Лампи от хималайска сол (вашите въпроси)

Всеки ден в „БиоДарове” идват любознателни хора, които искат да разберат повече за вълшебните свойства на лампите от хималайска сол. Ще ви въведа в света на това мини природно чудо, споделяйки личен опит, както и отзиви от доволни клиенти.

От дълги години се радвам на трш такива домашни любимци от далечния изток. Те са в различни форми и размери. Направо ги обожавам и сега ще ви разкажа защо. 

1. Дали солните лампи пречистват въздуха в помещението и спомагат дишането?

Доказателства: Няма научни доказателства
Личен опит: Споделен от клиенти

Лампите от хималайска сол може да пречистват въздуха от прах. Това се случва благодарение на хигроскопичните свойство на солта. Заедно с влагата от помещението, те абсорбират и фини замърсявания, като прах. Замърсяванията остават в кристала, а когато се нагрява, той излъчва чист въздух. 

Споделям с вас един любопитен факт, който знам от първите вносители на солни лампи с марката Wagner Life Design. През 2010 г. те са искали да разберат, дали лампите пречистват въздуха и са направили експеримент заедно с представител на БАН. 

С подходящ уред правят измервания на радиоактивния фон на три места в София.

Едното място е магазина на вносителя, който тогава се намираше в кв. Яворов (София). В магазина денонощно имаше включени поне 20 лампи от хималайска сол. Била съм там многократно. Това беше едно вълшебно място, с прекрасни хора...

Второто замерване е направено пред магазина.

Третото място, на което правят замерване е „Орлов мост”.

Какво показва уредът, ако трябва да говорим в цифри:

  • в магазина е отчетено замърсяване от 11-17 частици на кв. см.
  • пред магазина замърсяването 20-30 частици на кв. см.
  • на „Орлов мост” замърсяването е над 40 частици на кв. см.

Този експеримент доказва, че лампите от хималайска сол имат пречистващ ефект на въздуха в помещението, в което работят.

2. Могат ли лампите от хималайска сол да намалят симптомите на астма и синузит? Действат ли благоприятно на дихателните пътища и белите дробове?

Доказателства: Няма научни доказателства
Личен опит: Споделен от клиенти

Когато включвате лампа от хималайска сол в помещението, където прекарвате най-дълго време, може да намалите дискомфорта, предизвикван от астма и синузит. Хората споделят, че получават облекчение до две-три седмици

Моята приятелка Лина, която и клиентите на магазина познават, разказва своята история свързана със синузит. Преди да се сдобие с лампи от хималайска сол, тя е имала сериозни проблеми със синусите, които не са ѝ давали мира почти през цялата зима.

От 2019 година, тя има в дома си общо 5 солни лампи, които не изключва никога. Сподели ми, че към настоящия момент няма сериозни проблеми и се чувства много добре. Казва, че е била скептична, но чудото се е случило. 

Много позитивни отзиви има и от други клиенти със синузит - споделят, че симптомите намаляват, а в някои случаи дори изчезват. Облекчението е факт. 

Има направено изследване със 124 човека, страдащи от дихателни проблеми. Те са прекарвали 1 час в солна стая, имитираща солна пещера, в продължение на 10-20 дни. Наблюдава се, че получават облекчение в дишането. Но все пак те са били в солна стая, а не са имали само 1 лампа включена до тях.

3. Допринасят ли за по-добър сън, когато работят през нощта? 

Доказателства: Няма научни доказателства
Личен опит: Споделен от клиенти

Липсата на качествен сън е един от страничните ефекти на положителните йони във въздуха. Знаем, че се генерират от мобилни телефони, WiFi, телевизори, компютри - все неща без които вече не можем… 

Това се случва, защото тези положително заредени частици могат действително да намалят кръвоснабдяването и подаването на кислород към мозъка. Това води до непълноценен сън

За хималайските солни лампи се твърди, че са естествени генератори на отрицателни йони. Те могат да помогнат за преодоляването на проблема с безсъние, причинено от прекомерно излагане на положителни йони. За съжаление няма категорични доказателства за това, но има много хора, които го споделят от личен опит.

Съветвам Ви да имате включени една или две лампи около леглото си, за да подобрите качеството на въздуха. В следствие на това ще почувствате, че имате по-добър и по-здрав сън

Ако не можете да заспите, когато в стаята има дори и слаба светлина, винаги може да изключите лампата преди лягане. Просто я оставете да свети и да си върши работата през деня.

Един полезен трик, който използвам и аз, е да поставите лампата от хималайска сол на пода, а не върху нощното шкафче. Така нежната светлина няма да ви пречи. 

Ето нещо интересно, което ми е споделено от три клиентки (2021 г.): когато слагат лампата от хималайска сол близо до хъркащ съпруг, хъркането намалява или изчезва. 😊

4. Могат ли красивите лампи от хималайска сол да подобрят настроението и да ви накарат да се отпуснете?

Това си е цяло чудо за всички нас, които сме с натоварен работен ден. 

Доказателства - Личен опит - Споделено от клиенти

Клиенти и приятели споделят, че просто седят и гледат това нежно и красиво творение на природата... и се отпускат. Чувстват се добре и се зареждат с енергия. Това правя и аз, когато се чувствам претоварена. Винаги може да разположите лампа от хималайска сол на мястото, където медитирате; до леглото; в стаята, в която прекарвате най-много време и т.н.

И нещо друго, което не е за подценяване - твърди се, че лампите от хималайска сол могат да подобрят концентрацията, когато сте на работа

Споделям още нещо, което повечето хора не знаят и остават много изненадани, когато видят, че под лампата им се е образувала локвичка.

Лампата от хималайска сол „събира" влагата от помещението - знаем, че солта е хигроскопична. Ако не я включвате дълъг период от време, има вероятност тя да се „разплаче". Затова съветвам всички, които имат солна лампа, да я включват - през деня, през нощта, или 24 часа... Вие си решавате. 😊

Солната лампа може да работи 24 часа в денонощието, без да се изключва в продължение на месеци и години. Единственото, което трябва да направите е да смените крушката, когато тя изгори. 

  • Важно е да знаете, че солните лампи работят с крушка със жичка. Солният кристал трябва да се награвя, за да излъчва здраве. Не поставяйте LED крушка с бяла, студена светлина - тя не се нагрява и след известно време лампата ще започне да отделя влагата, която абсорбира от въздуха (както написах по-горе).
  • Много често ме питат дали солната лампа се изхабява, смалява или изчезва в годините… Знайте, че при правилна употреба, ако я включвате редовно, лампата няма да се смали и може да я използвате цял живот.

Ако знаете, че няма да включвате лампата дълъг период от време (месеци), може да я сложите в красива чиния. Тя ще служи като подложка, в случай, че на лампата ѝ се „доплаче". Така ще защитите повърхността върху, която е поставена.

Солните лампи не са предназначени за употреба на открито, заради влагата.

  • Друг често задаван въпрос е как се почистват лампите от хималайска сол? 

Лесно е - намокрете памучна кърпа с вода, почистете нежно лампата и я включете, за да изсъхне кристала. Това е. 

Още един интерес факт, който споделят клиентите ми с деца. Децата харесват това солно чудо и понякога дори го ближат. 😊 Не се учудвайте, ако видите, че Вашите деца го правят. Няма нищо лошо и страшно - явно имат нужда от малко сол. 

  • Как да изберете коя лампа ви подхожда най-много?

Периметърът на действие на лампите се определя от размера и килограмите на солния кристал.

Ако не може да намерите лампа, която да задоволява пречистването на цялата стая, то винаги може да включите няколко различни по вид и размер.

Всяка лампа от хималайска сол е уникална - няма две еднакви лампи. Това се дължи на различния минерален състав на всяко късче сол, от което е направена лампата. Може да бъде по-светла, оранжава, по-тъмно червено и т.н. Може да бъде от едната страна по-светла, а от другата по-тъмна… Всички снимки, които виждате са илюстративни. Те дават ориентировъчна представа за формата, но не и за цвета на лампата. 

Периметър на действие според големината на лампите от хималайска сол

Лампа от хималайска сол 2-3 кг. - излючено състояние 0,5 м; включено състояне 1 м

Лампа от хималайска сол 4-6 кг.- изключено състояние 1 м; включено състояние 2 м

Лампа от хималайска сол 6-9 кг. - изключено състояние 1,5 м; включено състояне 3 м

Лампа от хималайска сол 25-30 кг. - изключено състояние 2,5 м; включено състояние - до 5 м

Лампа от хималайска сол Топка, 3 кг. - излючено състояние 0,5 м; включено състояне 1 м

Лампа от хималайска сол Пирамида, 3 кг. - излючено състояние 0,5 м; включено състояне 1 м

Когато кристалът е нагрят, неговата вибрация се повишава и периметърът му на действие се увеличава.

За лампа с размер 2-3 кг, Топка, Пирамида и Огинще се използва крушка 15W.
За лампи с размери от 4-6 кг до 25-30 кг се използва крушка 25W.

  • Лампата от хималайска сол е прекрасен подарък за всеки и за всякакъв повод.

Подарявайки солна лампа, Вие подарявате Здраве. ♡
Те са радост както за подаряващия, така и за получателя! Казвам го най-отговорно на базата на дългогодишния ми опит.

Купуват се за новородени бебета, за кръщенета, за рождени и имени дни, за Коледни и Новогодишни подаръци, за Юбилей, за сватба, за нов дом и на практика за всеки повод (че дори и без повод). 

Това е едно добро решение за подарък, защото дори да подарите на човек, който има такава лампа, уверявам ви, те никога не са излишни в един дом. „Колкото повече - толкова повече..." 😊

  • Да сложите в дома си лампа от хималайска сол не е просто поредния декоративен елемент. Да имате тази лампа около себе си е добре за чистотата на въздуха около вас - на бюрото, до леглото и навсякъде където сте. 

Лампата от хималайска сол е източник на чист въздух, през цялото време.

Когато имаме лампа от хималайска сол около нас, забелязваме някои здравословни ползи за организма.

Ако притежавате такава лампа, просто я използвайте целодневно или само нощем. Чувала съм коментари от клиенти: „Имам такава лампа, но не я ползвам.". Питам „Защо?" и отговорът най-често е „Не знам за какво се използва".

Имам три лампи от хималайска сол и за мен е повече от удоволствие да се наслаждавам на красотата им, ежедневно... ❤️
Първата лампа сложихме в стаята на синът ми, когато беше на 2 години (сега е на 13). С ръка на сърце мога да кажа, че той почти не знае какво е това сополи.
В коридора - разбира се, има лампа от хималайска сол. Тя служи за нощно осветление.
В спалнята - има и още как. Там съм сложила една голяма, тъмно оранжева лампа, която придава невероятен уют, а и ни осигурява чист въздух.

В тази статия ви представих четири ползи от солната лампа, за които имам лични наблюдения. Ако това ви допада и искате да го споделите с повече приятели, не се притеснявайте да го направите. 🙏

Ако имате нужда от допълнителна информация, може да се свържете с мен и ще Ви отговоря с радост. Пишете ми на office@biodarove.com

В България се предлагат няколко вида лампи от хималайска сол. Те са с различно тегло и форма. 

Всяка лампа е уникална, тъй като при изработката се използва естествената форма на кристалите. 



По-стара публикация По-нова публикация