Заземяване или босо ходене – какво е това и какви са ползите от практикуването му?

Заземяване или Earthing е тема, която все още не е набрала достатъчно голяма популярност, въпреки че за нея се пише не от вчера... Защо го казвам? Лично аз разбрах за тази важна стъпка към здравето, благодарение на приятел, който ми сподели за ползите от босото ходене (през 2021 година). Така започнах да търся информация и колкото повече чета и гледам филми с научни изследвания, толкова повече се впечатлявам и вдъхновявам.

В тази статия ще разкажа всичко, което научих по тази вълнуваща тема.

Започнах да практикувам босо ходене (заземяване), когато съм сред природата – на риболов, в градината на родителите ми, а понякога дори и в парка, на пясъка (когато сме на море).

Вдъхновена съм и от книгата Earthing: The Most Important Health Discovery Ever! („Заземяване: Най-важното откритие за здравето“) написана от Клинтън Обер, д-р Стивън Синатра и Мартин Зукър.

Книгата запознава читателите със забележителното откритие, че живеейки в контакт с естествения повърхностен заряд на Земята (когато ходим боси върху Земята), настъпва един велик процес на естествено разреждане и предотвратяване на хроничното възпаление в тялото.

С две думи — когато ходим боси върху Земята, възпалителните процеси в организма намаляват. И това се случва дори и ако си отделим само 30 минути на ден.

Този ефект има огромни последици за здравето — в положителна посока, разбира се.
Изследвания установяват връзка между хроничното възпаление и всички хронични заболявания, включително заболявания свързани със стареенето, както и самия процес на стареене.

Няколко думи за авторите на книгата, която е публикувана за първи път през 2014 година.

 • Клинтън Обер — иноваторът, който стои зад движението за заземяване. Поредица от привидно несвързани, но силно синхронизирани събития, датиращи от ранното му детство, са довели до новаторското откритие, което мнозина нарекоха „Най-важното здравно откритие на всички времена“. Заземяването вече се е превърнало в масово международно движение, което кара хората да събуват обувките си и да се свързват отново към повърхността на Земята.
  След голямо здравословно предизвикателство, през 1995 година Клинтън Обер се пенсионира и предприема лично пътуване в търсене на по-висша цел в живота. По време на пътуванията си той забелязва хората, носещи обувки с пластмасови и гумени подметки, които изолират тялото от земята. Той започва да се пита дали това, че вече не сме естествено заземени, може да ни повлияе. Въпросът довежда до експеримент, който предполага, че само заземяването намалява хроничната болка и подобрява съня.
 • д-р Стивън Синатра — истински пионер в интегративната кардиология. Той съчетава най-доброто от традиционната и алтернативната медицина по начини, които преобразяват живота. Неговите огромни познания по кардиология, хранене и терапии „ум-тяло” подхранваха страстта му да лекува сърцата и най-важното — да вдъхва надежда.
 • Мартин Зукър — Писал e много и подробно за естественото възстановяване на организма, за фитнеса и за алтернативната медицина, в продължение на почти 40 години.

Какво е заземяване?

Нашите тела имат електрически заряд. Когато тялото е в директен контакт със Земята, то електричеството от него се разрежда или неутрализира, подобно на електроуредите в домовете ни, които трябва да бъдат заземени за безопасност. Земята има капацитета да отнема електричеството — от уреди, от атмосферата и от телата ни.

Как науката обяснява, че заземяването влияе на възпаленията в организма.
Заземяването (босото ходене) влияе и на това как протичат редица важни процеси в организма.

‎Биоелектрическата ни връзка е наблюдаема и измерима!
През последното десетилетие учените са използвали най-новите технологии, сложни изображения и двойно слепи изследвания за доказване на въздействието от заземяване върху здравето на хората.

Използвайки метода Термография, учените са успели да ‎‎видят, че възпалението в тялото намалява, когато човек е заземен за по-малко от час‎‎. Продължителното и многократно заземяване може да елиминира хроничната болка.
Като се има предвид, че за ‎‎възпалението сега се смята, че играе ключова роля в много заболявания (като болестта на Алцхаймер, рак и диабет‎‎), това са важни открития. ‎

Доказано от науката PDF файл 

Кога може да говорим за заземяване?

Когато човек е в контакт със Земята — стъпил бос върху нея, тогава говорим за естествено заземяване. Необходимо е да сме в контакт със земята поне 30 минути на ден, за да има ефекта от това велико откритие.
Друг метод за заземяване е чрез килимче за заземяване. Разработени са такива килимчета, постелки и дори спално бельо, но това не е обект на тази статия.

Доказани са множество ползи от контакта ни със Земята
 • Наблюдава се по-добър сън.
 • Нормализират се нивата на кортизола.
 • Намалява се възпалението, болката и стреса.
 • Наблюдава се по-добър кръвоток във вените и артериите.

Изследване: За да се определи дали заземяването за един час подобрява кръвообращението на човека, 40 доброволци на средна възраст, са разделени на заземена група и потисната група според двойно сляпа процедура.
Те са били помолени да седнат в удобен стол с облегалка, оборудван със заземяващ килим, възглавница и лепенки.
Използвана е инфрачервена камера за измерване на промените в притока на кръв и температурата.

Термоизображението показа ясно подобрена циркулация на течности (включително кръв) по целият торс, което от своя страна се превръща в засилено доставяне на кръв към главата и подобрена циркулация на кръвта в лицето. Резултатите от това иновативно изследване показват, че дори един час контакт със Земята изглежда, че насърчава значително автономната нервна система, контролът на телесните течности и периферния кръвоток, който може да подобри циркулацията на кръвта в торса и лицето, възстановяване на лицевите тъкани, здравето на кожата и жизнеността и оптимизиране на външния вид на лицето.

Необходимо е допълнително проучване, използващо по-големи сравнителни групи и следващи предмети за по-дълъг период от време.


 • Заземяването влияе и на нашата парасимпатикова нервна система, ‎‎успокоявайки и балансирайки лявата и дясната страна на мозъка, помагайки ни да се чувстваме спокойни и уравновесени.
 • Освен това, нивата на хормоните могат да се балансират, наблюдава се също намаляване на стреса, тревожността, депресията и дори предменструалните симптоми. ‎
 • Заземяването влияе на цялата имунна система.

ТУК може да видите много изследвания по темата (на английски).

‎Други проучвания показват намаляване на вискозитета на кръвта чрез заземяване.‎‎

 • Има няколко условия, за които това е много полезно и може да намали или премахне необходимостта от дългосрочна употреба на лекарствени препарати за някои хора. Поради въздействието върху вискозитета на кръвта, ако се приемат лекарства за регулиране на кръвното налягане или щитовидната функция, е най-добре да се направи консултация с лекар, преди да се престъпи към практикуване на заземяване. ‎

Изследвания ТУК (на английски) 
PDF файл 

‎Бос е най-добре‎ ♡Когато има контакт между кожата ни
(навсякъде по тялото) и Земята, заземяването се получава. Но най-добрият начин да го правим е като ходим боси. Това е така, защото по стъпалата на краката ни има най-голям брой проводящи нервни окончания. Освен това потните жлези по ходилата също допринасят за подобряване на проводимостта — заради влагата.

Представяте ли си колко елементарен метод за здраве е това?
Чак не ви се вярва, но... практиката го показва. Ние изначало сме създадени за контакт с природата, но съвременният начин на живот ни лишава от това. Е не при всички е така, но хората които живеят в големите градове определено страдат от липсата на контакт с природата.
Контакта с природата определя до голяма степен и благоденствието ни.

Хубаво ще бъде да вкарате в живота си заземяването като практика. Може да се събуете боси дори в обедната почивка и да походите върху най-близката тревна площ. Само половин час на ден...
Когато започнете с това, ще видите как вече ви прави впечатление природата — птичките, дърветата и тревата... Ще започнете да изпитвате спокойствие, това си е направо антистрес терапия. Ако решите може да полегнете на полянка и да гледате небето — ето ви още една терапия, ще забравите за стреса много бързо. ♡Земята иска да възстанови жизнената ни сила, а от нас се иска само да събуем обувките и да стъпим на нея!

Ето ТУК може да видите научните доказателства, подкрепени със снимков материал от инфрачервена камера (термография).

Искрено се надявам, че тази информация ще провокира действие!

Останете здрави и ходете боси! ♡По-стара публикация По-нова публикация