Подкаст епизод 018 ǀ Микробиом и Пробиотик ǀ Десислава Ангелова

 

Време за слушане – 22:52 минути

Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за нуждата от пробиотици, за да сме здрави. Ще говорим и за тяхната употреба, защото това е дискутирана тема, по която има разнопосочни мнения. 

За да осветли пътя към пробиотичната практика, съм поканила моята добра приятелка, Магистър фармацевт и експерт – Десислава Ангелова.

Деси е основател на марката BioVita, която със сигурност, голяма част от вас, вече познават.

Валентина: Деси, благодаря, че прие поканата ми за това интервю. 

Сигурна съм, че ще споделиш с нас интересни неща и научни факти за този чуден свят на полезни бактерии, които ни помагат. Моля разкажи ни какво означава думата Микробиом и каква е неговата роля за нашето здраве?

Деси: Нашият организъм представлява жива вселена, в пълния смисъл на думата, защото в нас живеят трилиони микроорганизми. Основната част от тях са полезни за нашия организъм и тази жива, сложна микросистема, се означава като Микробита, а геномите на тези микроорганизми – Микробиом. 

Много важно отбелязване е, че микробиомът на всеки човек е уникален. На планетата няма двама индивида с еднакъв микробиом, тоест това е нашият уникален код, нашата индивидуалност.

Ролята на микробиома за нашият организъм е жизненоважна, затова той ни е даден. Нищо не е случайно и всичко работи в синхрон за хомеостазата, тоест за пълния баланс в нашия организъм, защото това определя нашето здраве.
На първо място този микробиом ни защитава от болестотворни микроорганизми, нашественици. Такива полезни бактерии имаме по кожата, по лигавиците. 

Особено интересен и важен е чревният ни микробиом, благодарение на който се осъществяват редица биохимични процеси, които ни снабдяват с полезни хранителни вещества, енергия, витамини, ензими, аминокиселини и това определя основната роля защита чрез имунната функция, тоест взаимодействието между микробиом и имунна система. Това е една от най-важните връзки в нашия организъм, наред с всички останали органи и системи.

В чревния микробиом, в червата, узряват найд 70% от имунните клетки. При здрав човек, когато един патоген е преодолял външните бариери - кожа, лигавица, след това е преодолял и бариерата от солната киселина в стомаха, за да не проникне в кръвта и да се разболее целият организъм, се включва чревната микрофлора или чревният микробиом. Той заедно с клетки на имунната система, чрез синтез на имуноглобулини А, всъщност осъществява поредната защитна бариера, спрямо болести процеси. 

Друга роля, която осъществява чревния ни микробиом е синтез на ключови ензими за производство на витамин В12, Витамин К, както и пълноценното усвояване на Витамин Д и желязо.

Тук има отношение и процесът на производство на важни, незаменими аминокиселини, като триптофан, аргинин, които са част от 20-те незаменими аминокиселини и са много важни за синтеза на белтъци. Специално аминокиселината триптофан, за качеството ни на сън, за производството на серотонин. За добрият ни тонус, аминокиселината аргинин има много функции. Една от тях е много важна за съдовия ендотел и за по-доброто кръвоснабдяване, така че това е също важна задача на чревният микробиом.

Благодарение на него се осъществяват много ферментативни процеси, при които се образуват метаболити, важни за липидния и за въглехидратния обмен. Тези съединения се водят в синтеза на инсулиноподобния протеин, който е важен при предотвратяване на инсулинова резистентност, диабет тип 2 и затова ще кажем в последствие, колко е важно при тези заболявания и състояния да се използват пробиотици. 

Валентина: Какво означава пробиотик и защо трябва да включваме пробиотици в нашия хранителен режим?

Деси: Пробиотик е за живота, бактерии за живота, като те стимулират развитието на нашия микробиом и активират имунната ни защита. Те се заселват в чревния канал тогава, когато попадат, като млечен продукт или като капсули, взаимодействат с естествената ни микрофлора и спомагат за нейното възстановяване особено след антибиотична терапия. 

Млечнокиселите микроорганизми, въвеждането им е изключително важно тогава, когато трябва да се неутрализират гнилостни процеси, защото в днешно време храната, която приемаме е бедна на нутриенти, но богата изключително много на химични молекули, които нашия организъм трябва да анализира, да преработи, тук са включени ензимни системи. Затова е много важен здравия ни чревен микробиом и от тази гледна точка допълнителното включване на пробиотици подпомага функцията за защита и обезвреждане на всички тези химични молекули, както и болестотворни микроорганизми. Затова са направени изключително много проучвания и е потвърдена положителната роля на пробиотиците и продължават да се провеждат клинични изпитвания и вече ролята на пробиотиците се възприема не само, като допълнение към храненето и като превантивна мярка за различни състояния, при определени симптоми. Използването на пробиотиците вече е и в смисъл на лечение. Лечение на много сериозни заболявания, които все още в 21ви век нямат решение, като болестта на Алцхаймер, други автоимунни заболявания, множествена склероза, ревматоиден артрит. 

Приложението на пробиотици вече е много, много по-широко от това да се използват, като подобряващи храносмилателния процес или при диария например, което е най-елементарното използване на пробиотици. Най-честите пробиотици, които се включват са от семейството на Лактобацили и Бивидо- бактерии, като в тях са открити, в клетъчната стена на тези бактерии са открити анти-туморни гликопептиди, така че може да се очаква и такъв ефект на потискане на мутагенни процеси и съответно ограничаване, предотвратяване и премахване на тази експозиция, която всички ние имаме към онкологични заболявания, заради нарушени процеси в имунната система, изобщо нарушен клетъчен цикъл. Така, че и като превенция изключително важна е употребата на пробиотици. Това е абсолютно доказано.

Валентина: Как да разберем, че ни е необходим пробиотик, има ли някакви симптоми или някакви състояния, които да ни подскажат, че е добре да приемаме пробиотик и естествено как да разберем пък кой е добър за нас? 

Деси: Пак подчертавам според храната, която приемаме задължително в днешно време е пробиотикът, т.е. той е винаги нужен. Така, че можем да го използваме и без наличие на симптоми, но най-често понякога усещаме подуване в коремната област, коликообразна болка, лошо храносмилане и тогава предпочитаме употребата на пробиотик, понякога и в комбинация с ензими. Но дори не е необходимо да има определен симптом или състояние. 

Има обаче заболявания, при които изключително се препоръчва употребата на пробиотици. Това са споменахме състояния, които са свързани с нарушена функция на ендокринната система, диабет, инсулинова резистентност, затлъстяване, при болести на щитовидната жлеза, изцяло ендокринна система. Имам доста проучвания за връзката на пробиотиците с половите хормони, така че можем да използваме при тези състояния, ако имаме някакви нарушения.

Валентина: А как да изберем подходящия за нас?

Деси: По емпиричен път, на принципа опит-грешка. Има един вариант, който е най-точен, но това е изследване на чревния микробиом. Изследването все още е доста скъпо, не е невъзможно, вече и в българските лаборатории се предлага. Обикновено такъв вид изследване се прави наистина, когато има много сериозен болестен процес.

Ако ние имаме нарушен метаболизъм, запек, диария, подуване, смятам, че не е необходимо да се прилага това изследване. Можем да изследваме, като използваме няколко пробиотика. Тук може би трябва да отбележа за твоите слушатели, че Лактобацилус Булгарикус, с която бактерия ние сме благословени е жива в капсулна или в таблетна форма, т.е. в някакъв вид фармацевтична форма не повече от 8 часа. Затова на първо място преди всичко останало препоръчвам употребата на истински кисели млека, т.е. млечните продукти, заради Лактобацилус Булгарикус. Но когато трябва да се използва в капсулна форма хубаво е да се подбират възможно по-голям брой щамове микроорганизми и съответно там, където е отбелязан Лактобацилус Булгарикус предполагам, това отбелязвам и от личен опит, че  няма да се почувства почти никакъв резултат. 

Трябва да консумираме кисело мляко и съвсем спокойно можем да си използваме отделно и пробиотик. Но това е начина, по който можем да разберем. Обикновено в първите 3 дни, тоест до 72 часа няма как да не разберем дали един пробиотик е ефективен за нас или не. От там нататък може да се използва 10,20 дни, може да се използва и един месец. Понякога се задава въпроса дали може и е хубаво да се сменя? Има много различни отговори. Има специалисти, които изцяло се придържат към приложението на само един единствен пробиотик, но аз лично смятам, че е хубаво да се прави промяна и може би по този начин хората ще разберат кое е най- подходящо за тях, а и микробиомът във връзка с имунната система също може да бъде в един момент един пробиотик да ви действа добре, но в друг момент, когато сте под по-силен стрес и имунната система изисква сили, тя трябва да е ангажирана в тази адаптивност тогава да е по- подходящ друг пробиотик, но при всички положения препоръчвам да бъде с над 4 щама състав. 

Валентина: Да е комбиниран?

Деси: Да 

Валентина: Кога и как се приемат пробиотиците, за да има максимален ефект от тях все пак- сутрин, вечер, преди, след храна нали има разновидности тук, условности?

Деси: Да, задължително с разлика от храненето поне един час, за да може да се усвоят само пробиотичните култури. Това, което е много важно, когато избирате пробиотик задължително трябва да бъде с технология капсула киселинно- устойчива, за да сме сигурни, че живи бактерии достигат до червата и не се разрушават от солната киселина в стомаха. Когато е с хранене се намесват и ензими, които съвсем естествено трябва да разградят храната, затова трябва да има задължително минимум един час разлика от хранене. Няма значение дали ще е сутрин или вечер, може и да е на обяд, но трябва да бъде по различно време от храната.

Валентина: В този случай е по-добре може би един час преди хранене?

Деси: Да, това е най-добрия вариант.

Валентина: Може ли да предозираме пробиотика, има ли такива случаи, в които да се предозира пробиотик?

Деси: Не, тогава ще се почувства някакъв дискомфорт, който ще даде сигнал, но обикновено не се получава предозиране. Пробиотиците могат да се използват в продължение на 4-12 седмици, минимум се препоръчва 3-седмичен прием, т.е. един месец. Трудно е да се предозира, почти невъзможно.

Валентина: Добре, нещо друго интересно искам да ни  разкажеш. В серията на Биовита, марката, която ти създаде преди години има пробиотик също. Кажи ни колко пробиотични култури има в Биовита 7В Пробио и защо направи точно тази комбинация от полезни щамове?

Деси: В Биовита 7В Пробио има 6 щама, които са от институт Луи Пастьор, включени в растителна капсула, която е задължително киселинно-устойчива. Шесте щама са подбрани с оглед техния синергизъм. Например Лактобацилус рамнозус в комбинация с Лактобацилус хелветикус са изключително ефективна комбинация срещу Кандида албиканс, Грандрела вагиналис. Тази комбинация от 6 щама е подбрана основно и единствено с тази цел. Възможно по-силен и по-мащабен ефект.

Валентина: Да може да повлиява на повече състояния.

Деси: На повече състояния, да. Затова пробиотикът се прилага, освен при хранителни смущения, много добри ефекти дава при атопични дерматити, псориазис, синдром на раздразненото черво, чревна пропускливост, когато е установена. Така, че има много по-сериозен ефект, освен нали и при антибиотична терапия. Трябва да споменем, че когато се използват антибиотици според вида антибиотик понякога има нарушение на чревната микрофлора, която може да се възстанови от една седмица до две години.

Валентина: Това е много сериозно.

Деси: Това е сериозен маркер за това кога трябва да използваме антибиотиците. Те си имат своята лечебна функция, разбира се, но как трябва да поддържаме здравето си, за да не се поддаваме на толкова сериозна инфекция, от която да се стига до антибиотично лечение, защото след това възстановяването на нашия чревен уникален микробиом е изключително трудно и за това всъщност задължително трябва да се включи пробиотик. Много често въпросът е дали да бъде по време на антибиотичната терапия или след това? Може да бъде и по време, и задължително след това поне две седмици. 

Валентина: Ето това е хубаво, че го казваш. Когато се приема антибиотик и пробиотик трябва ли да има разстояние между приема на двете?

Деси: Минимум два часа.

Валентина: Да, отново на разстояние, не се пият заедно антибиотик и пробиотик. 

Деси: Отново на разстояние. Сега в една такава ситуация приоритетен е антибиотика, защото обикновено те са на 12 часа, а понякога и на 8 часа, най-лесния вариант е доза 24 часа, тогава те са максимално разделени, но след приоритетното лекарство, което трябва да извърши своите функции, поне минимум 2 часа след това може да се използва пробиотика. 

Валентина: При какви неразположения препоръчваш употребата на Биовита 7В Пробио?

Деси: При хранителни смущения, свързани със запек, често разстройство, при антибиотично лечение, задължително при забавен метаболизъм, инсулинова резистентност, диабет тип 2, тип 1 също, при синдром на раздразненото черво. Много добър ефект цялостно за имунната система, за добро женско здраве.

Валентина: При атопичните кожи.

Деси: При атопичните, да. Когато се възстановява при един детокс например или когато има повишени нива на холестерол, за нормализиране на тези нива, както и на триглицериди задължително също препоръчвам употребата на пробиотик. Всъщност това е съвсем естествения физиологичен процес на изчистване на черния дроб при повишен холестерол чрез естествения ни микробиом. Връщам се пак в началото пробиотиците са тези, които подхранват, които стимулират възстановяването и здравия ни чревен микробиом.

Валентина: Много интересни неща разказа. Аз по принцип изчерпах моите въпроси. Това, което си бях решила да те питам, попитах. Има ли нещо, което съм изпуснала да питам, нещо, което искаш да кажеш?

Деси: Много е говорено за пробиотиците, но това което е хубаво е, че продължават много проучвания да се правят за тях и все още ще откриваме много интересно действие. Вероятно ще бъдат включени в много терапии, както и при онкологични заболявания, така че тепърва престои вероятно още много открития да споделим.

Валентина: Чудесно! Значи отново ще имаме разговори на тази тема и не само по тази, разбира се. Добре.

Деси: Консумирайте кисело мляко с Лактобацилус Булгарикус и при нужда включване на качествен жив пробиотик.

Валентина: Много ти благодаря, Деси, че отдели от времето си да ни въведеш в света на пробиотика.

Деси: И аз благодаря, Вале!

Валентина: Надявам се, че отново пак ще направим епизод за нашите слушатели с други твои знания, защото ти си магистър фармацевт и много има какво да ни разказваш, така че още един епизод ще искам.

Деси: С най-голямо удоволствие! В много от случаите аз споделям и личен опит.

Валентина: Точно така, това е важното и ценното. Аз затова искам да си говорим често с теб, защото ти имаш много богат опит и знания, освен това.

Благодаря ти много!

Деси:  И аз благодаря!

Спонсор на днешния епизод е BioVita. „БиоВита” е създадена през 2014 година и то забележете, след натрупан 20 годишен медицински опит и наблюдение в сферата на опазване здравето на хората. 

Въз основа на тази практика, „БиоВита” представя програма от продукти за провеждане на навременна профилактика, с цел постигане на оптимално здраве и пълноценен живот. 

В продуктите на „БиоВита” се използват иновативни технологии за постигане на максимална ефективност без странични ефекти. Използват се органични, природни субстанции с клинични изпитвания и най-високо качество. Ще ги намерите на интернет адрес biovita-bg.com

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! Останете здрави и добри!

Грижете се за себе си!



По-стара публикация По-нова публикация