Подкаст епизод 017 ǀ Зехтин ǀ Апостол Делудис

Време за слушане – 41:31 минути

Може да слушате и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за зехтин. В последните години, в България се наблюдава раздвижване в зехтиновата култура. 

Вероятно се питате какво пък толкова има да се говори за зехтина? Ако проявите малко търпение обаче, ще чуете много интересни факти за маслиновото масло.

За щастие имам приятели, които са големи ентусиасти и преди две-три години се хвърлиха в приключение наречено „Производство на възможно най-високо качество зехтин” с марката „АПОС”.

Казвам за щастие те са мои приятели, защото ги познавам и знам, че това което правят е от сърце и те буквално горят в това приключение. Информацията, която научавам от тях е първокласна, както и зехтинът, който произвеждат в бутикови количества.

Днес ще ви запозная с най-младия член на семейството, човекът, който знае много и продължава да учи науката за маслиновото масло. 

Той се казва Апостол Делудис и е много симпатичен и възпитан млад мъж. 

Сега ще ни разкаже интересни неща за зехтина, както и семейната история.

Валентина: Апостол, здравей! Благодаря, че отдели от времето си, за да ми гостуваш в подкаста. 

От много време с теб се уговаряме да напишем и публикуваме една хубава и информативна статия за зехтина, но явно и на двама ни времето не достига.

Моля, представи се пред нашите слушатели и ни разкажи как така твоето семейство реши да се впусне в това доста луксозно приключение?

Апостол: Накратко за мен - казвам се Апостол Делудис и е факт, че на мен, наистина, времето не ми достига. На 26 години съм (2023), преди две години завърших Университет в Италия – Джон Кабидж юнивърсити, американски университет в Рим, бакалавър по международен бизнес, със специализация маркетинг и психология. 

Горе-долу по същото време, това луксозно приключение започна и за мен, доста рязко, понеже ми беше съобщено, че ще навлизаме в тази индустрия (производство на високо качество зехтин), директно, нямаше дискусия. 

Валентина: Те (родителите) го бяха решили и просто ти го съобщиха.

Апостол: Да, за мен беше пред свършен факт. Въпросът беше дали ще вляза в това приключение или ще търся моят път в живота индивидуално. Но честно казано, аз бях много ентусиазиран за тази идея, намерих я за доста прогресивна, че има потенциал за развитие, а и до някакв степен, все пак ме свърза с гръцките ми корени, които имам от страна на баща ми. Така че това допълнително ми помага да съм постоянен в това.

Валентина: Да, маркетинг и производство на зехтин. То наистина всеки един производител има нужда от маркетинг, така че ето как хубаво са се напаснали нещата. Добре са ти съобщили новината. 

Апостол: Абсолютно, да, наистина. Аз обичам за мен така да се случат нещата в живота, по-добре да е по-бързо, по-рязко, по-малко време за мислене.

Валентина: Да, те хубавите неща така се случват… Знам, че в края на 2021 година в Испания е имало някакъв симпозиум за зехтин и ти си участвал в него, нали?

Апостол: Да, той беше четвърти международен симпозиум, главно за медицинските ползи на зехтина. Беше организиран от университета Йейл. Като цяло имаше не само медицински панели в него, беше изключително обширен, покриха се много различни полета, в които зехтинът може да се прилага. Но това, което ме отведе там, беше абсолютната ми липса на опит в това цяло поле, в зехтинологията, както аз обичам да казвам и това че наистина не знаех какво не знам, както се казва. Исках да науча повече и точно такива симпозиуми са мястото не само да научиш повече за продукта, но и да се запознаеш с хората, които водят тези проучвания, които наистина са на върха на тези проучвания и иновации, които се случват в голяма степен благодарение на тях и техните екипи. 

Валентина: Всъщност там са участвали хора от академичната област, не търговци?

Апостол: Главно да, главно хора, които работят в университети, които са учени и се занимават със зехтина от научната му страна. Но присъстващите в голяма част бяхме хора, които сме в индустрията, чисто търговски. Защото очевидно много други, подобно на мен (колеги може да ги нарека) са имали същата идея като моята, че тези неща могат да бъдат много приложими, човек може да научи много от тези големи интелекти, които изнасяха панелите. 

Валентина: А имаше ли много млади хора там?

Апостол: Не, аз бях най-младият човек на този симпозиум. Следващият най-млад беше около 40-те. 

Валентина: Добре, разкажи ни повече за този симпозиум, какво научи там?

Апостол: Симпозиумът беше в Хайен, там където е Меката на производството на зехтин в Испания. Тази цялата област Андалусия е най-голямата област за производство на зехтин в Испания. 

На самия симпозиум се обсъждаха много неща, от здравните ползи и проучванията в медицината, до промените в климата и как това рефлектира върху растежа и производството на маслини. Кои маслинови сортове са най-издръжливи на тези температурни промени и как правилно трябва да се менажира и отглежда една маслинова плантация. Имаше и теми, свързани със здравословните ползи на зехтина в диетата, имаше професор, мисля беше от Станфорд, диетолог, занимава се от 30 години с диетология и тя специално изучаваше ползите на зехтина при средиземноморската диета и защо някои от най-дълголетните националности, специфично идват от средиземноморския басейн и по нейните проучвания, зехтинът има голям принос към това дълголетие. 

Валентина: Това, което всички сме чували, но не сме знаели, че има и начин доказателства едва ли не. Или то е силно казано научни доказателства, но предположения може би?

Апостол: По скоро предположения. За да бъдат вече сериозни доказателства, това изисква много години специфични наблюдения, много години опити, репликиране и така нататък, а това нещо се изучава сравнително отскоро в дълбочина, толкова засилено и с толкова усилия насочени в тази посока, така че за да бъдат официално документирани тези неща, предполагам ще трябва да изчакаме още няколко години. Но всички признаци и знаци сочат към това, че зехтинът има много здравословни ползи за нас хората и някои от тях вече са доказани, но те са наистина малко.

Валентина: Може ли да ни разкажеш повече за сортовете маслини, за видовете зехтин, които се произвеждат, хранителните качества на зехтина?

Апостол: Относно сортове маслини, те наистина са хиляди, само в Европа имаме хиляди, така че мисля няма да ни стигне времето отделено за подкаста, ако трябва да навлезем в дълбочина там. 

Само в Италия, доколкото знам аз, има около хиляда различни сортове. 

В същото време имаме и Испания, която е най-големият производител, там също има много, много сортове. И Гърция, на трето място по производство, но като цяло, да, сортовете маслини наистина са много!

Мога да говоря в детайли относно нашия зехтин и това от какъв сорт се произвежда. Там съм най-добре запознат. 

Относно видовете зехтин, те се делят на три вида – Екстра Върджин, Върджин и рафиниран. Тук няма много различни видове, има четвърти вид Помаса (помаче) се нарича, но производителите на зехтин не обичаме да го слагаме към видовете зехтин, защото той се прави от остатъчни материали от маслините, след производството и затова хората от индустрията не гледат с много добро око на това. 

Валентина: Значи три вида зехтин, с какво се различават те? Какви са хранителните им качества?

Апостол: Екстра Върджин, Върджин и рафиниран. Най-отличителната им разлика е процента на оксидация (окисляване) на самите маслини и на самият зехтин след това. Това е свързано с времето, което минава след като маслината се набере, докато стигне до маслобойната. В случая на Екстра Върджин за да се постигне това окисление от по-малко от 0,8% означава, че трябва да се случи в рамките на 4 до 8 часа след набирането на маслините. 

Валентина: Тоест 4 до 8 часа след като маслините се оберат, те трябва да бъдат вече в маслобойната?

Апостол: Да, и трябва не само да бъдат в маслобойната, но трябва и да се мелят вече. В смисъл, зехтинът вече трябва да тече, защото маслината започва да се окислява в момента, в който бъде откъсната от дървото. 

Валентина: Аз знам от твоите родители, че вие постигате време между 4 и 6 часа.

Апостол: Ние успяваме, да, заради благоприятните логистични условия. Успяваме да го постигнем това.

Но настина 8 часа по принцип се води твърда-твърда граница. Аз лично, не мисля, че бих бил спокоен, ако минат 7 часа след набирането, защото тук все пак се стига до едни по-високи нива на окисляване и съответно качеството на зехтина пада. Ние, като спомена ти по-рано, се опитваме да произведем най-най-високото качество, което можем. 

Вторият вид зехтин Върджин - там окисляването е доста по-високо, с което и здравословните компоненти на зехтина намаляват. Поради окисляването, тези феноли, както се наричат, това са тези антиоксидантни вещества, които се съдържат в зехтина и те най-често са нещо, за което говорят като полезни качества в зехтина, тези феноли, те започват малко по малко да се разреждат и да изчезват. 

Определено Върджин зехтинът е за някои хора доста добра алтернатива, защото цената на такъв зехтин е доста по-ниска отколкото Премиум Екстра Върджин зехтините. Не мога да кажа, че е вреден или че е лош, но със сигурност не е от най-високо ниво. 

Тези два вида се смилат при студена преса, което помага на всички тези полезни вещества да се запазят както са си в самата маслина, защото при нагряване, голяма част от тези вещества се изпаряват директно.

Валентина: Ясно, значи тук имаме механично, студено пресоване и тогава се постигат тези класове Екстра Върджин и Върджин. А третият вид?

Апостол: Третият вид това са рафинираните зехтини, които аз лично, не си спомням някога да съм употребявал и не смятам да употребявам. Не препоръчваме да се употребяват, защото те минават и термична и химическа обработка, при екстракцията на самото маслиново масло, така че със сигурност не са толкова натурални и нямат такива полезни съставки в самата течност (маслиново масло). 

Валентина: Разкажи ни каква е разликата в зехтина според неговия произход? Има ли нещо, което да отличава, примерно ако се произвежда в Италия, или в Гърция, има ли разлика?

Апостол: Честно казано, да! Поне по стереотипите, които хората са си изградили с времето, във всяка една от тези държави, примерно в Испания, в Гърция, в Италия, има много различни видове зехтини и са с много различни вкусови и ароматни качества. Това се дължи на сорта на маслините, на начина на отглеждането им, на метеорологичните условия, на много фактори. Но стереотипите, които са изградени най-обширно са, че испанските зехтини са с най-плодов вкус (ако мога да се изразя така), докато италианските са по-тревисти. Ако някой от слушателите е опитвал натурален пресен италиански зехтин, може би това, което му е направило най-силно впечатление е, че той наистина има аромат на прясно окосена трева, много приятен аромат всъщност. 

Гръцкият зехтин е най-известен със силните си, наситени аромати и има една такава лека, пиперлива пикантност, която остава. Това до голяма степен се дължи на полифенолите. 

Валентина: Разкажи ни какви са ползите за здравето, от употребата на зехтин или така нареченото маслиново масло?

Апостол: Най-широко разпространените и доказани ползи са тези, че зехтина е много добър антиоксидант, благодарение на фенолите отново, също така има противовъзпалителен ефект. Всичко това се дължи на тези феноли, както споменах, които спомагат за тези функции.

В последните години, на симпозиума например, се дискутираше много сериозно темата за проучванията, които се правят във връзка с алцхаймер и деменция и ползите на зехтина за това. Към момента това се прави само върху опитни мишки и въпреки, че те показват положителни резултати, все пак това ще отнеме време, докато стигне до хората, да може да се каже със сигурност, че зехтинът помага за тези състояния. 

Също така много често го споменават във връзка с кръвоносната система, за сърцето, за кръвното налягане. Това съм го виждал с очите си, в къщи, с баща ми, който като започна да приема зехтин, всяка сутрин на гладно, в продължение на два-три месеца и кръвното му от самосебе си падна, без лекарства.

Дори в някои статии се споменава, че води до намален риск от някои ракови заболявания, но това също отново е малко хипотеза - повече се наблюдава, отколкото е доказано.

Валентина: А при диабетни състояния?

Апостол: Ами това също съм чувал, но не съм успял да намеря… Аз обичам тези неща, като ги казвам, със сигурност да съм проучил добре, за да мога наистина да погледна хората в очите и да им кажа „Да, наистина това ще ви помогне!“, защото това е нещо важно и хората го приемат сериозно. Затова и не обичам да казвам ще помогне за това или това, без да съм напълно сигурен, че има проучвания и че е доказано. 

Валентина: А по какво се разпознава добрият зехтин? Кои са основните показатели на висококачествения зехтин?

Апостол: Ами зависи, ако го тествате в лаборатория, е доста лесно. Шегувам се, разбира се. 

Сериозно сега – специално за фенолите, тях е трудно да ги сбърка човек. Ако един зехтин е богат на феноли, той ще има отличително, нагарчащ вкус и точно тази пикантност, за която говорихме по-рано, при гръцкия зехтин. Съответно колкото повече феноли има, толкова по-горчив и пикантен ще бъде зехтинът. В някои случаи, дори съществуват такива зехтини, които наистина се неприятни за употреба, защото са толкова богати на феноли, че минават в категория лечебни, със сигурност не е за удоволствие да се консумира.

Другото е цветът, но там вече много зависи от сортовете и е трудно да се каже по цвета кой зехтин е по-добър или не е добър. Но смятам, че фенолите са най-голямата гаранция за качество, този пиперлив и леко горчив вкус. От там нататък вече е до производителя, какво е сложил в бутилката, която предлага на клиентите.

Понеже зехтинът има едно такова свойство, че като смесиш два зехтина, той ще вземе хубавите качества и от двата и само тях ще запази. 

Това лично съм го тествал и наистина е така, но това отваря вратичка за не особено етични приуми в бизнеса, които честно казано, може само да навредят на индустрията, но за някои хора това не е толкова важно, колкото печалбата.

Валентина: Е да за съжаление това го има във всяка една сфера, така че…

Апостол: Затова и гледаме да се фокусираме върху позитивното и това, което можем да контролираме, това си е нашия личен зехтин.

Валентина: Кажи ни чувал ли си някакви митове за зехтина и имаш ли смелостта да ги развенчаеш?

Апостол: О това е любимото ми нещо за правене в свободното ми време – да разбивам митове. 

За зехтинът наистина има някои, които са доста широко разпространени и не знам от къде са тръгнали.

Първият най-широко разпространен мит, за който знам, е че със зехтин не трябва да се готви при никакви обстоятелства. Ставал канцерогенен, ставал токсичен – наистина това не знам от къде идва, като мит, но самият зехтин – Екстра Върджин зехтин, само за него говорим, той има високи нива на полифеноли. Тези антиоксиданти (тези полифеноли) или техните свойства на антиоксиданти, предпазват маслиновото масло, когато се обработва термично и запазват здравословните му компоненти, а не ги превръщат в токсични. Единственият вариант, това нещо да стане токсично, е при готвене на екстремно висока температура или някаква друга термична обработка (в ресторанти, със специализирани уреди). Това не може да се случи при домашни условия, домашно готвене. Дори и при по-дълго готвене, при обичайните домашни условия във всеки един дом, това нещо не може да се постигне (нагряване до такава степен, че зехтинът да стане токсичен).

Валентина: Ето това вече е една добра новина, защото искам да ти кажа, че когато дойде някой в магазина и пита за зехтин и стане въпрос за готвене, 100% от хората казват, аз не готвя с него, защото не трябва да се готви със зехтин. Така че, това което казваш сега, наистина е много важно и се надявам да стигне до колкото се може повече хора.

Апостол: Аз мисля, че това идва по-скоро от рафинираните зехтини. Те са термично и химически обработени и голяма част от тези полифеноли, ако въобще има останали някакви, ги няма. Това на практика означава, че зехтинът е изтънен, ако може да се изразя така, и всички тези предпазни слоеве, които има Екстра Върджин зехтинът, ги няма в рафинираният и там вече може да се получат някакви токсини или подобни нежелани ефекти.

Валентина: Нещо друго, като митове и легенди за зехтина?

Апостол: Мит е, че т.н. “мъглив” зехтин е гранясал, а всъщност това може да означава, че зехтинът е пресен, т.е. нефилтриран. Защото дори филтрования зехтин, когато е съвсем пресен все още задържа натурална влага от самия плод, която с времето се уталага и се разтваря в самата течност. Наистина един напълно пресен зехтин, както фреш от портокал, който не го минаваш през цедка ще останат малки финни частички, заради които ще изглежда леко мъглив. Така за много от хората това е знак, че зехтинът е стар, гранясал, съответно не е годен за употреба, което е абсолютно не вярно.

Валентина: Благодаря, че го спомена и това! Нещо друго искам да те попитам, зехтинът може ли да се развали, разваля ли се?

Апостол: Това е поле за свободна интерпретация. Трябва да дефинираме какво означава да се развали? Да стане вреден- предполагам да, но това отнема много, много време и зависи от съхранението, т.е. важно е съхранението.  Да започнем от това, че зехтинът трябва да се държи на тъмно и хладно място. Слънчевата светлина и високата температура развалят качеството на зехтина и той доста по- бързо изветрява и губи от полезните си свойства. По принцип две години след производството зехтинът, ако е съхраняван правилно е с много добри свойства, показатели и качества. Не губи почти никакви от полезните си свойства, които вече след тези две години започват да намаляват. Това не прави зехтинът вреден или лош, просто здравословните ефекти няма да са толкова изразени. 

Валентина: Следващия ми въпрос е има ли места, където може да се получи образование за зехтина, както и професии свързани с това? Има ли обучения, както за  вината например.

Апостол: Има да, специално се интересувах за университет във Валенсия, където правят обучение за дегустатори на зехтини, както и получаване на сертификат за майстор производител, което е по-обширно. Обхваща не само дегустация, но и много други аспекти в тази индустрия, като производство, транспорт,  продажби, маркетинг, брандиране и всичко това събрано в един курс, който е създаден от професионалисти в сферата с много години опит. Такъв вид обучение е сравнително ново, от около 10 години, спрямо факта колко е стара зехтиновата индустрия. Няма конкретна специалност в университет, по-скоро има курсове към специалност агрономия и профили за дървета от типа на маслините.

Валентина: Да, може да е на основата на курсове, но все пак е завършен цикъл, в който се изучава всичко, което е необходимо от корифеи в областта.

Апостол: Абсолютно да. Преподавателите са световно признати специалисти, хора, които се занимават със зехтин от години, израснали покрай зехтина. При някои е семеен бизнес на 3-4-5-6 генерации назад. Така, че това са хора прекарали, ако не целия, то почти целия си живот около маслините и има много какво да се научи от тях.

Валентина: Чудесно! Значи ще си следващия, който ще отиде да се учи от тях. 

Апостол: Силно се надявам, да. 

Валентина: Още въпроси.Има ли предизвикателства пред производителите на зехтин? Тъй като и вие сте малка семейна фирма, как се справяте?

Апостол: Предизвикателства не бих ги нарекъл. Мисля, че са в норма всички тези неща, във всеки един бизнес ги има, няма специфични за зехтина. Но честно казано при нас нещата се получават доста добре, въпреки че сме млади в тази сфера, около 2 години. Като залагаш на качество и не допускаш компромис в това хората научават и оценяват това и нещата се случват доста лесно. Разбира се съществуват проблеми. Главното нещо, което може да притеснява един зехтин производител са метеорологичните условия. Единственото нещо, над което не можеш да имаш контрол това е природата. Това дали тази година ще имаш реколта или догодина няма да имаш реколта, тук разчитаме на приумите на природата. Дърветата не се отглеждат в парници, а на открито, така че ако условията са неблагоприятни и реколтата няма да е добра. Но за щастие маслините са доста издръжливи дървета и е трудно съвсем да няма реколта. Това е положителната страна. 

Валентина: Вие може да сте много млади и прохождащи, но правите страхотен продукт. Аз, като знам как го търсят при мен в магазина Биодарове вашия зехтин и когато няколко месеца нямаше от него няма да казвам какво беше, имаше списъци с чакащи. 

Апостол: Много благодаря за тази оценка и това мнение! Наистина го оценяваме! Това беше нашата цел изначално. Всичко стартира не само заради бизнес от една фрустрация от това, че в България колкото и да търсихме не можехме да намерим висококачествен зехтин. Има скъп зехтин, но няма хубав зехтин.

Валентина: Това, че е скъп изобщо не означава, че е качествен. 

Апостол: Абсолютно, да!  Така тръгна тази наша идея не първоначално, като бизнес, но в последствие разбрахме, че за да продължим да осигуряваме такъв продукт дейността трябва да премине във функциониращ бизнес.

Валентина: А кои са най- големите световни изложения и форуми за зехтин, има ли такива, къде и как се провеждат?

Апостол: Има главно два типа форуми- едните са симпозиуми, като този, който дискутирахме в началото,  другите са състезанията за зехтин. 

Валентина: Ето това е интересно! Моля, разкажи повече за състезанията за зехтин!

Апостол: На кратко, организира се състезание в цял свят, в големите столици и центрове на света. Събират се панели от 10-20  оценяващи журита, които на сляпо оценяват различни видове зехтини, като се стига до 300, 500, почти 1000 зехтина на състезание, които се оценяват. Много стриктен и суров е целия процес. Всичко от момента на смилане на маслините до тестването на масата пред журито, всичко се следи под лупа да е изрядно, за да се гарантира качество.  Защото тези хора след това в техните каталози показват и гарантират, че това са най- хубавите зехтини за тази година в света. Всичко това е изключително вълнуващо за един зехтин производител.  Всеки, който обича продукта си и го прави със страст, желание и любов иска да види неговия зехтин, неговото “бебче” как ще се представи срещу останалите. 

Валентина: Както вие обичате продукта си.

Апостол: Да, както ние.

Валентина: А вие имате ли идея да участвате в такова състезание? 

Апостол: Абсолютно да. Тази година сме записани да участваме на три от най-големите конкурси – в Ню Йорк, Токио и Берлин. Решихме, че ще е добре да пробваме на всеки континент, да видим как ще се представим. 

Валентина: Браво на вас! Това е страхотна новина!

Апостол: При положителни резултати, които очакваме, защото сме си направили предварителни тестове,  ще ни дадат възможност догодина да участваме на повече конкурси. Това са важни признания за продукта, така че колкото може повече конкурси да спечелим, това показва колко по-добър е нашия продукт.

Валентина: Точно така, ще бъде оценен, това е сигурно. Значи ще имаме повод за още едно интервю с теб след тези изложения. 

Апостол: Разбира се и с най-голямо удоволствие!

Валентина: Да и може би е добра идея след, като приключите с тези изложения и дегустации да споделиш с нашата аудитория какво се е случило, как е било. То ще 

бъде много голяма емоция и за вас, и за нас, които ще го чуем, разбира се. 

Апостол: Със сигурност ще се радвам да споделя!

Валентина: Има ли нещо друго за състезанията, вероятно те прекъснах?

Апостол: Това е общо взето за симпозиумите и състезанията, които са минимум 30 световни големите състезания на година. Трудно е да се каже кой е най-добър , но в тези най-големи е нашата цел за участие, да се сблъскаме с максимално много конкуренти. 

Валентина: Максимално повече зехтини да участват. Добре, имам един последен въпрос: има ли художествени произведения или приказки, които са свързани със зехтина и ако има такава информация кога най-рано се споменава в исторически писмени паметници, има ли туристически обекти в Европа свързани със зехтин, няколко въпроса в един?

Апостол: Бързо ще ги съкратим въпросите, понеже аз до ден днешен не съм срещнал приказка или художествени произведения свързани със зехтина, но ако някой от слушателите е, много ще се радвам да чуя. Ако може да получа обратна връзка наистина ще съм много задължен. 

Относно паметници и туристически обекти вече съм малко повече запознат. Най-старата амфора със зехтин и за зехтин е открита на о.Крит на 3500 години преди Христа, което вече е преди повече от 5500 години и връщайки се към предния въпрос- този зехтин вече наистина е развален и не се препоръчва за пиене. 😊

Валентина: Да, разбрах, все пак е на 5000 години.

Апостол: Смята се от писмени доказателства и находки, че зехтинът датира дори 4000 години преди Христа, а наскоро попаднах на проучване, че в Израел находки показват произход на зехтин на 7000 години. Това показва, че е една много стара индустрия, един много стар занаят. Но най-интересното нещо, което мен ме шокира, като разбрах е за най-старото маслиново дърво, което се намира в гр. Волвест, на о. Крит. По анализа на ринговете на стъблото се установява, че това дърво е на 2000 години, още живо, още плододавно. 

Валентина: Това е много сериозно! Живо 2000 години.

Апостол: Да, горе долу заедно с Християнската религия и това дърво е било посято. А местните смятат, че дървото е между 3000 и 4000 години, така че тук е въпросът кой на какво иска да вярва- на фолклора и на местните хора, които са живели там и произлизат от там или на научните анализи. Но факт е, че това дърво е старо и някак приказно.

Валентина: Да, приказно, но 2000 години живо и здраво.

Апостол: Живо, здраво и много плодородно. 

Валентина: А нещо друго, което да съм изпуснала да те питам, а ти искаш да кажеш?

Апостол: Честно казано смятам, че бяхме доста подробни. Много се радвам, че успяхме по- в дълбочина да се спуснем в темата! Защото смятам, че както във всяко друго нещо хората, които са запалени по зехтина със сигурност тази тема им е интересна и полезна. 

Валентина: Да, и тези които не са запалени също ще им бъде много полезно, защото честно казано на мен ми беше адски полезно, въпреки многото неща, които аз знам от твоите родители. Въпреки всичко на мен пак ми беше интересно, защото ти каза много интересни неща. Наистина ти благодаря, че сподели цялата тази информация за зехтина. Аз съм сигурна, че е било интересно на нашите слушатели. Знам, че голяма част от нашата аудитория също са търсачи на проверена информация, така да се каже. А точно тук и сега ти предостави автентична информация, като човек, който изучава професионално зехтина, също като производител.

Много, много ти благодаря, че отдели от времето си! Както казах, надявам се, когато има нещо интересно отново да ми гостуваш! С най-голяма радост ще предоставим отново ефира на подкаста “ Биодарове” и ще разкажеш за състезанието, в което участва вашия зехтин “Апос”. Забравихме да кажем и да споменем, че вашия зехтин е кръстен на теб, нали така?

Апостол: Да, надявах се това да не стане на въпрос!

Валентина: Защо, това е гордост, нека да се знае!

Апостол: Да, шегувам се. Аз затова съм толкова запален в този зехтин, както хората казват слагаме си името на продукта, а аз буквално съм си сложил името си на продукта, който произвеждам  и затова е толкова важно за мен този продукт да е максимално добър.

Аз също искам да благодаря за поканата! За мен наистина беше чест и удоволствие да направим този разговор и очаквам с нетърпение да направим следващ! 

Валентина: Следващия след състезанието.

Апостол: След състезанието, разбира се, да.

Валентина: Добре, много благодаря! Поздрави на твоите родители в къщи! 

Сега тук е момента аз  да кажа на нашите слушатели, че този епизод достига до тях благодарение на подкрепата на „Биония’. 

„Биония” са фирма производител на чисти качествени хранителни добавки за цялото семейство. Цялата гама продукти, които те произвеждат за нас и за себе си може да намерите на сайта им www.bionia.bg или на нашия сайт www.biodarove.com 

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! Останете здрави и добри!

Уважавайте!



По-стара публикация По-нова публикация