Арония и защо тя е полезна за нашия шампионски имунитет

Неслучайно аронията е един от добре известните супер храни в България и по света. ♡ Аронията е богата на антиоксиданти, които са важни за доброто и правилно функциониране на органите и клетките в тялото ни.

В сравнение с други плодове, аронията имат най-високо ниво на антиоксиданти (химическо съединение, което предпазват клетките на тялото от вредни ефекти на окисляване). Антиоксидантите са естествен противостареещ стимулатор и се смятат за защита срещу онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Плодовете арония съдържат впечатляващо количество хранителни вещества, които повишават здравето, включително витамин С. Този витамин играе жизненоважна роля за здравето на сърцето и помага на тялото да изработва колаген, както и да абсорбира желязото.
В аронията се съдържа и желязо - в 100 гр. плод има около 8% от дневната доза. Така че става ясно, плодчетата арония са перфектната синергична комбинация от витамин С и желязо.

Малките лилави плодчета са композиция от витамини и минерали. В тях са открити рекордни количества на манган и молибден, цинк, магнезий, желязо, витамин С, витамини от група В, витамин Е и витамин K. Тук ще намерите и един витамин, който спомага укрепването на капилярните стени - витамн Р. В пплодовете арония (особено в обвивката) е открит йод, който е важен за подрастващите и за хората с йод дефицити.

От години учените изследват потенциала на аронията като здравословна храна.
Антоцианините са пигменти, които придават на аронията (и на други плодове и зеленчуци) тъмно лилав цвят. Те са мощни антиоксиданти, които вероятно допринасят за противовъзпалителните и антимикробни свойства на аронията.
Плодовете от арония са отличен източник на диетични фибри. Вероятно вече знаете, че яденето на богати на фибри храни подпомага храносмилането. Освен това фибрите могат да поддържат здравословно тегло и да намалят риска от диабет.
С този хранителен профил, не е чудно, че плодчетата арония са приветствани като здравословна храна по целия свят.

Ето някои ползи за здравето: 
✔ подкрепа на сърдечно-съдовата система
✔ подкрепа на имунната система - при борбата с болести и инфекции
✔подпомагане на храносмилането
✔ предпазва черния дроб
✔ борба със свободните радикали
✔ може да ви предпази от оксидативен стрес
✔ източник на пектин, който спомага детоксикацията на тялото

Реактивните кислородни видове (ROS) са вид нестабилна молекула, която лесно реагира с други молекули в клетката. Понякога се наричат свободни радикали. Тялото прави няколко свободни радикали по време на нормалните си метаболитни процеси. Те не представляват проблем, докато не са много. Въпреки това, фактори като замърсен въздух, токсична среда и нездравословна храна, могат да наклонят везните и в тялото да започне произвеждане на повече свободни радикали. Тялото не може да се справи и с това.

Наличието на твърде много свободни радикали може да доведе до увреждане на липидите, протеините и ДНК-то в клетките. В този момент клетката е в процес на "оксидативен стрес", което е фактор, допринасящ за стареенето и някои здравословни проблеми.

За щастие, антиоксидантните свойства на фенолите са показали, че инхибират образуването на реактивните кислородни видове.
Ако сте любопитни колко мощни могат да бъдат тези плодове, може да се сравнят техните антиоксидантни способности с тази на боровинки и малини. Използвайки измерване, наречено кислороден радикален капацитет за абсорбция (ORAC), учените установили, че плодовете на аронията са над три пъти по-силни в неутрализиране на свободните радикали от червените малини, и почти четири пъти по-силни от боровинките.

Аронията има противовъзпалително действие.
Какво всъщност е възпаление? Това е защитата на тялото ни срещу потенциално вредни външни фактори. По време на този процес се произвеждат излишни свободни радикали. Това може да ви отведе по пътя към оксидативен стрес. Въпреки това, полифенолите, които се намират в плодовете арония, спират този процес.

Аронията е противогъбично, антивирусно и антибактериално средство. Тя може да помогне на тялото да се бори с микробите.

Аронията подобряват вътрешното здраве и има противостареещ ефект върху кожата, поради високите нива на антиоксиданти. Те помагат за предпазването на кожата от тежки външни фактори като замърсяване, дим и ултра радиация. Тези фактори допринесат за образуването на бръчки и стареенето на кожата.
Плодовете на аронията засилват младостта отвътре навън!

Сока от арония е подходящ за хора страдащи от диабет и метаболитен синдром. Той съдържа малко фруктоза и повече сорбитол. Сорбитола има естествен диуретичен ефект, лаксатив е.

Как да се насладите на аронията и под каква форма може да се приема?
Както повечето плодове и зеленчуци, аронията може да се консумира сурова.

От изсушена арония се приготвя чудесен чай. Запарете 1 с.л. натрошена арония в 300 мл. вряла вода. Оставете да накисне за около 20-30 минути и приемайте в рамките на деня. Не е желателно да изпиете цялото количество на един път.

Може да се консумира директно плодчето или направена на сок. Един от най-лесните начини е просто да пиете сок от плодовете.
Сок от Арония на „Арониада агро" е биосертифициран и е 100% чист сок, без нищо добавено и без нищо отнето.
Може да се приема директно или разреден с малко вода. Може да се добави към смути, коктейл, закуска, кисело мляко.
Препоръчителната дневна доза е около 50-60 мл.По-стара публикация По-нова публикация