Подкаст епизод 016 ǀ Бентонит Bento Health ǀ Тамара Узунян

Време за слушане – 36:39 минути

Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим за природното чудо бентонит. 

За да ни разкаже повече за този минерал, съм поканила Тамара Узунян, която е основател и собственик на фирма Бенто Хелт, производител на хранителни добавки и козметика от минерали.

Валентина: Тамара, здравей!  Благодаря, че прие поканата ми да участваш със своите знания в подкаста.

Моля представи се пред нашите слушатели и ни разкажи историята на вашата фирма?

Тамара: Здравей, Валя! Благодаря ти за поканата, за мен е удоволствие да разкажа за това с какво се занимаваме, как го правим и защо го правим.

Казвам се Тамара, по произход съм арменка, както си личи по имената ми. 

Живеем в България вече над 26 години и сме изключително щастливи от хората, от природата и от красотата и възможностите, които България ни предложи и продължава да дава. 

Семейството ми повече от 20 години (баща ми започна) се занимава с натурални минерали с различно приложение. Като каже човек натурални минерали, това е много общо понятие и не се разбира с какво конкретно ние се занимаваме. Това са основно нерудните минерали, така наречените неметални, нерудни минерали - бентонит, зеолит и смектити. Имаме доста голяма експертиза по тях. Може би ще бъде интересно да кажа защо и аз реших да се занимавам, така да се каже да продължа семейния бизнес, с малко по различно направление.

Като малка, когато наблюдавах баща ми, колко е предприемчив, как успява да решава различни въпроси (ние сме живели в различни държави покрай неговата работа) и как помага на хората, как си върши нещата, успява да решава трудни ситуации, имах една такава малка мечта да наследя неговата предприемаческа страст – да прави нещата с любов, с желание и да общува с хората. Мен много ме е възхищавало как хората винаги са се допитвали до него, до неговите знания, в различните сфери, в които се е занимавал през годините. И така съм си мечтала като порасна, да бъда като тати, така да го кажем. 

С годините, след образованието ми, със завръщането ми в България и с работата в семейния бизнес, с индустриалните приложения, аз усетих, че все пак това не е моето – индустриалните приложения на минералите, продуктите за тежката индустрия, не е нещо, с което бих желала да се занимавам. След няколко години работа по консултантски дейности по различни проекти, реших, че дойде моментът, в който всичко онова, което съм научила за минералите покрай работата, да го приложа в една сфера, в която да бъде от полза на хората, на семейството ми (вече имах първото ми дете) и казах, че трябва да направя нещо, с което да продължа отдавнашната ми мечта, но в същото време и да помагам на хората и на света, по начин, по който аз мога или това са малките неща, които една птичка може да направи, защото не можем да спасяваме света, не можем да променяме света в големите мащаби, както понякога ни се иска. И така вдъхновена от безграничното богатство, ползите и силата на естествените минерали за здравето, за красотата, реших да създам хранителни добавки и козметика от смектит и зеолит. 

Смектитът има различни наименования, тук е добре да кажа на слушателите, за да не се объркват – ама сега бентонит ли е, смектит ли е, глина ли е, ама какво е това 15 имена. Всъщност има си минералогия, има си научни имена, групи – смектит е обща група от наименованията на минералите. Един от основните минерали или основният минерал в групата е бентонит, затова често може да се среща като смектит, като бентонит или дори като основния минерал, който е вътре в химическия състав монтморилонит. Но това са много и сложни думи за нашите клиенти и хората които предпочита и най-лесно в България често познато като глина, като лековита глина. Аз самата дума лековита я употребявам по-внимателно, защото трябва да сме коректни с потребителите. Но глина, полезна глина, глина която много ни помага за различни приложения. Като казвам за различни приложения, това в което ние сме се насочили е фармацията и козметиката.

Във фармацията имаме изследвания, работим, направихме хранителна добавка, която се казва Bento Health и тя е изключително насочена към стомашни неразположения, много добре повлиява на симптоми като рефлукс, киселини, подувания на корема. Добре повлиява дисбаланса, който имаме в микробиома, често заради стрес, заради различни разболявания, заради храната. На практика това много често са симптомите на така наречената болест синдром на раздразненото черво. Това са общи симптоми, на които много добре повлиява Bento Health. Имаме и клинични изпитвания, работа с лекари. Той по много нежен начин покрива стомашните или мукосните (за да сме изцяло точни във формулировката) мукосните окончания на стомаха и по този начин намалява болките, подуванията, както и абсорбира излишната киселина и по естествен начин излиза от организма. Не влиза в кръвоносната система. 

Валентина: Той (бентонитът) не се усвоява?

Тамара: Не се усвоява да, не влиза в кръвоносната система. В науката в момента има голям напредък и има размери като нанотехнологии, нано частици, нано размери на някои минерали. Тук ние сме по-консервативни като цяло, в нашето производство сме по-консервативни, защото работим с продукти за хората и ни е важна да е максимално безопасно. Затова наночастици в момента от една страна се развиват, но от друга страна има полемика, тъй като не се знае (това са нови технологии), колко е полезно да приемаме продукти в размер наночастици, за да ни влизат в кръвоносната система – кои продукти, говорим не за лекарства, които е задължително да влизат в кръвоносната система и да ни лекуват, по скоро говорим за добавки и за продукти, които ни помагат за по-добър живот. Затова ние сме малко по-консервативни, да има и зеолит и бентонит и смектит, в смисъл минерали на нано размери, които производители и различни диетолози твърдят, че е чудесно, защото е нано, влиза в кръвоносната система и ще помогне за това и това и това – ние го караме малко по-консервативно. Предпочитаме да помага на това, което си знаем, че помага, да е пречистен минералът, което тук е и следващият въпрос – да е изключително високо качество самата суровина. Като хора, които работят над 20 години в производството на продукти от минерали, ние знаем каква суровина трябва да използваме за определеното приложение.

Да в България също има бентонитна глина, има смектит, но той не е подходящ за вътрешен прием. Категорично не е подходящ заради чистотата си и наличието на различни тежки метали. Затова смектита, който е в Bento Health е добит от място, което е с изключителна чистота в Кавказ. Направени са всички необходими проверки и той няма нужда от химическа обработка за да може да бъде приет от хората. Той минава само няколко стадии на обработка, но химически добавки за пречистване на самия минерал, не е необходимо. 

Казвам го, защото в световен мащаб има много производители на глини и смектит (това крайният потребител няма как да го знае), които за да пречистят минерал от тежки метали (от добавки), правят пречистване с химически киселини. Това не е много желателно, въпреки че да пречистват се, това лабораторните изследвания го показват, но след това вече колко остава ефективността на минерала и колко тези киселини не остават вътре в химическия състав на минерала, е много относително. Затова нашия съвет е, независимо какви продукти приемате за здраве, това го казвам от опита ми като майка и като производител, все повече четейки и изучавайки, четете етикетите, опитайте се да намерите фирми, на които имате доверие, от които не ви е страх да вземете. Да не може на 100% да знаем, така е, но поне на 70-80% е добре да се доверим на няколко бранда, от които да купуваме.

Валентина: Да, това, което разказваш е доста интересно. Имам още един въпрос – каква е връзката между бентонит и зеолит? В България е изключително популярна тази дума зеолит и аз виждам, че хората се объркват какво е това бентонит, какво е това зеолит, имаме ли право да казваме тази дума зеолит? Може ли малко яснота да внесеш по този въпрос?

Тамара: Да, благодаря за този въпрос. Ние срещаме объркване от нашите партньори в търговската мрежа, което е нормално, в крайна сметка, защото не говорим за ябълки и домати, че да е очевидна разликата. За нас винаги е удоволствие да обясняваме и да разказваме разликата. 

Като цяло, аз обичам да казвам, че те са „братовчеди” в минералогията, ако може така да се изразим, защото често, дори в едно находище може да се срещнат и зеолит и бентонит. Има разбира се разлика, самата структура на минерала е различна. Няма да изпадам в подробности за тетрадекталните форми, което не е необходимо човек да го знае, но най-просто да го кажем, чисто визуално говоря, когато смесиш зеолита с вода, той остава на дъното. Самата му структура е такава, тя не става на гел. Докато бентонита, когато се смеси с вода, той има тази функция като попива водата да се превръща в гел. Всъщност тази му функция помага да покрие мукосните окончания, факта че при контакт с вода, при прием с вода (2 капсули с чаша вода) той се превръща в гел, не говорим за гъст гел при това количество на водата, не предизвиква запек от тази гледна точка, но това количество вода с две капсули, той става една гелообразна каша и тези окончания ги покрива. Това е първата визуална разлика между бентонит и зеолит.

Като свойства разликата е, че зеолита е един много по-силен абсорбент и много често го дават за по-силна нужда от детокс, дори когато има отравяния с тежки метали. Той е силен хелатор и затова хелационните му свойства помагат добре да изчисти тежките метали. Но той има тази функция, коята „не подбира”, това което ние сме чели, работили, изучавали, работим с немски професор и така да го кажем „не подбира”, минава през организма и чисти всичко. Не може на 100% процента да се гарантира, че няма евентуално да вземе, да абсорбира и нещо, което е полезно. Всички знаем, че е много трудно вътре в стомаха да се правят анализите, след това какво точно е абсорбирал, какво не е абсорбирал и поради тази му сила е желателно да се използва на периоди. Да, пак ще кажа, има хора, има търговци, дори професора от Германия, с който ние колаборираме и сътрудничим (чисто научно сътрудничество, тук е важно да се каже, че не е търговски представител, ами чисто научно черпим вдъхновение, информация и неговия опит) той примерно използва в последните 30 години и двата минерала едновременно, без дори да си прави почивка. Да, има и такава теория, че може без почивки, но като сме си говорили, той е човек с опит и знае как да използва за да не му е вредно. 

Но като цяло и той е на мнение, че е добре да се правят със зеолита почивки. Тоест, да се приема максимум един курс от три месеца, след което да се почине поне шест месеца и да се премине към смектит или да не се преминава към нищо друго, ако няма нужда от такъв тип минерален прием. Смектита (бентонита) той също чисти. И двата винаги имат този детокс ефект, като единият (бентонитът) е по-нежен, по-чист, по-подходящ за хора със стомашни неразположения (затова сме насочили това негово свойство основно), защото той наистина работи и помага на хората със стомашно-чревни неразположения. А и едновременно с това се прави и един нежен детокс на тялото. 

Когато говорим за крайни клиенти и партньори, винаги зеолита го предлагаме като детокс и най-вече за пречистване. В България, така е, той е доста популярен, доста популярен и сред по-възрастното поколение, хора които са с диабет.

Между другото бяхме направили една фокус група с нашия продукт, бяха 15-20 човека, познати, които имат диабет (възрастни, а не деца) и при прием на… те си пият лекарствата обаче, тук е важно да кажем, че по никакъв начин една хранителна добавка не замества лекарствените препарати, предписани от лекаря. При пиенето на техните лекарства и консумирането на една и съща храна, в рамките на може би три седмици беше, както са си яли някакви сладки неща (не говорим за тежки форми на диабет), говорим за хора, които имат вече по-високи нива на кръвна захар, да имаше по-нисък инсулин, дори и при проверката, по-добре се чувстваха, сутрешната проверка даваше няколко единици по-ниски нива от 6,8-6,9 до 5,3… Така че със сигурност повлиява благоприятно. Със сигурност има много мнения за това, как лекарите (ендокринолозите) тук в България работят със зеолит, с по-възрастното поколение и ние решихме да направим една фокус група за наша проверка, да не е само от лекарите, не защото им нямаме доверие, просто искахме да видим, тъй като в литературата като цяло повече за детокс се говори, и има, има ефект, да има, може да го кажем и затова потвърждаваме защо лекарите го харесват за възрастното поколение. Младото поколение е по-различно, тези които страдат от диабет, при тях и диетата им е по-различна, намират и повече алтернативи, за това по-скоро пациентите, по-възрастното поколение са пациенти на ендокринолозите. Така че би могло, освен за детокс, да се приема за по благоприятно усещане и от хора с диабет Тип 2. 

Това са основните разлики. Едното е за стомашно-чревни неразположения (бентонит), за интелигентен детокс, другия е за по-силен детокс (зеолита), за по-кратки периоди на прием и за хора, които искат да се чувстват по-добре, когато имат диабет Тип 2, също могат периодично да си го приемат. 

Валентина: А има ли някакви противопоказания? 

Тамара: Да ви кажа честно, известни противопоказания няма. Зеолита, пак казвам, като силен хелатор, като силен абсорбент, от тази гледна точка е добре да се правят почивки. Това е предписание и съвет, не знам дали това е противопоказание. 

Единственото, което ние съветваме, е да има почивка между приема на лекарства, ако се приемат такива и приема на минералите. Все пак са абсорбенти, да в литературата не наблюдаваме смектита да пречи по някакъв начин на приема на лекарства, дори напротив, във фармацията и в производството на лекарства, смектита се използва като пълнител и като „преносвач”, ако мога така да се изразя, като средство, което помага на активните съставки в лекарството да стигат по-добре. Има научни изследвания за това и се използва във фармацията. Но както вече спомена няколко пъти, ние сме за по-консервативен и щадящ организма на човек прием и употреба на хранителни добавки и затова съветваме хората да има поне час и половина, два часа, почивка между приема на лекарства и добавки. 

Валентина: Сега може да ни разкажеш малко за козметиката с бентонит, която разработихте. Тя също е интересна.

Тамара: Да, ние сме много вдъхновени от първият ни продукт с козметични приложения. Бентонита и въобще глината се използва в козметиката и ние решихме, че това богатство, което го знаем и го имаме, с толкова качества, аз не спирам да повтарям за качествата на суровината ни, защото е фармацевтичен клас и сме изключително горди с това, което намерихме, зеолита също е много качествен, разбира се, просто той е по-познат на българския потребител, ние знаем качествата на българския родопски зеолит и се възползваме от това богатство, което има в България. Няма нужда да търсим други доставчици и друга суровина, други находища на зеолит, когато имаме под ръка Родопите, които са известни със зеолитните си находища, чистите и добрите зеолитни находища. 

Отдавна мислехме да разработим козметичен продукт, всяка една малка фирма, стъпка по стъпка върви в развитието си.

Първият ни козметичен продукт е вдъхновен от децата ни. Аз имам второ дете, което е вече на година и половина (01.2023) и развитието на продукта започна през последните месеци на бременността ми. Искахме да направим продукт, който да помага и за подсичане и също така да решава неразположения по кожата, защото една от мисиите на нашите продукти е не само да подобрява благосъстоянието на хората, но и да решава проблеми (неразположения). Ние смятаме, че е добре нашите продукти да имат реален проблем за решаване, така да го кажа. 

Знаехме какви суровини искаме да има в крема, освен бентонитната глина. Проучихме кои суровини помагат за атопични дерматити, за раздразнения, за кожни зачервявания при децата. Това са екстракт от невен, който е много добре познат и често се използва в бебешката и детска козметика, подобрява състоянието при суха и раздразнена кожа, както и облекчава проявата на екзема. Също така кокосово масло, масло от ший (карите), които подхранват, подобряват възпаленията и имат антибактериални свойства. Също гел от алое вера, защото е силен антиоксидант и има противогъбични свойства. Ние искахме тази комбинация да въплътим в крем. Разбира се, помогна ни технолог, защото ние не сме технолози, има професионалисти за всяка област. Казахме му какво искаме да има вътре, казахме, че искаме основната съставка, която да преобладава да е глината, защото тя има изключително добри свойства за възстановяването на кожата при раздразнения от различен характер. 

Бентонитната глина е доказано ефективно средство при кожни заболявания като екземи, псориазис, невродерматити, различни видове дерматити, както и за успокояване на кожата при изгаряния. 

Защо точно него искахме (бентонит)? – Той за разлика от цинка, не блокира кожата и не запушва кожата. Кожата диша и по-лесно се възстановява. Това е нещо за което много държахме, да е бентонит, вместо цинков оксид. Повечето кремове за атопични дерматити, за раздразнения и за подсичане, използват цинк. Да той е всеизвестен, популярен, хубав, един познат продукт, но той блокира кожата (запушва я) и по този начин кожата не диша и се възстановява по-бавно. Затова искахме бентонитната глина. Направихме продукта, няколко пъти го пробвахме, тествахме и консистенцията. Малкият ми син беше опитно зайче, кое добре и кое не е добре, защо тук не се размазва и така нататък. Слава Богу той като малко детенце няма атопичен дерматит, но си има понякога някое зачервяване и подсичане би могъл да има. Честно да ви кажа, сега може да прозвучи и като реклама, но Рафаел не е имал подсичане от ден едно (от първия ден на раждането си), нито веднъж. Ако примерно сме били цял ден навън и памперсът му е за смяна вече, но не е сменен, поради някаква причина, той е леко зачервен от памперса, намазвала съм го и на сутринта не е имало нищо по кожата му. 

Валентина: Ами то не е реклама това, това са констатации, в крайна сметка, когато нещо работи, то просто работи, без значение дали ще го рекламираме или не.

Тамара: Да, абсолютно. Откъм подсичане, понеже сега вече му е въведено цялото меню, случва се някакъв тригер, нещо да направи леко зачервяване някъде, като малко лишейче му се появява на моменти, докато разбера кой хранителен елемент му го предизвиква, за два-три дена минава всичко. Дори понякога, сутринта мажа, вечерта вече няма нищо, зависи какво точно го е предизвикало в момента, дали е домат, зимния домат примерно не беше ял досега, при всяка смяна на памперс мажа, на ръчичката също мажа и за два-три дена мина всичко. 

Продуктът е от пет месеца на пазара (от август 2022) и вече имам обратна връзка. И за него в началото си бяхме направили фокус група, решихме да забавим пускането на продукта, за да си направим фокус групата от потребители, при деца с точно кожни раздразнения и атопичен дерматит. Този крем е по-гъст крем, хубаво е да го знаят хората, той се нанася само върху раничката или зачервяването. Това не е лосион за тяло, с който да се маже цялото тяло. Често ми се задава този въпрос, става ли за цялото тяло? Ако цялото тяло, недай си боже, е в раздразнения и зачервявания, както понякога има по целите бузи, да, разбира се, намажете го, но това не е лосион. Имаме и такава идея, ще направим лосион с по-леко съдържание на бентонитна глина, като се използват антибактериалните му свойства, за да може тялото да е защитено.

Има много добър резултат от тази фокус групата и от вече клиенти. Ние много често търсим обратната връзка от нашите онлайн потребители, от нашия онлайн магазин. Хората, които са закупували, често ни стават постоянни клиенти. Аз лично следя онлайн магазина и често ми случва да забелязвам повтарящи се имена, което означава, че вече това са клиенти, които са доволни и се връщат. Чували сме се също с клиенти и казват, че доста добре им се отразява и за зачервяванията, подсичането и за поддръжката вече. Така че кремът е чудесен, натурален. 

Името е комбинация от „бебе” и „бентонит”, затова е  „Бебенто”. Мислехме да е нещо интересно, да е комбинация, която подсказва на хората за какво говорим. Няма парфюми в него, нетоксичен е, натурален, държахме да няма никакви парфюми. Дори технолога ни пита дали искаме натурален парфюм, категорични бяхме, защото се използва от деца и независимо дали е натурален парфюмът или не е натурален, в крайна сметка една майка не купува козметика за бебето/детето си защото мирише добре. Кремът ни не мирише, мирише на чистота – Bebento мирише на чистота и здрава кожа.

Валентина: Всъщност този крем си е строго специфичен за определени състояния, той не е за да се дезодорират с него. Той може да се използва и от възрастни. 

Тамара: Абсолютно да! Той се води официално бебешки и детски крем, но може да се използва при кожни раздразнения и при възрастни. Той дори се използва от семейни приятели, от клиенти, които ни се обаждат и казват „Ама на детето е добре този крем, може ли и аз да го ползвам?” Да, разбира се, при зачервяване от сухота, може да се маже ден-два, за да може това зачервяване да мине и плюс това през останалото време той хидратира. Зад ушите понякога, при по-възрастни хора, се напуква или изсушава кожата, от влагата, която остава след душ, често когато не се изсушава добре зад ушите, получават се едни напуквания от сухост, също може да се намаже, за да мине раната. Всъщност при всякакви кожни раздразнения може да се употребява.

Аз, както казах имам две деца, големият ми син е на девет, той като направи някакво зачервяване, също му го мажа и му помага. 

Всъщност идеята, ако е интересно на слушателите, как започнахме с това, освен, че в научната литература много се говори за употребата на глината и за козметика, и ние го знаем и сме чели много. Аз съм малко книжен червей, изключително съм запалена да търся и откривам нова научна литература, клинична информация за приложението в медицината и в козметиката на нашите минерали. Изключително ми е интересно, чета научни изследвания, клиничните изпитвания, търся и анализирам, години кога е направено, примерно в последните години азиатците много се развиват в тази посока, използването на минералите.

Но преди няколко години, още преди да произведем козметичните продукти, големият ми син имаше прояви на атопичен дерматит, не знам от къде, на 4 години беше ей така от нищото, така да го кажем. Аз често като си говоря с майките и те ме питат какво друго може да ги посъветвам, освен да мажат с крема. И тъй като имам личен опит за едни 6-8 месеца, да това е много кратък период от време и детето беше по-голямо, което от една страна е по-лесно, от друга страна е по-трудно, защото яде всичко вече. Първото нещо, което ние започнахме беше една елиминационна диета от два месеца без глутен и без млечни продукти. Аз бяха много строга в това, първият месец категорично нищо такова не се приемаше от него. Искахме да видим кое тригера, защото винаги има нещо, което раздразва. Тригер означава нещо, което раздразва, нещо което предизвиква това раздразнение от вътре. Говорила съм с различни лекари, водила съм го, разбира се, на лекар. Някои лекари дерматолози казват, че храната няма връзка, световната практика казва че храната няма връзка с атопичния дерматит, други казват, че всъщност има, защото винаги микробиома е първият, който отвътре навън дава сигнали.

Аз, четейки толкова много информация и въобще анализирайки през тези години, разбрах, че всичко тръгва от стомаха, затова за мен е важен здравия микробиом. Ние елиминирахме тези два основни алергена и след два месеца въведохме глутен, защото видяхме, че някои зачервявания продължават. Едно по едно се въвеждат нещата, не да живееш на елиминационна диета месеци. Не беше от глутена. Постепенно след третия, четвъртия месец, започнахме да въвеждаме някои млечни продукти, за да видим. Също не беше и от млякото. Правили сме всички необходими тестове. Те не показаха нищо. 

Той имаше от вътрешната страна на ръчичката, една много голяма рана, точно дерматитна рана и понеже е малко детенце, през нощта го е сърбяло, въпреки че аз го мажех с всички кремове на пазара, които може да си представиш, медицинска козметика, имахме от всичките, за да може ако нещо не работи, да пробваме друго. Има рана, той я чеше през нощта в съня си, на сутринта това вече е отворено и кървясало. И понеже ние нали много години работим с бентонит и аз вече взех и реших да направя това, което вече съм чела, да направя като компресче. Правя кашичка с малко вода и бентонит, слагам марля, защото има отворени ранички, слагам кашичката от глина и отгоре отново с марля му връзвам за през нощта.

Аз бях изумена, как ръка, която през деня е била с раничките от чесането през нощта, и след като сложих този компрес през деня, то вечерта раничките се бяха позатворили малко. Нямаше ги тези рани. И така за цялата нощ правя ново компресче и понеже нямаше отворени рани, директно му сложих кашичката с бентонит върху кожата, на сутринта дори вече нямаше тези рески от отва, че се е чесал. И аз тогава знаех, че ще дойде моментът, че това ще го направим като масов продукт. Разбира се тук говоря за чистия минерал, който слагах като компреси. Това ми беше първото непрофесионално използване и доказателство за това, че бентонитната глина работи за оздравяване на кожата. От първо лице видях, че това е така и абсолютно няма никакво съмнение и сме изключително горди и щастливи с продукта ни!

Валентина: Чудесно! Толкова много и интересни неща разказа, че аз направо забравих да си задавам въпросите. Но в крайна сметка ти отговори на всичко, което си бях подготвила като въпроси. Много беше интересно всичко това, ако искаш да добавиш още нещо, аз наистина нямам повече никакви въпроси.

Тамара: Не знам дали успях да спомена, това е важно, за начина на производството. Ние си имаме производствена база в София. Произвеждаме сами продуктите, когато има нужда от подизпълнители като за крема, защото има нужда от друг тип машини, които ние нямаме, но това няма никакво значение, важно е че работим с професионалисти. Имаме всички необходими сертификати, разрешително за производство, уведомление за пускане на пазари, работим и с чуждестранни клиенти. Много държим на качеството на цялата продукция, от визия, съставки, рекламни материали, всичко необходимо за да може клиента да разбере и да бъде сигурен в продуктите, които закупува от нас.

Валентина: Отново благодаря, че ми гостува в подкаста. На мен ми беше много интересно и съм сигурна, че е било и за нашите слушатели. Надявам се в бъдеще, когато разработите по-широка гама от козметични продукти, ако планирате такива, отново да споделиш с нас.

Тамара: О да, планираме, вече го имаме в плана за 2023 година, и нова хранителна добавка, която е към линията на Бентохелт, която пак е за решаване на неразположение. Също така козметична линия, както увеличаване на бебешката, така и за възрастни за себорейни дерматити и против акне. Така че, вече е в плана и стъпка по стъпка ги разработваме. 

Дойде моментът да разберете с чия подкрепа достигна до вас този епизод. Спонсор на епизода е Илиана Смилянова и нейният сайт tarotbg.com

Илиана е бахов терапевт и при нея може да направите консултация за прием на есенциите на Бах. Илиана е експерт и в науката „Таро” или както ги знаем всички „Картите Таро”. Ще я намерите на интернет адрес tarotbg.com

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас! 

Останете здрави и вдъхновени!

Добрувайте!По-стара публикация По-нова публикация