Топ 17 храни за периода на перименопауза

Тук ще споделим най-добрите храни за перименопаузата, според експерта по темата срещу стареене, Сюзън Сомърс. Разберете кои храни имат най-голяма сила за подпомагане на хормоните в този важен период и защо това е така.

Обикновен експертите по хормонален баланс ни съветват да бъдем разумни при избора на храната, която приемаме.
Знайте, че храните не само могат да ни предпазят от много здравословни неразположения, но също така могат да ни помогнат с балансирането на хормоните.

Ето 17-те най-добри храни за перименопаузата:

1. Бадеми (сурови, несолени)
Бадемите са чудесен източник на протеини, фибри и минерали:
Калций - Поддържа костите здрави и подпомага растежа им.
Магнезий - Действа заедно с калция за растежа на костите и е успокояващ минерал, необходим на жените в перименопауза. Също така е минерал, който се препоръчва при запек.
Желязо - Този минерал е необходим за транспортирането на хормона на щитовидната жлеза, Т3.
Калий - Подобрява кръвообращението, като помага за поддържане на здравето на кръвоносните съдове и намалява риска от високо кръвно налягане. Богатата на калий храна ще предотврати крампите по краката и други мускулни спазми. Това се дължи на ролята, която калият играе за мускулната контракция и нервните импулси по цялото тяло, включително сърцето.
Цинк – Изследванията показват, че цинкът помага за балансирането на женските хормони, помага за предотвратяване на ПМС и помага за предотвратяване на акне.
Бадемите също има високо съдържание на витамин Е и ненаситени мазнини, които поддържат артериите еластични. С намаляването на незначителните хормони, кортизолът се повишава и е една от основните причини жените да получават сърдечни заболявания.
Бадемите играят роля в предотвратяването на атеросклероза (втвърдяване на артериите).

2. Ябълки
Всички видове ябълки съдържат кверцетин (мощен антиоксидант), който предотвратява окисляването на LDL холестерола, което от своя страна намалява риска от увреждане на артериите. Ябълковият пектин е ефективен за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

3. Авокадо
Този плод може да предотврати рак на гърдата, както и рак на простатата.

4. Боб
Бобът е пълен със сложни въглехидрати, както и калций, желязо, фолиева киселина, витамини от група В, цинк, калий и магнезий. Те съдържат големи количества разтворими и неразтворими фибри, които помагат за намаляване на холестерола и нормализиране на кръвната захар.

5. Цвекло
Цвеклото съдържа високи нива на каротеноиди и флавоноиди, за които е известно, че предпазват стените на артериите, както и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Освен това цвеклото съдържа желязо и също така подобряват здравето на костите, поради съдържанието на калций, като по този начин намаляват риска от остеопороза.

6. Боровинки
Плодовете са чудесен източник на антиоксиданти, които поддържат мозъка и сърцето по-здрави. Боровинките също съдържат птеростилбен, който е ефективен за намаляване на лошия LDL холестерол.

7. Броколи
Този зеленчук съдържа две мощни противоракови вещества: сулфорафан и индол-3-карбинол. Сулфорафанът унищожава погълнатите канцерогенни съединения и убива бактерията Helicobacter pylori. Това е бактерия, която причинява стомашни язви и увеличава риска от рак на стомаха.
Индол-3-карбинол метаболизира естрогена, като потенциално предпазва от естрогенно доминиране и рак на гърдата. Освен това има добро количество калий и бета-каротин.

8. Зеле
В зелето съдържанието на фибри е високо. В него има и завидни количества витамин А и минерали. То стимулира имунната система, убива бактерии и вируси, инхибира растежа на раковите клетки, предпазва от тумори, помага за контролиране на нивата на естроген и насърчава баланса, подобрява притока на кръв и засилва сексуалното желание.
При консумация на зеле може да се наблюдава ускоряване на метаболизма на естрогена, намалявайки риска от рак на гърдата и инхибиране на растежа на полипи в дебелото черво. Зелето предпазва и от стомашни язви.

9. Ленено семе
Тази мощна храна увеличава броя на овулационните цикли при жени в перименопауза и повишава тестостерона по време на овулация. Редовната консумация на ленено семе подобрява съотношението прогестерон-естроген при постовулаторни жени и помага при ПМС.
Лененото семе е отличен източник на есенциални омега-3 мастни киселини. Прясно смляното ленено семе освобождава повече хранителни вещества от цялото ленено семе.

10. Чесън
Чесънът е отличен борец с рак, като предпазва от рак на гърдата, дебелото черво, кожата, простатата, стомаха и хранопровода. Чесънът стимулира имунната система, като насърчава растежа на естествени клетки убийци, които директно атакуват раковите клетки. Освен това има способността да убива много от устойчивите на антибиотици щамове на болничната супербактерия.

11. Ядки
Ядките и семената осигуряват отлична хранителна стойност. Те са особено добри източници на есенциални мастни киселини, гама токоферол, витамин Е, протеини и минерали. Те също така осигуряват ценни компоненти от влакна. Важни фитонутриенти в ядките и семената включват протеазни инхибитори, елагова киселина и други полифеноли.

12. Зехтин - маслиново масло Екстра Върджин
Редовната консумация на това богато на омега-3 масло помага за предпазване от сърдечни пристъпи, поради уникалното си съдържание на полифенол и мононенаситени мастни киселини. Полифенолите в екстра върджин зехтина помагат да се поддържат клетъчните мембрани меки и гъвкави, позволявайки на оксигенацията и хидратацията (елементите на живота) да преминават лесно през мембраните и по този начин да дават енергия и жизненост.

13. Портокали
Портокалите съдържат големи количества хесперетин, който предпазва от възпаления. Редовната консумация на портокали може да намали холестерола поради наличието на фибри и пектин. Портокалите са добър източник на калий, който намалява кръвното налягане, както и на фолиева киселина, която понижава нивата на хомоцистеин (високите нива на това вещество в организма не е добър вариант за сърцето).

14. Ананас
Това е една от топ 50 храни с най-високо съдържание на антиоксиданти. Установено е, че антиоксидантите помагат за защита на клетките от увреждането на свободните радикали, които могат да разрушат мускулите, да увеличат ефектите на стареенето и в резултат на това да доведат до рак и други хронични заболявания.

15. Сладки картофи
Тази храна е пълна с протеини, фибри, бета-каротин - предпазващ артериите, калий - контролиращ кръвното налягане. Сладките картофи са и антиоксиданти.

16. Чай
Черните, зелените, а сега и белите чайове са приветствани заради техните антиоксидантни свойства. Полифенолите в зеления чай са мощни антиоксиданти и предпазват от увреждане на свободните радикали, което е основна причина за стареене на артериите.

17. Домати
Варените домати съдържат високи нива на ликопен, хранително вещество, което намалява риска от рак на простатата, белия дроб и стомаха. Доматите съдържат калий, витамин С и ликопен - всеки е от съществено значение за имунната система и за поддържане на кожата здрава.

Сещате ли се за нещо вкусно, което може да приготвите с тези супер богати храни? 😊
Като правило винаги препоръчваме органичните храни, когато е възможно (особено горски плодове).

Всички тези храни са страхотни за съчетаване помежду си... Ленено семе и ядки върху салатата или задушените на пара броколи, или дори върху задушен картоф. Опциите са много - развихрете въображението си!

И не забравяйте да споделите с любимите си хора или тези, които мислите, че имат нужда от тази информация! ♡

По материали от VegHealth Institute.

Ако имате нужда от надеждна литература по теми свързани с хормоналния баланс и храненето, ТУК може да разгледате книгите, които може да ви бъдат от полза!



По-стара публикация По-нова публикация