Кестенови сурови бонбони „Трите К или ККК"

Ето още една доза вдъхновение от нашата приятелка Дана.
Дана е художник и изявен майстор на суровите бонбони и писането...
Днес споделя с нас рецетата си за Кестенови бонбони.

„Кестените - тези малки кафяви топчици с бели шапчици!
Всяка есен те подават главичките си от своята бодлива кръгла кутийка. Подскачат най-неочаквано от някой клон, търкулват се по познати и непознати улици, скриват се под шарената шума, надничат от старите каменни зидове.
Обичните ни лъскави красавци обаче, предназначени да им се радваме и да ги събираме по тротоарите, имат и своите ядливи събратя, които могат да бъдат - наскоро го открих - магическа добавка към любимите ни сурови бонбони!

Сладките кестени!
Сладки и в буквален, и в преносен смисъл.

На външен вид те са също толкова обаятелни като декоративните си роднини - истинско бижу, скъпоценни бронзови висулки за медальон… Съжителстват дори по няколко в своите зелени опаковки. И са толкова полезни - богати на витамин С и минерали като мед и магнезий, аминокиселини и антиоксиданти.
Високите им нива на есенциални мастни киселини са от полза за доброто функциониране на сърдечно-съдовата система, а съдържанието на фолиева киселина прави тези природни шедьоври идеални за бременни жени.

Полезните свойства на кестените нямат край, затова ще спра дотук с изброяването на качествата им, свързани с човешкото здраве, и ще започна да ви подмамвам с вкусовите им предимства. Или иначе казано - да се насочим към рецептата!

„ККК” не e чак толкова тайнствено име на топчета, колкото изглежда. Съвсем простичко е - енигматичната абревиатура означава „Комбинация от Кестени и Канела”. Понеже изписано цялостно звучи така прозаично, запечатах заглавието на бонбоните в озадачаващ код за по-интересно. Ала сега всичко издадох, вместо да го оставя за накрая, та да се чудите. Но такава съм си, нетърпелива…

Все едно, скъпи читатели, да видим това „ККК” какво представлява или ако искате, го наричайте „Трите К-та”.

Ето ги и продуктите:

  • 120 г фурми - 360 кал.
  • 80 г кестени - 150 кал.
  • 100 г кашу или бадеми - 550/580 кал.
  • 4 с. л. мед - 250 кал.
  • 2 с. л. канела - 30 кал.
  • 10 г фурми на прах за овалване - 35 кал.

Цялата смес е около 1405 кал.
Брой топчета - 20
1 топче - 70 кал.

Както съм ви казвала вече, обичам да слагам всичко наведнъж в блендера.
Обаче преди да стигна до тази простичка операция правя още някои дребни, но важни (поне за мен) готварски манипулации. Една от тях е, че накисвам ядките (без кестените, които купувам изпечени) - според вида им времето за киснене е различно.
Кашуто може да мине през водата само за два или три часа, докато бадемите имат нужда от доста повече обиколки на часовниковите стрелки - осем до дванадесет часа. Процедурата не е задължителна, но е здравословна, а и увеличава обема на продукцията.

И тук трябва да бъдете търпеливи - за да не стане сместа водниста, не е лошо, вече изцедени от кисненето, ядките да престоят в хладилника една нощ и така да изсъхнат мъничко.
Лично аз ги изсушавам допълнително, като ги слагам във фурната (заедно с кестените) на 70 градуса за двадесетина минути. Не само за да постигна нужната за оформяне на топчета гъстота, но и защото така се елиминират болестотворните организми, които евентуално се намират в този вид храна.

Въпросното леко изпичане не е задължително, особено ако държите много на суровостта на ядките. Обаче ще ви помогне да постигнете не само по-твърда, но и по-ароматна и вкусна основа за суровите кестенови бонбонки.
Ако желаете да прескочите тази процедура, но сте киснали ядките или пък нямате търпение да ги оставите за една нощ в хладилника, ще ви трябват други техники за справяне с рехавостта на крайния резултат от „наводнените” бадеми или кашу.
Добавете към продуктите овесени ядки или защо пък не и брашно от рожков, кокосово, ябълково, бадемово брашно… Което и да е от брашната, годни да сe консумират сурови. Аз не съм опитвала великите „Три К-та” с брашно и не зная какъв ще бъде накрая вкусът им - вероятно малко по-различен от този, който ви предлагам, но със сигурност също толкова неустоим.

Друго, което правя преди да сложа всички съставки от рецептата в блендера, е да измия внимателно фурмите една по една в името на хигиената. Някои обичат да накисват сушените плодове, но сместа накрая ще стане наистина доста водниста и не ви го препоръчвам.

Накрая, след като получите готовата смес благодарение на неуморното усърдие на кухненския робот, оформете с ръце топчетата, отъркаляйте ги в прах от фурми и ще си оближете пръстите!
Но моля ви, не ги изяждайте наведнъж преди да престоят малко в хладилника!
Знам, почти невъзможно е, но опитайте с всички сили! Оставете си поне два-три бонбона “ККК” да потракат със зъби на студа и тогава ги унищожете безмилостно. По-съвършени са след срещата с мраза, ако има накъде изобщо.

За финал заявявам най-отговорно пред света - по-възхитително съчетание от кестени с канела не съм срещала!
Всъщност споменах ли ви, че слагам повечко канела, т.е. прекалявам с нея? Две пълни, ама наистина пълни догоре супени лъжици. Същото важи и за меда, ако обичате като мен по-сладкия вкус. Ако не, подслаждането си е по ваша преценка.



И така, докато вие се борите с рецептата, аз си седя щастлива край прозореца и си хапвам „Трите К-та” с наслада.
И въпреки че идва пролет, в главата ми закачливо се върти едно стихче на Валери Петров: „И топъл, мек, приятен бе есенният ден и лъскавите кестени подскачаха край мен”.

Дана Кандинска"

Тук може да разгледате страничката на Дана:
https://www.facebook.com/DanaKandinskaArtist/?ref=page_internal



По-стара публикация По-нова публикация