Вдъхновяващо ръководство Медитация за начинаещи

Медитация, релаксация, хармонизация... Интересен и вълнуващ начин да се успокоим и да се замислим какво всъщност искаме да ни се случва - днес, утре, вдругиден...

Това вълнуващо и леко ръководство „Медитация за начинаещи“ е вдъхновено от Лео Бабаута. От него ми стана ясно, че медитацията не е това, което съм си представяла години наред. Медитацията е вълнуващ начин да се свържеш със себе си и да започнеш да откриваш висшето си АЗ.  ♡

Медитация за начинаещи – 20 практически съвета 

Един от най-важните навици, които можем да си създадем е навика да медитираме! 

Медитацията помага да се формират всички останали навици - да бъдем по-добри, по-фокусирани, да изпитваме по-малко дискомфорт, да сме по-благодарни и внимателни към всичко случващо се в пътешествието наречено ЖИВОТ!  

Медитацията ни помага да разберем собственото си АЗ. Медитацията ни помага да правим правилния за нас избор и по този начин имаме възможността да се чувстваме по-гъвкави и свободни.

Горещо препоръчвам този навик. Не казвам, че е лесно, но не казвам, че е и трудно - може да започнете с малко и да ставате все по-добри и по-добри, докато медитирате. В началото може да ви се струва, че не знаете как да медитирането, но си дайте време и помнете, че точно затова този процес се нарича „практика“.

Последващите съвети не са насочени към това да станете експерт. Тези съвети трябва да ви помогнат да започнете, както и да ви мотивират да продължите. Не е нужно да прилагате всички стъпки наведнъж - опитайте няколко, върнете се към тази статия, опитайте още една или две. Вижте как ще се промени нагласата ви, настроението...

Да започваме ли? 

1. Започнете само с две минути на ден!
Това изглежда абсурдно лесно - просто да медитирате в продължение на две минути. Това е перфектно. Започнете само с две минути на ден, в продължение на една седмица. Ако върви добре и се чувствате комфортно, увеличете с още две минути следващата седмица. Ако всичко върви добре, увеличавайте по малко и се опитайте да медитирате по 10 минути на ден през втория месец. Това ще ви се стори невероятно. Но не забравяйте - започнете с малко - 2 минути на ден.

2. Като начало медитирайте всяка сутрин!
Лесно е да се каже: „Ще медитирам всеки ден“, но понякога забравяме да го правим. Може да си нагласите напомняне на телефона, което да ви известява всяка сутрин. Може вечер да си оставяте бележка, на която пише „Медитирай“ и когато станете от сън, ще я виждате.

3. Не си мислете за това как ще медитирате - просто го направете!
Повечето хора се притесняват къде да седнат, как да седнат, каква възглавница да използват... Всичко това е хубаво, но не е толкова важно за да започнете. Започнете просто като седнете на стол или на дивана, или на леглото... Ако ви е удобно на земята, седнете с кръстосани крака. Първоначално е само за две минути, така че просто седнете. По-късно може да откриете точното място, така че да ви е по-удобно за по-дълго, но в началото няма значение, просто седнете някъде на тихо и удобно.

4. Как се чувствате?
Докато се настанявате за първи път в удобна поза за медитация, обърнете внимание на това как се чувствате! Как се чувства тялото ви? Какво е състоянието на ума ви - зает, уморен, разтревожен, неспокоен, спокоен... Каквото и да почувствате по време на тази медитация, знайте, че всичко е наред!

5. Насочете вниманието си към дишането!
Когато въздухът влиза в тялото ви, може да го проследите от носа до белите дробове. Започнете да броите вдишванията и издишванията си - 1 докато вдишват, 2 докато издишвате. Повторете това до 10, след което започнете отново от едно.

6. Не е изключено умът ви да се лута, дори това е почти абсолютно сигурно!
Знайте, че няма никакъв проблем с това и го приемете. Когато забележите, че умът ви се лута, усмихнете се и просто нежно се върнете към дишането. Отново започнете да броите от едно. Може да почувствате малко разочарование, но е напълно ОК да не останете съсредоточени - всички го правим. Това е практиката и няма да се справите веднага, нужно е време и постоянство. Уверявам ви, че си струва!

7. Развийте близки отношения с мислите и чувствата си по време на медитация!
Когато забележите мисли и чувства, възникващи по време на медитация, приемете ги като приятели, а не като натрапници или врагове. Те са част от вас и няма нищо нередно в това да ви връхлитат различни мисли и чувства. Бъдете приятелски настроени и не се обвинявайте.

8. Ще се притеснявате, че медитирате погрешно!
Това е добре - всички го правим. Само знайте, че няма идеален начин да медитирате, просто бъдете щастливи, че все пак го правите.

9. Не се притеснявайте да изчистите ума си!  
Много хора смятат, че медитацията е начин да се изчисти ума или да се спрат мислите. Не е! Понякога може да се случи, но това не е „целта“ на медитацията. Ако имате мисли, това е нормално. Всички го правим. Нашите мозъци са фабрики за мисли и ние не можем просто да ги изключим. Опитайте да се фокусирате и продължете с практиката още малко.

10. Останете с това, което се появява във вас!
Когато се появяват мисли или чувства, може да опитате да останете с тях известно време. Да, знам, че казах да се върнете към дишането, но след като практикувате това в продължение на една седмица, може също да опитате да останете с мисълта или чувството, което се е появило. Склонни сме да избягваме чувства като разочарование, гняв, безпокойство, но много полезна практика за медитация е да останете за известно време с това чувство. Просто останете и бъдете любопитни.

11. Опознайте себе си!
Тази практика не е само да фокусирате вниманието си, а да научите как работи вашият ум. Какво става вътре... Блуждаете, но като гледате как ума ви броди може да се разочаровате, затова избягвайте неприятните чувства. Има вероятност да започнете да разбирате себе си.

12. Станете приятел със себе си! ♡
Докато опознавате себе си, правете го с приятелско отношение, вместо с критика. Опознавате приятел. Усмихнете се и си подарете любов!

13. Направете сканиране на тялото!
Друго нещо, което можете да направите, след като станете малко по-добри в усвоявена техниката на дишане, е да фокусирате вниманието си върху една част от тялото. Започнете от стъпалата - как се чувстват те? Бавно се придвижете до пръстите на краката, глезените, чак до върха на главата.

14. Забележете светлината, звуците, енергията!
Друго място, към което да насочите вниманието си, след като тренирате дишането си поне една седмица, е светлината наоколо. Просто гледайте към едно място и забележете светлината в стаята, в която се намирате. Друг ден се съсредоточете върху звуците около вас. В следващ ден се опитайте да забележите енергията в стаята около вас (включително светлината и звуците).

15. Наистина се ангажирайте!
Не казвайте просто: „Разбира се, ще опитам това за няколко дни.“ Наистина се ангажирайте с това. Уверете се, че може да сте ангажирани с медитация поне за месец.

16. Можете да медитирате навсякъде! 
Ако пътувате или сте ангажирани с нещо друго сутрин, можете да правите медитация в офиса си, в парка, по време на пътуването до работното място, докато вървите по улицата... Седящата медитация е най-доброто място да започнете, но всъщност вие може да практикувате през целия си живот, на всяко място.

17. Следвайте водена медитация!
Можете да опитате да следвате медитации с водач, за да започнете. Аз много харесвам водените медитации с Милена Голева. Те са изключително полезни и релаксиращи. Милена Голева е невероятно добър водач в това. Възползвайте се максимално от нежният ѝ глас.

18. Споделете с приятели! 
Може да ви харесва да медитирате сами, но може да го правите със съпруга/съпругата си или приятел/приятелка. Може също да поемете ангажимент с приятел да се чувате/виждате всяка сутрин след медитация. Това ще ви помогне да се придържате по-дълго към този приятен навик.

19. Намерете общност! 
Още по-добре - намерете общност от хора, които медитират и се присъединете към тях. Може да бъде физически, а може и онлайн група. Свържете се с тях и задавайте въпроси, които ви вълнуват. Така ще получите подкрепа и ще насърчавате и другите.

20. Усмихнете се, когато сте готови! 😊
Когато приключите с двете си минути, усмихнете се. Бъдете благодарни, че сте имали това време за себе си и че се придържахте към ангажимента си. Бъдете благодарни, че отделихте време да опознаете себе си и да се сприятелите със себе си. Това са две прекрасни минути от живота ви!

Медитацията не винаги е лесна или спокойна. Но има наистина невероятни предимства и можете да започнете днес и да продължите до края на живота си.

Надявам се, че тези съвети са били полезни за вас, колкото бяха полезни и на мен!
Щастлива съм, че открих това ръководство и мога да го споделя с вас!
Enjoy! 

По идея от:
♡ ♡ ♡
https://zenhabits.netПо-стара публикация По-нова публикация