Защо е добре децата да приемат качествено рибено масло?

В тази статия ще разгледаме основните ползи от приема на качествено рибено масло, при децата.

Знаем, че рибеното масло е богато на Oмега-3 мастни киселини, като най-известните полиненаситени мастни киселини са ви добре познати – Алфа-линоленова киселина (ALA), Икозапентаенова киселина (EPA), Докозахексаенова киселина (DHA).

Алфа-линоленова киселина (ALA) ще намерите в растенията, а другите две известни като EPA и DHA, ще намерите предимно в морските продукти.
Много важни за здравето се оказват EPA и DHA Омега-3 мастни киселини и точно затова те са обект на множество изследвания.
За съжаление телата ни не могат да ги произвеждат само и поради тази причина се налага да ги набавяме чрез храна или с рибено масло.

Ако решите да набавяте Омега-3 мастни киселини чрез прием на качествено рибено масло, знайте, че има и още много позитиви от неговия прием – то съдържа витамини, които са от особено значение за растежа и здравето на нашите съкровища (децата ни).

✓ Витамин А: Съдържа се в изобилие в рибеното масло. Този витамин е необходим за поддържане на здрава кожа, добро зрение и силна имунна система при децата. Необходим е за нормалното развитие подрастващия организъм, включително и за развитието на сърцето.

✓ Витамин Д3: Много важен витамин, когато говорим за развитието на костната система (включително здравите зъби) при децата.
Витамин Д3 подпомага усвояването на фосфор и калций. Това автомагично го прави пръв помощник при предотвратяване на рахит при децата, както и за здравето на костната им система.

Защо е важно децата да приемат качествено рибено масло?

♡ Рибеното масло подпомага мозъчната дейност
До навършване на две години на детето, се наблюдава, че мозъкът расте с най-голяма скорост.
Знае се, че повече от 60% от мозъка се състои от мазнини и Омега-3 мастната киселина DHA – тя съставлява около 10-15% от мазнините.

DHA е от особена важност за развитието на следните системи: сетивните, перцептивните, когнитивните и моторните нервни системи, когато се осъществява скока в растежа на мозъка.

Твърди се, че богатите на DHA части на мозъка, са отговорни за дейности като планиране, решаване на важни задачи и концентрация и задънржане на вниманието. DHA помага за подобряване на плавността на мембраната или с други думи, това означава, че нервните импулси се предават по-ефективно. И друго подобряват се училищните постижения, включително способността за учене, четене и правопис.

♡ Рибеното масло подобрява концентрацията и четенето е пълноценно
Интересно е твърдението, което е и доказано, че ако децата приемат качествено рибено масло, то те са по-концентрирани в училище.

Клинично изпитване, което е проведено в рамките на една година, при деца на възраст между 9 и 10 години, приемащи рибено масло, показва, че само след няколко седмици, се повишила възможността на децата за бързо и правилно четене с разбиране.
При 64% от децата се наблюдава подобрение в разбирането при четене на текст, а визуалният им анализ е нараснал с 8%.

Мастните киселини DHA и EPA са важни за възприемането на нова информация. Също така те са способни да подобрят настроението, вниманието и поведението на децата.

♡ След прием на рибено масло, сънят на децата става по-пълноценен
Проучване на DOLAB прави се изследване, за да се разбере дали рибеното масло може да подобри съня.
Интересен е резултатът - установява се, че лошият сън е свързан до голяма степен с по-ниските нива на DHA в кръвта. Освен това се установява, че когато се добавя тази мастна киселина в хранителния режим на децата, броя на събужданията през нощта намалява. И друго наблюдава се, сънят за една нощ се увеличава с до 58 минути средно.

♡ Подобрена имунна система и превенция от инфекции
Когато децата приемат рибено масло, се наблюдава, че защитата на организма срещу различни инфекции се подобрява.

Правени са изследвания, които показват, че при редовен прием на рибено масло, честотата на обичайни детски инфекции може да бъде намалена.

Например: Едно проучване изследва респираторните заболявания и тяхната честота при бебета. Едната наблюдавана група е от бебета хранени с адаптирано мляко, обогатено с Омега-3 мастна киселина DHA. Другата група се състои от бебета, които се хранят с адаптирано мляко без DHA.
Какво показват резултатите значително е намален броят на респираторни заболявания (като кашлица, бронхит), през първата една година от живота на кърмачета, които са хранени с адаптирано мляко обогатено с DHA.

Имунната система се подпомага от приема на Омега-3 мастните киселини, защото те регулират възпалителните процеси в организма.
Има много научни изследвания, които проучват каква е връзката между приема на рибено масло и подобрения имунитет при децата.

♡ Омега-3 при хиперактивни деца
При други изследвания се забелязва, че децата с дефицит на внимание и хиперактивните деца, имат по-ниски нива на Омага-3 в организма (сравнено с деца без диагноза).
Важна роля за функционирането на нервната система и структурата на мозъка, заемат Омега-3 мастните киселини в качественото рибено масло.

Проведени са много научни изследвания, които изучават връзката между рибеното масло и хиперактивността при децата. При някои от тези изследвания е открит положителен ефект при подобряването на симптомите на хиперактивност, когато се приема рибено масла в рамките на няколко месеца. Вероятно този ефект се наблюдава, поради факта, че Омега-3 мастните киселини имат способността да подобряват функциите на нервната система. Също така този вид мастни киселини намаляват възпалителните процеси, които от своя страна могат да влияят на поведението при децата.

Рибено масло от треска Rosita EVCLO
Един от продуктите, които се отличават с висока степен на чистота и е от изключително високо качество, е този на семейната компания Rosita. Той представлява рибено масло от треска.

Rosita EVCLO рибеното масло е богат източник на Омега-3 мастни киселини, мастноразтворим витамин А и витамин D3.
Маслото се извлича риба треска, която се отглежда във водите на Северния Атлантик, където са едни от най-чистите води в света.
Маслото е неферментирало.

Компанията Rosita е разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където водата е изключително чиста.
Именно там се намира и семейната фирма, където се извлича маслото от дроба на рибата. Използва се метод, който е 100% естествен и природосъобразен – не се отделят въглеродни емисии във въздуха и във водата.
Благодарение на този уникален метод на извличане на рибеното масло, състава на всички витамини, антиоксиданти и естествени мастни киселини в продукта, се запазват.
Процесът протича без използване на топлина, химикали или вакуум.

Как се приема рибеното масло на Rosita и каква е дозировката за деца?
Важно е да знаете, че дозировката и периодът на прием на рибеното масло, могат да варират в зависимост от индивидуалните нужди на детето.
Преди да се започне с допълнителното приемане на рибено масло, е препоръчително да се консултирате с лекар или педиатър.

Смята се, че между 500 и 1200 милиграма рибено масло на ден, в зависимост от възрастта, височината и теглото, са нужни за детския организъм.
За деца до 6-годишна възраст се препоръчва прием на течно рибено масло вместо капсули.

Бебета над 9 месеца – започва се с една капка на ден и постепенно се стига до максимум 1/8 чаена лъжичка (0,625 мл).
Деца от 1 до 3 годинки – започва се с няколко капки на ден, като дозата постепенно се увеличава до 1/8 – 1/4 чаена лъжичка (1,25 мл).
Деца от 3 до 5 годинки – започва се с 1/8 чаена лъжичка и постепенно се увеличава, докато стигне 1/2 чаена лъжичка (2,5 мл).
Деца от 5 до 12 години – започва се с 1/4 чаена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава, според теглото на детето.
Тийнейджъри – започва се с 1/4 чаена лъжичка и се увеличава максимум до 1 чаена лъжичка на ден (5 мл).

Ако детето никога не е консумирало риба или рибено масло, или има подозрение за хранителна алергия, задължително се консултирай с лекуващ педиатър преди да използваш маслото.

Тази статия ни беше предоставена любезно, след наша молба, от вносителя на висококачествено рибено масло Росита - Риъл Фуудс, за което им благодарим!
https://realfood.bg/article/5-te-nay-izyaveni-polzi-na-ribenoto-maslo-za-decata



По-стара публикация По-нова публикация