Как съживих косата си с био боя

С удоволствие споделям моята история с всички, които имат неудовлетвореност от визията на косата си.

Тази статия написах през 2013 година и сега (2023) публикувам отново, защото напоследък много жени имат проблеми с конвенционалните бои за коса.

Вече девета година продължавам да оцветявам косата си с билкови био бои. Преди повече от 4 години, моята фризьорка ми каза нещо, което няма да забравя и споделям с всички, които идват в „БиоДарове“: „Вече почти няма живи коси, като твоята!“ – това ме впечатли и разтърси едновременно.

И така, ето моята история:
Не вярвах, че има лек за суха и изтощена, от много години третирана с химически бои коса. Но намерих решение и ще споделя своите преживявания с всички заинтересовани.

Боядисвам косата си от двадесетгодишна. Както повечето от нас, започнах заради красотата. Само след няколко години половината ми коса побеля, вероятно наследствените фактори излязоха наяве – в моето семейство всички от млади години имат побелели коси. Е, какво пък, си казах, не мога да избягам от гените си, но в началото на тази година (2013) се появи проблем. Започнах да усещам, че нещо не е наред с косата ми – суха, безформена, сламеста.

Брат ми отбеляза, че изглеждам така, сякаш нося перука. Тогава се стреснах. Не че имам нещо против носенето на перука за по-различен вид, но това си е моята коса – гъста, здрава, податлива на прически. Забележката на брат ми беше ясен сигнал, че спешно трябва да взема мерки!

По една супер щастлива случайност и покрай проекта БиоДарове", се срещнах с д-р Иван Гинев, управител на „Армина” EООД – официален вносител за България на марките Логона, Санте, АлмаВин. Да не се отклонявам от темата, не знам как се завъртя разговора ни, но той ми разказа някои доста стресиращи неща за боядисването с конвенционални, химически бои за коса. Тогава се замислих и почти спонтанно взех решение да променя начина, по който третирам моята коса.

И така се започна.
Изхвърлих шампоана и балсама, използвани до момента (конвенционални). Пробвах да мия косата си с био шампоан (от който всъщност не бях кой знае колко доволна, явно не е за моята коса, но скоро го замених с друг, пак био шампоан).
Проучих подробно био боите Логона – те са на основата на къна и за това има специфики, които трябва да се знаят, преди първото боядисване.
Разбира се, потърсих помощта на хората от „Армина” – д-р Светла Николова, Петя, Вилето. Всичко ми обясниха изключително подробно: какво, как, защо, колко и така нататък.

Речено – сторено. 🚀
Използвах първо подготвителния крем-маска, който се нанася поне една седмица преди боядисването с билковите био бои. Неговата роля тук е да почисти силиконовите наслагвания по косъма, за да остане косъма чист за химическата боя. Друг вариант за това почистване на косъма е да се направят няколко измивания с хума.



Взех боите – препоръчаха ми да смеся два цвята, поради факта, че имам много бели коси. Бяха ми дадени точни указания за смесването на двете бои и всичко, което може да се добави към тях. Аз добавих канела, куркума, смлян карамфил, кокосово масло, забърках боите с черен чай. Изпълних точно указанията на д-р Николова за боядисване, затопляне, престой от три часа и всичко, което ми препоръча тя.

След като смених шампоана, балсама и боята, следващата стъпка бе да започна да си правя маски, за допълнително подхранване на косата.

Първият път я направих само от две масла – кокосово и жожоба, добавих канела и куркума. Ефект – страхотен!
Вторият път с кокосово масло, жожоба, кисело мляко и жълтък – беше ок.
В третата маска смесих и нанесох върху косата си кокосово масло, жожоба, арганово масло, жълтък и 2-3 капки етерично масло лавандула. Постигнатият ефект беше поразителен! Признавам, че за тази маска приех малко съвети от хората от Freen, с тяхното страхотно био арганово масло, използвано и от мен.
Понастоящем (2023) използвам Био аргановото масло на АрминаБио.

Маските се затвърдиха до един път в седмицата. С всеки изминат ден косата ми омекваше и възвръщаше предишния си вид. Тя просто оживя – оживя не само на допир, оживя на външен вид! Просто нещата се промениха в рамките на два-три месеца.

Боях се дали ще се получи, но се случи успешно и именно това е повода да го споделя. Имам приятелка от Варна, която ми е последовател. Тя също започна с този метод. Отзивите, които и тя сподели, бяха в положителна посока. Това ме прави наистина щастлива. Това е повода да стана нещо като посланик на живата коса. 😊

Не мога да не спомена, че не малка роля в края на всеки процес боядисване – измиване, маска – измиване изигра един прекрасен балсам за коса, който открих пак благодарение на екипа на „Армина” – балсам за коса, за цялото семейство на SANTE. Толкова е икономичен и толкова ефикасен... жалко, че не съм знаела за него по-рано и много жалко, че вече не се внася в България. Но може да се поръчва от Германия.

Но спирам до тук, защото започна да звучи много търговско, а всъщност става въпрос за споделен опит. И да не забравя – ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ на всички от „Армина” ЕООД! 🙏

Това е от мен!
Аз се чувствам прекрасно и сега дори няма нужда да си правя маски, след 9 години боядисване само и единствено с био бои за коса. През 2018 година преминах на био боите Cultivators, които ми подхождат най-добре. Те са направени в Индия и са комбинация от билки, алое вера и къна.

Край на химията, видях какво направи тя в годините, докато я ползвах, видях и какво сътвориха натуралните, био билкови бои за коса, само за няколко месеца.
За себе си съм взела решение! И както стана ясно, останах вярна на това си решение, вече 10 години (2023).

Ако някой от вас има желание да получи повече насоки за боядисването с био бои, бих отговорила с радост! Може да ми пишете на имейл office@biodarove.com

А това е Подробен наръчник за боядисване с био билкови бои за коса, който написах през 2021 година.

С най-добри намерения към всички, които прочетоха моята история,
Валентина Русимова

♡ ♡ ♡



По-стара публикация По-нова публикация