Подкаст епизод 014 ǀ Есенциите на Бах ǀ Илиана Смилянова

 

Време за слушане 34:39 минути

Може да слушате и в YouTube

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говори за цветните есенции на д-р Бах.
Поканила съм Бахов терапевт, експерт в тази област. Това е Илиана Смилянова, която вече познавате от предходни епизоди.

Честно казано, очаквах с нетърпение да направим това интервю, защото искам да науча повече за силата на тези есенции. От години знам за тях, но никога не съм се задълбочавала да чета по обстойно.

Валентина: Илианка, здравей! Благодаря, че прие поканата ми да участваш в подкаста.
Темата днес е Цветята на Бах, Есенциите на Бах или както са по-известни Капките на доктор Бах.
Ти си Бахов терапевт, а аз много обичам да уча от извора, тъй като в интернет пространството има много противоречива информация.
Моля да ни разкажеш за философията на доктор Бах? Кой е той и как е стигнал до знанието за потенциала на цветята?

Илиана: Доктор Едуард Бах живее в миналия век, в Англия. В началото на своята професионална кариера е бил конвенционален лекар, завършил е медицина, работил е като лекар, имал е много успешна лекарска практика в Лондон. Останал е обаче неудовлетворен от резултатите на своята работа, във връзка с това, че неговите пациенти са се връщали или болестите са се местили и въобще не се е стигало до това цялостно изцеление, което той си е представял, че е възможно. Затова той продължил да търси различни други начини и методи, средства. Минал е през полето на хомеопатията и дори там, докато седи на тази честота, създава хомеопатични ваксини, които доколкото знам, все още се ползват на някои места в Англия.
Той обаче продължава пътя си напред, продължавайки да търси друг метод, друг начин на хармонизиране на човека, който да бъде по-мек, по-нежен, все по-дълготраен и все повече резонантен на това човек да се хармонизира не само телесно, но и емоционално, мисловно, цялостно. Защото, както всеки вече знае, здравето е много повече от здраво тяло.

Освен това, в основата на неговата представа седи, мотото да го наречем „Излекувай сам себе си”, така се казва и един от неговите малко на брой трудове, които той оставя. Според някои твърдения, той в края на живота си, унищожава голяма част от своите трудове, своите писания, защото мечтата му и посланието към неговите наследници в професионален план, е било неговият труд да не се усложнява излишно, да не се комплицира ненужно. Това е един от плюсовете на този вид подход и разбиране за човека, той е семпъл, достъпен, разбираем – не е ненужно натоварен с много, много излишни усложнения.
Желанието на Едуард Бах е било това да е метод достъпен за всеки един човек, който желае да го изучава, да го опознава и да опознава себе си през този метод.
Търсейки, пътувайки много из страната, пътувайки много из природата, той е имал една много чувствителна, много изострена връзка с природата, той открива постепенно растения, които използва за да създаде своята система – Цветните есенции на Бах.

Една след друга, той създава 38 есенции, като 37 са създадени от цветове на растения, а една единствена, така наречената Рок уотър (скална планинска вода) се създава не от цветове на растения, а както подсказва нейното име, от вода, която е взета от високопланински извори и свещени лечебни извори, каквито съществуват в представите на хората и в спомените на поколенията. Това е една малко по-различна есенция като произход. Системата му е затворена – тя е от 38 есенции, които покриват определени състояния на човека – мисловни и емоционални, защото според разбирането на Едуард Бах, дискомфорта, кризата и болестта започват точно там, някъде по-високо, не в тялото, а някъде на мисловно-емоционално ниво. Когато човек се погрижи за себе си на това ниво, да развърже определени възли, да възстанови нарушената хармония, се повлияват тялото му, но се повлиява и целият живот!
Това е една цялостна холистична система, която гледа на човека в цялост, не го дели на части.

Валентина: Точно това исках да попитам, какво представляват тези есенции на Бах, как се приготвят?

Илиана: Това е един метод, който като цяло е много естествен и много достъпен. Разбира се, човек трябва да има определена нагласа и нужното търпение, умение, за да се създадат тези есенции. Хубавото е, че те са достъпни и в България, човек може да си ги купи, включително и от много аптеки в страната. Може да си вземе целият комплект, може да си вземе някои отделни есенции, като цяло е хубаво човек да има на разположение всичките 38 есенции, защото силата на този метод е и в комбинацията между отделните есенции. Би могло, разбира се, човек да приеме и само една отделна есенция, но тук принципа е „Обединението прави силата". Могат да се комбинират няколко на брой есенции, според някои специалисти. Някои се ограничават до по-малък брой есенции в комбинация, други комбинират по-голям брой.
Различните есенции, когато се съчетаят в една комбинация, увеличават своята сила. Така да кажа от това съдружие се получава по-голяма сила, покрива се по-голям спектър от неразположения. Различно звучат есенциите в акорд, по-различно отколкото звучат в моноспектакъл.

Валентина: А как се приготвят есенциите? От какво точно се правят?

Илиана: Има два метода за приготвяне на тези есенции – слънчев метод и метода на варене. В зависимост от това кога цъфти растението, от чиито цветове се приготвя есенцията, по кое време на годината цъфти. Някои есенции се приготвят по слънчевия метод, защото растенията, от които се взимат цветовете, цъфтят по време когато слънцето е силно. Това е задачата, да има обилна слънчева светлина, за да може съответните растения поставени в изворна вода, взета от неслучайно място, разбира се, да отдадат своята енергия, да отдадат своята целебна вибрация и вече от съответната вода, попива тази енергия на цветовете. От нея се правят така наречените тинктури майки, после концентрати. Това е много естествен метод, при който не се унищожават растенията, те се щадят. Взема се само определена част от техните цветове, растението напълно се запазва. И методът е много щадящ, много естествен, всъщност до голяма степен, тези есенции помагат чрез информация, помагат като предават на човека да възстанови своя естествена хармонична честота. Да си спомни.

Здравето е естественото състояние на нас хората, затова ние когато сме здрави (може би това е някакво предизвикателство пред нас), когато сме здрави да продължим да сме будни. Да не чакаме да сме притиснати до стената, да не чакаме да сме в някаква трудна и невъзможна особено ситуация, за да започнем да се събуждаме, да задаваме въпроси, да внимаваме за това какво правим, на къде вървим, какви са мислите и чувствата ни. А и всъщност цветята на Бах помагат за това човек да бъде буден.
Тези есенции може да се приемат не само в някакви крайни и много болезнени ситуации и случаи. Те могат да се приемат всеки ден, при нужда. Каква е нуждата?  Когато човек се усеща уморен, да кажем човек е работил и имал психическа работа, седял е много на компютъра, някакъв интелектуален труд и се чувства психически уморен, очите му смъдят, насълзяват се, има нужда от нещо ново, от някакво разнообразие, защото затъва в блатото на рутината – тогава си има една определена есенция (Габра), есенцията с номер 17, която помага на човек отново да докосне вдъхновението и не само да се отвори за нови хоризонти и възможности, а да погледне по нов, различен начин, на същите познати неща, които присъстват във всеки негов ден. Има друга есенция, когато се страхуваме, защото ни предстои нещо ново, страхуваме се от нещо конкретно, което не можем да назовем, има една конкретна есенция, която може да ни помогне да минем през този страх, да го преживеем, да го преодолеем, да го трансформираме, да не се оставяме той да ни владее и да ни ограничава.
Има една есенция, да кажем, ако изпадаме някаква ситуация, тя може да бъде по-дълго или по-кратко във времето, когато се страхуваме за някой свой близък и този страх е много силен, по-силен отколкото са страховете за самите нас и нашето внимание изцяло е насочено в тази посока, има една есенция, която може да помогне именно за това хем да трансформираме този страх, да кажем, то това е много ключово, то това си е и основен закон във физиката, знаем, че енергията не изчезва, тя само преминава от един вид в друг.
По същия начин, когато трансформираме определени състояния, от които искаме да се освободим, те не изчезват, те се трансформират.

Страхът се трансформира в смелост, безнадеждността и обезверяването се трансформират във вяра, срамежливостта или липсата на самочувствие се трансформират във вяра в себе си и смелост човек да се покаже и да излезе на светло. Това е един вътрешен алхимичен процес на себепреобразуване, себепромяна.

Валентина: А кой е втория метод за приготвяне на есенциите?

Илиана: Втори е методът на варене. Когато цветовете се отварят, тогава когато все още няма достатъчно слънчева светлина, тогава със силата на термичната обработка се извлича енергията на съответния цвят.

Валентина: А кой може да приготвя тези есенции?

Илиана: Реално всеки може да ги приготвя, но е много важно да има съответните познания, да има съответното внимание. Както всеки може да си направи билков чай. Това е нещо, което всеки може да направи за собствена употреба, но трябва да има определено познание не само за метода, а за съответните растения.

Растенията трябва да бъдат взети от определени места и човек е добре да има съответната нагласа, съответното страхопочитание, респект.
И наистина е важно, освен познание за самите есенции, нужно е знание и обич към самия човек, за да може човек да усети промяна на собственото си настроение, усеща фините си нива, фините си настройки. Защото всеки от нас е различен, тук няма норма, в която всеки от нас трябва да влезе. Това е уважение към човешката индивидуалност, към човешката различност, към различния път на всеки един от нас. Тук задачата е човек да влезе не толкова в някакво клише и да стане удобен на другите, а по скоро да влезе в една хармонична целебна комуникация и общуване с душата си, да бъде адекватен.

Валентина: За себе си…

Илиана: Да, но под себе си зависи какво разбираме. Това е също интересна тема в тази област, защото според Бах кризите, проблемите в живота, болестите се раждат тогава когато се наруши хармонията между нашата личност и нашата душа.
Въпросът е кое наричаме Себе си и едното и другото са част от нас, но е много важно да уважаваме и да спазваме една съвсем естествена божествена вътрешна йерархия.

Личността не трябва да забравя, че е служител на душата, че е неин помощник, че е един своеобразен шофьор в нашата житейска колесница. А душата е пътника и трябва да се съобразяваме с нейните подтици, с нейните подсказки, с нейните желания и с помощта, която тя всъщност ни оказва. Важно е да не се разместват нещата, защото всъщност по много начини може да се наруши това равновесие и този баланс. Но така в двете крайности – едната крайност е личността да е твърде плаха, страхлива, несигурна, тогава не може да ни бъде в услуга.
Душата не може да се себереализира без нейната помощ.
А другата крайност е обратната душата да стане твърде силно волева, твърде самоуверена, твърде напориста, твърде мускулеста (образно) и тогава твърде фокусиране върху себе си, и тогава тя пак би загърбила душата и би се самозабравила и би станала от един шофьор на колесницата би узурпирала ролята на душата (на пътника) и тогава човек пак може просто да тръгне срещу себе си, да затрудни живота си, да го направи ненужно сложен и комплициран. И тогава се появяват житейските кризи, болести, които идват да ни подскажат, че някъде сме нарушили някаква вътрешна, естествена закономерност (божествена).
Затова се случват такива дисхармонични състояния, не за да ни накажат, а за да ни подскажат отново как да се върнем на верния път, как да възстановим вярната посока навътре и навън и там Цветята на Бах са много силни.
Това е една затворена система.

Валентина: Каква е тяхната сила исках да попитам, на тези препарати, какви състояния повлияват?

Илиана: Те нямат потенция, каквато например имат хомеопатичните препарати. Тук няма различна потенция, няма различен интензитет на действие. Тези есенции се капят в чаша вода или в едно определено шишенце се правят нужните комбинации, има различни подходи. Те може да се дават на бебета, на малки деца, при Бах няма никакви странични действия или противопоказания. Все едно пием вода. Само че тази вода е като жива вода, попила по естествен и със слънчев метод енергията на съответните не случайно подбрани растения. Трябва да имаме предвид, че от тези цветове нито един не е токсичен. Те са много внимателно подбрани от Бах. Той самия си е бил проводник на една божествено послание, на една нежна божествена енергия, която през него, като посланик, може да стигне до всеки един от нас, който реши да се ползва от нея. За да може човек да помага сам на себе си, това е било желанието на Бах, той си го е представял тези есенции да бъдат част от всяка една домашна аптечка. И по същия начин както, когато сме жадни и пием вода, когато сме притеснени и уплашени да можем да си вземе от съответната есенция и на време да възстановим вътрешния и външен баланс.
Има различни есенции – има есенции за страхове, при страхове.
Има есенции при отчаяние или едни по-депресивни нагласи.
Има есенции подходящи, когато човек е свръх загрижен за доброто на другите, доста популярно, особено напоследък.
Има есенции, когато човек не присъства достатъчно в настоящето, а бяга назад в миналото, в някакви спомени или доста напред в бъдещето, или във фантазии и мечти. Някои от есенциите в тази група могат да помогнат да възстанови връзката си с реалността и да присъстваме тук и сега, пълноценно в живота си.
Има есенции за самотност, например едната група, когато човек твърде много увеличава дистанцията си с другите хора или пък когато твърде много бърза и не може да се синхронизира с ритъма на другите.

Валентина: А това човек усеща ли го? Например аз мога ли да усетя, че се дистанцирам от хората? Или тук идва на помощ терапевт, или...?

Илиана: Като цяло всеки човек има усет за себе си. Тук е въпросът колко го използва и колко го развива. Това е като с интуицията – няма човек, който да няма интуиция, защото интуицията е един вътрешен глас. Няма човек, който да не притежава този инструмент, да го наречем невидим инструмент. Всяко нещо, което не се ползва обаче, ние оглушаваме за него, не че то закърнява, но нашите вътрешни сетива не се развиват. И по същия начин това внимание, тази чувствителност към себе си, също може да развиваме или не. Но когато човек започне да се грижи за себе си, с такива деликатни и нежни системи като цветята на Бах, като Таро включително или други такива методи, те не са единствени, но са такива, които аз познавам и ползвам, тогава човек идва все по на себе си и все повече усеща в себе си присъствието на духа и започва да разпознава тези свои състояния. Но затова е нужно, понякога по-малко, понякога повече време.
Децата много добре усещат есенциите на Бах и при животните много добре усещат есенциите на Бах. Те са всъщност доказателство, че действието на тези есенции не е само въображаемо, защото едно куче няма как да се повлияе от въображението си за да се хармонизира. Същото е при едно малко дете. Но докато човек развие или си припомни тази своя чувствителност, би му било много от полза да бъде съпровождан от човек, който познава добре този процес, който познава тези есенции, техните действия и най-вече има чувствителност за човешката природа, човешките състояния.

Толкова е важно да се научим да разпознаваме собствените си чувства, емоции, мисли, защото има доста хора, които когато ги попитаме „Как се чувстваш”, те имат два основни отговора „Добре” или „Зле”. Какво значи „Добре”? В рамките на „Добре” има толкова много състояния. А в рамките на „Зле” също има толкова много нюанси.
Мога да бъда тъжна, мога да бъда отчаяна, гневна, раздразнена, мога да бъда нетърпелива, мога да бъда избухлива, мога да бъда на ръба.

Валентина: Не обръщаме достатъчно внимание на себе си, за да стигнем в такава дълбочина…

Илиана: Да, хем не го обръщаме, хем по някакъв начин не сме се учили да ги дефинираме тези неща. Има даже едно много полезно „Колело на емоциите”, което съм виждала. Там човек може да види колко много нюанси има в емоциите, колко много нюанси има в чувствата ни. А ние слагаме всичко под общ знаменател. Това е все едно да нарисуваш една картина само с черно-бели окраски. В една картина може да има толкова много нюанси, както в природата. Само погледни на пролет, примерно, колко нюанса само на зеленото има. Не е да кажем само Зелено, има стотици нюанси на зеленото и по същия начин в нас има много, много нюанси на привидно едно и също състояние – на радост или на нетърпение, или на страх някакъв. И е много важно, ето тук ключовата дума – търпение! Когато човек иска да помогне на себе си, да се хармонизира с помощта и на този метод, за който говорим (Бахова терапия) трябва да бъде много търпелив, а не да се претупва. Трябва да умее да седне и да изслуша себе си или да потърси някой, който има съответната чувствителност да го изслуша, за да може да го усети и да му помогне – да се чуе, да се види отвън и заедно, двамата, в това събеседване, да стигнат до нужната комбинация, която може да помогне на човека по един неусетен, но много резултатен начин да се върне обратно в центъра.
И не само, не да се върне в центъра толкова, ами… То всеки път центъра е различен, ние никога не можем да бъдем същите. Тази прословута приказка гласи, че човек не може да се изкъпе два пъти, да взеле два пъти, в една и съща река. Ние никога не сме еднакви, ние не сме еднакви със себе си вчера, със себе си преди един час, защото за това време нещо сме преживели, нещо сме случили и няма как да искаме от себе си да бъдем еднакви и Слава Богу, че не сме.

Валентина: Кажи ни защо да се доверим на този вид фина терапия?

Илиана: Тук няма задължение, Слава Богу. Това е доброволен избор и когато човек търси различни начини да си помага, когато разширява представата си за нужно и ненужно и за средства и пътища, по които той може да върви и с които той може да се хармонизира, на пътя му вероятно рано или късно, застава и тази система Цветята на Бах. Тя става все по-популярна и човек може да опита, но винаги избора идва отвътре. И много често дори избора идва преди интелектуално-рационално да го осъзнаем. Понякога човек просто спонтанно, ето това е интуицията, отвътре имаме някакво желание, събуждаме се с някаква идея или имаме някаква нужда, или чуваме, че на някой друг това нещо много е помогнало. Много са и са различни пътищата, но е много важно за мен, човек от собствен опит да го усети – тук няма нищо задължително и Слава Богу.

Спокойно човек може да опита, защото тук „най-най-лошото”, което може да стане е нищо да не се промени. Но аз от опит знам, че това е почти никак невъзможно. Защото особено както при Цветята на Бах се работи с комбинации, винаги някъде нещо се усеща и се докосва и някакъв възел започва да се развързва, а това повлиява и цялата система на човека.
Това, което искам да кажа и за мен е доста важно, че и хората, които са запознати по-дълбока с тази система, включително Мехтхилд Шефер, при която съм се обучавала в Австрия, не са поддръжници (и аз самата), не сме поддръжници на приемането на готови комбинации, предварително направена комбинация, каквито напоследък съм виждала, че се предлагат. Да кажем комбинация при безсъние или при климактериум или при неразположения в пубертета, това е много унифицирано и е абсолютно ненужно уеднаквяване на състоянията на хората. Плюсът на една целебна система, като Цветята на Бах е в това, че това е дизайнерска работа, това не е конфекция и това е смисъла на тази система. Бах много е акцентирал върху това, той казва „Забравете името на болестта, не се интересувайте от нея, интересувайте се от човека”.
От това как той се чувства, от това как той преживява предизвикателството, през което преминава, защото един човек може да преживява някаква криза, да го боли корем например, но важна е реакцията. Един човек стиска зъби и продължава да ходи на работа, друг човек уревава целия свят и търси кой да се погрижи за него, трети човек се чувства виновен, четвърти човек не дава никакъв израз на това, което се случва в него. И там са отделните ключовете.
Във всеки един от нас има отделна вселена. Ние сме различни врати, няма еднакви, няма шперц за тази врата, не може с един и същи ключ ти да отключиш различните врати. И даже отвън тази врата никога не може да бъде отключена. Това е един вътрешен целебен процес и с помощта на Цветята на Бах, на един разговор и на достигането до нужната комбинация, се активира връзката на човека с вътрешния му лечител и от там започва целебния процес. Отвътре се случват тези трансформации. Но това пак казвам е един нежен начин на грижа на човека за себе си.
Аз почти всеки ден взимам есенции на Бах, защото това е моят начин да се грижа за себе си ежедневно, акутно, адекватно и на момента. Да кажем преживяла съм някакво стресово състояние и избирам нужната за себе си есенция, не чакам… Това също ми прави впечатление и е важно да знаем – не е нужно да стигне човек до състояние да каже не е чак толкова зле при мен положението – е колко зле трябва да стане за да се погрижи за себе си…? Трябва ли колата да удари мантинелата и да е смачкана за да се сети, че има нещо, което може и трябва да направи?
Много е важно да усещаме, точно за това говоря, за фините настройки, за фините промени, да усещаме нещата в началото, преди да станат нетърпими. И особено, когато така се учи едно дете да се грижи за себе си, много, много може да си спести и на себе си и на другите.
А и още нещо ми хрумва – точно това е едно от големите богатства на Цветята на Бах – че учи човека да се грижи за себе си, не някой друг да носи неговата отговорност! Да разбира се, че има ситуации, в които някой друг трябва да се погрижи за нас, има ситуации, които със сигурност може да изискват по-тежка артилерия като намеса, но има толкова много състояния и ситуации, които могат по един нежен и деликатен начин о време да бъдат хармонизирани и разрешени. И тогава съвсем различен става пътят ни…, съвсем различно става преживяването.

Валентина: Благодаря, че го каза това, наистина това е много важно!
И последният въпрос, който съм си подготвила е можем ли да наречем тази терапия дълбока?

Илиана: Идва ми да отговоря на въпроса с въпрос – Колко дълбоко се намира душата ни? Наистина това е изцеление, целебен път, който ни води навътре и ни прави чувствителни и дълбоко свързани с душата и с духа. Няма как това нещо да е само на повърхността. Когато правим нещо от сърце и когато нещо много силно докосва нас другите, имаме един израз израз „От душа” и по този начин на себехармонизиране ние докосваме… той този начин действа с помощта на душата, винаги идва от сърцевината и винаги докосва същността ни. И то не е и само дълбоко, много е важно да уважаваме не само дълбоките, но понякога и по-плитките места. Не може цял живот да се гмуркаме, да сме само водолази. Много е важно човек да уважавам и големите и малките неща, и сериозните и несериозните неща.

Валентина: Да, това е въпрос на учене, наистина. На осъзнаване.

Илиана: Да, тука да, с помощта на едно такова себепознание, защото това е себепознание, то това е изцелението, себехармонизиране. Тук не е само „Имам проблем, дай да го реша” и след това си продължавам по същия начин, по старому. Това е една ежедневна грижа за себе си, всеки ден се грижа за себе си.Това е.

Валентина: Би било много хубаво да се учат децата на това, в детски градини и училища, защото това е толкова важно, на практика това е основата на живота.

Илиана: Да, но дори, знаеш ли, едно Рескю Ремеди, спасителната смес на Бах, която е първата стъпка към Цветята на Бах, може да бъде това, човек да отиде да си купи този концентрат (вече почти във всяка една аптека го има). Но да не забравяме, това е концентрат, той е добре да се приема разреден във вода, за да бъде по-ефикасен и ефективен. Не че ще навреди иначе, но разредени във вода, тези есенции звучат и действат по различен начин. Ако човек има в себе си Рескю Ремеди, ако го носи, ако даде на детето си Рескю Ремеди да има, толкова много неща могат да се спестят.
Даже съм чувала, че в Англия, на немалко места, спешните медици ползват Рескю Ремеди.
Неслучайно, както подсказва самото име, това е животоспасяваща комбинация. Това е, веднага помага, за едно много кратко време, човек да дойде на себе си, разбира се при един много сериозен стрес може да се вземат и другите допълнителни мерки, когато е необходимо, но и при малък стрес – когато човек се събуди през нощта, защото е сънувал кошмар или ако изведнъж се осъзнае, че му е откраднато портмонето, ако вървейки е невнимавайки се удря във вратата, това са все едни такива по-големи или микро стресови ситуации, при които по някакъв начин се разцепваме вътре, личността се стряска и се отцепва от душата. Рескю Ремеди, което е една готова комбинация, създадена от д-р Едуард Бах, единствената направена комбинация, която препоръчвам, защото е създадена от самият Бах (вътре има 5 есенции), веднага помага да се възстанови тази рана. Ние, когато на едни такива ежедневни стресове не обръщаме внимание, в един момент, капка по капка те се натрупват и тогава едно малко камъче може да ни събори и ние можем да рухнем, дори без да си дадем сметка за това колко много неща, колко много малки стъпки сме можели да направим, а сме пропуснали и сме се довели до едно изтощено, трайно, гневно, раздразнително или рухващо състояние. Изчерпани сме.

Валентина: Стъпка по стъпка, на практика всеки ден трябва да се грижим за себе си по малко.

Илиана: Стъпка по стъпка, да, всеки ден по малко. А не само когато вече не може да дишаме и умираме от глад и жажда, образно казано.

Валентина: Много хубави неща каза, благодаря ти! Много съм доволна! Ако искаш да кажеш нещо друго, нещо което си си наумила да ни кажеш или ако нещо не съм те попитала, а е важно…

Илиана: Според мен изговорихме важните неща. Иска ми се, наистина, да пожелая на себе си и на всички, които слушат, включително този разговор, освен да бъдем по-внимателни и чувствителни към себе си, да проявяваме нужното уважение към себе си, защото нашият живот, нашето тяло, нашият дом са храмове. Храмове, в които живее Божествена енергия, храмове, в които живеят душите ни и имайки все по-голямо уважение и респект към себе си, да не забравяме, че най-много човек учи от себе си, от собствения си живот, и че вътре в нас живее и има една истинска библиотека (уникална библиотека) и е много важно да се обръщаме към нея, да я използваме, да я развиваме и да бъдем БЛАГОДАРНИ! Благодарни на себе си, на хората, с които живота ни среща и наистина да се грижим добре за себе си, защото най-добрият подарък, който може човек да направи на близките си, е да се грижи добре за себе си. И да живее смислено живота си! Да го живее от душа!

Валентина: Така се грижи добре и за другите.

Илиана: Ами това е първата най-важна стъпка, без нея няма как да минем. Защото иначе пропускаме някакви неща, които ние можем да направим за себе си и после очакваме някой друг да ги направи за нас. И така се получава една, как да кажа, една недомислица.

Валентина: Много ми беше приятно… Супер! Колко хубави неща каза.
Благодаря ти от сърце, че отдели време за това интервю.
Аз искам да кажа на нашите слушатели, че ако имат нужда от консултация за прием на тези вълшебни есенции, предполагам може да те потърсят, нали?

Илиана: Могат, да, разбира се!

Валентина: Твоите координати мога да се намерят в интернет страницата ти tarotbg.com
Така че приятели, при нужда, може да се свържете с Илиана.
Благодаря ти, Илианка!

Сега е моментът, да кажем, че този епизод достигна до вас благодарение подкрепата на различното био магазинче „БиоДарове”. В „БиоДарове” ще намерите всичко необходимо за здравословния начин на живот  biodarove.com

Скъпи приятели благодарим, че бяхте с нас.
Бъдете вдъхновени и добри!
Усмихвайте се!



По-стара публикация По-нова публикация