Сушени плодове – защо е важно да са био?

Фурмите са любим подсладител на много от клиентите на „БиоДарове“. 

Похапваме си сушени плодове просто ей така, вместо шоколад или сладкиш. Използваме ги като здравословна алтернатива за подслаждане на смутита, сурови бонбони и торти. 

Ето тук може да видите суровите бонбони на Дана – тя е наша клиентка и твори много вкуснотийки с фурми.

Време е за три ключови съвета, които ще Ви разкрият как да избирате винаги най-екологично чистите и пълноценни сушени плодове на пазара. 

За да се запази добрият търговски вид на сушените плодове, те почти винаги се обработват със серен диоксид SO2. Това вещество не позволява на сушените плодове да потъмняват. С това третиране се удължава и срока на годност и се държат далеч вредителите (плесени, бубулечки).

Много хора не знаят тази подрбоност, въпреки че повечето производители и пакетиращи фирми изписват това на етикета. Освен със серен диоксид, сушените плодове може да бъдат третирани с глицерин и подсладители. 

Серният диоксид е токсичен. Хора, които имат неразположения със стомаха, не бива да консумират храни обработени със серен диоксид. Той прави киселини в стомаха, тъй като се разтваря много лесно с вода. При редовен прием е възможно да причини алергия при хората страдащи от астма. 

При биосертифицираните сушени плодове тази допълнителна обработка липсва. Това ги прави не толкова привлекателни на външен вид, но уверявам ви, струва си да консумираме точно такива продукти. 

В сушените фурми има целулоза, която е важна за доброто храносмилане. В тях също така се съдъжат много витамини и минерали. Ако плодовете се третират химически, техните хранителни показатели спадат и това ги прави не толкова пълноценна, а дори и опасна храна.

Добре известен факт е, че при сушенето на плодове се повишава концентрацията на захар. Добре е хората с висока кръвна захар да внимават, когато консумират сушени фурми (или други плодове). Добрата новина е, че гликемичния индекс на сушените фурми не е чак толкова висок и не повишава рязко нивата на глюкоза в организма.

Едно много показателно нещо при избора на сушени фурми (кайсии, грозде и т.н.) е техния цвят. Ако видите, че продукта е с тъмен цвят, то това е индикация, че не е обработван с химикали. Сушените кайсии например са кафяви, а не ярко оранжеви... Фурмите са леко набръчкани, като покрити с прах... не се притеснявайте от този външен вид - може да бъдете сигурни, че не са третирани.

При възможност избирайте био сушени плодове, тъй като когато има биосертификат, автоматично се изключва наличието на третиране с каквито и да било опасни за здравето химикали. Разбира се, важно е и от къде точно пазарувате и е добре да имате доверие на търговеца. 

Ако отглеждате плодове и зеленчуци и имате желание да си ги изсушите сами, то знайте, че това не е много трудно, при положение че спазвате някои лесни правила. Може да сушите цели или нарязани на парчета плодове. Може да използвате слънцето или фурната в къщи. При сушене на слънце — плодовете се оставят няколко часа на сянка, после на слънце и така няколко дни, до пълното им изсушаване. 
На пазара има и специални фурни за сушене на плодове и зеленчуци в домашни условия. В тях се поддържа определена температура и влажност.

Една моя приятелка ме научи да си правя „енергийна бомба" от фурми и какаови зърна. Това е божествено вкусно и наистина дава енергия. Взимам една фурма без костилка и слагам в нея едно сурово какаово зърно (сорт Криоло ми е любим, защото зърната са меки, а вкусът лек).

Освен с какаово зърно, може да напълните фурмата с някоя любима ядка - много добре се съчетава с орех или лешник, а защо не бадем или кашу.

Надявам се, че с тази статия обогатихте знанията си. 😊

Останете здрави и се усмихвайте!По-стара публикация По-нова публикация