Подкаст епизод 011 ǀ Ароматерапия и домашни любимци ǀ Здравка Гъркова

Време за слушане – 18:33 минути

Слушайте и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим по една интересна тема в Ароматерапията, която е важна за хората, които отглеждат домашни любимци и същевременно са любители на етеричните масла.

Можем ли да помогнем на домашните си любимци с етерични масла? С какво да се съобразяваме, когато дифузираме масла в къщи?

За да отговори на тези въпроси, съм поканила сертифициран ароматерапевт, който вие познавате от предходни епизоди – това е Здравка Гъркова. Тя е възпитаник на френската школа и споделя с нас, че ароматерапията за домашни любимци се изучава се като отделна дисциплина.

Валентина: Здравче, добре дошла и благодаря, че прие моята покана за това интервю. 

Моля, разкажи ни как да използваме етерични масла, когато имаме домашни любимци?

Здравка Гъркова: Много се радвам, че има хора, които се интересуват от използването на ЕМ и въобще ароматерапията за домашни любимци, т.к. тя би била нещо много полезно за тях (за домашните любимци), но т.к. животните нямат нашата конституция, нямат конституцията на човека, трябва да се обърне по специално внимание на маслата, които са подходящи за домашни любимци и най-вече на маслата, които са подходящи за котките. Котките са по-капризни, във връзка с по-специфичната функция на черния им дроб. Той не може да понася всички ЕМ, защото не може да ги метаболизира правилно.

И другото нещо, което е много важно и трябва да се знае, когато използваме ароматерапията в къщи и имайки домашен любимец, е че обонянието на животните е много по-развито от нашето и те много по-силно долавят аромат, който за нас може да се окаже слаб. Така че трябва да знаем кои масла са съвместими с домашните любимци. Това е въпрос, който интересува много хора, защото все повече хора имат в къщи или кученце или котенце. Между другото и нещо много интересно – има ароматерапия за коне, но тя може да бъде предмет на друг разговор, за тези които се интересуват.

Валентина: Кои са етеричните масла, които можем да използваме ако имаме за домашен любимец котка?

Здравка Гъркова: Етеричните масла, които можем да използваме, ако имаме котка, трябва да съобразим с нейната чувствителност. Котетата са много чувствителни и трябва да се съобразим с тази особеност на техния организъм. Нещо, което по-скоро бих казала, е кои етерични масла в никакъв случай не трябва да използваме при котетата. Това са етеричните масла, които съдържат в голямо количество феноли – най-кратко това са маслата от канела, риган, мащерка тимол, чубрица и така нататък.

Феноли и цинамалдехид – канелата е с цинамалдехид. Това са масла, които в никакъв случай не трябва да се дифузират, нито да се дава на котетето по някакъв начин – да не се пръска самото котето с тях, защото може да му навреди, ако то се оближе или аромата му стане много силно непоносим.

Другото нещо, което е много важно, като общо правило, когато имаме куче или коте в къщи, особено ако е коте, когато дифузираме, трябва да оставяме вратата отворена, за да може то да излезе, ако аромата му е прекалено наситен. Много е важно това и хората трябва да бъдат много внимателни в тази насока. 

Етеричните масла могат да има много положително влияние върху котетата и върху кучетата. Например какво може да дифузираме когато имаме котета. Можем да дифузираме етерично масло от лимон, в много малко количество, може да дифузираме етерично масло портокал, етерични масла от иглолистни дървета. Ако решим да дифузираме масло, което не ни е познато на нас самите и не знаем как ще реагира нашето коте спрямо него, просто трябва да оставим вратата отворена, за да може то да излезе, тъй като това е инстинкт - то излиза не защото ароматът не му харесва, а защото организмът му подсказва, че то трябва да се спаси от нещо, което го грози като опасност.

Другото масло което може да се използва за коте, това е ЕМ иланг-иланг – то наистина има облекчаващо действие и анти-стрес действие върху котетата. Знаем, че те понякога са доста притеснени и стават агресивни. Другото масло, което може да дифузираме, въпреки че аромата му е доста силен, това е масло от валериана. Знаете че наистина валерианата примамва котетата и ги успокоява.

Валентина: А какво означава малко количество – колко капки?

Здравка Гъркова: Малко количество означава, в дифузор с вода, какъвто препоръчвам да се използва, когато имате коте, да се сложат не повече от 2-3 капки, тъй като идеята е да не стане много наситен въздуха в помещението. Ние не знаем всъщност как би реагирало котето и затова особено в началото на дифузията трябва да бъдем по-внимателни.

Спокойно може да дифузираме, цитруси, мандарина, чаено дърво, валериана, лавандула. Но трябва да избягваме силните масла като риган, мащерка тимол, чубрица, аюван – силните масла, които са силни и за хората. Също така да се избягва и етерично масло канела – много е важно да се избягва канелата, когато имаме коте. Не говорим за някакъв бленд, в който има 1 капки канела с още 20 мл други масла, но миризмата на канела, по принцип плаши котето и го кара да напусне помещението.

Валентина: А в случай, че разберем, че сме дифузирали масло, което е повлияло лошо на котенцето, има ли нещо което можем да направим?

Здравка Гъркова:  Да, веднага трябва да спрем дифузията първо. Да отворим за да се проветри и да изведем котето на прозореца, ако сме в апартамент или на двора, ако сме в къща, за да може то да поеме чист въздух. Наистина черния дроб на котката е един много специален орган, където липсват чернодробни ензими, които позволяват трансформацията и елиминиране на фенолните вещества. В резултат на това се получава този проблем. 

Ако пък котето се натрови по някакъв начин, трябва да го заведем на ветеринар и да покажем шишето с маслото, което сме дифузирали. Общо взето доста ограничени са маслата, които можем да дифузираме при котета и бих казала, че трябва да бъдем много внимателни. Котката може да бъде в другата стая, докато си дифузираме. Или, както вече казах няколко пъти, да оставим вратата отворена, за да може тя да си излезе, в случай, че аромата не ѝ харесва. Животните имат инстинкти и нито котето, нито кучето ще се оставят да бъдат отровени, да се самоотровят. Тя няма да седи в стая, ако нещо не ѝ допада – знаете какви са котетата, веднага ще избяга. Така че факта, че тя излиза от стаята, означава че аромата не ѝ допада и тя сама се предпазва по този начин. Това е така да се каже инстинкт за самосъхранение.

Другото нещо, което може да се дифузира при домашни любимци и то с голям успех, това са ароматните хидролати, които може да добавите във водата на дифузора - 1 супена лъжица е достатъчна. Ароматен хидролат от чаено дърво, иланг-иланг, нероли, те са изключително подходящи за домашните любимци.

Валентина: Нещо друго за котетата, изчерпахме ли темата?

Здравка Гъркова: Не сме я изчерпали, има доста неща, които могат да се направят за котетата. Например когато котето е стресирано, може да се дифузират масла, които да го успокоят. Както казах иланг иланг, валериана, лицея, чаено дърво, лавандула, петитгрейн. Ароматерапията за животни си е една отделна наука, така че може да развием по-подробно темата в някакъв следващ момент. Има много рецепти за стресирана котка, за тревожна котка, има доста неща, които биха могли да се направят от гледна точка на ароматерапията – дифузия, различни спрейове, които може да се пръскат в къщи и в близост до самото животно, върху негова играчка и т.н. Наистина ароматерапията за животни е нещо много интересно, което предполагам ще представлява интерес за нашите слушатели (читатели).

Валентина: Да преминем към следващия домашен любимец – кучето.

Здравка Гъркова: При кучетата нещата стоят много по-добре, така да кажа, от гледна точка на ароматерапията. Трябва да се спазват, разбира се, общите предпазни мерки, които важат и за котета. По принцип никога не трябва да се нанасят чисти етерични масла върху козината, нито на кучето, нито на котето. Естествено никога не трябва да инжектираме етерични масла, никога не трябва да се прилагат в очите или върху лигавиците. Не трябва да се дава чисто етерично масло, без съвет на специалист, защото тяхното тегло е много по-малко от човешкото и наистина маслата трябва да са дозирани. Има специални дозировки, които се правят за кученца и котенца.

Как седят нещата при кучетата? – Има много по-малко масла, които са забранени за кучета. Може да се дифузират етерични масла като босилек, лайка, евкалипт лимон, лимон, евкалипт ментол, лаврово дърво, лавандула, лимонова трева, масло мента също, ниаули, палмароса. Може да се дифузира равинтсара, масло което е противовирусно и между другото противовирусните масла действат добре на животните, не само на хората. И разбира се етерично масло от чаено дърво. А от маслата от мащерка, бих препоръчала, ако има някакъв проблем с дишането, инфекции на дихателните пътища, може да се дифузира етерично масло от мащерка линалол.

Какво е важно да се каже за кученцата? – При тях може да се използват етерични масла и за направата на различни лосиончета за дермална употреба, кремчета, спрейчета, разни мази, с които да се намажат лапичките, да се напръскат против бълхи. Ако има рана да се промие и да спре кръвотечението. Против алергии, при болки в ставите и всякакви масла, които имат противовъзпалителен ефект. Тук също има доста рецепти, които са изпитани и много добри. А при кучетата, за разлика от котките, етеричните масла може да се дават в определени дози и през устата, ако стават за вътрешен прием.

Но не всяко масло! Някои от цитираните по-горе, както и други масла, които биха могли да се добавят към списъка. Преди обаче да се дават масла на животните, хората трябва да се посъветват задължително със специалист ароматерапевт, тъй като има специални рецепти за направата на гелове, спрейове, капсули за кучетата, кремчета за облекчаване на различни състояния. Даже има капсули, които са специално за кученца, те имат аромат на кучешка храна. В тях се слагат етерични масла – те са специални малки капсули, за да се приемат от кученцето, ако има някакво неразположение, за определен проблем и през устата, заедно с храната.

Валентина: Да това е много интересно, това е почти както при хората.

Здравка Гъркова: Да, почти както при хората, но пак казвам, че трябва да се потърси мнението на специалист, защото разрежданията са много специфични...

Валентина: Да, разбира се – това е абсолютно задължително, консултация с ароматерапевт, както при хората, така и при животните... то е ясно.

Здравка Гъркова: Само едно сравнение да направим – при човека има около 5 милиона рецептори и около 4 кв.см. обонятелна лигавица. При котетата има 70 милиона рецепторни клетки и 20 кв.см. обонятелна лигавица. При кучето между 100 и 200 милиона рецепторни клетки и 130 кв.см. обонятелна лигавица. Това означава, че животните наистина са с много по-фини рецептори, много по-добре развити рецептори и долавят аромати, които ние не можем да доловим. Така че на нас може да ни се стори, че аромата е много слаб, но на кученцето или котето да бъде доста силен.

Валентина: Да, да... Това беше много важно! Благодаря, че го каза! Сега за някои други домашни любимци, така ми идва на първо четене – хамстери, зайчета, костенурки.... При тях може ли да има някакви проблеми, ако се дифузират етерични масла?

Здравка Гъркова: Етерични масла може да се дифузират при зайчета, хамстери и вече много хора имат порчета, също така. Бих казала че за порчетата важат същите предпазни мерки като при котетата. Така че там също маслата са доста ограничени.

За зайчетата – тях обикновено ги гледаме в клетка и мисля, че не е много препоръчително да дифузираме тежки масла в негово присъствие, защото то няма къде да избяга. Ако котето може да избяга през вратата и да отиде в другата стая, то зайчето или животно, което е в клетка, няма къде да избяга. Дифузора винаги трябва да бъде далеч от клетката, защото реално те няма къде да избягат. Така че тази особеност трябва да се съобрази от грижовния стопанин.

Валентина: Чудесно, беше много полезно всичко това. Много се радвам, че повдигнахме въпроса, защото наистина ще има много хора, които ще се зарадват на този епизод, както и тези които ще го видят написано.

Здравка Гъркова: Сигурна съм, че ще има интерес и съм сигурна, че дори ако направим някакъв по-обширен разговор по тази тема, с конкретни рецепти и конкретни насоки, би било интересно за хората, които имат домашни любимци и които искат да ползват ароматерапията за тях.

Валентина: Да, това е задължително, ще го направим наистина. Има още какво да се говори по темата - така ще бъдем максимално полезни на нашите слушатели и читатели. Много ти благодаря за отделеното време!

Здравка Гъркова:  Да и аз ти благодаря, Валя за поканата и мисля, че наистина има с какво да бъдем полезни на нашите слушатели (читатели) относно ароматерапията за домашни любимци, която е съвсем отделен дял от ароматерапията и се изучава отделно. Тя не е част от семейната ароматерапия, т.к. не са приложими при нея същите правила, които важат за човека.

Спонсор на епизода е различното био магазинче БиоДарове”. Там ще намерите всичко необходимо за здравословния начин на живот. Ще го намерите на интернет адрес biodarove.com

Валентина: Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! Надяваме се, че сме били полезни. 

Останете здрави и добри! 

Усмихвайте се!

 По-стара публикация По-нова публикация