Какво е детокс и как се прави?

Детокс е процес, чрез който тялото се пречистват от токсини. 
Детокс е преди всичко освобождаване на организма от вредните за него захари или захарообразуващи храни.
Освен от захарите, детокса ни освобождава от тежките метали и пестицидите.

От къде навлизат токсините в тялото и опасни ли са за здравето?
Токсините навлизат ежедневно в телата ни от: въздуха, водата, храната, препаратите, пластмасата, алуминиевите съдове в които се приготвя храна, пестицидите, с които се обработват почвите – респективно те навлизат в храната.
Да, токсините са опасни за здравето. Те са причина за голяма част от хроничните заболявания. Замърсяването с токсини е причина за много от ежедневните неразположения, които приемаме за нормални.

Кога е необходим детокс и по какво да познаем, че се нуждаем от него?
Когато организмът ни има нужда от пречистване, той ни дава много ясни знаци, че нещо не е наред и е добре да вземем мерки в посока пречистването му.

Основни симптоми, които може да се забележат са следните:

  • замъглено мислене
  • постоянна умора
  • главоболие или мигрена
  • болки в мускулите и/или ставите
  • подуване на корема и газове
  • по-сериозни състояния като автоимунни заболявания
  • акне
  • астма
  • артрит

Детоксът би могъл да повлияе много от тези симптоми, стига да се прави правилно и под наблюдение или поне по съвет на специалист (нутриционист).

С две думи – ако набавяме в организма си полезните вещества, автоматично изчистваме вредните.
Детокса не е непременно приемане на литри сокове или друг вид напитки, ядене на строго определени храни, в строго определено време или приемане на много добавки.
Детокса има много по-висша форма, през която много леко може да ни преведе специалист.
Чрез детокс се подобрява работата на всички органи и системи в организма и по този начин се чувстваме пълни с енергия и желание за действие.

Някои позитивни промени, които настъпват още в първите дни от започване на детоксикацията:

  • Отслабване без усилие – не е необходимо да се гладува.
  • Умората и изтощението изчезват - чувстваме се енергични.
  • Някои алергии и неразположения, свързани с приема на определени храни изчезват или се свеждат до много слаби симптоми.
  • Качеството на съня се подобрява.

Организмът се рестартира с малки и елементарни стъпки, които всеки може да направи. С рестарта на организма се рестартира и животът ни.

Някои малките стъпки, които може да се предприемат с радост и благодарност

  • Достатъчно сън – 7-8 часа на нощ.
  • Обикновена храна, която не е обработвана прекалено много – без захар, рафинирани продукти, бяло брашно, алкохол и синтетични добавки.
  • Зависимостта от захар е толкова силна, че вече се сравнява с наркотичната зависимост.
  • Добри мисли и чувства.
  • Благодарност към околните.
  • Себеуважение и любов.
  • Без излишно напрежение и стрес.
  • Да си отделяме повече време за преоткриване на себе си и желанията си.

Когато правим детокс, ние ставаме по-мотивирани, изборите които правим са по-ясни, а чувствата ни не ни подвеждат.
Достатъчни са няколко прости промени в ежедневието и се усеща как с времето се преобразяваме – физически и ментално. Когато използваме храната си като лекарство, резултатите не закъсняват.

В момента, в който се отървем от всички неразположения, които сме имали години наред и сме ги приемали за част от живота ни, разбираме, че има „светлина в тунела”.
Именно чрез детокс може да върнем живота си във форма и да полетим на крилете на оптимизма и щастието.
Защото всичко, което правим е важно тук и сега. Нищо от това, което е било няма значение.
Тук и сега!

Детоксикиращи планове, за 10-12 дни, може да се правят 3-4 пъти в годината и така през цялото време ще бъдем във форма.
Интересно е, че повечето от нас и идея си нямат, че всъщност ние сме на ръка разстояние от истинското здраве – храната е нашето най-велико лекарство и това не бива да забравяме никога.
Дори и да имате сериозни здравословни неразположения – храната е чудото, което може да Ви върне към радостта от живота.

Ето няколко насоки, чрез които може да се осветли пътят на детоксикацията – да детоксикирате тялото си умно и с лекота.

Направете си почивка от захарта и захар образуващи храни – спрете всички форми на захар, брашно, изкуствени подсладители. Всички те водят до повишен глад за повече от същото, до складиране на мазнини в тялото и забавят метаболизма.
Преустановете консумацията на хидрогенирани мазнини и пакетирани храни.

Консумирайте протеини (ако е растителен вариант, то за предпочитане са смутита или шейкове с конопен, оризов, тиквен, бадемов), особено на закуска. През деня може да се хапват яйца, риба и месо от свободно отглеждани животни. Протеините помагат за нормализиране на кръвната захар и регулиране на инсулина. Протеините подпомагат и детокса на черния дроб.

Консумирайте много въглехидрати, но от зеленчуци и то от зеленчуците, които не съдържат скорбяла. Много добра форма на детокс се постига с прием на зеленчуци като броколи, аспержи, тиквички, зеле, зелен фасул, къдраво зеле, домати, чушки, копър и така нататък. Лукът и чесънът са особено полезни зеленчуци, които допълнително спомагат детоксикацията.

Приемайте мазнини с всяко хранене – знайте, че те не ви правят дебели – това от което пълнеете е захарта и захар образуващите храни. Мазнините, когато са набавени от приемлив за организма вид, като екстра върджин маслиново масло, ядки, авокадо, омега 3 от риба или семена, само помагат за балансиране на кръвната захар. Те ни карат да се чувстваме сити и освен това са необходими за подхранване на клетките ни.
Придържайте се поне 10 дни към правилото – консумирам само храна без опаковка, приготвена в къщи – прясна, сурова или преминала лека топлинна обработка.

Когато видите резултата и се почувствате добре, пълни с енергия и яснота в мисленето, когато животът Ви се преобрази, ще разберете колко е важно да детоксикирате и да внимавате за подводните камъни в храната.

И накрая добрата новина – изследвания показват, че ако правите детокс заедно със съмишленици (съпруг, съпруга, приятели) – то резултатите са в пъти по-добри. Когато се подкрепяте в група, детокса е забавен и лесен начин да се отървете по-бързо и по-ефикасно от натрупаните килограми и токсини.

Доставете си радост, не се насилвайте и не правете нищо на всяка цена. Детокса е осъзнат процес, той не се прави непременно, той се прави с радост и носи лекота!

Друг добър метод за детокс е гемотерапията.
Подходящи гемопрепарати за тази цел са гемоекстрактът от Бяла бреза или готовата комбинация от гемопрепарати Детокс.

Кои храни помагат за естествената детоксикация на тялото?
Тук ще опиша храните, които препоръчва д-р Майк Хайман.

  • Кръстоцветни зеленчуци – къдраво зеле, броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле – добре е да се приема поне по 1 чаша дневно.
  • Чесън – по 2 до 3 скилидки на ден.
  • Био зелен чай – обикновен се приема сутрин, вместо кафе.
  • Сокове от пресни зеленчуци, включително от целина, кориандър, магданоз и джинджифил.
  • Билкови чайове за детоксикация – смес от корен от репей, корен от глухарче, корен от джинджифил, корен от женско биле, корен от сарсапарила, семена от кардамон, кора от канела и други билки.
  • Висококачествените, съдържащи сяра протеини, като яйца, суроватъчен протеин, чесън и лук.
  • Биофлавоноиди, които се намират в гроздето, горските плодове и цитрусовите плодове.
  • Зелените части от глухарче подпомагат детоксикацията на черния дроб, подобряват потока на жлъчката и увеличават потока на урината.
  • Целина – увеличава потока на урината и подпомагане на детоксикацията.
  • Кориандър – може да помогне за отстраняването на тежки метали.
  • Розмарин – съдържа карнозол, подпомага силата на ензимите за детоксикация.
  • Куркума и къри – приемат се, защото имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.
  • Корен от репей – подпомага детоксикацията.
  • Хлорофил – набавя се от тъмнозелените листни зеленчуци и от пшеничната трева.
  • Пикногенол – намира се в гроздови семки, приема се под формата на добавки за подпомагане на детоксикацията и циркулацията.

Билки за детокс 
Билки, които са подходящи за детокс, като комбинация: ленено семе, мурсалски чай, бял трън семе, глухарче лист, коприва лист, кориандър семе, зелен чай, лайка, ехинацея – такава готова смес предлагат билкарите, които са по-известни с марката „Билковита”.

Кой седи зад марката „Билковита”? Билколечителят Георги Господинов е един от най-известните билкари в България. Той самият е с медицинско образование, но цери с билки и билкови смеси. Хора от цяла България търсят опита му и намират лек в неговите рецепти. Те са природен метод за постигане и поддържане на добро здраве. От 1971 година се занимава с билкосъбиране и билколечение. От години събира мъдростта на народа, въплатена в народни рецепти, предавани от уста на уста. Опита, който той е събирал през целия си житейски път е съчетан със съвременната фитотерапия и медицинските му знания.

А тук може да видите детоксикиращата смес на Ancestral Superfoods. Тя е с изключително приятен вкус и може да се приема през целия ден.

Книги, които може да ви бъдат полезни по пътя, който ще изминете за да детоксикирате тялото си

1. „14 дни детокс” от Надя Петрова (холистичен нутриционист)
Книгата съдържа ценна информация за метода на детоксикация, кои храни са детоксикиращи, както и 45 сурови рецепти за напитки, салати, супи, основни ястия и десерти.

2. „The Blood Sugar Solution 10-Day Detox Diet” от д-р Mark Hyman
Ключът към отслабването е поддържането на ниски нива на инсулин, чрез детокс. Базирана на революционната програма на д-р Хайман за балансиране на кръвна захар, 10-дневната диета за детоксикация, представя стратегии за намаляване на нивата на инсулин и постигане на бърза и продължителна загуба на тегло.
Д-р Хайман обяснява как да:
*активирате естествената си способност да изгаряте мазнини – особено мазнините около корема;
*се намали възпалението;
*препрограмирате своя метаболизъм;
*отстранявате грешки в храносмилателната система;
*създадете контрол на апетита без усилие;
*успокойте стреса, за да свалите килограмите.

Приятен детокс и смело напред - с радост и лекота!

По материали и от сайта на д-р Хайман



По-стара публикация По-нова публикация