Подкаст епизод 019 ǀ Бутилките Flaska ǀ Елена Даракчиева

 

Време за слушане – 24:29 минути

Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за вълшебните бутилки Flaska. Казвам вълшебни, защото те не са обикновени бутилки. Направени са от програмирано стъкло и когато водата престои в бутилката 5 минути, кристалната ѝ решетка се променя. Или казано с други думи – бутилката структурира водата или напитката, която е сложена в нея.
Тези бутилки се произвеждат в Словения от 12 години.
Днес за тях ще ни разкаже представител на фирмата вносител в България, мила и усмихната дама, която има много какво да ни каже. Тя се казва Елена Даракчиева.

Валентина: Ели, здравей! Благодаря, че прие поканата ми да участваш в подкаста.
Моля представи се пред нашите слушатели и ни кажи как така се решихте да внасяте този интересен артикул?

Елена: Да, наистина бутилката е вълшебна, вече повече от 10 години, може би станаха 12, откакто предлагаме бутилката Флашка. 

Стана съвсем случайно, разбрахме за самият продукт, но по-интересното е как самият производител е стигнал до момента да предлага самата бутилка и да я патентова като такава, за структуриране на вода.

Производителят е словенец, тоест бутилката е словенска. Той се казва Макс Вречку. 

Първият бизнес, с който се е занимавал е бил отглеждане на ягоди. През цялото време, както всеки производител, е търсил начин как да повиши добива, съответно растенията да не боледуват и други неща, които са характерни за производството. Той не обръщал внимание на водата, обръщал повече внимание на почвата. Обаче до него стигнала TPS технологията, която е технология за програмиране на силиций, при която самото стъкло всъщност, понеже то е 71% силиций, се информира (програмира). И достигнала е до него тази технология и той започнал да полива насъжденията си със структурирана вода. 

Започнал е да наблюдава, като част от растенията е поливал със структурирана вода, а останалата част с обикновена. Впоследствие записвал резултатите. През първите месец – месец и половина, нямало абсолютно никакъв резултат, но в последствие започнал да наблюдава, че растенията не боледували толкова и добивът му се увеличил с 18%, което не е никак малко. Трайността на продукта също се увеличила, с един ден, което за ягодите е впечатляващо, защото те се развалят много бързо. 

След това решил да създаде бутилка Flaska и даже впоследствие той нарича своята бутилка Ягодовата бутилка, защото именно от ягодите е тръгнала идеята да създаде бутилката Flaska.

Валентина: Разкажи ни как работят тези бутилки, как са направени, как структурират на практика водата?

Елена: Бутилките са изцяло от стъкло, но по специалната технология TPS за програмиране на стъкло (това е немска технология), с която всяка една бутилка се обучава, информира, програмира. Така че, впоследствие, когато налеем водата в нея, водата понеже има памет (има много изследвания в тази насока и е доказано, че водата има памет) и когато тя е в тази бутилка, приема тази информация и се структурира. Структурата ѝ става точно такава, каквато е в естествения си вид в природата, като изворна вода.

Така че, в случая, можем да пием и чешмяна вода. Нашите препоръки са предимно да се пие чешмяна вода, а не минерална, защото минералната вода не е за ежедневна употреба, тъй като в нея се съдържат минерали, които са лековити и се използват само при нужда. В повечето случаи е по-добре да се пие ниско минерализирана (изворна) вода, за да се чувстваме по-добре.

Валентина: А колко време трябва да престои водата в тази бутилка, за да се структурира? Тя всъщност става с правилна кристална решетка, нали така, това е идеята?

Елена: Да. Правилна кристална решетка казваме, защото когато заснемем структурирана вода под микроскоп, се вижда един много хубав кристал и той всеки път е различен, в зависимост от водата, която сме заснели. Знаем, че водите са различни в различните региони. 

Достатъчни са само 5 минути, за да може водата в бутилката да се структурира. 

Валентина: Значи водата седи 5 минути в бутилката, структурира се и вече можем да си я пием, да поливаме растения с нея…

Елена: Да, можем да си я пием. След това наливаме ново количество и това е непрекъснат процес, който няма никакъв срок.

Валентина: А правени ли са някакви изследвания, за да се подкрепи твърдението, че бутилката наистина работи? Като оставим настрана това, че вкусът на водата се променя и това всички го усещаме, който има такива бутилка знае.

Елена: Много изследвания са правени в тази насока, но може би най-ценното е, че бутилката е изследвана и в Института на японския учен Масару Емото

Той е правил много изследвания на водата. Например е залепвал листче с послания (с думи) и е оставял така известно време и след това отново е заснемал капка вода от този съд, който е бил с надписа. Така установил, че хубавите думи, като любов, благодарност, щастие, образуват много хубав кристал. Докато лошите думи, злоба, ненавист или подобни, те създават една хаотична структура, която не може да бъде оприличена, дори на кристал.

Валентина: Да, той е правил изследвания и с музика също, той години наред се е занимавал с изследване на водата, пуска ѝ музика, говори ѝ…

Елена: Хубавата музика, също прави хубав кристал, водата след като се заснеме, докато примерно метал или не ритмични звуци не правят такава кристална решетка.

Валентина: Значи са правени все пак изследвания на тази бутилка Flaska.

Елена: Да, правени са. Освен в този Институт, са правени и много други изследвания, например за генотоксичността на водата, алиум тест. Ние предимно пием вода, която е в пластмасови бутилки и водата се заразява с така наречените бисфенол и антимон, които са много вредни за нашето здраве. Бутилката неутрализира тяхната токсичност. 

В нашия сайт има много интересни факти, които сме публикували, така че всеки, който има желание да прочете в тази насока, може да се запознае. 

Валентина: Да, ще сложим линк в края на епизода, за може, който иска да прочете тази полезна информация.

Освен за пиене, тази вода от бутилка Флашка, може да се използва и за покълване на растения, покълване на семена, поливане на цветя, нали така?

Елена: Ефекта е когато я пием. Разбира се, че можем да си поливаме растенията. Той Макс Вречку нали е тръгнал точно от там, именно от растенията е установил, че на тях влияе добре и защо пък да не влияе добре и на хората. 

Ние се чувстваме много по-жизнени, много по-заредени, по-бързо се хидратираме, когато пием такава вода, тъй като на молекулно ниво, в нас течностите също са структурирани, защото са в постоянно движение и ние много по-бързо усвояваме тази вода (структурираната).

Ще спомена и един факт, понеже каза за растенията – в началото, когато стартирахме с предлагането на бутилката Flaska, на българския пазар, беше много трудно да обясняваме на хората как точно работи и дали наистина работи. Тогава си спомням, че имаше един младеж, който почти целия ден седя на щанда (в едно изложение, в което участвахме тогава) и се опитваше да измъкне все повече и повече информация от мен – ама как, защо, вярно ли е това и в крайна сметка си закупи една бутилка. Самият той, после, беше правил такива експерименти, като в стъкленица беше поставил семена и поливам в едната стъкленица със структурирана вода, а в другата с обикновена вода. Заснемал е всеки ден какво се случва с тези семена. Тези, които са поливани със структурираната вода, много по-бързо покълват и всичките семена са покълнали, докато в другата стъкленица, където ги е поливал с обикновена вода, там първо, че много по-бавно са покълвали семената и не всички семена, в крайна сметка, са покълнали. Това също е доказателство, че наистина бутилката работи.

Валентина: Аз понеже го знам това нещо от теб, от преди години, и мога да потвърдя, че това наистина е така, за покълване на семена. Да, не съм правила експеримент да поливам с едната и другата вода, но съм покълвала семена само със структурирана вода и е факт, покълват всички, бързо растат, получават се едни такива красиви стръкчета, така че, това да, правила съм го и аз.

Следващият въпрос, който съм си подготвила е колко време може да се използва една такава бутилка Flaska? Те имат ли някакъв „срок на годност”?

Елена: Не е точно най-правилният термин, но е най-близкият до това, което искаме да изкажем. В началото бутилката структурираше водата в рамките на 4 години. И малко повече, в зависимост от това как я съхраняваме и дали правилно я съхраняваме. Но впоследствие технологията се подобри и сега бутилката работи вечно! Тоест няма край, стига да си я запазим здрава, защото тя все пак е стъклена. Нямаме ограничения, може бутилката да се ползва вечно. 

Валентина: Тоест всички бутилки, които в момента (2023) са на нашия пазар, са от новите, могат да се използват вечно?

Елена: Точно така, да. Технологиите се подобряват, разбира се и Слава Богу.

Валентина: А в какви размери се предлагат тези бутилки?

Елена: Бутилките се предлагат в три размера – 300 мл, 500 мл и 750 мл. Те са с различни калъфчета, различни дизайни.

Валентина: Те също са авторски, нали, дизайните?

Елена: Да, той в Словения, доколкото знам, провежда конкурси за дизайн на калъфче. Така че те постоянно се обновяват. В началото стартирахме с такива обикновени памучни калъфчета, имаше по-малко неопренови, сега вече има и с корково калъфче, силиконово калъфче, неопреново също. Просто дизайните са различни и са много свежи като цветове. Всеки може да си хареса. 

Валентина: Нашите слушатели ще ги видят, ще сложим линкове, както казах и към вашия сайт и към нашия, където са качени част от бутилките.

А имаше гарафа, нали? Една много красива…

Елена: Да, имаме и гарафа, за домашни условия. Тя се казва Vodan. В началото беше кана, сега е стъклена гарафа. Тя е също много красива, много удобна, с вместимост от 1 литър. Така може цялото семейство да пие вода от тази гарафа. Хубавото е, че – това е също факт, който е добре да знаят нашите слушатели, когато структурираме водата и след това ако я прелеем в друг стъклен или порцеланов съд (чаша или бутилка), структурата на водата се запазва до 24 часа. Така че, ако имаме гарафа, всеки може да си сипва в неговата чаша и да пие структурираната вода.

Валентина: Да, на практика, гарафата седи в къщи, структурира си там водата за 5 минути и после си наливаме в друга стъклена бутилка и тръгваме на работа. 

Още артикули има, не са само бутилките. Моите любими чаши, разкажи за тях.

Елена: Във времето бяха създадени и други артикули. Един от тях е чаша за структуриране на вода, тя е с вместимост 250 мл. До скоро (до края на 2022) беше една чаша, която се казваше Сириус (Sirius). Но от началото на 2023 година, вече има нова чаша, която се казва Емото (Emotto) и на нея има гравирана кристалната решетка на водата, кристала който се образува при структурирането ѝ. Много красива чаша.

Валентина: А тази кристална решетка, която е гравирана върху чашата, от къде е дошла? Кажи ни защото това също е интересно.

Елена: Това е кристалната решетка, която е заснета в японския институт на Масару Емото. Това е кристалната решетка на вода, която е престояла в бутилка Флашка. На всяко етикетче на наш продукт я има – показано е преди и след като се структурира водата в бутилките Флашка, така че всеки може да види фактически как изглежда кристалната решетка на вода престояла в бутилката. 

Валентина: Това са снимки от института?

Елена: Да, това са снимки от института, те са запазена марка, всичко е легално, ние затова можем и да го разпространяваме. 

Валентина: Разкажи сега за другата моя любима чаша…

Елена: Още една чаша има, която също е нова, от 2022 година е на пазара. Това е чаша за чай, тя също е много елегантна, много красива, много нежна чаша. Тя се казва Анжелика (Angelica). При нея всичко е стъклено, дори инфузорчето, в което поставяме самата билка, то също е стъклено. Наливаме директно вода в чашата, след това махаме инфузорчето и си пием директно от нея структуриран чай или отвара, която сме си направили. 

И за още един продукт да добавя, който е вълшебен.

Това е фруктиерата ни Карпо (Karpo). Нейното действие е да поддържа плодовете свежи, плодовете, които сме поставили в нея. Освен това в нея плодовете узряват равномерно. Когато пазаруваме плодове от магазините, тъй като те за да дойдат във вид, в който да ни харесат, трябва да се берат неузрели докрай, а за да узреят равномерно и за да нямат загниване тук и там, тази фруктиера работи чудесно.

Слагаме плодовете и там те узряват равномерно и се запазват свежи винаги.

Това е по същия начин, защото плодовете също имат течности, върху които реално, фруктиерата Карпо влияе. 

Валентина: Всъщност тя все едно структурира течността в плодовете, вследствие на което те се запазват свежи и узряват равномерно. 

Значи можем да си представим какво се случва с телата ни, когато пием от тази вода, структурирана в бутилка Флашка. Тя се усвоява от клетките буквално. 

Елена: Един факт, като доказателство, че и фруктиерата работи – на едно от изложенията, в които участвахме, беше много супер топло и слънчево и ние бяхме взели тогава фруктиерата, първо за демонстрация и второ за да покажем как работи тя. Бях купила различни плодове, които поставих във фруктиерата на щанда. А то беше едно слънце, напичаше здраво и плодовете, които бяха във фруктиерата, независимо, че бяха подложени на слънчевите лъчи, останаха свежи до края на деня. А тези, които бяха под щанда, които бях донесла в повече, те се спаружиха и едва ли не топлината им повлия зле на тях. Докато тези, които бяха във фруктиерата Карпо, останаха свежи до края на деня. 

И така, да, продуктите Флашка, наистина работят.

Валентина: Аз изчерпах моите въпроси, ако ти се сещаш нещо друго интересно, което искаш да кажеш на нашите слушатели, нещо, което съм пропуснала да те попитам?

Елена: Това, което мога да кажа, като послание към нашите слушатели е да пията структурирана вода. Не е важно само количеството, което пием, важно е и качеството на водата. Структурираната вода е важна за здравето ни. Това е едно от предимствата на бутилка Флашка, нашето здраве и второто предимство, на което ние обръщаме особено внимание е, че бутилката е стъклена. Тя може да се рециклира, тоест не замърсяваме околната среда. Водата, която купуваме, предимно е в пластмасови бутилки, което води до натрупване на огромни количества пластмасов боклук, натрупан по нашата планета, че не знам какво ще се прави в бъдеще. Доколкото знам, само 20% от тази пластмаса се рециклира, другата остава. Така че ползвайте стъклени продукти, нашата бутилка Флашка, защото тя може да се рециклира, стъкло е.

Другото което е, стъклото е инертен материал, по никакъв начин не взаимодейства с веществата, които са поставени в него. 

Това е моето послание към всички наши слушатели. 

Първо да запазим нашето здраве и второ да запазим и опазим нашата природа.

Валентина: Сега се сещам още нещо, ние всъщност можем да структурираме и други напитки в тази бутилка, нали така? Не само вода, примерно, приготвила съм си чай и искам той да бъде структуриран…

Елена: Да, ако нямаме чашата за чай Анжелика, за която преди малко говорихме, можем да си направим и в бутилките структуриран чай. Само че тук правилото е следното: Първо си приготвяме чая, след това го охлаждаме до 37 градуса по Целзий и тогава го наливаме в бутилката. Течността не трябва бъде гореща, за да не се спука бутилката. Правим чая, охлаждаме, поставяме в бутилката, изчакваме 5 минути и след това си пием структурираната отвара или чай. 

Можем да си структурираме и сокове в бутилката Flaska. Всичко, което е течност може да се структурира. Съответно много по-лесно и бързо ще го усвоим. Това е идеята, да усвояваме бързо и пълноценно.

Валентина: Чудесно. А особено сега, както тази бутилка е вечна, на практика това е една еднократна инвестиция, защото преди време нали бяха „със срок на годност” 4 години. А сега, купуваш си една бутилка и си я ползваш цял живот.

Елена: Да, наистина и това е най-доброто, което се направи по отношение на технологията за Флашка.

Валентина: Прави ми впечатление, че много хора ги купуват за подаръци. Това е един изключително атрактивен подарък. 

Елена: Да, наистина, хората понякога се чудят какво да подарят, тъй като вече еднообразието е… всеки в къщи има някакъв подарък, който вече не му трябва, докато бутилка Флашка първо, че е много ценен подарък, здравословен, иновативен и красив. Така че, наистина, като подарък е чудесно решение. 

Валентина: Подарявайки бутилка Флашка, подаряваш здраве. Както казвам аз за лампите от хималайска сол, това важи и за бутилката Флашка.

Елена: Тоест цениш човека, на който подаряваш този подарък, защото за него той ще бъде много ценен. 

Валентина: Ели, благодаря отново, че отдели време за това интервю. Аз въпреки, че знам повечето от нещата за тези бутилки, отново ми беше интересно и научих нови неща. 

Елена: И аз благодаря, че ни покани. Когато има и други интервюта или въпроси от клиенти, сме на разположение винаги да отговаряме!

Интернет страница на продуктите Flaska.

Тук е моментът да обявим спонсора на епизода – това са производителите на Премиум Екстра Върджин зехтин АПОС. Зехтинът е с много високо качество и притежава всички характеристика да бъде наречен Премиум. Киселинността му е по-малко от 0,3% и здравословните ползи от него са много.

Подробности за това маслиново масло и производителите, може да видите на тяхната интернет страница www.aposoliveoil.com или на страницата им във Фейсбук.

 Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас!

Останете здрави и усмихнати!
Добрувайте!По-стара публикация По-нова публикация