Подкаст епизод 001 ǀ Ароматерапия ǀ Здравка Гъркова

Време за слушане – 17:07 минути

Слушайте и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове” с Валя!

В днешния епизод ще разберете какво се крие за думата Ароматерапия и какви са ползите от етеричните масла. Темата на епизода е „Ароматерапия – три стъпки към здравето“.

Напоследък това е една много нашумяла тема. Няма да крия, че самата аз също имам отношение към етеричните масла и всички, които идват в магазинчето БиоДарове", знаят това.

В света на чудните етеричи масла ще ни въведе сертифициран ароматерапевт, моя добра приятелка и съветник – Здравка Гъркова.

Валя: Здравче, Добре дошла! За мен е голямо удоволствие, че точно ти си първият гост в подкаста . Моля представи се пред нашите слушатели.

Здравка: Здравей, Валя! За мен също е чест и удоволствие да бъда твой гост и се надявам, че всичко което ще кажем днес, ще се хареса на нашата аудитория. Аз се казвам Здравка Гъркова и първата ми професия е Финансист, но реално съм човек, който е изключително влюбен в етеричните масла, от ранна детска възраст, бих казала. В последните години превърнах това свое хоби, в своя професия. Дори започнах да уча и фармация по този повод, за да мога да бъда още по-полезна на моите клиенти и на моите почитатели. С ароматерапия се занимавам от много години, както казах, напоследък това стана и моята професия. С удоволствие бих въвела всички наши слушатели в света на етеричните масла.

Валя: Може ли да ни обясниш какво точно се крие зад думата Ароматерапия?

Здравка: Ароматерапия това е науката и изкуството да се лекуваме с етерични масла. Това е природно средство, което ни помага да бъдем здрави, да правим превенция, да подпомагаме своето здраве и един природен „лек“.

Валя: Страхотно! Кажи нещо повече за етеричните масла? Какви са ползите, които можем да извлечем от тях, как можем да ги употребяваме, комбинираме ли ги...?

Здравка: Етеричните масла са най-концентрираното и най-мощното средство, което природата ни е дала. И всъщност това е нещо което може да използваме и за нашето благополучие и баланс. Етеричното масло е нещо, което може да включим в своето ежедневие за превенция и за постигане на емоционален, психически и физически баланс. Нещо което можем да използваме с удоволствие, защото ароматерапията е наистина голямо щастие. Етеричните масла могат да бъдат използвани чрез дифузия, чрез масаж и по-други начини, разбира се. Нещо, което е много важно и което трябва да знаем в тази връзка, е че трябва на първо място да ги използваме безопасно!

Валя: Да, това наистина е много важно и опита ни го показва също. Какви състояния могат да повлияят етеричните масла?

Здравка: Етеричните масла могат да повлияят от банална настинка, до безсъние и стрес. Те са едни помощни средства, с които природата ни е дарила, за да подпомогнем вкарването на тялото в баланс и постигане на едно прекрасно емоционално и физическо състояние.

Валя: Тоест етеричните масла действат на три състояния в организма – емоционално, психическо и физическо?

Здравка: Всъщност тук бих казала, че дефиницията за Здраве на Световната здравна организация е „Пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не липса на болест или недъг“. Това за което биха могли да ни помогнат етеричните масла.

Валя: Може ли да ни кажеш как да ги подбираме? Какъв критерий да имаме когато подбираме етерични масла? На какво да се спрем, как да го изберем, по какво?

Здравка: Това е нещо изключително важно и мисля, че много от хората не са наясно точно как да подберат качественото етерично масло. Много важно е етеричното масло, което избираме да бъде 100% натурално – това означава да няма абсолютно никакви примеси от изкуствен характер. Другото нещо, което е изключително важно, е етеричното масло да бъде интегрално – това означава, че то трябва да е такова, каквото го е създала дестилацията, тоест да не са махнати молекули от него, както и да не са добавени други молекули, с цел подобряване на неговия аромат или вкарване в някакви стандарти. И третото много важно нещо е да бъдат спазени абсолютно всички процеси на дестилация и правила на дестилационния процес, тоест дестилацията трябва да бъде абсолютно пълна. Извършва се за определено време, с определено налягане, при определени условия, за да може етеричното масло да бъде качествено. Бързата дестилация, при високо налягане, не дава качествено масло, но пък дава по-голям добив, което съответно рефлектира и върху цената. Не на последно място, това което е много важно са културите от които са дестилирани етеричните масла – те трябва да бъдат изключително чисти, тъй като в етеричните масла могат да попаднат пестициди, ако самите култури са обработвани с такива. Растенията трябва да бъдат обрани в подходящия момент, да бъдат отглеждани при определени условия, за да може цялата пълнота на молекулния състав на растението да се открие след това и в самото масло.

Валя: Да това е много важно за подходящия момент. Ти си вносител на френски етерични масла с марката Алто. Защо се спря точно на тях?

Здравка: Спрях се на марката Алто първо защото дестилерията е изключително качествена. Те работят със собствени култури, имат дестилерии по целия свят. Това, което е много важно човек да взема растението от неговия естествен биотоп. Те са фирма, която работи с много малки партиди и има изключително разнообразие. Имат над 150 етерични масла и 100% от културите са техни, тоест отглеждат се от тях самите. Имат дестилерии, както казах, в различните краища на света и изключително много залагат на качеството. Берат растенията полумеханично, което е много важно, за да може точно определена част от растението да попадне в казана за дестилация. Те обръщат изключително голямо внимание върху качеството на своите продукти – не ги смесват, не ги смесват и с подобни молекули както и с химически. Те също са влюбени в ароматерапията.

Валя: Да, това мога да го потвърдя и аз, защото преди две години (през 2019) с теб бяхме на посещение в дестиларната на Алто във Франция. Няма да забравя това посещение никога... Тогава дестилираха пред нас етерично масло от Риган.

Здравка: Да, точно така беше. Всъщност ние трябваше да отидем за дестилация на Лавандула, но тъй като лавандулата не беше готова, се наложи да присъстваме на дестилация на Риган, тъй като ригана беше станал готов за дестилация по това време. Това ме навежда на мисълта за нещо друго което трябва да кажа – когато културата е обрана в точния момент, маслото е най-добро, тоест не може да се прави компромис, понякога плановете се объркват, но факта че тогава вместо лавандула дестилирахме риган, означава че това са хора, които наистина държат на тези неща и знаят какво е истинска ароматерапия.

Валя: Да, и лабораторията която видяхме беше уникална, с техниките за изследване...

Здравка: Да, това което е едно голямо предимство при тях и при по-малките лаборатории е че те имат уреди с които могат да изследват дали растението е готово на самото поле. Те вземат проби от растението и виждат в какъв момент то трябва да се обере за да бъде дестилирано. Ако още не е готово, както стана и тогава, отлагат дестилацията.

Валя: Може ли да ни кажеш как етеричните масла въздействат върху нашето емоционално здраве? Как точно да ги приемаме, за да се чувстваме по-добре на емоционално ниво?

Здравка: Първото нещо което искам да кажа, че първата входна врата на етеричните масла към нашия организъм е обонянието. Така че на първо място, те въздействат върху нашите емоции, тъй като вдишвайки аромата на едно етерично масло, веднага то попада в лимбичната нервна система, в мозъка, и от там задейства куп процеси и химични реакции, които веднага се отразяват на нашите емоции. С две думи, само с отваряне на флакончето с едно добро етерично масло, ние можем да подобрим нашето настроение за броени секунди. Това е една аналогия с израза „Мадлената на Пруст“ – който е чел книгата „По следите на изгубеното време“, знае че когато автора отива близо до една пекарна и помирисва аромата на курабийките на своята леля или баба, той се връща в неговото детство и си спомня щастливите моменти от него. Такава аналогия правим и с етеричното масло, затова то е способно да ни върне в нашите спомени и да ни накара да забравим проблемите и да се избавим от тревожността, която имаме в момента или някои емоционални състояния, които искаме да преодолеем. Разбира се, етеричните масла, може да се използват и за дифузия. Това е най-безопасния и най-бързия начин да се възползваме от ползите на ароматерапията. Слагат се няколко капки в любимият дифузор – във вода или без вода, зависи с какъв дифузор разполагате. Това е изключителен начин да се насладим и да усетим ползите от ароматерапията.

Валя: Кажи ни как етеричните масла въздействат на нашето физическо здраве?

Здравка: Етеричните масла въздействат на физическото ни здраве по простата причина, че те са изключително активни молекули, които влизат директно в контакт с тялото ни и по същия начин претърпяват биохимични процеси, които водят до това да действат на системично ниво, тоест навлизат в кръвообращението и оказват своето въздействие. Ако се ударим и нанесем върху удареното място етерично масло от безсмъртниче например, се забелязва, че почти веднага мястото не посинява, че отока спада и че нашето тяло се чувства много по-добре от тази така наречена интервенция. По същия начин, ако имаме някаква настинка, може да подобрим нашето състояние, чрез разтриване на няколко капки масло от евкалипт например, смесено с някакво растително масло, върху гърдите или гърбът и има много, много други такива примери за незабавно въздействие на етеричното масло върху нашето здраве. Може да се използва и за профилактика. Това са молекули, субстанции, които наистина могат да бъдат част от нашето ежедневие с цел профилактика и подобряване на общото физическо състояние.

Валя: Чудесно! А как действат на психичното ни здраве?

Здравка: На психичното ни здраве действат посредством инхалация, може да се направим например арома стик с чисто етерично масло, например лавандула или петигрен бигарат и да го поднесем към обонянието ни по някакъв начин. Веднага ароматните молекули действат на нашата психика, а разтривайки 2-3 капки лавандула върху дланите и вдишвайки от там дълбоко, етеричните масла проникват в тялото и през и кожата, от там в кръвообращението и чрез обонянието, достигат отново в дълбините на човешкото тяло.

Валя: След цялата тази ценна информация, която сподели с нас, може ли да обобщим – защо да се доверим на етеричните масла и на ароматерапията респективно?

Здравка: Защото всъщност, доверявайки се на етеричните масла и на ароматерапията ние се доверяваме на природата. Аз много често казвам една максима, която не съм измислила аз – В природата има лек за всяка болест, това е нещо измислено от древните лечители и споделяно от древните лечители. Така че доверявайки се на етеричните масла, реално ние се доверяваме на природата, ние се доверяваме на нещо естествено, ние се доверяваме на това което е създадено за да ни бъде от полза.

Валя: Чудесно! Чувствам, че можем да бъдем много полезни на нашите слушатели и читатели... Съгласна ли си да направим с теб, една поредица от обучения за това как хората да използват етеричните масла, кое етерично масло за какво се употребява, кое с кое се комбинират. По този начин можем да бъдем много полезни на нашата аудитория.

Здравка: Да, абсолютно съм съгласна и смятам, че това е най-добрия начин чрез който могат да бъдат въведени хората в света на ароматерапията, тъй като бидейки мощни субстанции етеричните масла не са толкова безопасни ако ги използваме безотговорно. И мисля, че за да бъдем отговорни към себе си и към нашето здраве, е добре да се научим как всяко едно природно средство може да ни бъде полезно, но същевременно да го използваме безопасно.

Валя: Точно така, абсолютно съм съгласна. Много ти благодаря, че отдели от времето си за това интервю. Сигурна съм, че много от нещата които каза, са полезни и ценни за всички, които ни слушат в момента. Благодаря ти!

Здравка: И аз ти благодаря, че ме покани и мисля, че ароматерапията е нещо, което тепърва ще се развива в България и се надявам хората да харесат етеричните масла, да се влюбят в тях, така както ние сме се влюбили и да станат наистина техни големи почитатели.

Валя: И да ги използват безопасно! Това е и нашата мисия.

Приятели, тук е моментът да благодарим на нашите спонсори:
Център по ароматерапия Аромазон.БГ – ще ги намерите на бул. Джеймс Баучер" №2 в София. Ще ги намерите и на интернет адрес aromazone.bg

В центъра по ароматерапия може да направите консултация със сертифициран ароматерапевт. Там работят само с биосертифицирани етерични масла, които са подходящи дори за вътрешна употреба.
Център по ароматерапия – Аромазон.бг

Благодарим, че бяхте с нас.

Очаквайте новите епизоди на подкаста „БиоДарове” с Валя.

Бъдете здрави и добри!
Усмихвайте се! 😊

ТУК ще намерите страница с всички епизоди на подкаста.

Ако този епизод ви даде нови знания, може да го споделите с приятели, за което ви благодарим от ❤️



По-стара публикация По-нова публикация