Подкаст епизод 010 ǀ Flora Bio World ǀ Илиана Велинова

Време за слушане – 22:13 минути

Слушайте в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

Записвам този епизод в неделя сутринта, от комфорта на собствения ми дом. От фурната се носи неустоим аромат на прясно изпечен хляб с квас, който обожавам… Точно снощи завърших и статията за приготвяне на хляб с квас, която може да видите в блога ТУК.

Ще се запитате какво общо пък сега има този хляб с госта на епизода? Ще ви отговоря – има общо и още как…

В днешния епизод ще ви представя едно много симпатично семейство, което се занимава с биоземеделие – те са производители на био брашната, които използвам от около 2 години. 

За интервюто съм поканила сладурката Илиана, която е една от дъщерите. Тя е супер лъчезарна и усмихната. Носи радост и светлина, навсякъде, където отиде.

    

Валентина: Илиана добре дошла и благодаря, че прие поканата ми за това интервю.

Илиана: Здравей, Валентина! За мен е удоволствие, благодаря за поканата

Валентина: Твоето семейство е производител на био пшеница и био лимец, нали така?

Илиана: Ние не сме традиционните био земеделци. Баща ми се занимаваше с внос на западна техника в България и всъщност земеделието започна като, той започна да прави услуги на различни хора и всъщност така прерастна в бизнес за нашето семейство. 

Аз разбрах за биоземеделието, когато се намирах в чужбина, понеже учех там няколко години. И започнах да говоря на баща ми за биоземеделието, което той в началото отхвърли тотално – не можел да се учи… обаче с времето успях да го убедя да започне различни проби и стартирахме с отглеждането на лимец, няколкостотин декара и всъщност стана. Така започна нашата инициатива с биоземеделието, през 2015 година. През тези години, до 2020-та сме изнасяли суровина за западни държави – Германия, Швейцария. 

Ние сме биосертифицирани по европейските закони и дори спечелихме и друг био швейцарски сертификат, който всъщност се води един от най-значимите, най-стриктните изисквания имат за биоземеделие. И ние сме много горди, че успяхме да го получим.

И така през 2020-та година, понеже аз виждах на пазара, че има български брашна, обаче ми се струваше, че малко цените са им завишени… и всъщност какво решихме – че трябва да пуснем нашите брашна, нашите отглеждани суровини, като продукт на българския пазар, защото виждахме, че био суровините просто излизат от България и се връщат във вид на пакетирани храни или преработени.

Дори Софиямел, на които искахме да продаваме нашите био суровини, ни казаха, че си правят брашното в Австрия, което все пак е малко странно.

Имахме малко трудности, защото трябваше да намерим био мелница. Аз се запознах с хранителния технолог на фирма Техра, на едно изложение във Варна. Тя ми каза, че те са биосертифицирани и аз отново предложих (аз така инициирам доста от нещата, които се случват във фирмата, защото съм завършила маркетинг и промотиране на здравословен начин на живот). Аз просто усещам на къде отиват нещата и баща ми не винаги с охота, той винаги ме приземява малко, но той пък действа с много голям размах. Когато реши, че нещо ще се случи, то се случва в големи размери да кажем.

Ние по-младото поколение малко така не искаме да рискуваме толкова… Ще ви кажа, че този бизнес е много труден всъщност, като всичко изисква много работа, за да бъде успешен. Въобще не ни е било лесно.

Да говорим за продукта, ако искаш?

Валентина: Разбира се, но първо ми кажи защо точно Flora Bio World? От къде идва името на марката ви?

Илиана: Нашата дългогодишна фирма се казва „Флора” и понеже имам визията Flora Bio World да се превърне в линия от различни храни, които са биологични, и затова искахме да изберем име, което е по-всеобхващащо, а не бранда да е само за брашната.

Валентина: Тоест предстоят и още продукти? 

Илиана: Да, ние направихме и био градина, в която се отглеждат в момента, но те са още много млади, всякакви плодни дървета и храсти плодни, като Годжи берито ми е едно от любимите, защото от него стават най-вкусните сладка. И така, затова се казва Flora Bio World, защото имаме идея да правим линия от продукти, които да са биологични, здравословни, подходящи за децата. На мен най-голямата мотивация ми е да има здравословна храна, защото все повече и повече научаваме, че уж хранителните продукти съдържат различни химични елементи, за да ги правят по-дългосрочни, да издържат… Аз ги разбирам хората, защото това да инвестираш милиони в една фабрика и продукта ти да не издържа примерно 5-6 месеца на рафта, това не е рентабилно пък за производителите. Но затова всеки си избира дали да яде прясна храна или такава.

Валентина: Кажи какво е важно да се знае за пшеницата, по специално за чистата, за био пшеницата?

Илиана: Аз много обичам да срещам скептични хора към биоземеделието, защото мога като човек, който го е правил по конвенционалния и по биологичния начин, да кажа че в биоземеделието се внасят само хранителни вещества в почвата. Там не се използват обеззаразяването на семената, това е една отрова, после обеззаразяването на земята, това е втори вид нещо, което унищожава екоравновесието. После като се започнат с… те не всички торове са вредни, но много често в конвенционалното земеделие се пръска профилактично с различни хербициди, пестициди и каквото се сетите там, за да имат реколта, да не го изядат животинките в земята.

А ние, като биоземеделци, просто тези хербициди, пестициди, такова нещо за нас не съществува! Затова и добивите са много по-малки, тори се с много по-скъпи и пречистени, натурални торове. То даже и толкова не се тори, но си е важно да се внасят хранителни вещества в почвата, дори и при биоземеделието.

Какво е най-важното за пшеницата – не трябва точно преди да се ожъне да е валяло, поне няколко седмици, защото това разваля хлебните ѝ качества. Фермерите вземат много голям риск постоянно, то зависи и от времето – „Имаш магазин на открито”, се изразяват много фермери. От година на година просто не може да се предвижда.

Ние за да направим тези брашна, пшеницата беше с може би най-добрите ни показатели, които някога сме произвеждали, но то с годините човек се научава.

Съхранението е важно – да бъде изсъхнала, влажността да е ниска.

След това, ние понеже сме се занимавали с износ, пшеницата не може както е ожъната да се пакетира в бегове и да се изнесе от България. Тя минава през почистващи машини, за да се стигне до много висока чистота. А нашето зърно беше толкова чисто, че във фабриката като са го получили, човека е казал, че за 20 години не е виждал толкова добре изчистено зърно.

Това е едно от нещата, да е чиста суровината, след това идва преработвателната част. Ние се доверихме на изключителни експерти и сме много доволни, от това което те произведоха за нас.

И също така благодарим и на нашите клиенти, които ни подадоха ръка и то в много труден момент, защото ние стартирахме линията брашна, точно когато беше пандемията. Не знам, то може би пък и да ни е помогнало, защото хората бяха фокусирани над здравословните неща.

Валентина: Ти горе-долу отговори на следващия ми въпрос - защо е важно да е биосертифицирано?

Илиана: Мисля, че тук е много важно да кажем защо зърнените култури са толкова важни за нас? Те съдържат редица хранителни вещества, които са витамини и минерали – пълни са с витамини и минерали зърнените храни, въпреки че не са плодове и зеленчуци. Те имат много хранителни вещества и също така ни доставят голяма част от въглехидратите, които са нужни на човек. 

Биологичната храна не трябва да се счита за луксозна, защото ние тук в България, можем да я произвеждаме на сравнително достъпни цени. Просто е въпрос на желание и да има тук преработватели, които да ги произвеждат тези храни. Пример ще дам с една фирма, на която много се възхищавам – „Смарт Органик”, те направиха това, което може би е било моя мечта, но те го направиха, създадоха страхотен бранд, имат магазини (те са между другото един от най-големите ни клиенти), произвеждат био храни тук и също така ги произвеждат на ишлеме за други фирми, това е много похвално. Така трябва да се развиват българските фирми, с повече инициатива. „Зоя" също е такъв добър пример. 

Както и ти, и ти си даже по-смела, защото си сама и правиш и подкаст, на тебе Валентина, също отвътре ти идва това нещо да го правиш.

Валентина: Аз смятам, че на човек трябва да му идва отвътре всичко, което прави иначе то не се получава.

Разкажи ни сега къде отглеждате пшеницата и лимеца?

Илиана: Ние ги отглеждаме тук, колкото и да е странно, около София, Нови Искър, Искърското дефиле – там са земите, където се отглеждат нашите суровини. Хората там ни познават навсякъде. Много е приятно, че развиваш едно такова нещо, дори и в полите на София и е възможно. Много хора си мислят, че земята в България е замърсена, а това е точно обратното. Според докладите на Европейския съюз, България е една от държавите, където биоземеделието може да се развива, защото ние нямаме чак толкова дългогодишна история с това масовото обработване, както е ставало на Запад и в Америка. Тук почвата ни все още е много здрава и плодородна.

Валентина: Къде мелите брашната, че са толкова фини?

Илиана: Работим с „Техра”. Те са страхотни наши партньори, държат на качеството и на тях се доверихме. Те също са семейна фирма. Да, с тях работим.

Валентина: На високотехнологична мелница ли се мелят? Не е на каменна?

Илиана: Ооо да, да, да… Тук също ще ти бъде интересно. Ние решихме, след редица дискусии с експерти и професионалисти в областта, да мелим на високотехнологична мелница, а не на каменна, защото има редица усложнения, когато се мели на каменна мелница. Тя трябва да работи определено време, обикновено е около един час, после един час да си почива. Отделно брашното не е толкова фино, не е толкова пречистено, просто искахме да създадем възможно най-висок клас продукти, защото знаеш, че за хората не само цената е важна, но и качеството. Ние искахме да сме най-висококачествените и да сме на достъпни цени. Ние искаме да сме бранд за домакинството!

Валентина: Ами определено сте успели да го постигнете, аз пак го казвам като потребител, имам широк поглед върху тях, така че… Аз по-фини брашна от вашите не съм употребявала, дори и пълнозърнестите ви са фини. Така че не е напразна тази реклама.

Илиана: Всъщност знаеш ли кое е най-интересното, което казват хората за брашната ни? Казват, че са най-вкусните, които са пробвали, които са яли, и това го казват хора, които идват да си купуват от нас цели чувалчета, защото те си правят хлябове, всекидневно за семействата си. И от такъв човек да чуеш, че брашната са ти най-вкусните, които са пробвали, е много мило!

Валентина: Ама разбира се, той вкусът, според мен, се определя точно от запазването на всички витамини и минерали, полезните хранителни вещества, които има в самата пшеница. Тя по принцип пшеницата е много набедена, че не трябва да се яде и така нататък, но тя си има и много позитиви за организма. Който няма неразположения свързани с глутена, може спокойно да си консумира висококачествена пшеница. И ето точно затова, хората са го усетили, че тя е различна, не е минала през химични обработки, гледана е на чисто и то наистина рефлектира върху вкуса.

Илиана: Абсолютно! И тя също така, дори бялото брашно има фибри, пълнозърнестите те са известни с това, че имат фибри.

Валентина: Да, но са много по-фини, тук при вас. Това ми прави впечатление, че е фино (пълнозърнестите брашна).

 Илиана: Разбирам. Ами да, фини са ни брашната, те са изработени по определен стандарт, Валентина. Те не са по-фини, явно така трябва да бъдат.

Валентина: Да, явно така трябва да бъдат. Важното е че се получават, дори и моя хляб с квас винаги става. Винаги се надува, става уникален – от пълнозърнесто брашно, от лимецово, от спелта само, нали те са трите пълнозърнести тези. Абсолютно се получава.

Кажи ни какви други продукти имате, освен брашната?

Илиана: Тази година пуснахме линия био макарони. Те са направени от пшенично брашно и също така от лимец и от спелта пуснахме. Те много добре вървят, особено тези от лимец и спелта, обаче те са в насипно състояние и не много магазини ги предлагат в София. 

Сега мислим да пускаме и гризини – от спелта и лимец. 

Все още търсим кой да ни ги произведе. Знаете, че за да се пусне една линия производство, всички искат да им дадеш поръчка от 100-ина хиляди бройки.

Валентина: Е да, то с такива продукти няма как да се правят големи поръчки.

Илиана: Да, но тук в София имаме разговори с една жена, която прави много вкусни бисквити, натурални са и може би с нея ще работим. Защото ние не сме специалисти в производството на хранителните продукти и предпочитаме да се доверим на експертите. Затова търсим хора, които могат да ги произведат за нас.

Валентина: Ами ето сега може и тук, през това интервю, да се намери някой, който да сигнализира, че е експерт в областта.

Илиана: Да, добре, може да ни потърси. Ще има наши координати тук, така че…

Валентина: Добре, има ли нещо друго, което искаш да споделиш с нашите слушатели и читатели, за продуктите, за каквото имаш на сърце?

Илиана: Ами да, бих искала да благодаря на хората, които са се осмелили да рискуват с нов продукт и да ни поканят в домовете си. Надяваме се с нашите продукти да им носим здраве, благоденствие и да ги вдъхновяваме да си готвят сами, защото чистата храна е най-важна за цялото семейство.

Валентина: Много мило беше това, да. Благодаря от името на всички, които слушат.

Благодаря отново, че ми гостува. Пожелавам ви успех, в който не се съмнявам, защото аз като потребител съм изключително доволна от брашната ви, а да не забравяме и доволните клиенти, които идват при мен в магазина.

Илиана: Много благодаря, благодаря ти за подадената ръка и че ни пусна в твоя прекрасен и уютен магазин, в който всеки път е удоволствие да влизам, аромата е страхотен в магазина ти…

Валентина: Благодаря ти, Илианка! Поздрави на цялото семейство и продължавайте в същия дух! 

Тук е момента да кажа, че този епизод стига до вас, благодарение подкрепата на магазин „БиоДарове” - различното био магазинче, в центъра на София.

В „БиоДарове” ще намерите не само подбрани разнообразни продукти, но и лично отношение към всеки един от вас!

Намерете магазинчето на интернет адрес biodarove.com или физическия магазин на ул. „Екзарх Йосиф” 22 в София.

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас!

Останете здрави и добри! Обичайте!

Интернет страница на Flora Bio World - Български био брашна | Flora Bio World | Bulgaria

Фейсбук страница на Flora Bio World -  Florabioworld | Sofia | Facebook



По-стара публикация По-нова публикация