Как се поддържа здрава имунна система с вкусно смути?

Чудна идея за лесно смути - 8 съставки, които са доказали себе си в борбата с възпалителните процеси и укрепването на имунната система.
Всичко това в една вкусна рецепта, която може да приготвите сутрин за 5 минути.
Ако имате заготовки, приготвени от предния ден, може да направите смутито си дори за 1 минута. 

Представената тук рецепта за смути, поддържащо имунитета, е богата на различни основни витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за поддържане на доброто здраве.

Отделете 4 минути, за да научите как съставките в рецептата могат да помогнат за укрепване и поддържане на здрава имунна система..

Защо е важно да поддържаме здрава имунната си система?
Има ли начин да подсилим имунитета си с храна?

Имунитетът това е силата на тялото да се защитава срещу чужди нашественици - инфекции, вируси и различни патогени.

Всеки път, когато влезем в контакт с патоген, имунната ни система създава имунен отговор, за да го елиминира от тялото.
Ефективната имунна система използва възпалението, за да се бори с наранявания, инфекции и други неприятели, които ни атакуват.

Продължителното възпаление може да доведе до автоимунни заболявания, които водят до това, че тялото атакува собствените си клетки. Има и други негативни резултати за тялото. Всъщност сега се смята, че възпалението е коренът на повечето заболявания.

Можем да подкрепим имунната си система да функционира оптимално, като:
  • имаме балансирано хранене
  • спортуваме - било то само леки упражнения, които ни създават комфорт или поне половин час ходене на ден
  • спим достатъчно

Проучвания показват, че определени витамини, минерали и антиоксиданти, присъстващи в различни плодове и зеленчуци, също могат да засилят имунната система.

Един лесен начин за бързо повишаване на имунитета е прием на смути с качествени съставки.

Представеното тук смути, за поддържане на имунитета, съдържа: портокал, манго, банан, кокосова вода, сок от лайм (прясно изцеден) или сок от лимон (ако нямате лайм), годжи бери, конопени семена и семена от чиа.
Това смути дава енергия и може да бъде първото хранене за деня, което укрепва имунната ни система.

Освен всичко изложено по-горе, в това смути има антиоксиданти. Те помагат за противодействие на ефектите на свободните радикали в тялото. Известен е факта, че антиоксидантите имат свойства против стареене за тялото. Ето защо тази комбинация от плодове е достатъчно добра за здравето ни.

Какво ни дава всеки един плод, от тази рецепта?

  • Портокал - Портокалът е цитрус богат на витамин С и е източник на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от увреждане.

Витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки (имунни клетки), което е от ключово значение за борбата с инфекциите.

Портокалите съдържат полезни за здравето съединения, известни като флавоноиди, които подобряват клетъчната комуникация.
Подобрената клетъчна комуникация помага за оцеляване на клетките и бърз имунен отговор при попадане на инфекции.

Портокалите са сезонен плод на зимата, но се предлагат през цялата година. Те са с прекрасен вкус и пълен набор от здравословни съставки. Те също така са добър източник на каротеноиди, които стимулират нашите естествени клетки убийци, като предлагат повишен имунен отговор и инхибират възпалителните процеси.

  • Банан - Бананите съдържат витамини и минерали, включително калий, магнезий, витамин В6 и витамин С.

Калият е основно хранително вещество, което има балансиращ ефект върху натрия. Заедно те регулират нервните сигнали, кръвното налягане и имунната система.
Калият регулира мембранния потенциал на клетките за предаване на сигнали, които подпомагат насочването на имунната активност

Магнезият играе жизненоважна роля в специфичния и неспецифичния имунен отговор. Той действа като кофактор за производството на имуноглобулин, антителата, които специфично се насочват, свързват и унищожават чужди антигени.

Бананите също са с високо съдържание на витамин В6, който е от съществено значение за производството на цитокини и антитела.

Цитокините са веществата, необходими за комуникацията между клетките, които участват в имунния отговор, а антителата разпознават антигените и ги насочват за атака от белите кръвни клетки.

  • Манго - Мангото е вкусна и питателна храна. Някои от витамините в този плод предлагат доброто повишаване на имунитета - витамин А, В, С, Е, К и В6.

Витамин А е необходим за здрава имунна система, тъй като неговият дефицит е свързан с риска от влошаване на зрението.

Освен това една чаша манго осигурява почти 75% от дневната нужда от витамин С. Този витамин може да увеличи способността на тялото ни да произвежда бели кръвни клетки, които се борят с болестите. Може да повиши ефективността на тези клетки и да подобри защитните сили на кожата.

Витамин С действа и като антиоксидант и укрепва защитните сили на тялото, като защитава клетките от свободните радикали. Той инхибира оксидативния стрес и подпомага клетъчните функции на адаптивната имунна система на тялото.

Мангото също е добър източник на захар, мед, фолиева киселина, калий и рибофлавин. В него се съдържат големи количества от тези основни хранителни вещества.

В мангото се съдържат фолати, които са необходими за да се синтезират протеини, като цитокини (включени в регулирането на имунния отговор и клетъчният имунитет).

  • Кокосова вода - В кокосовата вода се съдържа лауринова киселина. Тя е известна със своите противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства. Нужна е за борба с инфекциите и убива бактериите. Елиминирайки бактериите и вирусите имунитета се подобрява.

Друга добре известна съставка в кокосовата вода е калият. Той е важен елемент за поддържане на нормално кръвно налягане.

В кокосовата вода има и други хранителни вещества и витамини: рибофлавин, тиамин и фолиева киселина, които също действат в посока подобряване на имунитета и защитните сили на организма.

  • Сок от лайм - Сокът от лайм подобрява храносмилането.

Той, както и лимонът, съдържа завидно количество Витамин С (около 20% от дневната нужда).

В сокът от лайм се съдържа и фолиева киселина, която също е компонент в здравата имунна система. Важна е ролята на Витамин С и фолиева киселина за функционирането на имунните клетки, като фагоцити, Т-клетки и В-клетки и т.н.

  • Годжи бери - Плодчетата Годжи бери се използват от векове за предотвратяване на инфекции и болести.

В тези малки плодчета се съдържат витамини А и С, както и антиоксиданти.
За витамините А и С е известно, че са част от градивните елементи на имунната система.
Те са част от борбата за предотвратяване на заболявания от различен характер.

  • Конопени семена - Вкусните конопени семена са питателни и са добър източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. С тяхна помощ се намаляват възпаленията в организма.

Конопените семена са много питателни и имат мек ядков вкус. 

  • Семена от чиа - Енергизиращите семена от чиа са богати на желязо, фибри, антиоксиданти, калций, манган, омега-3 мастни киселини.

Те съдържат кверцетин, който помага за предотвратяване на специфични здравословни проблеми и намалява хроничното възпаление.

Семената от чиа ни дават много енергия за деня.
С тяхна помощ се подпомага храносмилането и така се засилва метаболизма.

Ето и съставките в рецептата:

• 1 портокал без кора и семена
• ½ банан
• ½ манго
• ½ чаши кокосова вода
• 1 супена лъжица пресен сок от лайм (или лимон)
• 1 супена лъжица годжи бери
• 1 супена лъжица конопено семе
• 1 супена лъжица семена от чиа
• ½ чаша лед - по желание

Как да направите:
Поставете всичко в блендера.
Разбъркайте до еднородна гладка смес.
Ако е необходимо - добавете още кокосова вода, за да постигнете желаната консистенция.
Добавете лед, ако желаете, и разбъркайте.

Лесно, вкусно - много добър старт на деня! ⭐️

Приятно занимание и бъдете в перфектно настроение и здраве!

Тази рецепта идва от Брайън Васили.
По идея от Veg Health.



По-стара публикация По-нова публикация