Подкаст епизод 009 ǀ При.Родата ǀ Яна Стоянова

Време за слушане - 28:32 минути

Слушайте епизода в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще ви запозная с една ентусиастка, която напоследък стана много известна със своите ръчно изработени сапуни При.Родата

               

Тя се казва Яна Стоянова и е пълна с идеи. Прави занаятчийски сапуни и сега ще ни разкаже повече за себе си и своите творения При.Родата.

Валентина: Яна, здравей! Благодаря, че прие поканата ми да гостуваш в подкаста. Моля, представи се пред нашите слушатели/читатели и ни разкажи какво те вдъхнови да създадеш занаятчийските сапуни с марка „При.Родата”? 

Яна: Аз се казвам Яна, на 25 години съм и вече от доста години, започнах още от малка, да си творя сама това което мога, от начало започнах да плета, да рисувам, да сглобявам… Междувременно съм студент по архитектура. 

В последните си години започнах така по-козметично да се обръщам - да си правя праха за пране, праха за миялната, каквото мога по един или друг начин да съм по-свързана с природата около нас, но също така и като цел за намаляване на отпадъците си го виждах, все пак да не се купува много от магазина и ако може да си го направиш в къщи. 

               

И така се оптива и подарявах на приятели, защото много хубави подаръци се получават така. Сапуни пробвах за първи път преди около две години и половина, по-скоро три. Всъщност съвсем случайно видях от сестра ми, която беше направила и на мен много ми хареса идеята и бяха станали уникални - просто домашни, ръчни сапуни. И така при едно от затварянията по ковид (те тогава много творци всъщност се родиха и се върнаха към себе си, всъщност имаше някакви полезни фази) и аз тогава вече реших, че ще пробвам. Четох много в Интернет, четох какво ли не, купих си всичко нужно и тогава създадох най-първите си сапуни. 

Спомням си колко ми беше вълнуващо, защото ти когато направиш един сапун, един месец трябва да изчакаш да зрее, не можеш да го използваш преди това. 

Един сапун, колкото повече време е зрял, толкова по-хубав е той.

Спомням си, че един месец просто седях и чаках, и гледах сапуна на рафта, и го гледах и ми беше много тъжно, че не мога да го пробвам веднага, просто нямах търпение.

Валентина: Добре, кажи ни защо точно При.Родата? Какво точно означава това име, въпреки, че ти донякъде отговори на този въпрос…

Яна: Да, то в един момент, когато човек вече погледне целия принцип на сапуните, как ги представям, как ги снимам, тъй като в тях всички съставки са изцяло естествени, те са на основата на зехтин, кокосово масло и масло от карите. Целя да използвам главно продукти от български производители, от страната ни, колкото се може по-близо и до София, защото е важно да е от околността. На мен винаги ми е било една мечта да отида един ден да живея на село или в гората, един вид да се върна на родното, така си го чувствам аз - в приказното, в родното, в началното. И един вид така го виждам съчетанието При.Родата – при родата, но и природата –  тук вече се започва с една игра на думите и много често ме питат всъщност как се казва цялото нещо – при родата или природата? И аз винаги казвам „Както Вие си го усетите”, което Вас Ви привлече повече.

Валентина: Да, може и двете - при родата и природата.

Яна: Точно. И от там идва и логото – всъщност това са две планини, огледални, които се гледат.

Валентина: Да, нашите слушатели и читатели ще имат възможност да го видят тук, в транскрипцията на епизода.

Но то е разпознаваемо вече, аз знам, че ти участваш в много изложения, нали?

Яна: Да! Да, вече от началото на годината (2022) участвам на „Капана фест” в Пловдив, който е един много прекрасен Фестивал, много пълен с енергия. Тази зима ще съм там на Коледния базар и много се радвам, защото особено покрай този базар и други, в които участвам тук в София, се запознах с толкова много други творци и то е една много специфична общност, в която хората са просто прекрасни!

                            

И точно покрай сапуните се запознах с много, много, неочаквано много хора, които си помагаме, си говорим, общуваме, толкова много приятелства завъдих. Даваме си идеи, подкрепяме се. 

Много ми стана интересно, в малките бизнеси, които в момента се развиват, особено в България, всъщност каква подкрепа си даваме едни на други. Веднага! Аз в началото като се явих в Инстаграм, с някакви 5-6 последователя, много бързо ме намериха някои други творци, и тръгнаха просто да ме споделят, да ме подкрепят, да ми пишат, да ми дават съвети. Много пълни с енергия и то това още повече те кара да продължиш, да създаваш.

Освен тези творци и самите ми клиенти до момента, всичките са просто прекрасни. Винаги ми дават обратна връзка и това просто ми пълни сърцето. Сапуните стават и за тяло, и за лице и за коса. Също така прекрасни твърди шампоани са, пълни са с възстановяващи свойства, поради етеричните масла и билките в тях.

Валентина: Те затова ги харесват, толкова почитатели имаш именно поради тази причина.

Яна: Да, ето днес, например, продадох няколко сапуна, които са активен въглен с чаено дърво и той е прекрасен за лице, специфично за акне, но не само - също така е чудесен и при неразположения на скалпа, като пърхот, ронене на кожата на главата, всякакъв вид сърбеж, успокоява уникално и премахва всякакви сърбежи. Една комбинация между чаеното дърво и активния въглен е жестока.

Валентина: Кажи ни защо избра да правиш точно сапуни? Твоя страст, предполагам е това или…? Казваш, че си плела, изрязвала, правила най-различни такива… А сега се фокусира, то не е от сега разбира се, точно върху сапуни. Кое те накара да бъде сапун?

Яна: Много се изненадах и аз, че на мен това изведнъж ми се оказа потенциала, тъй като, точно както казах, междувременно аз съм и пета година вече студент по архитектура… иначе съм в друг път, но изведнъж се яви това и заедно с всичко друго, аз всъщност започнах като направих това лято първите сапуни и започнах да ги подарявам на приятели, защото имах много. И по рождени дни, за празници и постепенно те започнаха да искат да купуват от мен за да подарят на някого или да си вземат за себе си, но искаха да ми дават пари, защото виждаха, че е труд… 

И един ден всъщност така започнах с някаква символична сума, постепенно цялото нещо се получи толкова естествено и с любов, защото аз в нито един момент не го започнах с цел да продавам или с цел това да бъде бизнес. То все още се получава по един много органичен начин, то се разраства постепенно, и постепенно започнах вече да предлагам и прах за пране, дезодоранти, балсам за устни. Но всичко става много постепенно и с помощта на хората около мен – клиенти, приятели, непрекъснато го говоря – нищо не е насилено вътре и на мен всеки ден ми доставя огромно удоволствие да сядам да опаковам, да го мисля, да ги снимам… Тъй като аз съм си сама и то е адски много работа. Отиваш купуваш, правиш – готвиш сапуна, след това той зрее, режеш го, опаковаш го, снимаш го, предлагаш го, изпращаш го, вписваш си. Ти изведнъж ставаш 10 професии в едно.

Валентина: Да, точно така е. А и те са много красиви твоите опаковки, то даже това е символична думата опаковка, много красиво ги правиш, ще видим снимки тук.

Яна: Да… Аз всъщност сама си суша всичките плодове и самата лавандула, като гледам каквото мога аз да си направя и следователно през няколко седмици режа портокали, лимони – суша ги, опаковам ги и то си става много естествена „опаковка”.

Валентина: Много са сладурски, моят сапун беше с портокал и аз точно това се чудех, тези пък портокали от къде, а то ето от къде – режеш, сушиш… Супер, много е сладко.

Яна: Да и ето тук например портокала си е портокал. Той е увит с връв (канап) и после най-спокойно можеш да вземеш тази връв и да си го вържеш за украса. То сега наближава Коледа и съм виждала хората започват да си украсяват елхата. Или просто това е нещо, което може да се вкара в употреба у дома, вместо да го изхвърлиш. (Може да се капват етерични масла върху него и така става ароматизатор). И също така част от опаковката е лента от юта. В един момент (това не беше моя идея), моята идея беше да е като опаковка, но разбрах от клиенти, че те не свалят ютата и всъщност я ползваха като ексфолиант (скраб за тяло), заедно със сапуна. Всъщност много ми хареса, че много от идеите в цялото това нещо, идват от клиентите.

Валентина: Точно така, да. Това е най-великото нещо, когато общуваш с много хора, защото когато споделяш и общуваш с хората, те ти връщат обратна връзка и същевременно ти дават идеи. Това с ютата много ми хареса, да.

Яна: Много е яко да, аз въобще нямаше да се сетя такова нещо, тъй като аз съм си сложила в главата нещо семпло и съм до там. И те осъзнават, че аз много им се кефя като ми пишат идеи и имам няколко човека, с които константно си общувам, защото те си ми пишат от време на време, като се сетят нещо и ми го казват, освен че ми дават обратна връзка за нови продукти, но и ми казват „А бе аз се сетих, ти знаеш ли, пробвах, може да използваш праха за пране с четка за зъби и може да си измиеш белите обувки”. Всъщност да търкаш отгоре. Аз няма да сетя да си сложа праха за пране за тази цел. Но те всъщност започват да ми казват някакви абсолютно нови идеи за употребата му – една жена си беше изчистила фугите в банята с праха за пране и каза, че е жестоко.

Валентина: Да, много е хубаво всичко това, наистина. Многофункционални продукти просто.

Яна: Ами да, то е така в крайна сметка, ти в праха за пране имаш сода, английска сол, сода за пране и наистина това са универсални продукти, както ти каза. Аз ги използвам, част от тях слагам в омекотителя, в пастата за зъби… То идеята на това цялото нещо, поне при мен, е че почти всичко, което ти е нужно, го има в кухнята ти у дома.

Валентина: Да, на практика си правиш препарати от кухненски подправки да го наречем, неща които имаш в кухнята, може да вкараш в препарат, сапун…

Яна: Точно така, да.

Валентина: То всъщност това беше и другият ми въпрос какви съставки използваш за сапуните? Какво точно влагаш в тях? И не само в сапуните и в праховете…

Яна: Сапуните са на основата на зехтин, кокосово масло и масло от карите (ший). Доста често ме питат дали това не омазнява кожата не, не омазнява, нито пък изсушава, кожата става изключително мека и заздравена, след използването им. 

След това, използвам за „оцветяване” на сапуните, само естествени съставки – активен въглен, куркума, зелена глина, невенът боядисва жълто, следователно не получавам някакви искрящи цветове, но и аз не целя това. Цветовете са едни природни такива, които са нежни цветове и например от куркумата много зависи – ако използваш малко получаваш бледо жълто, ако използваш повече получаваш оранжево. 

Сапунът ми джинджифил с канела, който пускам точно по Коледа, е с трите цвята от куркума и става много интересен и пак така много се заигравам.

     

Валентина: Винаги съм се чудила как точно стават тези цветове и ето тайната каква била. Ами с какаото – онези прекрасни какаови, красиви сапуни…

Яна: Да, шоколада… Сапун шоколад с какао. Какво ми се случи веднъж –  едно дете, на един базар, тъй като сапунът отгоре е украсен и аз отпред съм сложила табелка ШОКАЛАД, докато се осъзнаем, това дете изтърча и го захапа.

Валентина: Сладур. Има късмет, че е захапал точното нещо, няма какво да му навреди… И какво друго?

Яна: Ами какво друго, вътре слагам например сушена лавандула, някой път щипка сушени билки, като розмарин. Те могат да направят много хубав естествен ексфолиант. И вече за аромат и най-вече откъдето идват възстановяващите свойства, слагам етеричните масла.

Валентина: Ти използваш високо качество етерични масла, Алтея, нали?

Яна: Да, Алтея. За мен беше много важно да са българска фирма, исках да са от България ,тъй като логиката е че ние сме израснали тук и нашето тяло, нашата кожа се е адаптирала към това, което е около нас и просто има логика да е нещо, което е направено тук.

От маслата на Алтея съм изключително доволна, прекрасни стават сапуните, освен че миришат чудесно, те наистина всичките са и възстановяващи, което е много впечатляващо.

Валентина: Да, то обратната връзка от хората е много важна, защото точно те го споделят това, че сапуните са възстановяващи и решават неразположенията им. Това не е ние да си го говорим тук, че махат акне и така нататък.

Яна: Да, но моя идея беше още от началото, не да правя сапуни, които ти да подариш на майка си веднъж за годината, за Коледа или за рожден ден и той да струва 15 лева, нали, просто така за украса и тя като знае, че струва много пари да го сложи на рафтчето и да си го гледа една година, докато той не се развали и после да го изхвърли.

Моята идея беше да е нещо, което е достъпно за всички, не само за тези, които наистина могат да си го позволят, но и за студенти и за по-възрастни хора. Аз имам доста клиенти, които са вече баби и дядовци, от което на мен ми става много мило, като ги видя как се връщат на базара при мен – просто за мен това е едно наистина одобрение, като такъв печат „Одобрение“ имам от тях.

И всъщност почти всичките ми клиенти не си купуват веднъж, а си купуват многократно, като им свършат, отново и отново, защото аз искат тези сапуни не да им седят на рафта, а да се използват. Аз пак ги правя красиви, но на някои хора им е все пак трудно да ги използват и аз затова ги предупреждавам, особено при такива сапуни с естествени съставки, на основа на зехтина, срока им на годност е около една година.

Валентина: Точно така, то е нормално особено зехтина да има по-кратък срок на годност. Тук няма химия, която да го държи години наред за ароматизатор в гардероба.

Яна: Точно така, а и в крайна сметка, при тези сапуни, аромата на етеричните масла започва да се затваря при зреенето и те спират да миришат. Разбира се когато се намокрят, аромата отново ще се отвори и отново започват да миришат. За украса за малко си ги сложете, но главната цел е да се използват.

Валентина: Да, за да има ефект от тях. А ти каза, че стават за коса, нали?

Яна: О, да! Те се пенят изключително много. Аз съм много горда с моята рецепта. Сапуните се пенят много и можеш много хубаво да си насапунисаш директно или главата или първо на ръцете и после на косата, и измиват чудесно. Заздравяват косъма и вече зависи от различните сапуни – прекрасни са и за суха коса, за мазна коса, има различни типове. Имам за всички, но сапуните стават и за трите – лице, тяло и коса.

Валентина: За какви възрастови групи?

Яна: Няма, просто човек трябва да си го усети. Няма възрастова група.

Валентина: Стават и за деца?

Яна: Да, стават, абсолютно стават и за деца. Аз всъщност съм много горда, защото си имам и клиенти бебета и деца. В един момент бях създала и бебешки сапун по молба на една съседка, така дойде идеята и тя веднага си купи. Всъщност различното в този сапун беше, че нямаше този тип оцветител, беше си чистичък вътре и беше с лавандула, тъй като лавандулата е изключително нежна и успокояваща и тя е прекрасна. И тя си миеше малкото бебе с този сапун, което беше чудесно. То няма в него какво да му навреди.

Но също така например, имам и твърд шампоан за кучета и котки, който е с розмарин. Той е във формата на лапичка и от една година го предлагам. Той е уникален, не само защото може ежедневно да си миете животното с него, защото отново той е с изцяло естествени съставки. Той има и прекрасни възстановяващи свойства, пак ще се повторя. Напоследък взеха много хора да ми пишат, че всъщност на кучетата им как е изчезнал пърхота, на такива които отстрани на ушичките леко им пада козината – това им заздравява. Всъщност колко много помагат и на животните.

Валентина: А откъде ти дойде идея за животните? Аз знам, но кажи на хората…

Яна: Едно от главните лица на При.Родата е моето куче Кира. Тя е дакел. Аз не я мия често нея, но понякога тя решава да ме изненада с нещо от улицата събрано по пътя и всъщност един ден се осъзнах… Аз вече имах купен един шампоан, който просто изглеждаше ужасно в една пластмасова бутилка и в един момент осъзнах… ок, аз за себе си правя сапун, а защо не правя сапун и за кучето? 

Валентина: Супер идея да, а то сега много хора имат домашни любимци, така че това е супер. А и сапуните са много симпатични във формата на лапичка, аз съм ги виждала.

Яна: Различното при тях е че всъщност имат масло от Нийм, което е чудесно срещу някакъв тип буби и въобще за заздравяване на козината. Както и кокосовото масло в тях, за кучетата дори просто да вземете ей така кокосово масло и да им мажете козината, е чудесно, заздравява косъма, заздравява кожата и също така самото куче след това като започва да се ближе и консумира маслото, което отново е чудесно за тях.

Валентина: Да, нищо вредно. А защо си мисля, че ти правиш нещо и за мъжете…? За бради? Греша ли?

Яна: Да! Не, не грешиш! Имам сет за брада, който всъщност се състои от един сапун, който е с кедър и активен въглен, сусамово олио, ланолин. И той отново малко е като точно за мъже – три в едно – и брадата, и главата, и тялото и лицето. Но изключително много е прекрасен за точно кожата под брадата, която може да е по-раздразнителна, тъй като заради космите кожата се задушава и отново сапунът я възстановява. Към този сет също така има и масло за брада – с розмарин, кедър и лавандула. И също има вакса за брада, за оформяне, която също е с кедър.

Валентина: Спасила си още някой, с две думи… Малки и големи, кучета и котки… А за котки стават ли?

Яна: Да, стават. Даже в началото като ги пуснах повече хора си купуваха за котките, което много ме впечатли. И аз тъй като си го бях кръстила Кучешки сапун и така добавих после в скоби Котешки. Осъзнах се, но много често ми се случва по базари да си ги купуват и за децата, тъй като са в тази малка сладка форма и аз нали им казвам, че може и за човек да се използва.

Но те хората си знаят, щом са дошли на моя щанд, знаят че могат да се доверят да го използват върху тялото си.

Валентина: Кажи ни къде можем да намерим продуктите ти? Освен по базарите, нали вече го казахме това няколко пъти.

Яна: Значи освен по базарите си имам уеб сайт, като поръчките си стават през Instagram и през Facebook. Аз съм изключително активна - качвам си ги там, тъй като работя без физически магазин. Макар че също така го предлагам и в БиоДарове. За тези, които искат да отидат лично да си ги помиришат там, без да се изненадват в куриерските фирми, могат и при теб да ги намерят.

Валентина: Кажи ни вярно ли е че правиш специални кутии със сапуни? Каква е идеята на кутиите, ако е вярно?

Яна: Да! Ами това всъщност се зароди от юни месец (2022) официално, като една идея, която аз мислех от преди година и много се вълнувам, че най-после ѝ вдъхнах живот. Кръстих я „Месечна кутия При.Родата“ и всъщност какво представлява тя?

      

Всеки месец хората се записват предварително, като имам и такива, които до края на годината са се записали на абонамент, за тази кутия. И те не знаят какво ще получат вътре в нея… Но задължително в нея има два сапуна, като единият е Special edition сапун, който правя само и единствено за кутията. Повече няма да го правя, повече няма и да го видим. Това е. Например сега за месец ноември (2022) сапунът беше Лимонена трева с Лайка – божествен! 

И също така, освен това, има още три-четири продукта, които са например масло за тяло, прах за пране, омекотител, паста за зъби, този месец уших също така торбички, в които да си слагаш остатъците от сапуните и после да се миеш с тях, да го използваш до край. 

Миналия месец уших тампончета за лице, такива които после може да си ги изпереш. Реално всичко това, което аз така или иначе правя междувременно, но всъщност така и аз си давам сама на себе си един шанс да ги предложа. Така и аз изпробвам нови рецепти. Но кутията просто става много прекрасна! Отново съм я сложила на достъпна цена – 30 лева. Като в нея също така има и една рецепта, за един от всичките продукти вътре, защото всъщност искам и да разпространя това хората да започнат в къщи да си правят тези продукти.

Валентина: Еее, Яна, ти направо си страхотна…Много креативно, направо ме изненада. Тези подробности и аз не ги знаех.

Яна: Благодаря! Ами тя започна и сега всеки месец се развива все повече, тъй като отново получавам много хубава обратна връзка. В началото на месеца изпращам на всички записали се за кутията, а към средата на месеца обявявам вече, пред света, какво е имало вътре. Направила съм няколко екстра бройки, ако някой поиска все пак да си поръча, му изпращам кутия, но с единствения минус, че обикновено не е останало от специалния сапун и го заменяме с друг. Предимството да се запишеш предварително е да получиш специалния сапун. 

Валентина: Да, да, то и с това предварително записване ти можеш да си планираш нещата…

Яна: Ами да, тъй като в крайна сметка съм и сам човек, не мога да направя огромна продукция. За мен е по-лесно точно, сядам, виждам, смятам, тъй като и аз не отивам да купя всичко наведнъж, супер много продукти. Бурканите си купувам от една баба Женския пазар и тя вече си ме знае, като отида се впечатлява как всеки месец взимам по 30 буркана.

Валентина: Ами да, точно, това е малкия бизнес, няма нищо което да е на конвейра, всичко на момента…

Яна: Да, да! То и в крайна сметка няма място къде да ги държа всички тези неща, макар че в момента и в подготвянето ми за Коледа, тъй като Коледа е по-силен сезон и както ще ходя и на този Коледен базар (където отново ще бъде по-силно)... Аз в момента правя почти всеки ден сапуни… Всичко в работилничката ми е в сапуни. Навсякъде, където се обърнеш е в сапуни…

            

Валентина: Много, много хубаво! Много ми хареса всичко, което разказа. Нещо друго искаш ли да споделиш с нас, аз изчерпах всички въпроси, които си бях намислила да те питам. Ако се сещаш нещо в края на разговора…

Яна: Ами аз мисля, че си излях душата… И на мен ми беше много приятно… Така като се замисля, всичко си казах.

Валентина: Чудесно! Много ти благодаря, още веднъж, за това чудесно интервю и се надявам да ни гостуваш отново, ако измислиш нещо ново.

Яна: И аз много благодаря! Разбира се, беше ми много приятно да споделя.

Валентина: На мен също ми беше много приятно и много интересно, въпреки, че ние се познаваме отдавна, въпреки, че твоите неща ги има в моя магазин, аз научих много неща.

Яна: А ето какво се сещам –  всъщност съм забелязала, че когато обясня на хората всъщност какво правя и всъщност какво представлява този продукт и те веднага ми се доверяват и си взимат. Просто и това много ми харесва, че ми трябва личната комуникация с хората, за да си продам продукта и да си го предложа. И така и предпочитам да бъде по някакъв начин. Искам аз да седна и да кажа и те да ме погледнат в очите и да кажат „Да, искам!”.

Валентина: Това е то малкия бизнес, личната комуникация, грижата за човека, а не просто конвейер на рафта и не знаеш какво получаваш.

Яна: Не бих го заменила един ден да стана някаква много голяма фирма и да не знам кое къде отива. Със сигурност бих си останала този малък бизнес, дори в един момент просто колкото правя сапуни, толкова имам да продавам. Но искам да имам тази връзка с хората, които ги използват и искам да имам тази комуникация.

А сега дойде моментът да благодарим на спонсора на днешния епизод.

Спонсор на днешния епизод е сайта на Илиана Смилянова tarotbg.com.

На сайта ще намерите много полезна информация за цветята на Бах, картите Таро и още много изненади. Там може да изтеглите онлайн своята карта Таро за деня.

Разгледайте и се убедете сами колко много чудни изкушения и познание има там.

tarotbg.com –  сайт за себепознание!

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас!

Останете здрави и добри!
Обичайте и се усмихвайте! 🙂

Страница на При.Родата в –  Instagram

Страница на При.Родата във Facebook –  При.Родата | Facebook

Интернет страница При.Родата –  При.Родата (prirodatasoaps.com)

Музика в този епизод –  Lone Canyon/Corporate/Jingle,Pop от PodcastleПо-стара публикация По-нова публикация