Подкаст епизод 029 ǀ Стоп паник атаки ǀ Теди Ангелова

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за нещо, което някои от нас дори не подозират, че им се случва - това са паник атаките.
Благодарение на забързаното ни ежедневие, паник атаките и стреса, са състояния, за които си даваме сметка, че напоследък зачестяват.
Но, спокойно - решение има за всичко. Важно е да знаем и още по-важно е да осъзнаем!

Именно затова, днес съм поканила Теди Ангелова, която е автор на книгата „Стоп паник атаки” и експерт в тази област.

Теди е спортен психолог и обожава спорта.
Тя е водеща на рубриката „ТениСтраст”, в предаването Break point по Макс спорт 1.

Теди се е срещала лице в лице, с депресията и паник атаките и именно това ѝ дава смелостта да напише своята книга, за да каже на всички, че има начин!
Но хайде стига толкова от мен...

Валентина: Теди, здравей! Благодаря, че отдели от времето си за това интервю!
Моля, представи се пред нашите слушатели.

Теди: Здравей, Валя! Благодаря ти за поканата, за мен е удоволствие да си поговорим. Ти направи много хубаво представяне Кказвам се Теди Ангелова, занимавам се със спортна психология, автор съм на книгата „Стоп паник атаки”. Трудностите по пътя ми ме провокираха да се обърна точно към психологията и всъщност така се роди книгата ми „Стоп паник атаки”. Тя е базирана на моят личен опит, на това което аз съм преживяла с така нареченото паническо разстройство, и начина по който аз го преодолях.

Валентина: То винаги личният опит е най-показателен и човек винаги може да говори от свое лице, не е като да съм прочела от Интернет и да си напиша книга.

Теди: Напълно съм съгласна с теб.

Валентина: Тя заради това книгата ти е толкова известна, защото там просто се усеща и се „вижда”.

Теди: Значи истината е това, че просто на първо място си я написах заради себе си, защото аз имах нуждата да го изкарам, и много е хубаво че толкова хора наистина се припознават в думите ми.

Валентина: По-важното е все пак че помага, но за това после. Сега съм си подготвила няколко въпроса, ще започна с първия. Кажи ни какво точно представляват паник атаките и всъщност има ли момент, в който ние дори не подозираме, че това нещо ни се случва - точно на нас?

Теди: А, да. Паник атаките са най-тежката форма на тревожност. Те настъпват обикновено внезапно, без предупреждение и без никаква причина. Изразяват се в кратки, но изключително интензивни епизоди на емоционален страх и ужас, които са придружени заедно с физически симптоми. 

Най-често няма някаква реална заплаха за здравето и живота ни. Обикновено пристъпите ни спират от няколко минути до около час, като пикът е около 10-та, 15-та минута. 

На мен лично ми отне около година докато осъзная, че получавах паник атаки. И опитът също ми показва, че много хора, наистина много хора, не са наясно, че получават панически пристъпи. 

Всичко при мен се отключи чрез физически симптоми. Много силно главоболие, мигренозни пристъпи, частична загуба на зрение, буца в гърлото, нямах възможност да преглътна, усещах че се задушавам, след това имах много силно сърцебиене, усещах все едно сърцето ми ще изскочи от гръдния кош, понякога също така съм имала и тремор. Също много популярно за паник атаките, е изпитването на един ирационален страх, който не можеш да дефинираш. Просто те е страх, панически те е страх, че нещо лошо може да ти се случи.

И още...

На вас, уважаеми слушатели, искам да кажа, че книгата на Теди „Стоп паник атаки”, може да намерите на нейния сайт tedyangelova.com, както и при нас, в „БиоДарове”, на ул. „Екзарх Йосиф” 22 в София или ТУК в онлайн магазина ни.

Благодарим, че бяхте с нас!
Останете здрави и добри! Грижете се за себе си!По-стара публикация По-нова публикация