Безопасно използване на етеричните масла

Безопасно използване и токсичност на етеричните масла – ценна информация за всички начинаещи и напреднали в ароматерапията.

Статията е написана специално за аудиторията на „БиоДарове“ от Здравка Гъркова – сертифициран от френската школа ароматерапевт и гемотерапевт. 

Когато говоря за безопасната употреба на етеричните масла, не мога да не спомена и за някои видове токсичност, които имат маслата.
Тук ще разгледам някои от тях, като списъкът по-долу е сравнително изчерпателен.

Какви могат да бъдат токсичностите на етеричните масла?
Когато използвате етерични масла в ежедневието си, винаги имайте предвид, че дозата прави отровата.

Видове токсичност на етеричните масла:

 • Дермотоксични или токсични за кожата – може много сериозно да изгорят кожата и лигавиците.

* Такива са етеричните масла от Риган, Мащерка тимол, Канела (то е много по-токсично прието през кожата, отколкото при вътрешен прием - ако е сертифицирано за вътрешен прием).
* Етерични масла от Чубрица, Айован, Чесън и Лук – много дразнят кожата, могат да предизвикат изгаряне и дори некроза и това може да създаде много големи неразположения, така че внимавайте с тях. Дразнещи лигавиците и дихателната система – било то когато се дифузират, било то когато се намазват и техните изпарения достигат до обонянието ни, може да предизвикат парене на очите или на лигавиците, на дихателната система, да предизвикат кашлица и алергии при вдишване.
* Тук говорим дори и за здрави хора, а не за хора, които имат астма, епилепсия или алергия. Хора от тези групи задължително правят консултация с терапевт, за да се дозират правилно маслата, ако изобщо стават за употреба от тях.

 • Невротоксичност – някои етерични масла могат да бъдат невротоксични – това означава токсични за нервната система и мозъка. Могат да предизвикат гадене, главоболие, повръщане, дори конвулсии. Такива са маслата които съдържат в голямо количество кетони, като Безсмъртниче, Лютива мента (в големи количества тя е токсична за нервната система, може да предизвика всички тезинеразположения).
 • Хепатотоксичност – масла, които са токсични за черния дроб. Може да предизвикат чернодробна криза или затруднения в чернодробната функция, затова подходете с особено внимание, особено когато ги приемате вътрешно.

Те могат да проявяват много сериозна хепатотоксичност, затова когато правите синергии за вътрешен прием и се налага да приемате много силни масла, поради това че борите някаква сериозна инфекция, приема им винаги трябва да бъде придружен с някакъв хепатопротектор (масло, което защитава черния дроб).

Сред етеричните масла има изключително много такива, които играят ролята на хепатопротектор (защитаващи черния дроб) и имат такива хепатопротективни функции. Такова може да бъде етеричното масло Лимон. Внимание, вътрешният прием трябва да е под контрол на специалист. Не се препоръчва вътрешен прием на етерични масла като самолечение.

 • Нефротоксичност – етеричните масла могат да бъдат токсични за бъбреците. Така както могат да са токсични за черния дроб, така може да са токсични и за бъбреците. Общо взето същите масла са токсични и за бъбреците. Такива масла не трябва да се употребяват дълго и трябва да се подходи с особено внимание към тях. Не се препоръчва вътрешната употреба на етерични масла и дългосрочна употреба върху кожата за хора с бъбречна недостатъчност. Имайте предвид също, че всички етерични масла се метаболизират от черния дроб.
 • Фототоксични – етерични масла, които проявяват такава фото-токсичност, това означава че са чувствителни към UV лъчите и могат да предизвикат изгаряне, парене, поява на пигментни петна и на образувания по кожата, след като са били използвани преди излагане на слънце или друго UV лъчение.

Това са етеричните масла от цитруси, почти всички цитруси, водят се спорове за зелената мандарина, но е по-добре да не се нанася върху открити части на тялото преди излагане на слънце.

Не само маслата от цитруси имат такава токсичност – например етерични масла от Ангелика и Келла също са фоточувствителни.
От базовите масла такава фото-токсичност има маслото от жълт кантарион и маслото от шипка.

 • Абортивно действие – това са етерични масла, които предизвикват контракции. Ако се използват от бременни жени, директно може да се стигне до преждевременно раждане или аборт, в зависимост от това в кой месец от бременността се намира жената.

Такова е етеричното масло от Мента – почти всички видове мента, но най-вече лютата. Друго такова е маслото от Карамфил – наричат го „Маслото на акушерките“, защото се използва за улесняване на раждането, стимулира секрецията на окситоцин. То е едно от маслата, които влияят по този начин върху хормоните.

Някои специфични свойства на етеричните масла

1. Хормон-LIKE – имитира действието на даден хормон в организма. Затова казваме, че те имат Естроген-LIKE свойство, Прогестерон-LIKE свойство и Кортизон-LIKE свойство. Те могат да бъдат имитатори на хормоните.

✓ Естроген-LIKE свойства имат например маслата от Мента, Кипарис, Салвия скларея. За последната се водят все още спорове, дали може да се прилага при хормонозависим рак на гърдата, защото е много важно, ако има онкологично заболяване, което е естрогено зависимо, да се внимава с маслата, които се употребяват, за да не се засили секрецията на естроген в организма. Същото важи и при рак на простатната жлеза, трябва много да се внимава какви масла се използват, защото рака на простатата е естрогено зависимо заболяване.

✓ Има масла, които имитират действието на прогестерона в организма – такива са Бял равнец, Сладка майорана, маслото от Витекс.

✓ Има масла, които имитират действието на кортизона в организма – такива са маслото от Тамян, Бял бор, Черен смърч и други.
Ако сте на сериозна кортизонова терапия, особено ако става въпрос за третиране на канцерогенни заболявания, трябва много да се внимава какво масло се използва, за да не се компрометира лечението. Кортизонът всъщност стопира имунния отговор и действа като имуносупресор, в повечето случаи. Това е много важно да се знае и във връзка с някои автоимунни заболявания, тъй като много хора страдат от тях и трябва да се вземе предвид при употребата на етерични масла.

2. Друго специфично свойство на етеричните масла е Витамин-LIKE действие – едно такова масло е маслото от жълт Лимон, конкретно има Витамин Р-LIKЕ действие.

Витамин Р подобрява състоянието на капилярите и играе роля върху пропускливостта на съдовите стени. Затова казваме, че етеричното масло от Лимон, или по-скоро есенцията от лимон, има Витамин Р- LIKE действие, тоест имитира действието на витамин Р.

3. Има масла, които могат да модулират нивата на хормоните – или като ги стимулират или като ги инхибират, тоест застопоряват.
Има етерични масла, които действат анти-естрогенно.
Има масла, които имат анти-андрогенно действие.
Много умело може да се балансират хормоните с помощта на етерични масла, стига да знаете какви масла да използвате и кога.
За тази цел е задължително да Ви води ароматерапевт. Не се препоръчва употребата на етерични масла за балансиране на хормоните, без препоръка и наблюдение от сертифициран ароматерапевт.

Нещо много важно и основополагащо, когато работите с етерични масла е това, че трябва да знаете как се прилагат и използват те.

Тук са изброени начините по които можете да прилагате етеричните масла:

 • Върху кожата – разредени като основно правило.
 • През устата – има различни начини за прием (приемат се само сертифицирани за вътрешен прием масла и под наблюдение от ароматерапевт).
 • Дифузия – разпръскват се във въздуха с помощта на арома лампа (дифузор).
 • Инхалация - под наблюдение на терапевт.
 • Вагинално и ректално под формата на супозитории и глобули – разбира се това трябва да става по определени рецепти и много внимателно, както и по препоръка от специалист.
 • Това което е абсолютно забранено е инжектирането на етерични масла, тъй като може да се причини смърт!
 • Употреба на етерични масла в очите – ЗАБРАНЕНО!
 • Употреба в ушния канал – ЗАБРАНЕНО!

Ако случайно в очите попадне етерично масло, то НЕ трябва да се мие с вода, а веднага трябва да се сложи някаква мазнина – зехтин, олио или може прясно мляко. Ако има проблеми със замъглено зрение, което не се оправя, трябва да се потърси лекарска помощ от специалист.

По повод на дифузията – дифузията на етерични масла е един много лесен и безопасен начин да прилагаме ароматерапия в къщи. Дифузията има много добър терапевтичен ефект, дава бързи резултати и е подходяща за бебета и деца. Много приятна и достъпна терапия.

Могат да се дифузират както етерични масла, така и хидролати. Когато дифузора е с вода, ароматния хидролат се добави към водат, например 1 чаена лъжичка и така аромата се дифузира и се запазва до края на дифузията, за разлика от етеричните масла, които след около 40 минути не се усещат, ароматния хидролат се усеща докато има вода в дифузора.

Обърнете внимание на факта, че има етерични масла, които не е редно да се дифузират, когато има хора и животни в помещението.

Такива са етеричните масла от: риган, мащерка тимол, канела, евкалипт глобулус, мента, камфор, голтерия и бреза, някои видове розмарин, италианско безсмъртниче.

Те имат дразнещо действие върху лигавиците, имат невротоксично действие и може да причинят различни неприятни състояния на човека.

✓ Може да се дифузира риган например, ако искаме да обеззаразим помещението – но не се прави в присъствието на човек и не в дифузор с вода, защото така нищо няма да направим. Просто ще имаме една дифузия на риган, която няма да е толкова приятна. Когато искаме да обеззаразим помещението с риган, то трябва да дифузираме в небулизатор (дифузор за суха дифузия) за да може да се постигне 90-95% ефективност от дифузията. Това се прави като се пуска дифузора за около 2 часа, в помещението не трябва да има никой и след това трябва да се проветри, преди да се пуснат хората в него.

Така в някои болници във Франция и в Западна Европа се борят с вътрешноболничните инфекции и имат доста голям успех с дифузия на някои видове риган, мащерка тимол, които са много силни антиинфекциозни масла, но са токсични и причиняват много силно дразнене на лигавиците докато се дишат.
Същото е и с евкалипт глобулус в чист вид не трябва да се дифузира, тъй като съдържа голямо количество камфор който може да предизвика дразнене, особено при децата. Може да се дифузира евкалипт глобулус и мента, но трябва да е много малка част от сместа, която сме приготвили за дифузия, а не да е в чист вид.

Как се разреждат етеричните масла – това е нещо базово и много важно!

 • Етеричните масла са липофилни – разтварят се в мазнина. Освен това те са хидрофобни, тоест не се разтварят във вода и се разтварят частично в алкохол.

Много често се срещат съвети как да сложим етерично масло, например от канела или риган в чаша вода и да го изпием... Бих казала, че това е направо престъпно за някои масла, защото ако сложим масло от риган в чаша вода, то маслото ще плува на повърхността на водата и когато решим да го пием, то ще се залепи по устната лигавица и ще ни изгори най-вероятно или най-малкото ще предизвика сериозно възпаление.
Така че етеричните масла НЕ се разтварят във вода.

Не става въпрос за това да накапете една капка от някое цитрусово масло за да си ароматизирате водата - Лимон, Портокал или Грейпфрут, които имат и такава фаза, която би се разтворила частично във вода. Но не трябва да очаквате терапевтичен ефект с накапване на две капки лимон в 1 литър вода. По скоро ако искате да ароматизирате леко водата, може да сложите някакво цитрусово масло и то задължително сертифицирано за вътрешен прием! В никакъв случай не трябва да приемате етерични масла с вода, просто те ще останат на повърхността или на повърхността на чашата или ще се залепят на лигавицата.

Маслата, които приемате вътрешно, когато не са в капсула, трябва да приемате разредени с някаква растителна мазнина и пак подчертавам - под наблюдение на сертифициран ароматерапевт!

В какво се разреждат етеричните масла?

 • Най-често етеричните масла се разреждат в базово, растително масло, течно или твърдо. Може и в растителен глицерин. Може да се слагат в солюбол (вещество подобно на глицерина) – той също разтваря етеричните масла. Така разтворени, те могат да се сложат във вода и да се смесят с нея.
 • Етеричните масла може да се разтворят в растителен алкохол или в друг алкохол, ако трябва да се направи смес, която след това да разтворите във вода.

Не е необходимо да работите с 50 масла, особено ако сте начинаещи. Най-добре е да започнете с 10 масла, с които да се запознаете много добре и да ги влагате в блендовете за ежедневна употреба, които приготвяте за себе си и за семейството.

Винаги се консултирайте със сертифициран ароматерапевт, преди да предприемете по-сериозна употреба на етерични масла, особено за вътрешен прием.
Подхождайте отговорно към себе си и ще усетите ефекта от вълшебните етерични и базови масла.

Ако тази информация е била полезна за Вас и искате да научите много повече за ароматерапията и как да я прилагате в домашни условия, приемете нашата покана и се запишете на курса „Семейна Ароматерапия” със Здравка Гъркова. В него споделям своите знания и помагам на всички желаещи да използват маслата в домашни условия.

Ако този курс е за Вас и искате да се запишете, в коментар към поръчката напишете код БиоДарове и ще получите отстъпка от цената на курса.

Подробности за курса може да видите ТУК - част първа 

Подробности за курса може да видите ТУК - част втора

Подробности за курса може да видите ТУК - част третаПо-стара публикация По-нова публикация