3 научни изследвания, касаещи ползите от алое вера за здравето

Сукулентното растение алое вера е обект на много научни изследвания през последните няколко години. И макар традиционната медицина по света отдавна да разчита на терапевтичните му свойства, съвременната наука тепърва започва да потвърждава неговите ползи за човешкото здраве.

Какво точно показват реалните контролирани и лабораторни изследвания по отношение на качествата, приписвани на алое вера? Разглеждаме три особено интересни примера в следващите редове.

Ползите от употребата на алое вера

1. Антиоксидантни и антимикробни свойства на алое вера

Антиоксидантните и антимикробни действия на растението са изследвани и публикувани от изследователи от Университета на Лас Палмас де Гран Канария, Испания. По точно - екипът от учени си поставя за цел да определи дали метаноловият екстракт от листата и цветовете на алое вера може да демонстрира потенциални антиоксидантни и антимикоплазмени ефекти.

Резултатите от изследването обобщават следното:

  • Екстрактите от листата и цветовете на алое вера имат подчертани антиоксидантни свойства, като това важи с особена сила за екстракта от обвивката на листата.
  • Екстрактът от обвивката на листата алое вера проявява и антимикоплазмени свойства, като повлиява определени бактерии, които не се повлияват от антибиотици.

Или иначе казано - ефективността на алое вера срещу оксидативен стрес и бактериални инфекции не е маркетингов трик, а научно потвърден факт.

2. Алое вера за Синдром на раздразненото черво

Действието на алое вера при Синдром на раздразненото черво е изследвано чрез рандомизирано контролирано изпитване, проведено в Медицинското училище на болницата St. George, Лондон. По време на проучването, участниците са разделени на две групи, като едната група получава алое вера, а другата - плацебо.

Резултатите от клиничното изпитване са публикувани в изданието “Международен журнал на клиничната практика” и сочат, че три месеца след началото на експеримента, в двете групи няма радикални разлики в симптомите на диария.

Въпреки това, изследователите пишат: „Въпреки нееднозначните резултати, не можем да изключим възможността подобрението при пациенти с диария или Синдром на раздразненото черво да е настъпило именно заради приема на алое вера. Необходими са по-нататъшни изследвания при пациенти с СРЧ с преобладаваща диария, за да може този ефект да се потвърди еднозначно.”

В практиката са известни десетки случаи, в които алое вера за пиене редуцира симптоми на газове, подуване, констипация и диария - дори и когато първопричината за тях не е Синдром на раздразненото черво.

Ползи от употребата на алое вера

3. Алое вера за устна хигиена и орално здраве

Проучване, публикувано в изданието General Dentistry съобщава, че добавянето на алое вера в геловете за зъби е точно толкова ефективно в борбата с кариесите, колкото и използването на качествена паста за зъби.

По време на изследването, учените сравняват антимикробните свойства на алое вера и две популярни пасти за зъби. Те откриват, че гелът от алое е също толкова добър - а в някои случаи дори по-добър - от комерсиалните пасти за зъби при контрол на оралните бактерии, причиняващи кариес.

Авторите обясняват това действие на алое вера със съдържанието на антрахинони - съединения, които активно лекуват и намаляват болката чрез естествено противовъзпалително действие. За да бъде този ефект максимално изразен, продуктите за устна хигиена трябва да съдържат не която и да е част от алое, а гелът, който се открива в центъра на растението.

И други
  • Погледът на научната общност остава фокусиран върху алое вера, като клиничните тестове на растението нарастват буквално всеки месец. Повечето от тях дават обещаващи резултати за натурална превенция и третиране на състояния като язви, изгаряния, проблемна кожа, UV облъчване и дори тревожност и депресия.

В комбинация с редките странични ефекти, това прави супер растението все по-предпочитана алтернатива за здравословни напитки, козметични продукти и хранителни добавки, подходящи за възрастни и деца.

Достатъчно е да изберете надежден производител и да опитате силата на природата със собственото си тяло - била тя плацебо или нещо много, много по-специално.

Статията е вдъхновена от: https://mybio.website/По-стара публикация По-нова публикация