Подкаст епизод 007 ǀ Лампи от хималайска сол ǀ Валентина Русимова

Време за слушане - 13:45 минути

Слушайте и в Spotify

Здравейте приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще ви разкажа за Лампите от хималайска сол. 

Да сложите в дома си лампа от хималайска сол не е просто поредния декоративен елемент. Да имате тази лампа около себе си е добре за чистотата на въздуха около вас – на бюрото, до леглото и навсякъде където се намирате през деня и през нощта. 

Лампата от хималайска сол е източник на чист въздух, през цялото време.

Всеки ден в „БиоДарове” идват любознателни хора, които искат да разберат повече за вълшебните свойства на чудните лампи от хималайска сол. Ще ви споделя своя опит, както и опита на хората, които притежават такива лампи.

Тук ще дам отговор на най-често задаваните въпроси за ползите от употребата на солна лампа.

Първи въпрос: Лампите от хималайска сол може да пречистват въздуха от прах. Това се случва благодарение на хигроскопичните свойство на солта. Заедно с влагата от помещението, солните лампи абсорбират и фини частици, като прах. Замърсяванията остават в солния кристал, а когато той се нагрява, от него се излъчва чист въздух. 

Споделям с вас един любопитен факт, който знам от първите вносители на солни лампи с марката Wagner Life Design. През 2010 година те са искали да разберат, дали лампите пречистват въздуха и са направили експеримент заедно с представител на БАН. 

С подходящ уред правят замервания на радиоактивния фон на три места в София.

Едното място е магазинът на вносителя, който тогава се намираше в кв. Яворов в София. В магазина денонощно имаше включени поне 20 лампи от хималайска сол. Била съм там многократно. Това беше едно вълшебно място, с прекрасни хора...

Второто замерване е направено пред магазина.

А третото място, на което правят замерване е „Орлов мост”.

Какво показва уредът, ако трябва да говорим в цифри:

  • в магазина е отчетено замърсяване от около 15 частици на кв. см.
  • пред магазина замърсяването е около 25 частици на кв. см.
  • на „Орлов мост” замърсяването е над 40 частици на кв. см.

Този експеримент ни навежда на мисълта, че лампата от хималайска сол вероятно има пречистващ ефект на въздуха в помещението, където е включена.

Втори въпрос. Могат ли лампите от хималайска сол да намалят симптомите на астма и синузит? Действат ли благоприятно на дихателните пътища и белите дробове?


Когато включвате лампа от хималайска сол в помещението
, където прекарвате най-дълго време, може да намалите дискомфорта, предизвикван от астма и синузит. Хората споделят, че получават облекчение до две-три седмици

Моята приятелка Лина, която и клиентите на магазина познават, разказва своята история свързана със синузита. Преди да се сдобие с лампи от хималайска сол, тя е имала сериозни проблеми със синусите, които не са ѝ давали мира почти през цялата зима.

От 2019 година, тя има в дома си общо 5 солни лампи, които не изключва никога. Сподели ми, че към настоящия момент (2022 г) – три години след като използва лампите, няма неразположения и се чувства много добре. Казва, че е била скептична, но чудото се е случило. 

Много позитивни отзиви има и от други хора със синузит – споделят, че симптомите намаляват, а в някои случаи дори изчезват. Облекчението е факт. 

Трети въпрос. Допринасят ли лампите от хималайска сол за по-добър сън, когато работят през нощта? 


Липсата на качествен сън
е един от страничните ефекти на положителните йони във въздуха. Тези положителни йони се генерират от мобилните телефони, от WiFi, телевизорите и компютрите – все уреди без които вече не можем.

Това се случва, защото тези положително заредени частици могат да намалят кръвоснабдяването и подаването на кислород към мозъка и явно това води до непълноценен сън

За хималайските солни лампи се твърди, че са естествени генератори на отрицателни йони. Те могат да помогнат за преодоляването на безсъние, причинено от прекомерно излагане на положителни йони. За съжаление няма категорични научни доказателства за това, но има много хора, които го споделят от личния си опит.

Съветвам ви да имате включени една или две лампи около леглото си, за да подобрите качеството на въздуха. В следствие на това ще почувствате, че имате по-добър и по-здрав сън

Ако не можете да заспите, когато в стаята има дори и слаба светлина, винаги може да изключите лампата преди лягане. Просто я оставете да свети и да си върши работата през деня.

Един полезен трик, който използвам и аз – поставете лампата от хималайска сол на пода, а не върху нощното шкафче. Така нежната светлина няма да ви пречи. 

И нещо интересно и леко смешно, което ми е споделено от няколко клиентки - когато слагат лампата от хималайска сол близо до хъркащ човек, хъркането намалява или изчезва. Интересно, но това не се наблюдава при всеки – явно при някои човеци не действа. 

Четвърти въпрос. Могат ли красивите лампи от хималайска сол да подобрят настроението и да ви накарат да се отпуснете?


Отпускането си е цяло чудо за всички нас, които сме с натоварен работен ден. 

Клиенти и приятели споделят, че просто седят и гледат това нежно и красиво творение на природата... и се отпускат. Чувстват се добре и се зареждат с енергия. Това правя и аз, когато се чувствам претоварена. Може да поставите лампа от хималайска сол на мястото, където медитирате; или до леглото; или в стаята, в която прекарвате най-много време - на практика може да я поставите на всяко място в дома или офиса. Само не и в банята, моля!

И нещо друго, което не е за подценяване – твърди се, че лампите от хималайска сол могат да подобрят концентрацията, когато сте на работа

Искам да споделя още нещо, което повечето хора не знаят и остават много изненадани, когато видят, че под лампата им се е образувала локвичка.

Лампата от хималайска сол абсорбира влагата от помещението – знаем, че солта е хигроскопична. Ако не я включвате дълъг период от време 2-3 месеца, има вероятност тя да се „разплаче". Затова съветвам всички, които имат солна лампа, да я включват - през деня, през нощта, или 24 часа... Вие си решавате колко дълго да я ползвате. 

Солната лампа може да работи 24 часа в денонощието, без да се изключва в продължение на месеци и години. Единственото, което трябва да направите е да смените крушката, когато тя изгори. 

  • Важно е да знаете, че солните лампи работят с крушка със жичка. Солният кристал трябва да се нагрява, за да излъчва здраве. Не поставяйте LED крушка с бяла, студена светлина – тя не се нагрява и след известно време лампата ще започне да отделя влагата, която абсорбира от въздуха.
  • Много често ме питат дали солната лампа се изхабява, смалява или изчезва в годините… Знайте, че при правилна употреба, ако я включвате редовно, лампата няма да се смали и може да я използвате цял живот.

Ако знаете, че няма да включвате лампата дълъг период от време (няколко месеца), може да я сложите в красива чиния. Тя ще служи като подложка, в случай, че на лампата ѝ се „доплаче". Така ще защитите повърхността върху, която е поставена.

Солните лампи не са предназначени за употреба на открито, заради влагата.

Друг често задаван въпрос е как се почистват лампите от хималайска сол?  Това е лесно – намокрете и изцедете памучна кърпа с вода, почистете нежно лампата и я включете, за да изсъхне кристала. Това е всичко.

Още един интерес факт, който споделят клиентите ми с деца. Децата харесват това солно чудо и понякога дори го ближат. Не се учудвайте, ако видите, че вашите деца го правят. Няма нищо лошо и страшно - явно имат нужда от малко сол. 

Как да изберете коя лампа ви подхожда най-много?

Периметърът на действие на лампите се определя от размера и килограмите на солния кристал.

Ако не може да намерите лампа, която да задоволява пречистването на цялата стая, то винаги може да включите няколко различни по вид и размер лампи в помещението.

Твърди се, че периметъра на действие е според големината на кристала.

Лампа от хималайска сол 2-3 кг – във включено състояние действат на около 1 метър.

Лампа 4-6 кг – във включено състояние действат на около 2 метра.

Лампа от хималайска сол 6-9 кг – във включено състояние действа на около 3 метра.

Разбира се това е само ориентировъчно, защото не сме затворили стаята на 1 или 2 метра – въздуха в помещението циркулира така или иначе, но е важно да се знае, че колкото по-голяма е лампата, толкова по-добре. А и по-красиво струва ми се…

С две думи, когато кристалът е нагрят, неговата вибрация се повишава и периметърът му на действие се увеличава.

С какви крушки работят лампите от хималайска сол?

За лампи с размери до 2-3 кг се използва крушка със жичка 15W.

За лампи с размери над 4-6 кг се използва крушка със жичка 25W.

Лампата от хималайска сол е прекрасен подарък за всеки и за всякакъв повод. 

Подарявайки солна лампа вие подарявате Здраве. ♡ Те са радост както за подаряващия, така и за получателя! Казвам го най-отговорно на базата на дългогодишния ми опит. Купуват се за новородени бебета, за кръщенета, за рождени и имени дни, за Коледни и Новогодишни подаръци, за Юбилей, за сватба, за нов дом и на практика за всеки повод – че дори и без повод.                                        Това е едно добро решение за подарък, защото дори да подарите на човек, който има такава лампа, уверявам ви, те никога не са излишни в един дом. „Колкото повече – толкова повече!" е казало едно сладко мече. 

Когато имаме лампа от хималайска сол около нас, забелязваме някои здравословни ползи за организма.

Ако притежавате такава лампа, просто я използвайте целодневно или само нощем. Понякога хората ми казват: „Имам такава лампа, но не я ползвам…". Питам „Защо?" и отговорът най-често е „Не знам за какво се използва".

Имам три лампи от хималайска сол и за мен е повече от удоволствие да се наслаждавам на красотата им – всеки ден.

Първата лампа сложихме в стаята на синът ми през 2013, тогава беше на 2 години. С ръка на сърце мога да кажа, че той почти не знае какво е това сополи. Не казвам, че е само от лампата, но и тя допринася за това да се пречистват синусите.

В коридора ни - разбира се, има лампа от хималайска сол. Тя служи за нощно осветление.

В нашата спалнята – има солна лампа и още как. Там съм сложила една голяма, тъмно оранжева лампа, която придава невероятен уют, а и ни осигурява чист въздух нощем.

В България се предлагат няколко вида лампи от хималайска сол. Те са с различно тегло и форма. 

От 2013 година предлагам на моите клиентите ръчно изработени лампи от хималайска сол, която се добива в солните мини, в Пакистан. 

Всяка лампа от хималайска сол е уникална – няма две еднакви лампи. Това се дължи на различния минерален състав на всяко късче сол, от което е направена лампата. За изработката им се използва естествената форма на кристалите.  

Може да бъде по-светла, оранжава, по-тъмна към червено. Може да бъде от едната страна по-светла, а от другата по-тъмна… Просто са уникални по форма и цвят.

Надявам се, че тази информация е била полезна за вас!

Благодаря, че бяхте с мен.

Останете здрави и добри!  Усмихвайте се! 😊



По-стара публикация По-нова публикация