Пробиотик за здраве – защо?

Защо чревното ни здраве и полезните бактерии определят здравето на целия организъм?

Защо днес е необходимо да се приемат допълнително пробиотици, като добавка към храненето спрямо миналото, когато приемът на кисело мляко е било достатъчно условие, за да сме здрави?

Има представени многобройни проучвания и наблюдения за ролята на чревната микрофлора в цялостното здраве на човека.

Всички те дават доказателство за Знанието на Природата защо трябва да притежаваме тази уникална за всеки човек жива система, за да съществуваме и да сме здрави.

Толкова са многобройни ползите от дейността на полезните в червата бактерии, че се възприемат, като самостоятелна органна система с жизненоважна роля за живота на човек.

Чревна микробиота и микробиом

В червата на здрав човек живеят милиарди микроорганизми - бактерии (полезни, условно-патогенни) и гъби дрожди за осъществяване на процеси на ферментация, които снабдяват организма с витамини и енергия. Тази сложна екосистема в червата се означава, като микробиота, а геномите на микроорганизмите — микробиом.

Интересен факт
Теглото на чревната микробиота е до 1.5 кг.

Началото

  • Смята се, че още в утробата плодът взаимодейства с микробиота на майката. Доказано е, че кърмачето получава полезните бактерии, които присъстват в майчиния организъм, при родовия процес (естествено раждане) — основно Лактобацили и Бифидо бактерии.
  • Постепенно този състав се разнообразява, като всеки организъм притежава уникален микробиом. В по-късни етапи от живота микробиомът става по-малко разнообразен и по-слабо устойчив.
  • Начинът на живот — хранене, двигателна активност и др. определя запазване и обогатяване на микробиота в балансирана система, но може да доведе и до нарушаване хомеостазата на тази сложна система в човешкия организъм. Промени в количеството и състава на нашата микрофлора могат да допринесат за оптимално здраве и пълноценен живот или да доведат до влошаване на здравето и повишен риск от проява на различни болестни процеси.

Хомeостаза
Балансът в състава и концентрацията на микробиота, както и метаболити от дейността на микрофлората, са жизненоважни за макроорганизма-човека.

Хомеостазата на чревния микробиом е важен фактор за функцията на храносмилателна, ендокринна, полова, имунна, нервна система. Тя може да се променя при промени в PH, в секрецията на мукус, чревна перисталтика, стрес, непълноценен сън, хормонален дисбаланс, компрометирана имунна система, вируси.

Важно!
Съществен фактор за промяна на състава на чревната микрофлора е употребата на антибиотици. Според вида на антибиотика възстановяването на полезната микрофлора може да отнеме от една седмица до две години (над 90% от полезните бактерии са анаероби, за това антибиотично лечение насочено основно към анаеробни патогенни микроорганизми може да наруши дълго време хомеостазата на чревната микробиота).

В този случай е важна употребата на подходящ към лечебната схема пробиотичен препарат.

Значение и функции на микробиота

Чревната микрофлора и нейни метаболити са важни за имунната ни система и са защитна бариера за колонизация на чужди микроорганизми.

В червата се намират 70% от имунните клетки.

При здрав човек чревната микрофлора има защитна функция срещу патогени, които постъпват с храна, вода и не са унищожени от солната киселина в стомаха. За да не навлязат в кръвта чревната имунна система генерира имунен отговор.

При дисбиоза или проникване на патоген през епителните клетки на чревната лигавица се активират клетките на имунната система-Т и В лимфоцити, разположени в lamia propria. Имунния отговор е с повишено производство на IgA (имуноглобулин), който предотвратява проникване и размножаване на патогена на клетъчно ниво в организма.

Важна е ролята на микробиота в храносмилателните процеси — за снабдяване на организма с ензими и градивни елементи за клетките, витамини, енергия.

Ключови ензими за синтез на витамин В12 се осигуряват от полезните бактерии. Синтезира се и витамин К.

Аминокиселините Триптофан и Аргинин са получени от работата на микробиота. Те са част от 20-те незаменими аминокиселини за нашия организъм необходими за синтез на белтъци.

Храносмилане и усвояване на полезни за клетките вещества

Храни богати на фибри се разграждат единствено благодарение на ензими от пробиотичните култури, при което се освобождават късоверижни мастни киселини. Това понижава PH на дебелото черво и не дава възможност за развитие на патогенни микроорганизми, като Clostridium difficile, която може да доведе до животозастрашаващо състояние.

Клинични проучвания показват, че получените при ферментация на фибри мастни киселини са важни в лечението на болест на Крон или така нареченият синдром на раздразненото черво, улцерозен колит, предотвратяване на възпалителни и злокачествени състояния в дебелото черво.

Това показва колко необходимо и полезно е включване на богата на фибри храна в дневната ни диета и определя жизнено важната роля на чревния микробиом.

Пълноценно усвояване на витамин Д и Желязо е възможно благодарение на чревната флора. За това е важна употребата на балансиран състав от пробиотични култури при лечение на дефицити свързани с витамин В12, витамин Д, желязо.

  • разграждане на сложни полизахариди
  • производство на метаболити за укрепване и защита на чревния епител
  • разграждане на токсини и подобряване на детоксикацията на черен дроб, и освобождаване им чрез отделителната система
  • особено важно е значението на чревната микрофлора за чревната пропускливост, което има отношение към много физиологични и патофизиологични процеси в организма.
  • редуциране на хистаминова непоносимост (чрез повлияване на ензима диамин оксидаза в червата)

Провеждат се проучвания за влияние на чревния микробиом върху генната експресия, тоест дали даден ген ще се прояви или подтисне.

Проучва се употребата на пробиотични култури в регенеративни терапии.
Здравето на чревната флора е в право-пропорционална зависимост от здравето и функцията на всички останали системи в нашия организъм - храносмилателна, имунна, ендокринна, нервна.

Нервна система
С участието на чревната микрофлора се синтезират невротрансмитери, като серотонин.

Високи нива на стрес, при преумора, непълноценен сън се отразяват негативно върху живота и работата на нашата микрофлора. Могат да се наблюдават състояния свързани с депресия, състояния на тревожност. Има клинични наблюдения, които показват връзка между чревния микробиом и болестта на Алцхаймер.

Ендокринна система — подобряване на метаболизма, предотвратяване на затлъстяване.

Чревния микробиом играе важна роля в метаболизма на холестерол, като излишния за организма се елиминира благодарение на микрофлората.

Холестеролът е предшественик на стероидните хормони — полови (естроген, прогестерон, тестостерон), кортикостероидни хормони (кортизол, алдостерон), витамин Д3.

Неговия метаболизъм е от изключително значение за синтеза и оптимални нива на тези хормони.

Чревната микрофлора осъществява ферментативни процеси, при които се образуват метаболити с важно значение за липидния и инсулиновия метаболизъм.

Тези съединения взаимодействат с ентероендокринните клетки в червата и стимулират синтеза на инсулиноподобен протеин, който е важен за липидната обмяна и предотвратяване на т.н. инсулинова резистентност, диабет тип 2.

За по-добра функция на щитовидна жлеза, както и поддържане на оптимални хормонални нива има нужда от балансирана чревна микрофлора.

Фактори увреждащи пробиотичната ни среда:

  • грешки в хранене и в диетични режими
  • прекомерна употреба на антибиотици
  • някои лекарствени средства
  • стрес, преумора, вируси и други
  • понижена имунна система

Състояния свързани с нарушена пробиотична среда

  • При нарушаване състава и концентрацията на полезните бактерии в нашия организъм настъпва състояние на дисбиоза или дисбактериоза.

Диабет тип 1 се свързва с по-малко разнообразие на чревния микробиом.

При метаболитни нарушения — затлъстяване, диабет тип 2, хиперхолестеролемия се установява нарушена микрофлора. Проучва се допълнителен ефект на вирус, гъбичка или паразит за този дисбаланс.

  • Други заболявания свързани с дисбиоза са астма, псориазис, аутизъм, артрит, колоректален карцином и други.

Включването на подходящ пробиотик в лечебния процес на тези и други заболявания е все по-често срещан избор.

Генно модифицирана храна, обработени култури с химични препарати и отглеждане на животни и растения с антибиотици, и хормони води до необходимостта в днешно време все по-често да употребяваме пробиотици, като добавка към храненето, за да възстановяваме полезната ни микрофлора.

Заболявания и състояния в които особено се препоръчва употребата на пробиотични култури след изследване на чревната микрофлора:

  • алергии
  • бронхиална астма
  • болест на Крон (синдром на раздразненото черво)
  • диабет
  • употреба на антибиотици
  • анемия
  • депресия

Роля на пробиотиците в хранителния режим

  • подобряват полезната чревна микробна популация
  • спомагат за устойчива чревна защитна система чрез оптимизиране на секрецията на слуз, която има отношение към оптимално PH за работа на ензимните системи
  • подпомагане на процеса на детоксикация

БиоВита 7В Пробио

Синергична комбинация от 6 вида пробиотични щамове.
Продуктът е подходящ, както при остри състояния, така и за положително въздействие при хроничен процес-лошо храносмилане, синдром на раздразнено черво, подпомагане на детоксикиращата функция на черен дроб и постигане на оптимални нива на метаболитни параметри, диабет, пикочо-полови инфекции, анемии, антибиотично лечение, химио и лъчетерапия.

Предимства на БиоВита 7В Пробио

  • разнообразен състав
  • качество - използваните щамовете са от банката на Луи Пастьор
  • растителни капсули с Halal и Kosher сертификати
  • качество на производство - GMP/HACCP; DIN-ISO 22000/9001; GMO- free
  • стабилност- технология Bio-Support™

Благодарение на технологията растителните капсули са устойчиви на стомашната киселинност и се разтварят в тънките черва. Това гарантира максимална усвояемост на живите пробиотични бактерии.

Нашето знание и мисия са насочени към прилагането на така наречената Персонализирана медицина. Що се отнася до чревния микробиом и здравето, ние препоръчваме изследване на микробиома в специализирана лаборатория. Така се определят конкретните нужди от подпомагане на чревния микробиом, за да има перфектно здраве.

Статията е предназначена само за информационни и образователни цели и не заменя професионални медицински съвети, диагнози или лечение.
Винаги се консултирайте с Вашия лекар относно въпроси за Вашето здравословно състояние.

Статията е написана от Магистър Фармацевт Десислава Ангелова. 



По-стара публикация По-нова публикация