Подкаст епизод 021 ǀ Щитовидна жлеза ǀ Екатерина Цолова

Валентина Русимова

 

Време за слушане – 27:00 минути
Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за функциите на щитовидната жлеза, както и какво се случва, когато има нарушения в работата ѝ.

Поканила съм Екатерина Цолова, която е холистичен нутриционист, а вие вече я познавате от предходни епизоди.

Валентина: Ети, здравей!  Благодаря, че прие поканата ми да гостуваш със своите знания в подкаста.

Ети: Здравейте! И аз много се радвам, че съм отново с теб и с твоите слушатели. Надявам се да бъде полезна.

Валентина: Разбира се че ще бъдеш полезна, както винаги! Първият ми въпрос към теб е – Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

Ети: Най-общо, хормоните на щитовидната жлеза са три. Това са: 

Т3 – той е общ, свободен и реверсивен. Характерното тук е, че реверсивния Т3 действа като спирачна система и противодейства на Т3, говорим за активния Т3. Освен това също инхибира превръщането на Т4 в Т3. Ако реверсивният Т3 е по-висок от активния, тогава се говори за доминиране на RT3. И това е нещото, което води до симптомите на хипотиреоидизъм въпреки, че резултатите нормата на Т3 и Т4 могат да бъдат в норма.

Следващият хормон е Т4 – той е неактивен хормон. Не е в състояние да ни затопли, да осигури обмена на вещества, но всъщност именно той се превръща в активния хормон Т3, който играе ключова роля за нашия метаболизъм. 60% от превръщането на Т4 в Т3 се случва в черния дроб и 20% в червата. Но това е възможно само при наличие на благоприятна микрофлора. Разбирате колко е важно чревната ни микрофлора да е наред и организмът да работи добре, колко са свързани нещата.

Следващият хормон е TSH – попадайки в кръвта, той активира синтеза на хормони на щитовидната жлеза – Т4 тироксин и Т3 трийодтиронин. TSH всъщност е хормон на хипофизата, предназначен е да стимулира щитовидната жлеза и следователно, когато говорим за хипотиреоидизъм, той е стимулиращ признак. Не е дефицит на хормони на щитовидната жлеза или намаляване на функцията на щитовидната жлеза, а именно е признак на прекомерно активиране на щитовидната жлеза, чрез TSH.

Валентина: А кои са основните форми на нарушения при работата на щитовидната жлеза?По-стара публикация По-нова публикация