Наръчник за боядисване с био билкова боя за коса

 

Все повече и повече жени и мъже започват да боядисват косите си с био билкови бои за коса.
Провокирана от този голям интерес, реших да обобщя всичко, което знам. Всичко това би било полезно на всички вас, хората които искат да се боядисват с естествени оцветители.

Подробен наръчник „Как да боядисам косата си с био билкова боя?"

Пиша тази статия като човек използващ този вид растителни бои вече 8-ма година.
Пиша този наръчник като човек, който има голям опит не само със себе си, но и с клиентите на био магазин „БиоДарове".
В следващите редове ще намерите отговори на вашите въпроси.

Какво е важно да се знае за боядисването с био растителни бои?

1. Боядисването с био бои се прави на чиста коса (за разлика от боядисването с химически бои).
Много добър вариант е да измиете косата си (само с шампоан, без балсам), да я подсушите и тогава да нанесете вече приготвената от Вас био боя за коса.

Препоръчва се използването на био или билкови шампоани и балсами, тъй като в другите има силикони и химикали, които създават затруднения при боядисването с био боя. Не казвам, че няма да може да оцветим косата си ако ползвате конвенционални шампоани и балсами, просто резултатът е по-добър когато се миете с възможно по-чисти шампоани.

2. Когато сложите био боята, необходимото време за престой е между 1,5 и 5 часа. Зависи от марката на боята и препоръката на производителя, зависи от вашата коса, зависи от нюансите, които искате да постигнете.

3. Важно е да знаете, че с този тип билкови бои, не може да изсветлявате косата си. Ако естествената Ви коса е кестенява, не може да я направите руса. Възможно е да поддържате Вашия цвят или да го потъмнявате. Не може да изсветлявате. Ако сложите по-светъл нюанс няма да се промени настоящият Ви цвят, но пък ще сте си направили една прекрасна маска за коса. 😊 Освен това ще придадете блясък на косата.

4. Оцветяване на бели коси - абсолютно е възможно. Белите коси се оцветяват прекрасно с тези растителни бои. Колкото по-голям процент бели коси имате, толкова по-еднаква е косата след боядисване. Ако имате малко бяла коса, то знайте, че белите коси се оцветяват в по-светъл нюанс. Трудно (но не невъзможно) е да се направи цялата коса в един цвят.

5. Ако досега сте се боядисвали с конвенционални (химически бои) без значение дали са със или без амоняк и т.н., съветът ми към Вас е да направите няколко измивания на косата с хума (глина). Не ги правите в един ден, а в продължение на седмица-две измивайте косата с хума. Идеята на тази процедура е да се почисти малко косъмът от силиконите и химията, съдържащи се в конвенционалните бои за коса.

6. Как да изберете билковата (био) боя за коса? - Чета мнения от некомпетентни хора из мрежата и затова реших да дам малко яснота по въпроса за това кои бои са био и кои не? Как да ги познаете? На кого да се доверите?

  • Био боя за коса е тази на която задължително има биосертификат. В състава на био боята няма да откриете нищо друго освен билки. Ако не сте запознати с имената на билките, които се изписват на латиница, то винаги може да ги проверите в Гугъл - още на място в магазина. Боя в която има и нещо друго различно от билка - не е био и не е билкова.
  • Не е достатъчно върху опаковката на боята да пише БИО или ЕКО или Билкова боя. За да бъдете сигурни, че купувате истинска био боя, която не съдържа химикали (особено ако имате алергия и бягате точно от това) то задължително прочетете състава и задължително потърсете върху опаковката био сертификат - може да бъде EcoCert, USDA Organic, NaTure, Soil Association и т.н.

7. При нанасяне върху косата боята трябва да бъде топла. Желателно е да се поддържа лека топлина на главата, за да е по-пълноценно боядисването. Може да се нагрява със сешоар - 1-2 пъти за целия престой.

8. Необходимо количество за едно боядисване, според дължината и дебелината на косата.

  • За дълга коса под раменете и до средата на гърба - 1 кутия от 100 гр.
  • За коса около раменете - около 75 гр - или 2/3 от опаковката.
  • За коса над раменете - около 50 гр - или 1/2 от опаковката.
  • За много къса коса - около 25 гр - или 1/4 от опаковката.
  • Боите Cultivators са пакетирани в 4 пакетчета по 25 гр - 1 кутия е 100 гр.

Стъпка по стъпка - боядисване с био билкова боя за коса

1. Приготвяне на боята
  • Сложете в купичка нужното количество от прахообразната био боя за коса.
  • Започнете да наливате гореща вода (около 50 градуса по Целзий) и да бъркате. Добавяйте постепенно вода и бъркайте, да не остават топченца. Внимавайте да не направите сместа прекалено рядка, защото ще започне да се стича след като я намажете върху главата и скалпа. Внимавайте да не оставите сместа прекалено гъста, защото няма да може да я разнасяте добре по косата.
  • Когато сместа е готова (еднородна кремообразна смес), може да сложите купичката в друга по-голяма купичка с гореща вода, за да се запази сместа топла, да не изстива по време на боядисването.

2. Нанасяне на боята върху косата

  • Нанесете боята по обичайния начин. Един добър съвет за по-бързото и равномерно разнасяне на боята: използвайте четка за бръснене с естествен косъм.
  • След като разнесете равномерно по цялата коса, наблегнете на участъците с побелели коси, сложете найлонова шапка за баня.
  • Нагрейте леко със сешоар.
  • Сложете върху шапката вълнен шал или кърпа. Био боите действат най-добре под действието на топлината. Върху шала или кърпата сложете още една найлонова шапка за баня - за да държи шала (кърпата) и да се запази топлината.

3. Престой

  • За по интензивен цвят и при наличие на повече бели коси - престой от поне 3 часа. Може да удължите времето на престой и до 5 часа. Няма да навреди.
  • За обичайно поддържане на цвета - може да седите около час - час и половина.
  • Колкото по-дълго седите с боята на главата, толкова по-тъмен става цветът.
  • Ако изцапате неволно челото, ушите и вратът - просто избършете с влажна кърпичка. Обикновено кожата не се оцветява от сместа. Ако се притеснявате да не остане цвят по кожата Ви, може преди боядисването, да намажете крем в участъците които са близо до косата.

4. Измиване

  • Когато дойде времето за отмиване на боята от косата, изплакнете обилно само с вода.
  • Не използвайте шампоан при първото отмиване на боята.
  • Ако усещате, че косата Ви е твърда, може да сложите балсам и да измиете.
  • След ден-два може да започнете да миете косата си по обичайния начин - шампоан, балсам.

Трайност на био боите върху косата

  • Обикновено боята потъмнява в следващите няколко дни.
  • С био боите може да се боядисвате дори всяка седмица, ако има нужда разбира се.
  • Обичайно цвета се отмива за около месец, но това не е задължително. При различните коси отмиването на боята е различно.
  • За добрата поддръжка на цвета - може да слагате боя един път в месеца или когато видите, че е израстнала много в корените. Това е индивидуално решение на всеки.

Постигане на желаните нюанси

  • Био боите са направени само от билки и е много трудно да се предскаже какъв точно цвят ще се получи върху Вашата коса.
  • Ако искате да направите близък до Вашия цвят - това няма да бъде никак трудно, тъй като био боите поддържат богата гама от цветове.
  • Ако искате да промените цвета на косата си - малко непредсказуем е цвета, който ще се получи. 
  • От моята практика с био боите, мога да кажа, че почти винаги полученият цвят се харесва. Дори и да не е това, което сте си представяли, то в цветовете стават хубави. Много рядко може да се получи грешка и това обикновено се случва в по-светлите нюанси, тъй като в тях има къна и безцветна къна Касия, които биха могли да направят рижавеещи или оранжеви оттенъци. А това не се харесва на всеки.
  • Наблюдава се, че ако смесите два цвята био бои, то резултата е по-добър. При смесване на цветове се постигат по-хубави нюанси. Поне това съм виждала в годините, в които се боядисвам аз и моите клиентки.

Разлика между био боя и къна

Прави ми впечатление, че масово не се прави разлика между къна и био билкова боя. Ще обясня накратко: къната е билката Къна (Henna) - къната е само една. Погрешно се смята, че къната има цветове. Чувала съм много изказвания от рода на „Направих се с черна къна", „Използвах руса къна" и т.н. Няма разноцветна къна - къната си е къна. 😊

Къната (Henna) е билка, която има зелен цвят. За да се приготви само къна и да пусне цвета си, е необходимо да се залее с гореща вода и да престои така поне 3 часа на топло. Така къната пуска цвят и може да се нанесе върху косата. Къната прави рижав цвят на светли и бели коси. Къната прави махагонов цвят на тъмни коси.
Възможно е оцветяване на косата само с къна или оцветяване на косата с къна и индиго - боядисване в две стъпки. Това отнема общо взето целия ден, но пък се получава много хубав и наситен махагонов цвят.

Био боя - почти всички цветове на био боите съдържат в състава си къна (Henna). Но освен къна в тях са вложени и други билки, благодарение на които се постигат цветовете.
Пример за такива билки са: Индиго - това е билката, която придава тъмните нюанси, а сама по себе си прави черна коса.
Други по известни билки, които обичайно се влагат в био боите за каса са Амла, Шикакай, Зизифус, Лайка, Куркума, Кафе, Евкалипт, Касия, Алое, някои масла в някои марки бои и други.

За да се постигат различни нюанси се влагат различни билки и в различни количества. Може да Ви направи впечатление, че два-три съседни цвята съдържат почти едни и същи билки, но трябва да знаете, че количествата са различни и така се получава превес на по-светъл или по-тъмен нюанс.

Вярно ли е, че след като се боядисвате с био боя, след това не може да сложите химическа боя?

Категорично това не е вярно. След като сте променили мнението си, че вече не искате да слагате био билкова боя, може да направите кратка пауза и няколко маски за коса и да започнете да се боядисвате с конвенционална боя.
Имам клиентки, които са го правили и уверявам Ви, че това е възможно.

Ако попитате във фризьорския салон, ще Ви кажат, че един път като сложите био боя, къна или билкова боя, то след това химическата боя няма да хване. Не е така - практиката ми го показва и съм категорична, че това е твърдение, което се отправя от хора, които не са запознати или търсят интерес.

Друг е въпросът защо някой, който е съживил косата си с био боя, ще иска да се боядисва пак с химическа... Въпрос на личен избор. Обикновено това се случва, когато на някой му омръзне да седи по 2-3 часа с боя на главата. 😊 Има случаи, в които клиенти сменят био боя и химическа боя през година-две.

Био бои и алергии

Обикновено към био бои посягат хора, които са направили алергия към някоя от съставките в химическите бои за коса.
Био билковите бои за коса са подходящи за хора с чувствителен скалп, хора с алергии, бременни жени и т.н.
Изключително рядко може да се случи някой да прояви алергична реакция към някоя от билките в био боята. Възможно е, но в моята практика за 10 години (2013-2023) се е случило само с една клиентка.

Ако се съмнявате, че може да имате алергична реакция към билкова боя за коса, може да си направите тест - малко количество прах се разтваря с вода и се намазва вътрешността на китката или сгъвката на лакътя. Ако се зачерви до 10 минути след престоя, значи е възможна алергична реакция към някоя от билките.

Ако има някой въпрос, който не съм засегнала тук, моля не се притеснявайте да се свържете с мен на телефон 0899 945591 или на имейл адрес office@biodarove.com
Ако знам отговора, бих споделила с радост. Ако не го знам - ще потърся информация от компетентни лица, с които работя и ще Ви информирам.

Надявам се, че сега се чувствате по-уверени и сигурни, че правилния път за съживяване и поддържане на здрава коса е боядисването с билкови бои.

Успех и ако знаете че има някой, който иска да прочете тази информация, споделете с него. 🙏



По-стара публикация По-нова публикация