Кои съставки в хранителните добавки е добре да избягваме?

Интересна информация дебне зад всеки ъгъл. 😊
Защо реших да споделя тази статия? - Прави впечатление, че малко хора обръщат внимание на това, което е изписано върху етикетите на продуктите. В частност, какво е написано върху етикетите на конвенционалните хранителни добавки... Те се рекламират шумно, убеждават ни колко са полезни, какви чудеса ще настъпят след приема на добавката и така нататък и така нататък... Факт е, че ако не се храним пълноценно е добре да си набавяме допълнително витамини и минерали... НО какво има в някои добавки - информирани ли сме?

В тази статия има ценна информация за това КАКВО да избягваме да купуваме, ако върху етикета има някоя от описаните по-долу съставки.

Както казват авторите на статията "Ако мислите, че мултивитаминът просто съдържа комбинация от чисти витамини, помислете отново!".

7 съставки в хранителните добавки, които ще бъде добре да избягвате!

Или по-скоро ако ги избягвате, ще си направите услуга. 

1. Изкуствени оцветители.

Изкуствените оцветители дават външния приятен цвят на добавката, или може да се каже, че те я правят по-естетически и търговски издържана. Но да си го кажем направо - изкуствените оцветители нямат място в добавките! Изкуствените оцветители ще осигурят на тялото Ви 0 хранителни ползи! Да - нула!
И друго върху, което може да се замислим, когато избираме добавката - ако тя не е оцветена (или не съдържа изкуствени оцветители), вероятността тази добавка да е годна за безопасна консумация, е много по-голяма.
Защо ли? Ами защото мухълът, окисляването и обезцветяването се следят (виждат) много по-трудно когато добавката е оцветена с изкуствени оцветители... Нали?

2. Изкуствени аромати.

Изкуственият аромат, както и изкуственият оцветител няма да донесе на организма никаква хранителна стойност - отново нула хранителна стойност!
Но пък рисковете за здравето, свързани с изкуствените аромати, включват: проявяване на алергии, раздразнение на чревната лигавицата, както и влошаване на симптомите на деца (и възрастни) с дефицит на вниманието и хиперактивност. [1]

3. Хидрогенирани мазнини.

За хидрогенираните мазнини се пише и говори много - известно е, че са канцерогенни и имат транс-мазнини, които предизвикват възпаления в тялото.
По-малко известно е, че хидрогенирани мазнини може да бъдат намерени в някои хранителни добавки. Използват се като пълнители. Така се намаляват разходите по производството на добавката и се удължава срока ѝ на годност.
Ако срещнете върху етикета на добавката, която сте си избрали хидрогенирани мазнини или някакво количество транс-мазнини, оставете я. Това не е Вашата добавка. Може да я проучите по обстойно в сайта на производителя, както и да потърсите пълен списък със съставките ѝ.

4. Титанов диоксид (Е171).

Подобно на изкуствените оцветители, титановият диоксид няма хранителна стойност. Той се добавя само като пълнител и за избелване на хранителните добавки.
В противоречие с целите на добавките е установено, че титановият диоксид действително възпрепятства усвояването на хранителни вещества, като причинява възпаление в тънките черва [2]. Внимавайте за тази съставка, особено в добавки, които се предлагат под формата на прах или таблетки!
Ето и едно становище (на български език) на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA), което е публикувано на 11 май 2021 г. ТУК

5. Съставки от животински произход.

За тези, които следват строг вегетариански или веган начин на живот, добавките, които използват съставки от животински произход, са нещо, за което обикновено внимават.
Има и варианти, в които върху етикета на опаковката има печат, който посочва, че добавката е 100% веган.

Ето някои форми на съставки, коиото може да имат животински произход:

  • Витамин D3: Тази форма на витамин D обикновено се получава от жълтъци и рибено масло. Новата вегетарианска форма на витамин D3 набира все по-голяма популярност и се извлича от лишеи. Ако в състава на продукта, е използван вегетариански витамин D3 (или D2, който винаги е подходящ за вегани), то това ще бъде уточнено от производителя. Ако не се посочва, че витамин D е веган (или че целият витамин е веган), пропуснете го.
  • Желатин: Тази съставка обикновено се използва в добавките за грижа за косата, костите, ставите и кожата и винаги е от животински произход. (Желатинът не е нито веган, нито вегетариански).
  • Колаген: Подобно на желатина, колагенът по своята същност не е веган. Ако даден продукт заявява нещо като „веган колаген“, това е или измама, или съдържа съставки като витамин С, които помагат на тялото Ви да засили собственото производство на колаген.
  • Цистеин и L-цистеин: Тези хранителни вещества обикновено се получават от копита, пера и дори косми.
  • Костен бульон (Bone meal): Най-често се среща в добавките за набавяне на калций.
  • Глутаминова киселина: Въпреки че има растителни източници за глутаминова киселина, съставките обикновено се получават от животински източници.
  • Лактоза: Това е естествена захар, получена от млечни продукти. По този начин добавка съдържаща лактоза е лакто-вегетарианска, но не и вегетариански.
  • Липаза: Освен ако не е посочено, че този ензим е получен от растителни източници, липазата обикновено идва от животински ензими.
  • Прополис: Това е смолоподобно вещество, произвеждано от пчелите. Вегетарианците и някои вегани може да са ок с тази съставка, но строгите вегани (или всеки, който избягва пчелните продукти) следва да избягват хранителни добавки с прополис.
  • Тирозин: Обикновено се получава от риба. Може да потърсите тирозин, който е получен от соя или семена.
  • Витамин А: Обикновено се получава от рибен черен дроб и масло.
  • Витамин В12: Често се извлича от микроорганизми, които се образуват в червата на животните. Витамин В12 е необходим за хора, които спазват безмесен хранителен режим. Потърсете продукт с веган етикет или печат.

6. Тежки метали.

Тежките метали като олово, живак и ПХБ (Полихлорирани бифенили са група от произведени от човека органични химикали, състоящи се от въглеродни, водородни и хлорни атоми (PCBs-Polychlorinated Biphenyls), често намират своето място в много добавки, които използват риба, като рибено масло, добавки с омега-3 и морски колаген. Въпреки че е почти невъзможно да се контролира излагането на рибите на тежки метали, потребителите, които са ок с консумацията на продукти, произведени от риба, трябва да потърсят добавки, които са молекулярно дестилирани, за да се гарантира, че те не се излагат на тежки метали.

Ако сте строг вегетарианец или веган, знайте, че тежки метали се намират и в много протеинови прахове и добавки. Подбирайте производителите внимателно.
Потърсете продукти, които са тествани от трети страни, за да избегнете приема на замърсени с тежки метали хранителни добавки.

7. Натриев бензоат.

Използва се като консервант, стабилизатор и за хомогенизиране на добавките.

Натриевият бензоат се превръща в канцерогенен, когато:

  • е вложен в добавки като витамин С
  • е изложен на светлина и топлина
  • е на лице продължително съхранение

Доказано е, че това вредно вещество увеличава риска от увреждане на клетките и мутация на ДНК-то. [3]

И накрая, въпреки че това може да звучи очевидно, може да се обобщи: 
Ние, като информирани потребители, е добре да сме наясно с потенциалните алергени в добавките, на които може неволно да сме изложени.

Внимавайте за информация върху опаковката, която предупреждава за кръстосано замърсяване, тъй като много производители на добавки (или източници на съставки) използват оборудване, което е било изложено на алергени. Например, когато безглутенови продукти се пакетират на поточна линия, където се пакетират и останалите продукти. Това се нарича потенциално кръстосано замърсяване.

Пред потребителите винаги седи въпросът „Кое да избера?". Никога не е толкова просто да вземете първата опаковка, която видите на рафта и да сте спокойни, че тя е добра за Вас.

Надявам се, че тази статия е била полезна.
Не се колебайте да я споделите с приятели, за да бъдат информирани и те! 

А ТУК може да разгледате нашите предложения за чисти хранителни добавки. 

[1] www.news-medical.net/health/Are-artificial-food-Flavors-and-Colorings-Harmful.aspx
[2] www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452074816301185
[3] www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21130826

Източник: https://veghealth.com/



По-стара публикация По-нова публикация