хидратиран. Това помага на имунната система да функционира ефективно. За по-доброто усвояване на водата от клетките, може да пиете структурирана вода. Бързо структуриране на водата се постига във вълшебните бутилки Flaska, за които сме писали не един път. Може да изслушате епизода в подкаста ТУК или да разгледате бутилките ТУК.

♡ Редовна физическа активност: Упражнявайте се редовно, за да подобрите кръвообращението и да стимулирате имунната система.

Изберете вида активност, който ви харесва - ходене, бягане, плуване или занимания в зала. Ако смятате, че тази активност ще бъде по приятна в компанията на близък човек, то може да си организирате „спорна среща“.

♡ Добър сън: Осигурете си достатъчно време за почивка и сън. Качественият сън помага на тялото да се възстанови и да се бори с инфекции. И тук има какво да предложим също - интервю с експерт по съня Гергана Радович, може да чуете ТУК. А вълшебната книга-наръчник, която Гергана Радович издаде през 2023 година се казва „Фабрика за сън“ и може да я видите ТУК.

♡ Стрес-управление: Намалете стреса в живота си, тъй като дългото излагане на стрес може да намали имунитета. Опитайте техники за релаксация като йога, медитация или дишане. Ето ТУК може да прочетете статията за начинаещи в медитацията. Стряскащо звучи да медитираш, но всъщност не е толкова сложно. Достатъчно е да се отпуснете в любимото кресло, да си пуснете любимата музика, да си включите лампата от хималайска сол и да мечтаете, да не мислите за негативната част от живота. Звучи ви сложно, но не е!

♡ Избягвайте никотин, алкохол и наркотици: Тези вещества намаляват имунната функция и ви правят по-уязвими за различни болести.

♡ Профилактика: Не чакайте да сринете из основи имунната си система. Превенцията е най-добрия помощник в поддъжане на добре функционираща имунна система. И на практика не ни коства големи усилия, това е просто един навик.

Например, ето една много ефикасна и лесна за изпълнение рецепта за поддържане на организма в кондиция през цялата зима:

Смесете около 50 мл топла вода с 20 капки клеева тинктура и 1 чаена лъжичка масло от черен кимион. Разбъркайте добре и изпийте. Правете това всяка сутрин, след ставане от сън. Може да прилагате този метод през цялата зима – 4-5 месеца. Ще се изненадате от резултатите.

♡ Допълнителни хранителни добавки: При нужда се консултирайте с лекар, диетолог, фармацевт или нутриционист –  вземете допълнителни хранителни добавки, като витамин С, витамин D, цинк или пробиотици.

Също отново ще спомененем за вълшебното масло от черен кимион, пчелен прашец, ехинацея, клеева тинктура – все добри варианти за поддържане на имунната система.

Витамини с натурални съставки, също биха допринесли за здравето на тялото. Такива са витамините „Витаселмин“ на BioVita, чийто състав може да разгледате ТУК.

♡ Поддържайте оптимално телесно тегло: Храненето се съчетава с физическа активност, за да поддържате здравословно тегло. Наднорменото тегло може да повиши риска от заболявания и да намали имунитета.

Имайки предвид тези елементарни поддържащи здравето правила и разбира се ако ги прилагате, ще подобрите имунната си система и ще бъдете по-устойчиви на зимните заболявания. А и ще се чувствате в пъти по-добре, както физически, така и психически.

Да не забравяме, че нашият организъм е едно цяло – духовното и физическото ни тяло са двете части на нашето истинско АЗ.

Останете здрави и се усмихвайте повече!



По-стара публикация По-нова публикация