Подкаст епизод 026 ǀ Инсулинова резистентност ǀ Екатерина Цолова

Време за слушане – 20:13 минути

Може да слушате и в YouTube или Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста  „БиоДарове”.

Сезон 2 стартира с епизод 26. Много съм щастлива, че отново ще мога да ви зарадвам с полезна информация по различни теми.

Днес ще говорим по темата Инсулинова резистентност. Тази тема е популярна, но все пак е специфична и не знаем много по нея. 

Именно затова съм поканила Екатерина Цолова, която вие познавате от предходни епизоди и със сигурност ще има още много епизоди с нея. 

Тя е холистичен нутриционист и изключително сериозен терапевт. Помага успешно на хората да се справят с различни неразположения. Нейната сериозност и отговорност е прословута.

Валентина: Ети, здравей и благодаря, че отново се отзова на поканата ми. Много обичам да те каня в подкаста, защото ти споделяш с нас информация, която рядко може да прочетем или чуем на друго място. 

Днешната тема е сериозна – Инсулинова резистентност. 

Моля, кажи ни какви са функциите на инсулина?

Ети: Да, само че преди това искам да кажа че за мен тази тема е изключително близка,тъй като самата аз преди години бях диагностицирана с инсулинова резистентност и това ми е … малко странно ще прозвучи, но обичам да работя с хора с това неразположение, тъй като знам, че има решение. Просто трябва да повярват хората. И сега каква е функцията на инсулина?

Инсулинът е хормон, който по принцип е с протеинова природа и се произвежда от панкреаса. Основната функция е доставянето на глюкоза през мембраната във вътрешността на клетката и това го прави всъщност главен регулатор на въглехидратния метаболизъм, да доставя хранителни вещества в клетката за производство на енергия.

Инсулинът участва в почти всички обменни процеси на тялото, да не кажа всички. Той стимулира синтеза на протеини; активира синтеза на гликоген в черен дроб и мускулите; инхибира липолизата (разграждането на мазнините, като между другото от тук идва и този проблем с отслабването, когато инсулина е висок ); увеличава синтеза на мастни киселини от глюкоза в черния дроб (отново ключова причина за резистентност); стимулира производството на липопротеини с ниска плътност; стимулира клетъчната пролиферация и растеж; задържа течности и повишава кръвното налягане; стеснява кръвоносните съдове; стимулира образуването на тромби; стимулира системно възпаление и участва в осигуряването на ситост, регулирането на апетита, обонянието, памет и познание. Между другото има доста изследвания на тази тема.

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15094073/.

Без нормални нива на инсулин, растежът е невъзможен, възстановяването на клетките, младостта (за която всички ние милеем) и оптималното здраве, всъщност не могат да се случат.

Валентина: Интересно! А какво представлява инсулиновата резистентност?

Ети: При инсулинова резистентност на глюкозата ѝ е трудно да проникне в клетката и панкреасът произвежда още повече инсулин, тъй като в клетката няма глюкоза, тя най-образно казано, тя казва на мозъка  Гладна съм, изпрати ми храна” и той започва да отделя още инсулин. И всъщност продължителната работа в засилен режим води до износване на панкреаса, което е най-страшното и постепенно производството на инсулин намалява. Недостига му пък увеличава концентрацията на глюкоза в кръвта.

Това състояние може да доведе до диабет тип 2.

Също така това води до развитието на трудно лечими заболявания, като проблеми с кръвоносните съдове, сърцето, метаболизма, теглото, тоест цялото ни тяло страда от това нещо.

При инсулинова резистентност инсулинът не може да изпълнява функцията си, тъй като тъканите стават нечувствителни към неговите сигнали. Това е процес, придружен от компенсаторно повишаване на нивата на инсулин, тъй като клетката не получава, дава сигнали, че няма и панкреаса непрекъснато бълва, което допълнително увеличава от своя страна нечувствителността на клетката.

Виж какъв порочен кръг се завърта. 

Резистентността се свързва предимно с нечувствителност на мускулната и мастната тъкан.

Валентина: Добре, но защо се развива инсулинова резистентност?

Ети: Много добър въпрос! Инсулинът се произвежда (това което трябва да ни е ясно на всички) от всякакво количеството храна. Аз много обичам да казва, че дори една ядчица да изядете, парченце-хапчица бисквитка или глътка кафе с мляко, тук ще отворя една скоба – за много хора кафе с мляко или със сметана, или със захар, те не го приемат като храна. Но то е точно това – това е храна и вдига инсулина. Също така газирани напитки, чай със захар или мед, айран и други подобни, които сме свикнали да не ги свързваме с храна, те всъщност се явяват храна. Тук затварям скобата.

И така след всяко хранене или след всяко кафенце със сметана или капучино, както много хора обичат да пият, инсулинът се вдига и намалява за 2-3 часа.

И сега само си представете какво се случва, ако вие постоянно похапвате нещо, пийвате си кафенце с мляко (аз имам познати, които си взимат капучино и го пият в рамките на няколко часа, което за мен е безумие), нивото на инсулин се поддържа постоянно високо и това с времето насърчава точно развитието на инсулинова резистентност и блокира изгарянето на мазнините. Тук не влизат чистата вода, чистият чай и чистото кафе.

Също така диета, богата на въглехидрати, глюкоза и особено фруктоза, и трансмазнини, също водят до инсулинова резистентност.

Чести закуски и частично хранене, вече го казах, има хора, които сега хапне, след половин час нещо друго.

Използване на орални контрацептиви, също се свързва с инсулинова резистентност.

Хиподинамия – да не спортувате, да не се движите – от вкъщи в колата, от колата на дивана в къщи, също води до това.

Хранителни дефицити на витамин Д, магнезий, хром и други.

Хроничният стрес и нарушеният на сън, както и хроничното възпаление, токсините.

И както виждаш, ако погледнеш този списък, става ясно, че всъщност в нашето ежедневие има много, на куп, от тези неща. Не е само едно, защото ако кажеш, ако само не спортуваш, а всичко друго ти е наред, да кажем добре, но ние ядем често, ядем въглехидрати и трансмазнини, не спортуваме, всички сме под стрес, много хора лягат късно и ето ти едни чудесни предпоставки да си заработите инсулинова резистентност.

Валентина: Направо съм без думи! То затова има толкова много хора с такова неразположение! Нещата, които изброи преди малко, 90% от тях, почти всички ние ги правим.

Ети: Абсолютно, това е бича на днешния човек и днешното общество.

Валентина: Какви са симптомите на инсулинова резистентност?

Ети: Тук вече мога да говоря и от първо лице. Сънливост след хранене, разсеяност, чувство на глад, кратко време след като си се нахранил, замайване, обща слабост и загуба на сила. Липса на желание каквото и да е да правиш.

Тук може да включим също косопад, акне, сухота в устата, въпреки постоянната жажда и използване на голямо количество течност.

Също така селективност в храната, тоест вкусът се променя и се отдава предпочитание на сладките храни.

Друго нещо – отоци, повишено изпотяване, особено през нощта. Мазнините се отлагат в областта на талията. Между другото жените да следят талията им да не надвишава 80 см, а мъжете 94 см.

Червени петна по тялото и шията. Те са като бенки, но са червени на цвят; тъмни петна по лактите, коленете, по меките гънки по тялото; множество папиломи и кератоми също говорят за възможна инсулинова резистентност.

И така, за да затворим целия този прекрасен списък – нарушения в менструалния цикъл, образуване на кисти – Синдром на поликистозните яйчници, кисти в млечните жлези и други.

Между другото аз на времето имах кисти в млечните жлези, поликистозни яйчници и след като преведох инсулина в норма, всичко изчезна от самосебе си, без никакви лекарства или лечение.

Валентина: Интересно, даже много интересно! Добре, кажи ни какви могат да бъдат последиците от инсулиновата резистентност?

Ети: Те могат да бъдат доста страшни. 

Повишена кръвна захар и диабет тип 2, а ако не бъдат взети мерки, рано или късно това ще доведе и до инсулинозависим диабет. 

Нарушение на липидния метаболизъм, задържане на течности и хипертония, увеличаване на мастната тъкан, удебеляване на стените на кръвоносните съдове.

Системно възпаление и това пък води до прогресиране на атеросклерозата.

Сърдечно-съдови, като инфаркт на миокарда, инсулт.

Менструални нарушения, повишаване на андрогените (хиперандрогенизъм), безплодие, рак; подагра и остеоартрит; хипотиреоидизъм.

Въобще списъка е страшен.

Валентина: Леле много е богат, честно ти казвам, аз не съм очаквала, че е толкова сериозно това нещо… Знам, че темата е на дневен ред, много хора го имат това, доказано – инсулинова резистентност, но такава сериозност…

Следващ въпрос – Какви са принципите за възстановяване на чувствителността към инсулина? Разкажи ни как ти работиш с такива клиенти?

Ети: Основната ми цел, на работата, е да се намалят плазмените нива на инсулина. Също да се нормализира инсулинът в кръвта и когато това се случи, то чувствителността на клетките към него ще се възстановят сами, което означава, че всички последици от резистентността се елиминират самостоятелно.

И аз това го видях по себе си! Повече от половината списък, който изброих за симптомите, ги имах и аз самата! И видях, как с времето, когато нещата се нормализираха, симптомите започнаха да изчезват един по един. Аз на времето има едни такива постоянни световъртежи, ходех като пияна по улиците, и дори не бях забелязала как това тези световъртежи са изчезнали, по простата причина, че си бях свикнала с тях. 

Та стратегията ми за работа с клиентите е следната:

Въвеждаме пълноценно хранене. За определен период от време, мога да поставя клиента на определен хранителен протокол. Той за всеки човек се преценява индивидуално, защото инсулиновата резистентност, за съжаление, никога или почти никога не е самичка, тя се придружава и с нещо друго. 

Хигиена на съня – работим за съня, защото това е едно от най-важните неща. Фактически лошият сън влошава инсулиновата резистентност и засилва проявите на стрес на метаболитно ниво.

Въвеждаме някаква физическа активност, защото тя подобрява чувствителността на мускулите към инсулин, намалява плазмената глюкоза, увеличава се секрецията на растежен хормон и тестостерон, повишава нивото на основния метаболизъм. Сега, ако някой си мисли, че ще го изпратя във фитнеса два часа да вдига щанги… не! Подбор на физическа активност – много често с такива клиенти започваме с една лека 30 минутна разходка (всеки ден). Леки неща, не е казано, че трябва всички да ставаме спортисти.

Работим за управление на стреса, защото хроничното повишаване на кортизола при стрес, води до повишаване на глюкозата и триглицеридите в кръвта и увеличава висцералните мазнини. При 60% от затлъстелите индивиди преяждането е следствие от реакцията на стрес.

И използвам различни добавки, които няма да ги спомена сега, защото също се определят индивидуално за всеки човек. 

Валентина: Как човек разбира, че чувствителността към инсулина се е върнала?

Ети: О, това е най-хубавото нещо в цялата работа. Ще се забележи загуба на тегло. Настроението ще се промени, ще стане по-спокоен. Ще забележи намаляване на сънливостта. Тук като говорим за сънливост, се сещам, че аз, когато бях с инсулинова резистентност, съм спала по 12-13 часа и се събуждах като пребита и нямах сили и желание за нищо… Това нещо изчезва! Ако някой преди години, ми беше казал, че всяка сутрин аз ще ставам в 6:30 ч., щастлива и пълна с енергия, просто нямаше да повярвам.

И още – ще има промяна във вкусовите предпочитания. Ето тук пак нещо много интересно, пак от личен опит –  навремето горчив шоколад за мен беше нещо непоносимо. В момента ако аз хапна нещо по-сладко, направо ще кажа, днес майка ми беше направила едни такива много мънички толумбички и аз изядох една и направо ме втресе от сладко, буквално ме втресе… Навремето аз щях да изям една тава толумбички и щях да питам за още. И към днешна дата, тъмният шоколад ми е един от любимите шоколади –  горчивият вкус. Също да пия кафе от цикория, без захар, обожавам, това ми е задължително след обяда да изпия едно кафе от цикория.

И още – сънят ще се подобри и ще спите не 12-13 часа, а ще спите нормално 7-8-9 часа, на кой колкото му е генетично заложено, но най-важното е, че ще ставате изпълнени с енергия.

И още нещо – прекомерното изпотяване ще премине. По-бързо ще се възстановявате след физически упражнения и ще имате повишаване на енергийните нива.

Вече няма да има това остро чувство на глад и това всъщност води до намаляване на желанието за приемане на храна, тоест вие ще се храните нормално, а няма да се тъпчете, както всъщност се получава.

След като се събудите сутрин, както казах, ще се чувствате наистина отпочинали и заредени с енергия, което е най-най-прекрасното нещо.

Валентина: Колко красиво! Просто след всичко това по-горе, което наистина за мен беше изненада. Не знаех, че чак толкова е сериозен този въпрос, сега толкова красиво го завърши, че…

Ети, благодаря за полезната информация, която сподели с нас! Ще те очаквам скоро отново, с друга интересна и полезна тема, да знаеш, няма да ми отказваш.

Ети: Няма! И на мен ми е много приятно да съм при теб и сред твоите слушатели!

Валентина: Много благодаря, Ети! Благодаря и за полезната информация, която сподели с нас! Ще те очаквам скоро отново, с друга интересна тема.

А вие приятели, ако имате нужда от повече професионално отношение и помощ за решаване на различен тип неразположения, може да се свържете с Ети. На нейната страница etikalife.com ще намерите координатите ѝ. 

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас!

Останете здрави и добри! 
Грижете се за себе си!

 По-стара публикация По-нова публикация