Подкаст епизод 025 ǀ Фабрика за сън ǀ Гергана Радович

 

Време за слушане – 31:43 минути
Може да слушате и в YouTube или Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

Използвам случая да обявя, че този епизод 025, е последният за Сезон 1. Очаквайте епизодите от Сезон 2 през лятото на 2023 година.

И така, в днешния епизод ще говорим за нещо, което вълнува голяма част от народонаселението  – това е сънят. 

Ще научим някои важни неща свързани с въпросите: защо не можем да спим, какво можем да направим за да заспим? Има ли ефективен начин да спим пълноценно? 

Поканила съм лъчезарната Гергана Радович, която повече от 10 години е специалист по съня и холистичен терапевт. Тя  има много богат опит по въпросите свързани със съня.

Създала е холистична система за подобряване на съня и качеството на живот.

Гери е член на няколко международни организации, като Европейското дружество за изследване и медицина на съня, Европейската асоциация по авиационна психология, Американската асоциация за енергийна психология и английската Академия за пренареждане на матрицата с ТЕС (Техника за емоционална свобода).. 

Тя е сертифициран преподавател по техника за емоционална свобода и член на Българската асоциация за развитие на енергийната психология.

 На 20 април 2023 година излиза и първата книга на Гергана Радович – Фабрика за сън от издателство Вдъхновения”.

Но стига толкова от мен. Нямам търпение да ви я представя.

Валентина: Гери, здравей! Благодаря, че прие поканата ми за това интервю. 

Моля, представи се пред нашите слушатели!

Гергана: Здравей, Валя! Радвам се, че съм тук и аз благодаря!

Ти направи едно доста дълго и добро представяне, но ми се иска да кажа и аз няколко думи. 

Аз съм холистичен терапевт и специалист по съня и от години се занимавам с това, защото вярвам, че има много какво да се направи в тази насока.

Успешно помагам на заетите хора, на мениджърите, на лидерите да повишат личната си ефективност и концентрация, като подобрят качеството си на съня, чрез кратки, лесни и ефективни за прилагане, ежедневни, практики.

Валентина: Моля, разкажи ни каква е ролята на съня в нашия живот?

Гергана: Ролята на съня е огромна и това ще потвърди всеки, който не си е доспал, по начина, по който се чувства на следващия ден. Всъщност сънят определя начина, по който се чувстваме, какви са нашите емоции, физически - какво е здравето ни физически, как възприемаме света около нас. Сънят е изключително важен за поддържането не само нашата психика и емоции, но и за физическото здраве и благосъстояние, тоест той влияе върху всичко, буквално всичко в нашия живот.

Валентина: А има ли различни видове сън, при различните хора? Защо едни са будни  и пълни с енергия до късно през нощта, а други хора заспиват рано-рано (както се казва)?

Гергана: Повечето хора приемат съня като нещо монотонно, като един блок от време, който прекарват спейки. Всъщност цикълът на съня е доста интересен или процесът на съня, да го наречем още или периода, в който спим е доста различен и има своите особености, има различни фази и от тази гледна точка, различните хора спят по различен начин, но може би не в смисъла, в който ти вложи във въпроса. По скоро бих казала, че ние хората, в различни периоди от живота си – като новородени, като бебета, малки деца, тийнейджъри, възрастни хора, по-възрастни хора, спим по един малко различен начин, може би така да го кажа.

Това, което ти засегна, всъщност са различните хронотипи, които всеки от нас има, когато става дума за съня.

Основният хронотип е предпочитанията, които имаме за време прекарано в будно състояние и време прекарано в сън. Може много да се говори по темата за хронотипове.

Валентина: Тоест това означава, че ние решаваме кога да спим?

Гергана: Не точно! Много хора си мислят, че те решават кога да спят, но това е естественото предразположение на тялото да бъде в будно състояние и да бъде в състояние на сън. Човека, като цяло, е дневно животно. Той е създаден да будува през деня и да спи през нощта, но тези предпочитания се различават при различните хора (има известни разлики при различните хора) и това всъщност определя техния специфичен хронотип.

Валентина: А може ли да ни кажеш защо не можем да спим? А в някои случаи дори въпросът би прозвучал „Защо не можем да заспим”? Кои са основните фактори за лошото качество на съня?

Гергана: Различните хора не могат да заспят и не могат да спят по различни причини. Най-прозаичната от всички, може би е, че не се чувстват достатъчно изморени или че се опитват да спят по време, което не е подходящо да си набавят достатъчно сън. Тоест лягат си прекалено рано, прекалено рано за техния хронотип, хайде така да го кажа или прекалено рано по принцип. 

Друга причина може да е смяната на леглото, смяната на обичайните навици за сън. Но за заетите хора, това което ми прави впечатление в моята работа и в моите срещи с клиенти е, че по-скоро основната причина за некачествения сън, за трудностите със заспиването е стресът. И това, че ние не си даваме възможност да успокоим ума си преди да се отправим към леглото и да се опитаме да заспим.

Валентина: Да, това е един от основните фактори всъщност, за лошото качество на съня. А има ли и други фактори, освен стреса, нали той винаги се извежда на първо място в последните години за какво ли не, но явно и за това оказва влияние (за съня)?

Гергана: Стреса и съня са много, много свързани и напоследък хората обръщат внимание на това нещо все повече, което е добре, защото ние можем да помогнем, но има много други фактори, които влияят върху това. 

Един от факторите може да е периода от живота, в който се намира човек. Не знам дали знаеш, но в живота на всеки човек, хронотипите се променят.
Нека да дам един пример. Когато се роди детето, малкото бебенце, то няма все още изградени хронотипи на съня. И една от основните роли на неговите родители е да го приучат да спи. Необходими са няколко месеца, за да се установи добър режим на сън и тук ролята на родителя е изключително важна. Но нека да оставим това, може би за друг път, по скоро искам да обърна внимание на следното: малките деца, като цяло са по-ранобудни и си лягат много рано. Това е сутрешен хронотип.

При тийнейджърите има едно изместване към вечерните хронотипи, тоест те си лягат все по-късно и имат потребност да си легнат все по-късно, в сравнение с възрастните, с родителите си и съответно сутрин стават много трудно. Като цяло техните родители, обичайно, ги обвиняват, че не си лягат рано и затова не им се става. Да това е фактор, но истинската причина по-скоро е физиологична. Хронотипа на тийнейджърите като цяло е късен. Тоест те имат естествената потребност да си легнат по-късно.

Като минат двадесет и няколко години, вече казваме че се стига до основния хронотип, който е характерен за индивида, тоест някои запазват този по-късен хронотип на съня, а други се връщат отново към по сутрешната си активност и това нещо се запазва в техните зрели години. 

За мен лично е много интересно, че науката открива различия между жените и мъжете. По-късно, може би след петдесет и няколко години, отново има промяна на хронотипите. 

Валентина: Много интересно е това, наистина.

Гергана: Нека да те попитам ти каква птица си – ранна птица или по скоро си лягаш по-късно?

Валентина: По скоро си лягам по-къно.

Гергана: Някак си така и предполагах. Аз съм обратното, аз предпочитам да ставам рано и съответно сравнително рано ми се доспива.

Валентина: Но ранното ставане, казват, че е много по-здравословно, ако мога така да го кажа. Ранното ставане зарежда организма с повече енергия. Вярно ли е това, според теб?

Гергана: И да и не. Аз съм любител на ранното ставане, но също така знам, че то не винаги е най-подходящо. Ако човек, като цяло има склонност да си ляга късно, защото работата му е свързана с късно лягане или той самият има по-късен хронотип, вечерен хронотип на съня, по скоро бих го насърчила да се наспи, ако има възможност за това, разбира се и да не се притеснява за ранното ставане. Това е от една страна. Ако обаче, човек независимо от хронотипа си на сън, се занимава с неща, които не са от първостепенно значение, до късно вечер, тогава бих го насърчила да започне да става рано и той ще открие, че ранното ставане по естествен път елиминира нещата, които го разсейват вечер.

Валентина: Да, това е много интересно… Направо ме замисли.

Гергана: Ами може да опиташ и да видиш дали всъщност ранното ставане е подходящо или не е подходящо за теб конкретно.

Валентина: Добре! Аз преминавам към следващия въпрос – Има ли начин да заспим, да имаме пълноценен сън и да се събудим свежи и бодри, готови за нови приключения?

Гергана: Определено има начин и той е повече от един. 

Много често клиентите ми стигат до мен, защото изпитват неразположения точно със заспиването. 

Безсънието се характеризира с няколко различни неща – трудно заспиване или събуждане през нощта; или събуждане с невъзможност за заспиване; или пък въртене в леглото няколко часа и след това заспиване. Но като цяло, повечето от хората стигат до мен, защото изпитват трудност да заспят.

Един от основните начини да променим това е да проследим какви са техните навици за сън и вероятно ще се изненадаш, ако разбереш, че един огромен процент от хората имат проблеми със заспиването, просто защото не знаят, че то трябва да бъде техен приоритет. И от тази гледна точка, оставят заспиването най-накрая в безкрайно дългия списък със задачи.

Валентина: Много интересни неща говориш Гери, направо ме замисляш много. Това са неща върху, които наситени ние въобще не се замисляме. Те са някаква даденост за масата от хората - просто лягаш, спиш или не можеш да спиш, а ето че то всъщност не е точно така…

Гергана: Да! И това схващане Сънят ще настъпи, независимо какво правя” или По скоро не е нужно да обръщам внимание на съня си, защото някак си естествено ми се получава” и комбинирано с Отлагам за последно, защото имам много важни неща”, както и с Прекалено съм напрегнат, имам прекалено много неща, за които да мисля, имам прекалено много работа - всичко това води до проблеми със заспиването и съня като цяло!

Валентина: Тук идва въпросът отново „Има ли начин да заспим”?

Гергана: Да, определено! Един от начините, които аз съветвам моите клиенти (и не само тях, изобщо хората, които имат проблеми със заспиването) е да обърнат внимание на хигиената си на сън, тоест нещата, които е по-добре да оставят вечер, да оставят за другия ден -това е от една страна. От друга – физическите условия на средата, все пак ни трябва спокойна обстановка – да е достатъчно тъмно, леглото да е удобно, температурата да е комфортна около нас. 

Но, може би, по-важното нещо е да успокоим ума си. За мен основният начин да се успокоим и да заспим е чрез техниките за емоционална свобода или чрез медитациите чрез ТЕС.

Валентина: Чудесно! Преминаваме тогава веднага към следващия въпрос – Как техниките за емоционална свобода (ТЕС) помагат на съня?

Гергана: Техниките за емоционална свобода (ще ги наричам ТЕС, защото това е по-лесно за всички ни) са един много лесен за приложение инструмент, който повечето хора, като попадат за пръв път на него, го намират за малко странен. 

ТЕС представлява потупване с два-три пръста по определени акупунктурни точки от тялото – предимно върху главата, горната част на тялото и върховете на пръстите.

Какво обаче представлява ТЕС чрез това потупване, чрез тази поредица от потупвания, ние реално въздействаме върху дълбоките центрове в мозъка, които отговарят за напрежението и стреса. Тоест потупвайки, ние буквално се самоуспокояваме на едно много дълбоко ниво за което не си даваме сметка, просто защото то е под нивото на съзнанието. И потупвайки ние даваме сигнал, че всичко е наред, че тук и сега сме в безопасност, че е безопасно да се отпуснем и заспим, че е безопасно да оставим тези задачи, на които така или иначе не можем да намерим решение за тях в момента, да ги оставим за утре или за там когато дойде тяхното време. Така че ТЕС е една изключително силна техника и понякога моите клиенти ми казват че тези медитации, които ги карам да правят, реално им действат като хапче за сън. 

Валентина: Ами то си е! То си е хапче за сън. Да, това също е много интересно.

Следващия ми въпрос – има ли връзка между храната и съня?

Гергана: Определено! Когато говорим за храненето и съня, и двете са безкрайно големи теми. Понеже медицината на съня е сравнително нова, да кажем десетилетие и малко се обръща специфично внимание, специално на съня, все още изследванията и взаимовръзката между храната и съня не е съвсем разкрита. Има доста и противоречива информация, има изследвания които казват едно, други които казват друго, което е нормално според мен.

Но когато става дума за храненето и съня, може би не ни трябват сложни изследвания за да направим сами връзката между начина по който се храним, времето по което се храним, храната която приемаме и качеството на нашия сън.
Тук искам да те провокирам – от твоя опит, кога спиш по-спокойно? – когато си легнеш гладна, когато вечеряш прекалено обилно или когато си достатъчно сита, но не прекалено, кога спиш по-добре?

Валентина: Мисля, че най-добре спя, когато вечерям рано и не обилно.

Гергана: А какво за теб е ранна вечеря?

Валентина: 18-18:30 ч. до 19 ч. сме приключили с вечерята.

Гергана: Чудесно, а кога си лягаш?

Валентина: Ами в повечето случаи около 23 ч. до 24 ч.

Гергана: Тоест има 4-5 часа от приема на храна до съня и заспиването.

Валентина: Да.

Гергана: Добре. Това е една добра практика и особено, когато си установила, че ти се чувстваш добре. Само че не за всички хора е така. 

Отделно тук ми се иска да вмъкна нещо – сънят е толкова комплексен процес, че той е свързан с всички останали процеси в тялото, но има различни механизми, той е толкова комплексен и толкова важен процес, че има различни механизми, които провокират настъпването на съня. И от тази гледна точка, чувството за ситост и глад, всъщност до известна степен също е свързано със съня, тоест след един определен час ние вече не се чувстваме толкова гладни, за да можем да заспим спокойно. Само че не случайно те попитах кое за теб е най-доброто, защото има хора, които не могат да заспят гладни, аз съм една от тях. Така че е хубаво човек да познава собственото си тяло и предпочитания и тогава да тълкува връзката с качеството на съня. Може би да кажа и нещо конкретно тук – има храни, които правят заспиването трудно – това са пикантни, много мазни, много тежки храни, трудносмилаеми храни, вече стана ясно, че не е добре да са непосредствено преди сън.

В същото време обаче, напоследък доста се говори за различни видове диети или хранения, които ограничават приема на въглехидрати или изключват една голяма група храни. 

Валентина: Поредната мода, за мен.

Гергана: Аз също имам своето мнение по въпроса, но не ми се иска да бъда крайна, просто защото вярвам, че за всеки има правилния начин на хранене и когато се говори общо, по скоро може да се навреди. Но от гледна точка на съня, бих искала да кажа, че има изследвания, които показват, че ниското въглехидратно хранене влияе върху качеството и количеството на съня, не при всички, но има хора при които влияе. При мен влияе.

Валентина: Да, най-вероятно всеки трябва да си открие сам за себе си. Наистина сега разбирам и аз, че това не е общо за всички. Въпросите, които ти задавам са подготвени, едва ли не общо за всички, но сега вече си давам сметка и аз, че както и всичко друго, ние сме индивидуални същества с индивидуални потребности. Благодаря ти много, че го казваш това.

Гергана: Ние говорим по принцип, просто защото няма друг начин в подобен формат, но всъщност ми се иска да кажа отново, че всеки един от нас е индивидуалист и има индивидуални особености и потребности и е добре да се съобрази с тях. Но Имам нужда от чипс, пастичка, 3 чаши алкохол или нещо друго за да заспя”, не отговаря на индивидуалните особености и потребности на организма. Само казвам.

Валентина: Да, чудесно! Много хубава вметка, който разбрал – разбрал. Ясно е.

Искам да те попитам дали си чувала някакви митове за съня? Има ли такива? Може ли да се развенчаят?

Гергана: О да! Сънят е голяма тема и честно казано, за мен, митовете за съня, са ми любима тема. В работата си като авиационен инструктор, имам повече от 15 години опит в авиационната сфера и съм провела стотици курсове за съня, за управление на умората, за летателни екипажи и други категории авиационен персонал. Казвам го, защото вероятно няма мит за съня, който да не съм чула. Поради простичката причина, че ако повечето от нас работят от 8 до 17 или до 18 ч. или някакво фиксирано работно време през деня и нощем могат да спят, летателната професия, пилотската професия и таза на кабинните екипажи е свързана с непрекъсната смяна на местата за сън, в повечето случаи, разбира се, не винаги. Но местата за сън, времето за сън, времето на лягане и времето на ставане и така нататък. Така че това е една добра сфера, в която могат да се изведат доста митове, които обаче не са само в авиацията.

Един от любимите ми митове и така от най-широко разпространените митове, може би е, че всеки има нужда от 8 часа сън и ако не си го набавя, ще се случи нещо много страшно. Споделям го, защото, освен че е много популярно, остави че не е вярно за всички, ами то създава и един допълнителен стрес у хората, които не могат да си набавят тези 8 часа сън. 

Искам да ти дам един пример, мисля, че нашите слушатели могат да се свържат с него – понякога идват клиенти при мен и казват „Аз не спя добре!”. Обикновени нашите срещи започват с подробен анализ на съня, какво се случва, питам ги конкретни неща, заедно правим анализ на техните навици за сън и така нататък. Но понякога от този подробен анализ излиза, че всичко е наред, но те продължават да имат убеждението, че качеството на съня не е добро. И когато ги питам Защо?”, отговорът винаги ме изненадва, защото обикновено той е Защото не си осигурявам 8 часа, а знам, че това е задължително!”

Но тук веднага искам да кажа и другият мит, който е широко разпространен и той е на другата крайност, той е Мога да свикна да не спя и да бъда достатъчно продуктивен, адекватен, фокусиран, концентриран” или нещо свързано с това „Мога сам да определя от колко часа сън се нуждая”, в смисъл на, примерно 4 часа, 5 часа, 6 часа „Избирам да спя това количество часове, защото имам по-важни неща”.

Искам да добавя още няколко думи тук за това, защото е много важно! Ако хората, които ни слушат, уловят себе си с мисли от типа на „Мога да спя малко и да съм продуктивен”, ги моля да помислят отново! 

Когато не спим достатъчно, когато не спим толкова, колкото имаме нужда, ние свикваме с едно ниво на непродуктивност, което като цяло се различава от нашите способности. 

И по-лошото е че когато не сме доспали, ние сме опасни за себе си и за другите. Което няма как сами да го преценим, до каква степен е тази опасност. Така че това искам да кажа моля ви обърнете внимание на съня си, на достатъчното количество сън, от което вие конкретно се нуждаете.

Валентина: Да, благодаря ти, Гери, че го каза. Това няма да го коментирам, то е достатъчно силно! А сега искам да ни разкажеш малко повече за твоята първа книга „Фабрика за сън”. Кажи ни какво да очакваме от нея, тя ще излезе съвсем скоро.

Гергана: Да, чакаме я всеки момент, тя в момента е в предпродажба, но на 20 април 2023 г. е официалната премиера.

„Фабрика за сън” е една сбъдната мечта от типа на онези неща, които човек не може да не направи. За мен това беше „Фабрика за сън” и е всъщност, защото аз много отдавна исках да напиша книга за съня. Няколко години отделих на този процес и все не се получаваше, до един момента, в който се получи. 

Чакам с нетърпение, защото „Фабрика за сън” обръща внимание на всички онези неща, които трябва да знаем, когато става дума за съня. В нея се говори за физиологията, за процесите, които управляват съня, за навиците за сън, защо са важни и как да ги подобрим най-вече. Опитала съм се книгата да дава основното знание за съня, за сферите които му оказват влияние, като хранене, движение или спорт (физическа активност), като стрес, като условия на средата. Но в същото време да дам и инструменти, всеки да се справи, да използва тази информация, да използва инструментите, които предоставям в книгата и в дневника, който придружава тази книга и да подобри качеството си на съня сам, в рамките на няколко седмици или няколко месеца. Зависи кой къде се намира. Изобщо с издателство Вдъхновения", издателството, което застана до мен, искахме много да създадем една книга, заедно с дневника, които да помогнат на хората да подобрят съня си, да подобрят качеството си на живот.

Валентина: Мисия страхотна. Аз съм убедена, че тази книга ще бъде изключително добре приета. Когато разбрах за нея, първата мисъл в главата ми беше „Ще поканя Гери за интервю”. Това е страхотна тема. Аз виждам колко много хора се борят с това и съм убедена, че тази книга ще помогне на много хора, така че чакам я с нетърпение. Ние записваме интервюто на 11 април 2023 г. и точно след 9 дена книгата ще излезе от печат. Да в момента тя е в предпродажба, но стискам палци и съм убедена, че всичко ще е супер с нея. Тоест ще има голям интерес.

Гергана: Много ти благодаря! Надявам се, защото мисията, която стои зад тази книга е да помогне на заетите хора да направят съня си приоритет, и то не просто защото са го чули или прочели някъде, а защото ако искаме да сме по-продуктивни, по-фокусирани, по-здрави, по-успешни, по-богати ако щеш, ние трябва да обърнем внимание на съня си. Без сън всичко останало е без значение или не толкова добро.

Валентина: Абсолютно съм съгласна, Гери. Много ти благодаря отново за всичко, което сподели с нас. Запазвам си правото да те поканя отново да ми гостуваш, по други теми, които вълнуват нашето осъзнато общество. Предполагам, че нямаш нищо против.

Гергана: С удоволствие, аз благодаря за поканата и с удоволствие ще се отзова за следващи такива.

Тук е момента да споделя с вас, че този епизод се излъчва с подкрепата на издателство „Вдъхновения”. Издателство с отношение към авторите и читателите. Те публикуват само проверена информация по различни теми, като ароматерапия, холистичен подход към здравето, хранене, развитие на човешкия потенциал и други вълнуващи и вдъхновяващи теми.

Книгите на издателството може да намерите на vdahnovenia.bg или на нашия сайт biodarove.com

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! 

Очаквайте новите епизоди през лятото на 2023 година, когато ще стартира Сезон 2 на подкаста.

Останете здрави и добри! 

Спете пълноценно!



По-стара публикация По-нова публикация