3 доказани ползи от медитацията

В днешния забързан свят, много хора се чувстват постоянно стресирани и тревожни.

Стресът е естествена част от живота, но може да стане непреодолим, ако не го управляваме ефективно. Независимо дали става въпрос за работа, училище или лични взаимоотношения, в живота ни има много източници на стрес.

Но има и много начини за справяне със стреса – от упражнения и медитация до разговор с приятел или терапевт.

Не забравяйте да се грижите за себе си и да дадете приоритет на психичното си здраве.

За щастие, медитацията е техника, която доказано помага на човека да се отпусне и да намали стреса.

Медитацията включва фокусиране на вниманието ни върху конкретен обект, мисъл или дейност, за да постигнем ясен ум и спокойно емоционално състояние.

 

В тази публикация ще проучим три ключови предимства на редовната медитация, тъй като нови данни показват, че един от ключовете към дълголетието и здравето на цялото тяло не идва отвън, а отвътре.
По-конкретно, изследванията показват, че медитацията може да бъде изключително полезна за нашето сърце, тяло и ум на всяко ниво физическо, емоционално и духовно.
От защита на невроните и ДНК до подобряване на имунната функция, ползите за здравето от медитацията са безкрайни.
Една от причините за това, според изследването е, че когато успокоим ума, всичко останало в тялото се отпуска, включително вегетативната нервна система. Произвеждат се по-малко хормони на стреса, сърдечната честота се забавя и кръвното налягане се понижава.

1. Подобрено психично здраве

Доказано е, че медитацията има положително въздействие върху психичното здраве.
Проучванията са установили, че медитацията може да помогне за намаляване на симптомите на депресия и тревожност, както и да подобри цялостното психологическо благополучие.
Всъщност едно проучване установи, че медитацията е също толкова ефективна, колкото лекарствата за справяне с депресията. Освен това е доказано, че медитацията подобрява фокуса и концентрацията, което може да бъде полезно за хора с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието.

Медитацията би помогнала на хората, които се занимават с творческа дейност или бизнес.

2. Намален стрес и безпокойство

Стресът и безпокойството са два от най-често срещаните психични неразположения в съвременното общество.
За щастие, медитацията може да помогне за тяхното намаляване.
Когато медитираме, фокусираме вниманието си върху нашето дишане или конкретен обект, което може да ни помогне да успокоим ума си и да намалим стреса.
Освен това е доказано, че медитацията намалява нивата на кортизол хормонът, който се свързва със стреса.

3. Подобрено физическо здраве
Медитацията е от полза не само за психическото, но и за физическото здраве. Проучванията са установили, че медитацията може да понижи кръвното налягане, да намали възпалението в тялото и дори да засили имунната система.
Освен това е доказано, че медитацията подобрява качеството на съня, което е от съществено значение за доброто физическо и психическо здраве.

  • Контрол над високото кръвно налягане Друго проучване, проведено в Индия, изследва ползите за здравето от медитацията и йогата.

Участниците, които са възприели тези практики в продължение на 15 дни, са имали значително по-нисък пулс и кръвно налягане в покой.
Тези данни са особено важни, защото прозорецът на изследването е бил кратък (15 дена). Ползите се оказаха почти мигновени.

  • Моментално спокойствие – когато успокоим ума, всичко останало в тялото се отпуска, включително автономната нервна система.

В резултат на това се произвеждат по-малко хормони на стреса, сърдечната честота се забавя и кръвното налягане се понижава.
Едно проучване установи, че 10 минути на ден медитация помагат за намаляване на симптомите на тревожност.

  • По-здрави сърдечни вентрикули  Друго изследване, проведено в Университета по здравни науки в Джорджия, показва, че тийнейджъри, които практикуват редовна медитация, са успели да намалят дебелината на лявата камера на сърцата си, която може да се увеличи от високо кръвно налягане.

Какво казва науката за медитацията
Само 10 минути медитация на ден помага на мозъка Революционни клинични проучвания демонстрират мощните ефекти на медитацията върху мозъчната структура и функция. Редовната медитация, дори само 10 минути на ден, подобрява областите, свързани с концентрацията, паметта, вземането на решения и емоционалната стабилност.
Разбира се, връзката между здрав мозък и здраво сърце не е нова, но може би подценяваме силата на тази връзка.

Невролозите от Калифорнийския университет в Лос Анжелис (UCLA) показаха друг интересен неврологичен ефект от редовната медитация: способността да се увеличи „кортикалната гирификация“ на мозъка. Кортикалната гирификация се отнася до сгъването на мозъчната кора, функция, която позволява на мозъка да обработва информация по-бързо. Мозъчната кора е най-външният слой на нервната тъкан в мозъка и играе важна роля в контролирането на паметта, съзнанието, обработката на мисли, вземането на решения, вниманието и осъзнаването.

Позитивността също се брои
Например, проучване на Харвардското училище по обществено здраве установи, че положителната перспектива може да предпази сърдечните заболявания.
При проучването се констатира, че не е имало значение дали участниците са били стари или млади, богати или бедни  щастливите мисли се оказли полезни за сърцето.

В допълнение към поддържането на сърдечно-съдовото здраве, клиничните данни показват, че медитацията осигурява множество други предимства, включително:

  • Повишаване на имунитета.
  • Облекчаване на депресия и тревожност.
  • Повишаване на когнитивната функция.
  • Подобряване на емоционалното здраве.
  • Защита на невроните и ДНК.
  • Намаляване на болката.
  • Борба с рака.
  • Облекчаване на стреса и свързаните с него високи нива на кортизол.
  • Контролиране на възпалението.

В заключение, можем да кажем, че медитацията е мощен инструмент за подобряване както на психическото, така и на физическото здраве.
Като медитираме редовно, можем да намалим стреса и безпокойството, да подобрим фокуса и концентрацията и дори да подсилим имунната си система.

Така че защо не опитате? Намерете тихо място, където да седнете, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си.
С редовна практика скоро ще изпитате сами ползите от медитацията.

От къде за започнете ли? Ежедневната практика на медитация не трябва да бъде сложна или отнемаща време. Може да се прави по всяко време и на всяко място.
Разбира се, най-добре е да бъде на тихо и спокойно място, за да не се отклоняват мислите ви.

А ето ТУК може да прочетете и едно вдъхновяващо ръководство за начинаещи в медитацията. 

Използвани източници: Isaaс Eliaz MD, Luders, E, Kurth, F, Mayer, E A, et al. The Unique Brain Anatomy of Meditation Practitioners: Alterations in Cortical Gyrification. Front Hum Neurosci. 2012 Feb29(6):34. Boehm, J K, Kubzansky, L. The Heart's Content: the Association Between Positive Psychological Well Being and Cardiovascular Health. Psychol Bull. 2012 Jul;138(4):655-91. Sun Han, K, Park, S-H. Blood Pressure Response to Meditation and Yoga: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Altern Complement Med. 2017 Sept;23(9):685-695. Vernon A. Barnes, Gaston K. Kapuku, Frank A. Treiber. Impact of Transcendental Meditation on Left Ventricular Mass in African American Adolescents. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012; 2012. Xu, M, Purdon, C, Seli, P, Smilek, D. Mindfulness and mind wandering: The protective effects of brief meditation in anxious individuals. Consciousness and Cognition. 2017 May(51): 157-165. 1 



По-стара публикация По-нова публикация