9 начина за редуциране на стреса и план за действие

Тази статия ни беше предоставена от нашите партньори издателство „Вдъхновения".
В нея има много стойностни и дълбоки съвети. Именно затова я публикуваме и при нас!

„Има едно готино правило, което гласи „Винаги може и още!“. Да го запомним е най-малкото, което може да направим за себе си.
То е в сила за случаите, когато мислим нещо лошо, както и в случаите, в които мислим за нещо хубаво.
И когато говорим за хубави неща и за трудни моменти, знайте че винаги може и още.
Именно това е причината, днес да споделим 9 начина за намаляване на стреса, както и методите, с които може да го постигнем.

Говорено е много по тази тема и ще срещнете още много информация. И преди да преминете в режим „Аз това го знам“, спрете и помислете.
Знаете ли го или го правите?
Защото няма да се уморя да повтарям: това, че знаем нещо не ни носи никаква полза, ако не го проложим в живота си!
Ползи можем да получим само от нещата, които правим.

Един ефективен план за действие би изглеждал по този начин:
Избираме си 2-3 от нещата, които най-силно желаем и искаме. Това означава, че най-лесно ще сме в състояния да започнем да ги прилагаме.
Ако се притеснявате от 2-3, изберете само едно нещо.

Прилагайте в продължение на поне двайсет дена. Всеки ден!

Запишете си резултата. Например обърнете внимание на: Как това промени начина, по който се чувствам? Какво забелязвам в ежедневието си? Как реагирам при злободневни стресови ситуации, след като започнах да прилагам мотивиращото предизвикателство, което си поставих? Колко често се усмихвам, най-вече без повод?

След това добавете още едно свое силно желание и приложете същия подход.
Не е задължително да ползвате всички. Но ако започнете да прилагате, наистина да прилагате, поне 5-6 от тези действия, със сигурност реакцията към стрес ще се намали осезаемо!

Дори да предположим, че стреса остане същият в ежедневието, то реакцията Ви ще е различна!
Ами, да започваме. Четете и отбележете поне едно свое желание.
Ще се радвам да споделите в последствие ефекта, резултата или лични впечатления от приложеното.

Ако имате нужда от помощник, може да ползвате този „Вдъхновяващ дневник за влизане във форма“. И когато говорим за влизане във форма с него, се има предвид не само физическа, но и емоционална, ментална. Предлагам да попълвате новите навици в него и да видите до къде ще стигнете...

1. Не участвайте в клюки.
Клюките винаги потискат вътрешната ни жажда за спокойствие. Лесно може да се увлече човек да се оплаква от някой колега, клиент, шеф или познат. Да роптае срещу времето, правителството, съдбата или пък късмета си… Но негативното дърдорене и клюкарството може да подкопаят осъзнатостта и то със сила, за която дори не предполагаме...
И друго, което вероятно вече знаете, спрямо вселенските закони – това, върху което насочваме вниманието си има силата да се увеличава. Помислете добре какво точно искате да увеличите в живота си? Когато чувате клюки или роптаене, просто се отдалечете или се опитайте да смените темата. Не е трудно! Но със сигурност не добавяйте още към това.

2. Не се вкарвайте в стрес, като постоянно похапвате вредни храни.
Нахранете мозъка си добре на обяд и не саботирайте всичките си усилия за по-добро здраве и по-добре функциониращ мозък, като похапвате разни неща следобед. Избягвайте по-специално захарта, а също и глутена, който, наред с други вредни продукти, може да възпали мозъка. Но бихте могли да хапнете малко качествен натурален шоколад, който подпомага фикциите на мозъка и изграждането на нови неврони връзки.

3. Не се лишавайте от сън.
Можем да ставаме по-рано, без да се лишаваме от сън. Това се случва лесно, ако си легнем по-рано. Или както нашият специалист по съня Гергана Радович споделя:
„Ранното ставане, започва с ранно лягане!“
Но реалността е такава, че вероятността да стоим до късно е голяма, при повечето хора. Добре е да знаем обаче, че получаването на достатъчно сън гарантира, че ще сме по-свежи на следващия ден.
Изследване, публикувано в JAMA, показва, че за повечето хора оптималният сън е около седем часа на нощ, но все пак да не забравяме, че всеки има индивидуални потребности. Просто всеки може да намери своята формула за сън. В случай, че имате нужда от помощ, то книгата на Гергана Радович, може да Ви бъде супер полезна. Книгата се казва „Фабрика за сън" и е най-добрият наръчник за редуциране на стреса и постигане на пълноценен сън.

4. Пробвайте тай-чи или йога.
След като спрете умственото и социалномедийното дърдорене, запълнете освободилото си време с упражнения за тишина, например.
Тай-чи и йога са два чудесни начина за постигане на вътрешна тишина, спокойствие и стабилност.
Тези две практики са много лек и деликатен начин да поддържате тялото си здраво и гъвкаво.

5. Бъдете позитивни.
Абсолютно е възможно да обърнете негативните и стресиращи мисли само с една лесна стъпка - като четете, гледате или слушате положителни неща.
Например класическа музика или музика за медитация, позитивен подкаст, книга за самопомощ или забавен (или вдъхновяващ) филм. Това са изключително ефективни начини за успокояване на ума.
Изследвания потвърждават, че можем да пренастроим мозъка си чрез практика. Или иначе казано колкото повече правим нещо, толкова повече всъщност променяме мозъка си, за да бъдем все повече в съответствие с това нещо. Превърнете положителността в навик и мозъкът Ви ще се адаптира. Дори няма да усетите как се е случило, толкова е хубаво и приятно!

6. Нахранете мозъка си.
Всичко, което ядете, подхранва или стреса, или здравето ви. Доставяте редовно хранителните вещества на мозъка си. Той се нуждае от тях за оптималното си функциониране. Пример за такива храни са: яйца, месо от пасищно хранени животни, черен шоколад, покълнали семена...

7. Практикувайте осъзнаване на момента.
Осъзнаването е като мускул – ако не го използваме, то отслабва, но ако го използваме редовно, става силно.
Инструменти като майндфулнес медитация ни помогат да израснем в осъзнаването, така че да разберем, че ние не сме нашите мисли, а само техен наблюдател. Това може да прекъсне повтарящото се бърборене в ума и да ни пренесе във всеки настоящ момент.

8. Изправете се срещу страховете си.
Страховете могат да бъдат изтощителни за здравето, да не говорим за нашето щастие и успех.
От страх от провал, през страх от отговорност, до страх от успех - хората имат общи страхове през цялото време.
Но не можем да се изправим лице в лице със страх, който не признаваме. Затова е добре да практикуваме да се отваряме за страховете си, малко по малко, и да ги разнищваме, за да ги разберем и да преминем през тях към един по-добър и лек живот.
Ако положим усилия, това се случва. От нас зависи!

9. Обграждайте се с позитивни хора.
Хората, с които прекарваме по-голямата част от времето си са два вида - или ни помагат да се развиваме и израстваме, или ни „тровят с негативни мисли и действия.
Това не означава, че трябва да се откажем от приятелите си, колегите или роднините, които са затънали в негативно мислене, драматизъм и постоянно недоволство.
Вместо това е полезно да мислим за отношенията си с другите по следния начин:
Имам три групи приятели и познати:
1) Моят вътрешен кръг от положителни приятели, с които взаимно се подкрепяме, поддържаме и издигаме.
2) Хора, които познавам и на които мога да окажа положително влияние. Те може да нямат голямо влияние върху мен, но знам, че моето влияние върху тях е по-силно и то си струва.
3) Моят външен кръг може да бъде запазен за онези, за които съм наясно, че имат отрицателно влияние върху мен, но все пак по някаква причина избирам да общувам с тях и да са част от моя живот.“ Като правило е добре да стоите по-далеч от тези „енергийни вампири“, които са постоянно негативни или насочват всеки разговор към себе си и изцеждат Вашата позитивност. Обичайте ги от здравословно разстояние! Очертавайте ясно границите си и не ги оставяйте да Ви ползват като кошче за душевни отпадъци.

А сега какво?
Тези прости инструменти могат да възнаградят усилията ви да придобиете усещане за спокойствие. Само ги прилагайте редовно в ежедневието си.
Така ще преживявате дните си с по-малко стрес и тревожност.
Когато усетите, че имате сили и нужда да минете на следващото ниво, помислете как да излекувате хормоните си от годините на минал стрес на работното място. Функционалната медицина може да помогне за разкриване на подлежащи проблеми, като умора на надбъбречните жлези и скрити дисфункции на щитовидната жлеза.

Ако имате нужда от още надграждане със знания, умения и действия, не пропускайте да прочетете книгата „Хранене за победа над депресията и тревожността".
Тя е написана с много любов към храната. В нея освен теоретичната част на нещата, споделени случаи от практиката на д-р Дрю Рамзи, има и повече от 80 апетитни и вкусни кулинарни рецепти, които подхранват мозъка и спомагат за намаляване на тревожността и подобряване устойчивостта на стрес."

Статията е написана от Борислава Люцканова, основател на издателство „Вдъхновения"


По-стара публикация По-нова публикация