Подкаст епизод 024 ǀ Заземяване или Босо ходене ǀ Валентина Русимова

Време за слушане –  8:00 минути
Може да слушате и в YouTube или Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще споделя с вас това, което научих за заземяването.
Това е една от моите любими теми и практика, за която винаги разказвам на всички, които не са чували за босото ходене.

Започнах да практикувам босо ходене (заземяване), когато съм сред природата – на риболов, в градината на родителите ми, а понякога дори и в парка, на пясъка (когато сме на море).
Вдъхновена съм и от книгата Earthing: The Most Important Health Discovery Ever  „Заземяване: Най-важното откритие за здравето“, написана от Клинтън Обер, д-р Стивън Синатра и Мартин Зукър.

Книгата запознава читателите със забележителното откритие, че живеейки в контакт с естествения повърхностен заряд на Земята (когато ходим боси върху Земята), настъпва един велик процес на естествено разреждане и предотвратяване на хроничното възпаление в тялото.

С две думи – когато ходим боси върху Земята, възпалителните процеси в организма намаляват. И това се случва дори и ако си отделим само 30 минути на ден.

Този ефект има огромни последици за здравето – в положителна посока, разбира се.
Изследвания установяват връзка между хроничното възпаление и всички хронични заболявания, включително заболявания свързани със стареенето, както и самия процес на стареене.

Нека първо ви кажа какво означава заземяване.
Нашите тела имат електрически заряд. Когато тялото е в директен контакт със Земята, то електричеството от него се разрежда или неутрализира, подобно на електроуредите в домовете ни, които трябва да бъдат заземени за безопасност. Земята има капацитета да отнема електричеството — от уреди, от атмосферата и от телата ни.

Заземяването или босото ходене влияе и на това как протичат редица важни процеси в организма.

Биоелектрическата ни връзка е наблюдаема и измерима!
През последното десетилетие учените са използвали най-новите технологии, сложни изображения и двойно слепи изследвания за доказване на въздействието от заземяване върху здравето на хората.

Използвайки метода Термография, учените са успели да ‎‎видят, че възпалението в тялото намалява, когато човек е заземен за по-малко от час‎‎. Продължителното и многократно заземяване може да елиминира хроничната болка.
Като се има предвид, че за ‎‎възпалението вече се смята, че играе ключова роля в много заболявания, като болестта на Алцхаймер, онкологични заболявания и диабет‎‎, това са важни открития. ‎

Когато човек е в контакт със Земята – стъпил бос върху нея, тогава говорим за естествено заземяване. Необходимо е да сме в контакт със земята поне 30 минути на ден, за да има ефекта от това велико откритие.
Друг метод, чрез който може да се заземим е чрез килимче за заземяване. Разработени са такива килимчета, постелки и дори спално бельо.

Доказани са множество ползи от контакта ни със Земята!
Наблюдава се по-добър сън.
Нормализират се нивата на кортизола.
Намалява се възпалението, болката и стреса.
Наблюдава се по-добър кръвоток във вените и артериите.

Правени са много изследвания в тази насока. Едно от тях е за да се определи дали заземяването за един час, подобрява кръвообращението на човека. 40 доброволци на средна възраст, са разделени на заземена група и потисната група според двойно сляпа процедура.
Те са били помолени да седнат в удобен стол с облегалка, оборудван със заземяващ килим, възглавница и лепенки.
Използвана е инфрачервена камера за измерване на промените в притока на кръв и температурата.
Термоизображението показа ясно подобрена циркулация на течности (включително кръв) по целият торс, което от своя страна се превръща в засилено доставяне на кръв към главата и подобрена циркулация на кръвта в лицето.
Резултатите от това иновативно изследване показват, че дори един час контакт със Земята изглежда, че насърчава значително автономната нервна система, контролът на телесните течности и периферния кръвоток, който може да подобри циркулацията на кръвта в торса и лицето, възстановяване на лицевите тъкани, здравето на кожата и жизнеността. ‎

Заземяването влияе и на нашата парасимпатикова нервна система, ‎‎успокоявайки и балансирайки лявата и дясната страна на мозъка, помагайки ни да се чувстваме спокойни и уравновесени.
Освен това, нивата на хормоните могат да се балансират, наблюдава се също намаляване на стреса, тревожността, депресията и дори предменструалните симптоми. ‎
Заземяването влияе на цялата имунна система.

‎Други проучвания показват намаляване на вискозитета на кръвта чрез заземяване.‎‎
Има няколко условия, за които това е много полезно и може да намали или премахне необходимостта от дългосрочна употреба на лекарствени препарати за някои хора. Поради въздействието върху вискозитета на кръвта, ако се приемат лекарства за регулиране на кръвното налягане или щитовидната функция, е най-добре да се направи консултация с лекар, преди да се престъпи към практикуване на заземяване. ‎

Аз смятам, че бос е най-добре‎ – когато има контакт между кожата ни (навсякъде по тялото) и Земята, заземяването се получава. Но най-добрият начин да го правим е като ходим боси. Това е така, защото по стъпалата на краката ни има най-голям брой проводящи нервни окончания. Освен това, потните жлези по ходилата също допринасят за подобряване на проводимостта – заради влагата.

Представяте ли си колко елементарен метод за здраве е това?
Чак не ви се вярва, но... практиката го показва. Ние изначало сме създадени за контакт с природата, но съвременният начин на живот ни лишава от това. Е не при всички е така, но хората които живеят в големите градове определено страдат от липсата на контакт с природата.
Контакта с природата определя до голяма степен и благоденствието ни.

Хубаво ще бъде да вкарате в живота си заземяването като практика. Може да се събуете боси дори в обедната почивка и да походите върху най-близката тревна площ. Само половин час на ден...
Когато започнете с това, ще видите как вече ви прави впечатление природата — птичките, дърветата и тревата... Ще започнете да изпитвате спокойствие, това си е направо антистрес терапия. Ако решите може да полегнете на полянка и да гледате небето — ето ви още една терапия, ще забравите за стреса много бързо. ♡

Земята иска да възстанови жизнената ни сила, а от нас се иска само да събуем обувките и да стъпим на нея!

Искрено се надявам, че тази информация ще провокира действие от ваша страна!
Останете здрави и добри! Ходете боси! ♡



По-стара публикация По-нова публикация