Подкаст епизод 015 ǀ Bionia и Vegetamin ǀ Екатерина Йосифова

 

Време за слушане  36:39 минути

Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще ви запозная с хората, които стоят зад известните със своята чистота марки хранителни добавки Bionia и Vegetamin.
Работя с тях от около 8 години и повярвайте впечатленията от доволни клиенти са много.
Поканила съм Екатерина Йосифова, която заедно със своя съпруг Боян,
е основател на марките.
Надявам се, че ще ви бъде интересно да изслушате тяхната вдъхновяваща история, защо създадоха Биониа и Вегетамин (Bionia и Vegetamin).

Валентина: Кате, здравей! Благодаря, че прие моята покана и си тук за да разкажеш вашата история, както и да ни представиш в дълбочина двете основни ваши марки Биониа и Вегетамин.

Катя: Здравей, Вале! И аз, от своя страна, сърдечно благодаря за поканата. Ти си ни един от много ценните партньори, така че се радвам, че имам възможността да разкажа малко за нас и за всичко, което правим.

Валентина: Моля, представи се пред нашите слушатели и ни кажи как и кога започна всичко?

Катя: Както и ти спомена, аз и съпругът ми Боян, преди може би вече повече от 8 години (около 2015)... както знаеш, всичко е породено от собствената нужда, така е създадена и нашата фирма. Моят съпруг от дете е имал здравословни неразположения свързани с ушите – възпаления, отити…, които трудно е успял да излекува тогава. Един от лекар, от тези старите, добрите лекари, за които всички сме слушали легенди, му е казал да започне да пие бирена мая и тогава всичко ще се оправи. И тогава родителите на моя съпруг, той все още е бил дете, са намерили бирена мая директно от бирените фабрики, такава суха бирена мая. Той започнал да я пие и действително за отрицателно време отитите изчезнали и повече не се появили.

Валентина: Ето това е новина вече! Направо ме изненада!

Катя: Да! Да, и всъщност не се бяха появили до преди 8 години. Тоест от дете, до повече от 40 години той нямаше неразположения с ушите. Но, преди 8 години (около 2015) отново започна да изпитва неразположения. Той се сети, че като дете всъщност това му е помогнало и започнахме да търсим на българския пазар, в аптеките, тази старата, работещата, хубавата бирена мая и се оказа, че нея вече я няма… И всъщност, ние тогава започнахме да търсим производители на бирена мая, тъй като се оказа, че в България голяма част от бирените фабрики, купуват самата бирена мая отвън, от европейски производители, но не се произвежда в България. Поне ние не успяхме да намерим производител в България, големите наши български заводи не успяха да ни предложат вариант.
И така ние търсейки решение за собственото си здраве, стигнахме до немския производител, свързахме се с него, разбрахме, че той произвежда изключително висококачествена бирена мая и той е лидер на европейския пазар. Предложихме им, след като няма на българския пазар, ние да станеш техен представител и така започна всичко.
Естествено ние и преди това си имахме афинитета към природата, към чистото хранене, към спорта, това така или иначе е наш начин на живот, но просто тогава явно беше дошъл моментът, в който този начин на живот да превърнем и в бизнес.

Валентина: А кажи ни каква е продуктовата гама на Биониа? Защото то не е само тази бирена мая, с която сте тръгнали?

Катя: Да, да, точно така. Ние започнахме с нея, след нея се оказа, че и хранителната мая е изключително атрактивен продукт, особено за вегани (и хора, които са на растително хранене), като знаем, че тя съдържа високи количества витамин В12 и това е един от най-сериозните дефицити при хората, които са изцяло на растително хранене. След като започнахме с тези два продукта, разширихме портфолиото, включихме много от тези така наречени супер храни, като какао, мака, шипка – българска, разбира се, арония първо имахме, сега имаме бъзак. Тоест наистина направихме едно портфолио, което да е чисто и което да е от храни, които допринасят в максимална степен за здравето.

Разбира се, дойдохме и до момента, в който се наложи да си направим и био регистрация, защото искахме да сме сигурни, че храните наистина са така чисти, както ние искаме да бъдат.
Впоследствие развихме и едно широко портфолио от витамини и минерали с марката Вегетамин, така че да бъде максимално широко представянето и да даваме на хората всичко, от което имат нужда като допълнение към едно пълноценно хранене.

Валентина: А в Биониа вие предлагате също и растителни протеини.

Катя: О да, имаме и много протеини, изцяло на растителна основа, не сме изобщо фенове на суроватъчния протеин – извинявам се на феновете на суроватъчния протеин, но ние не сме от тях. Така че да, имаме и едно широко портфолио от протеини (грахов, лупин, конопен, протеини микс за жени и протеини микс за мъже и други).
Когато човек е на растителна храна, има нужда да подпомага организма. Не винаги успяваме да си набавим само от бобовите култури достатъчно протеини. Аз самата се храня на 90% с растителни храни, месо не използвам, така че аз самата си ползвам протеините, за да мога да си попълвам дневната нужда.

Валентина: Те са подходящи за спортисти, предполагам също, нали? Там трябва ли да се увеличават дозите или…?

Катя: Да, по принцип има калкулация за използването на протеин, тя е на килограм тегло, телесна маса, така че зависи от интензивността, натоварването, от самите килограми на човека, който тренира. Така се регулира и количеството протеин, което трябва да се използва.

Валентина: Разкажи за Вегетамин малко, че там има много сладурски продукти. Аз също съм им голям фен. Даже тук напоследък течния витамин D ми стана много любим.

Катя: Ами зимата е любим на цялото ни семейство. Да, наистина Вегетамин е другата ни любов, така да се каже. Вегетамин, самото име произлиза от ВЕГЕ – растително и ВИТАМИН. Направихме една такава комбинация между растителен витамин. Голяма част от нашите клиенти са хора, които предпочитат растителното хранене или може да не са изцяло на растително, но гледат да избягват месните продукти и те разчитат и знаят, че при нас ще намерят растителни продукти, тоест всички наши продукти са изцяло растителни, ние не използваме никакви животински продукти.

Валентина: Те на практика витамините съдържат по няколко съставки, само 2-3 съставки имат в тях.

Катя: Да, нещо, с което наистина се различаваме от другите производители е факта, че ние наистина не използваме никакви пълнители, никакви слепители, нищо което да е извън самото активно вещество. Защото всички знаем, че всеки търси ниската цена и за да се намали тази цена, основният метод, който се използва от голяма част от производителите е просто да се слага такъв пълнеж, така че да бъде намалена цената на продукта. Ние това нещо не го правим.

Валентина: Е те вашите продукти не са скъпи! Вашите са абсолютно достъпни.

Катя: Ами да, просто, защото е такава политиката ни. Ние искаме да направим нещо, което е чисто, което е наистина високо качество и което да е достъпно за хората. Не държим да продаваме нещо толкова лъскаво, от гледна точка, че хората си мислят, че нещо когато е много скъпо, то непременно е много качествено. Но аз бих казала, че с една разумна финансова политика, може да се предложат на пазара продукти, които да са на разумна цена и въпреки всичко да са във възможно най-високото качество.
Честно казано, една от причините да го правим това нещо, е както вече споменах, ние всичко, което правим е първо за нашите нужди и всички тези витамини, ние имаме три деца, всичко което произвеждаме, ние го консумираме самите ние и децата ни. Нашата основна политика е, че не произвеждаме нещо и никога няма да произведем нещо, което не бих дала на децата си. Това според мен е най-силният показател.

Валентина: Разбира се! Това много добре го разбирам, защото и аз процедирам по същия начин в магазина. Нещо, което не нося в къщи, в магазина няма място. Така че да, разбирам те много, много добре.
А каква е продуктовата гама на Вегетамин? Какви са продуктите, да кажеш на нашите слушатели?

Катя: Да, може накратко да кажа за продуктите. Понеже ти спомена Витамин D3, ще започна с него. Ние имаме два вида Витамин D3 – единият е чистият, течен Витамин D3, за който ти спомена, той е в естествената му форма Холекалциферол и е много ценно да се използва, както предполагам повечето слушатели знаят, че Витамин D3 е хубаво да се използва цяла зима, дори пролет и есен, защото е доказано вече с доста проучвания, че дори и в една държава като нашата, в която климата не е чак толкова суров, нивото на Витамин D3 е изключително ниско, на 10 човека, 8 са с дефицит на Витамин D3 през зимата. Това наистина е сериозно. Ниският Витамин D3 води до повишен риск от много заболявания, като започнем от грипните и вирусни заболявания, до онкологичните заболявания. Така че не е никак за подценяване факта, че имаме нисък Витамин D3 и трябва да се вземат мерки.

Ние предлагаме и още един Витамин D3, той е под формата на капсули и специфичното при него е, че той е комбиниран с витамин К2 МК-7 и с калций. Тази комбинация не е случайна, тъй като трите микронутриента си взаимодействат в тялото и за да бъде абсорбирано едното, трябва да има и другото. Винаги, особено Витамин D3 и калция вървят ръка за ръка и ако човек има дефицит на едно от двете, ако не набави и двете, няма да има резултат. Не се резорбира в тънките черва и ако пием само Витамин D3 обаче имаме силен дефицит на калций, тогава ще вдигнем, може би, малко нивото на D3, но няма да постигнем този ефект ако не си набавим и калций допълнително и обратно, разбира се.

Валентина: Тук е много интересна разновидността на Витамин К2 - МК-7. Аз четох някъде, че точно тази разновидност МК-7 на Витамин К2, не се натрупва по вени и артерии.

Катя: Да, това всъщност е Менахино-7, другата форма, по научната, и нашият К2 МК-7 се произвежда от нахут, от ферментирал нахут. И тъй като е произведен от естествен продукт, той не може да влияе негативно, както примерно би повлиял един синтетичен еквивалент на К2. Така че да, тук наистина е важен произхода, ние търсим естествени продукти, както и Д3 например, той се произвежда от лишеи, планински лишеи. Лишеите живеят при екстремни климатични условия и имат способност да акумулират значителни нива на полезни вещества, включително и Д3. А пък калция, който използваме е от червени водорасли, така че наистина се комбинират три изцяло натурални продукта, така че да бъдат максимално усвоими в тялото.
Понеже споменах и калция, ние имаме и отделен продукт, който е калций и той също е комбиниран с Д3 и К2, но тук вече преобладава количеството на калция в този продукт. Той е за обратния вариант, хора които имат не толкова силен дефицит на Д3, а имат по-силен дефицит на калций, те могат да използват този продукт.

Може би нещо интересно за хората, да спомена, тези червени водорасли Литотамниум калкареум (Lithothamnion calcareum), са част от семейството на червените водорасли. Метода на производство е много щадящ, тъй като самите водорасли се събират, измиват, сушат и смилат. И това е единствената обработка, която се прави, тоест не се използват никакви агресивни материали, не съдържат генетично модифицирани организми (ГМО) и всичко това е един максимално чист технологичен процес. Мисля че до момента няма друг такъв еквивалент на калций, изобщо в света (калций от червени водорасли).

Друго интересно да разкажа за фолиевата киселина. Тук мисля, че също сме едно рамо напред, тъй като ние предлагаме био фолат, даже дори не бих искала да кажа фолиева киселина, по скоро био фолат, тъй като фолата е съединението тетрахидрофолат, което се открива естествено в пресни плодове и зеленолистни зеленчуци, както и в зелен фасул. В нашият случай, този био фолат е извлечен от лимон. Това пак е един изключително чист продукт, почти всички продукти, които се продават на пазара като фолиева киселина са със синтетичен произход.
Аз не съм виждала досега био фолат, който да е извлечен от плодове, както е в нашия случай. Така че това е още един мой любим продукт-фаворит. И през трите ми бременности ако можех да го използвам… Използвах го само при последната, защото преди това, за съжаление го нямаше. Сърдечно го препоръчвам на всички жени, които планират или вече са в тази фаза (бременност).

Валентина: А той всъщност може да се приема от всички, не само от бременни?

Катя: О да, разбира се! Честно казано, масово хората не консумират толкова много зеленолистни зеленчуци, а всъщност фолата се съдържа най-вече в зеленолистните зеленчуци. И много малко хора се изследват за фолат в кръвта и ако се изследват, може би ще бъдат изненадани, така че спокойно може да се използва от всички. Има дори направени проучвания, че той повлиява добре и хора с шизофрения, с различни други психични разстройства. Така че фолата никак не е за пренебрегване. Той има много роли в човешкия организъм, включително и за регенерацията на клетките. Той затова е известен за бременните (от бременните), защото тогава се създава живот. Тялото на жената е подложено на доста сериозно изпитание в този период. Но всъщност това е една от основните функции на фолата в организма, че той помага за регенерацията на клетките.

Валентина: Има и още нещо, което моите клиенти предпочитат в магазина – магнезият, морският магнезий. Това е от топ продуктите при мен.

Катя: Оооо да, да, той е наистина от топ продуктите, пак отново, защото е много чист продукт. Той се произвежда от пречистена морска вода, изключително бързо се резорбира и ефектът след прием, се усеща буквално след минути. Отново причината е тази, която споменах и в началото, че в нашите капсули ние не слагаме никакъв друг материал. Ние не слагаме пълнители, ние не слагаме нищо друго, в капсулата има само и единствено магнезий. И когато човек го приеме, той наистина до минути се усеща в мускулите и изобщо в цялото тяло. Така че знам защо е топ продукт и при теб. Магнезият, когато поради някаква причина ни бъде изчерпан за известно време, докато набавим следващата партида, само като ми звънне телефона и знам, че ще ми питат кога ще има магнезий.

Валентина: Аз си бях подготвила още един въпрос, но ти, така като гледам, както и повечето ми гости преди теб, все отговаряте предварително на моите въпроси – какви са суровините, които използвате за вашите продукти?

Катя: Ами да, аз голяма част от тях ги споменах, може би нещо друго интересно, тъй като сега сме пак в сезона на грипове, настинки и всякакви вирусни заболявания (февруари 2023), имаме три продукта, които въздействат в тази посока, за имунитет.
Първият продукт, естествено на първо място е Витамин С – всички знаем за него, няма смисъл да разказвам как той влияе върху тялото. Това, което е специфичното при нас е, че той е извлечен от плод (отново). Плодът е Malpighia glabra или известен повече като Ацерола. Ацеролата прилича на череша, но всъщност е по-тропически вариант на нашата, българската череша, но пак е мека, сочна, така с леко тръпчив вкус и всъщност изследванията са доказали, че този плод съдържа 100 пъти повече Витамин С от портокала. Това е наистина впечатляващо, защото знаем, че портокалите са много силен източник на Витамин С. Може би затова и ацеролата е станала популярна в цял свят като добавка за Витамин С.

И другите неща, които са в посока имунитет, за които споменах, това са Бета глюкана – той също стана популярен през последните години. Бета глюканът е продукт, който ние отново взимаме от немската компания, за която споменах за бирената мая. Всъщност той, самият Бета глюкан се произвежда от бирена мая, а бирената мая се произвежда пак от чисти продукти – ечемичен малц, хмел и вода. Тоест изключително, отново чисто. Немския производител също държи много високо ниво на качество (на продуктите си). Самият продукт е произведен в Германия, с гаранция за качество от така нареченият Немски райнхайнц гебор, от 1516 година, което е много впечатляващо, защото знаем, че преди време дори фармацията не е била толкова развита и не е имало всички тези неща, които се слагат в днешно време. Така че след като следва един такъв закон от преди 500 години, това все пак дава някаква гаранция, че продукта наистина е чист.

Валентина: А да не говорим за ефекта върху организма. Аз пък после ще ти разкажа, на теб и на нашите слушатели, един случай за точно този продукт, от миналата седмица е случаят, в магазина. Но да, продължи…

Катя: Така ли? Разкажи, че ми стана интересно и аз много бих искала да чуя обратната връзка от клиентите.

Валентина: Веднага ще споделя, защото то беше така много впечатляващо и за мен, говорим за добавката Имунитет.

Дойде една симпатяга в магазина и връхлита от вратата и казва: „Миналият път вие ме спасихте, моля ви се спасете ме и сега…”! И аз я гледам, беше ми така малко… викам си какво ли е станало, а тя „Дадохте ми една страхотна хранителна добавка, която ме изправи, аз бях много болна и се чувствах много зле и вие ми дадохте…” и не може да се сети за името и ми обяснява, че е било в една бяла кутия с нещо… И аз казвам „Да не е било Имунитет”, аз го нямах в момента в магазина, но имам една кутия мостра и ѝ я показвам и тя „ Да, искам го, искам го” и аз „Ама аз ще Ви го поръчам, нямам го в момента”. И толкова беше впечатляващо, разбираш ли, жената направо връхлита и казва „Вие ме спасихте, буквално. Толкова добре ми повлия, вдигнахте ме, аз бях много зле. Сега искам пак да си взема, защото пак съм зле” (имаше някакъв вирус нещо). И беше толкова готино чувството, нали, когато някой ти каже „Вие ме спасихте”...

Катя: Да, да, ами това е всъщност най-голямото удовлетворение и за нас, когато ни се обаждат клиенти и ни казват „Много впечатлени, че много ни харесват продуктите…”, ние не сме толкова голяма фирма и всяка обратна връзка от клиентите наистина ни е много присърце

Валентина: Много е ценно това, много. То енергията, с която те зареждат само с такива слова… Отклоних се малко, но… всъщност нали всичко това го правим заради хората, толкова години и вие, и аз и други такива малки производители, фирмички, магазинчета…

Катя: Аз настръхнах сега като ми разказваш това. Ами чакай сега като си говорим откровено, да споделя и аз нещо на хората, което може би на теб не съм ти го казвала. Знаеш, че по лицето на хората се познава кой стои срещу него – какъв е човека, какви са мислите му, какъв е начинът му на живот, някак си всичко е изписано на лицето. Ние работим с много магазини в цялата страна, някои хора ги познаваме, някои не ги познаваме, но когато нашата обща приятелка Лили ми каза „Ще те запозная с една жена, има магазин, „БиоДарове” се казва, отиди, тя ще е твой човек” и аз казвам „Ами супер, Лили, добре, бих се радвала да се запознаем” и влизам аз в магазина и само ти виждам лицето и си казвам „Ами то това е нашия човек”, ние се разбираме с половин дума… И това е истина, аз не го казвам на всеки, но когато го излъчваш това нещо, просто няма как…

Валентина: Много си мила, благодаря ти! То това е много важно, излъчването на човека, нали, душата ти като е чиста и то се усеща от всички… Благодаря, много!
И докъде бяхме стигнали…

Катя: За Вегетамин общо взето разказах всичко. Хората, които искат да разберат повече може да влязат и на твоята страница и на нашата също - bionia.bg и да разгледат, всичко е описано много подробно.
Аз искам и още нещо да спомена, тъй като ние имаме и още една марка, тя се казва „Номад” и тя също е създадена от нашите семейни нужди.

Третото ми детенце се оказа, че има глутенова непоносимост и ние, естествено, започнахме да търсим варианти за храни, които са без глутен, защото тя изобщо не може и една хапка глутен да приеме. И пак така, породено от собствената ни нужда, започнахме да разработваме линия, която е с безглутенови храни. За съжаление все повече хора страдат от това неразположение (глутенова непоносимост) и то все повече деца, и всъщност ние започнахме да разработваме продукти без глутен. В момента имаме бисквитки, които са безглутенови, в сладък и в солен вариант. Планираме да пуснем и още видове от бисквитките, планираме да пуснем и други неща, така че го споменавам, за да знаят хората, че вървим и в такава посока, че тепърва предстои да развиваме и това портфолио.

Валентина: Вие имахте и едни напитки, аз преди време ги продавах в магазина, напитките Номад.

Катя: Да, все още ги имаме, правим ги, но някак си не успяваме с времето. И там искаме да разширим портфолиото, но чисто времево не успяваме, защото когато искаш да произведеш нещо наистина чисто и качествено, без да използваш стандартните методи на хранително-вкусовата индустрия, и искаш да запазиш продукта чист, тогава ти отнема много време, защото буквално откриваш топлата вода. Тоест как едно време се е консервирало, кои естествени продукти успяват да запазят хранителните и вкусови качествата на суровините и някак си по-бавно се случва, но работим и в тази посока.

Валентина: Да, ти като каза за времето и сега се сещам нещо. Последният път, когато Боян идва в магазина и пак си говорихме за теб, за интервюто, за това, че все не можем да се стиковаме, а аз много исках да го направим, и той ми каза, че си много заета с фондацията. Обаче аз не знам нищо за тази фондация… Искаш ли да ни разкажеш малко за това, каква е тази фондация, с която се занимаваш извънработно време?

Катя: Ами то колко е в извънработно, колко е в работно… някак си съчетавам нещата, но това е другото ми бебче, така да се каже, освен Биониа. Някак си когато ти живееш с това нещо, когато всички тези неща са ти на сърцето, успяваш да намериш начин и успяваш да отделиш от енергията си за всичко, което не ти харесва, което искаш да промениш, навсякъде където виждаш, че има някакъв проблем… И всъщност така и създадохме фондацията, казва се Фондация „За Храната” и всъщност нашата мисия е здравословното хранене, най-вече на децата, но разбира се и на техните родители, баби и дядовци, защото без родителите да знаят как да се хранят, трудно може да научим децата.
Създадохме тази фондация с много любов, всички сме майки, и учредителките и всички наши партньори, всички наши доброволци, ние имаме изключително голям брой доброволци, които се включват в работата на фондацията.

Всички сме най-вече родители, водени от желанието да направим някаква промяна в храненето, защото всеки който има дете, знае каква храна се предлага в училищният стол, в училищната лавка, което е наистина голяма трагедия. Това, което ние бяхме осъзнали е, че колкото и ние в семействата си да учим децата, да им показваме как да се хранят, да се храним по един природен и естествен начин, така наречената натурална хигиена, която спазваме в семействата си, когато децата ни отидат в училище (в детските градини ситуацията е една идея по-добра), но особено когато децата отидат в първи клас и вече разполагат с джобни пари, те започват много да се влияят от обществото, от другите деца, от всичко, което се случва около тях. Тогава вече става много трудно децата да останат само в рамките на това, което сме учили в семейството. Всички сме социални същества, но ние възрастните можем, все пак, много повече да устояваме на изкушенията, докато при децата това е много трудно и всички го знаем. Те се изкушават от лъскавите опаковки, от всичко което се предлага, а в тези лъскави опаковки много рядко има истински нутриенти, истинска храна.

Валентина: Специално в училищните лавки няма такива нутриенти. Всички знаем какво има там.

Катя: Ами няма, да. Ние многократно сме подавали сигнали към медии, към институции, защото не мисля, че е нормално това нещо да се случва, защото това влияе пряко върху здравето на децата. Няма как да не се храниш според природните закони и да очакваш това тяло да функционира и да бъде здраво.

Валентина: Това е страхотна инициатива, аз също ще прочета още малко. А фондацията има ли сайт?

Катя: Има да, сайта е www.zahranata.org
Тами има интересна и безплатна информация, като помощ за родители, включително и за учителите, тъй като ние работим с много учители. Ние им изработваме презентацията, така че те да могат да подготвят часове, които са свързани с храненето.
Правим и кулинарни работилнички с децата.
Имаме много съвети за самите родители, от юридически съвети как да решат проблеми, които евентуално имат в училище или в детската градина, свързани с храненето.
Има и съвсем конкретни съвети с рецепти как да си направят една здравословна вечеря, как да включат децата в приготвянето на храната, така че те да разширята храните, типовете и групите храни, които консумират и да не се превърнат в едни злояди деца, които предпочитат само захар и тесто. Да, защото това е основния проблем, захар и тесто е основното нещо, което се предлага на децата и те неминуемо се изкушават.

Валентина: Ами те не само че се изкушават, ами те и така са направени тези храни, че колкото повече – толкова повече. Колкото повече ядеш, толкова повече организмът ти иска още и още, с всичките тези овкусители… знаме ги тези неща… и много от хората ги знаят. То не е само до лакомията на детето ими до това, че му е вкусно, просто то така е направено, че да те кара да искаш и още и още…

Катя: Ами те имат пристрастяващ ефект – захарта, определено има пристрастяващ ефект, но е факт и че за едно дете е много по-трудно да устои. То за нас възрастните е трудно, а какво остава за децата.
Така че, да, много бихме се радвали и всеки който иска да ни помогне, под каквато и да било форма, включително, разбира се и под формата на дарения, защото все пак тази фондация функционира, наистина на основата на доброволческа подкрепа. Всички които правим нещата да се случат, го правим от сърце, а не с някаква финансова цел. Много бих се радвала, ако хората разгледат и станата наши последователи в каузата.

Валентина: Да, да, със сигурност и аз ще разгледам, ще го разпространим, това е много хубава информация и е важна, най-вече важна…

Катя: Важна е да. Ние, за съжаление, последните 2-3 години, покрай ковид историята, малко спряхме да организираме събития, защото знаем, че навсякъде малко бяхме ограничени, но сега отново с пълна сила работим и имаме два особено големи проекта, които сме подели. Единият особено е свързан с училищното хранене и искаме да направим една много сериозна промяна в тази посока, така че се надявам скоро да ме поканиш пак, за да споделя какво се случва.

Валентина: Да, при всички положения. Това е нещо, което и мен ме вълнува, така че само трябва да ми дадеш знак, че нещата се случват и ще направим още едно интервю, само за това, което наистина е много важно.
Ами чудесно, много ми хареса, че си поговорихме така приятно тази вечер, защото ние записваме вечерта, да знаят нашите слушатели, много сме ангажирани с теб…

Катя: Обаче пък сме във форма, я виж, късно вечер, но сме усмихнати, така че настроението е добро и всичко е както трябва да бъде!

Валентина: То това е важното – настроението, основата на всичко!
Има ли нещо, което искаш да споделиш с нас, да кажеш нещо, нещо което да е завършек на нашия разговор?

Катя: Мога да пожелая на хората да бъдат здрави, да се пазят, да живеят според законите на природата, защото това е което може да ни запази и като хора и като души дори. Защото всички знаем – според начина, по който се храним, това се отразява както на физическото, така и на психическото ни здраве. Нека да обичаме природата, нека да я пазим, нека да я ценим, да прекарваме колкото се може повече време сред нея, защото това ни зарежда.
На мен лично това ми е най-силното, най-ценното, най-нещото, което обичам и затова сме го превърнали и в начин на живот и във вярване и в бизнес, и в семейна традиция преди всичко останало.

Валентина: Надявам се да имате все повече и повече последователи!

Катя: Благодаря ти, Вале! На теб ти пожелавам същото, така или иначе вървим в една посока. Колкото повече сме тези, които вървим в една посока, толкова по-добре ще става светът!

Валентина: Отново ти благодаря и настина, надявам се до нови срещи, съвсем скоро!
Когато има информация, ще се включим отново.
Пожелавам приятна вечер на цялото семейство

Интернет страница на Биониа 
Интернет страница на Фондация „За храната” 

Този епизод достига до вас благодарение подкрепата на издателство „Вдъхновения". Те издават само проверена и предимно с холистична насоченост литература. Заглавията може да видите на сайта ни, както и на сайта на издателството.

Скъпи приятели, благодарим, че бяхте с нас!
Останете здрави и добри!
Усмихвайте се!

Музика към епизода: The Found/Lona Canyon/Corporate/PodcastleПо-стара публикация По-нова публикация