Подкаст епизод 006 ǀ Гемотерапия ǀ Здравка Гъркова

Време за слушане - 19:29 минути

Слушайте и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”.

В днешния епизод ще говорим по една интересна и сравнително нова за България тема, а именно Гемотерапия

За този епизод съм поканила сертифициран арома и гемо терапевт – Здравка Гъркова, която ще ни разкаже за Гемотерапията - какво е това, как се използва, как се приготвя, за кога е подходяща.

Здравка: Наистина Гемотерапията е нещо сравнително ново за България, така че заслужава да му бъде обърнато достойно внимание.

Валентина: Какво точно означава Гемотерапия?

Здравка: Гемотерапия или Фитоембриотерапия е терапия със стволови клетки от растения. Още през 50-те години на миналия век, двама лекари – Пол Анри и след това д-р Тето, са разработили този метод на базата на мацерация (накисване) на млади пъпки, филизи или коренчета от дървета и храсти, в три вида солвенти. И така се извличат полезните вещества, тоест целия ДНК потенциал на растението, с който ние след това може да се терапевтираме.

Валентина: Може ли да ни кажеш как се получават тези гемоекстракти и какво съдържат гемопрепаратите?

Здравка: Гемоекстрактите се получават чрез накисване на свежи пъпки от растения, най-вече дървета и храсти. Тези пъпки се берат в определен период от годината, обикновено между февруари и април, в определен период от развитието на пъпката, на филиза или на коренчето. 

Гемо екстрактите се получават след като тези пъпки се наберат по определен начин, защото растението все пак не трябва да бъде унищожено и след това се накисват в определени пропорции в три вида солвенти. Това са алкохол, вода и глицерин. 

Тези три вида солвенти позволяват да бъдат извлечени определени вещества, които са водоразтворими, мастноразтворими или разтворими в алкохол. И така реално се извлича абсолютно целия потенциал на растението.

Валентина: А има ли значение в какво се накисва растението?

Здравка: Да, има много голямо значение, защото водата например извлича водоразтворимите витамини, водоразтворимите флаваноиди, също така минералните соли и танините от растението.

Алкохола извлича алкалоидите, хитерозидите, гликозидите.

Глицерина извлича етеричните масла, мастноразтворимите витамини, също така мастноразтворимите флавоноиди от растението.

Така че при липсата на една от тези съставки, с които се прави мацерата, извличането би било непълно.

Има различни методи, за които може да говорим в някое следващо интервю, но това е най-важното, което трябва да се знае за Гемотерапията, че тези солвенти са в равни пропорции - ⅓ вода, ⅓ алкохол и ⅓ глицерин, за да може извлека да е изключително наситен и пълен и да може Гемотерапията да има очакваното действие.

Валентина: Как действа Гемотерапията и на какво ниво всъщност действа? Какъв е принципа на действие?

Здравка: Гемотерапията действа на биологично и на енергийно ниво. На биологично заради това че, съдържа множество активни вещества, най-вече флавоноидите, които действат на целия организъм, но и на енергийно ниво, тъй като водата, най-вече като солвент, с който е направен екстракта, носи цялата енергия от растението и я предава към нашия организъм и към нашето тяло. 

Трябва да кажа, че има два вида препарати - едните са разредени, другите са концентрирани, но за това ще поговорим малко по-късно, когато стане въпрос за приложението.

Валентина: При какви състояния се употребяват гемопрепаратите и каква е тяхната сила?

Здравка: Гемопрепаратите се употребяват и при остри и при хронични състояния. 

Също така може да се употребяват и от хора, които имат емоционална нужда от тях и действат на различни нива - на ни ниво психика, на ниво физика и на ниво емоции.

Валентина: За кого е подходяща гемотерапията и какви са дозировките?

Здравка: Гемотерапията е подходяща при всякакви състояния, например при ревматизъм, при безсъние, стрес, при проблеми с хормоните, при УНГ (уши-нос-гърло) неразположения, белодробни неразположения, при депресия дори.

Може да се прилага при бебета, деца, бременни жени, възрастни хора, като е необходимо да се избере подходящата дозировка. Дозировката се определя точно, след като бъде направена консултация със специалист.

Тук в България, Гемотерапията се предлага като хранителна добавка, но във Франция и Белгия например, освен като хранителна добавка, 

Гемотерапията се предлага и под формата на лекарствено вещество, просто такова е тяхното законодателство. Така че само по себе си, това означава, че за да бъде дадена дозировката, е необходимо да има консултация със специалист по Гемотерапия (сертифициран гемотерапевт) - човек, който разбира и е запознат добре с гемопрепаратите.

Дозировката при деца зависи от състоянието на детето, от състоянието за което се прилага - дали е остро или хронично и от неговото тегло. 

Също така зависи и от това дали мацерата е концентриран или е разреден. Има мацерати майка, които са концентрирани има и такива, които са в разреждане 1D - това означава, че са 10 пъти по-разредени от концентрирания гемопрепарат.  Те са по-подходящи за малки бебета и деца и се прилагат според теглото и годините на детето. 

За възрастни дозата може да варира в малко по-големи граници - в зависимост от това дали става въпрос за остро или хронично състояние.

Зависи и от това дали хората приемат медикаменти, какво точно искаме да постигнем - комплексно е, няма как да се каже с точност, но като цяло за възрастни от концентратите дозата е между 6 и 15 капки, а от разредения препарат 1D може да е между 30 и 100 капки на ден.

Валентина: А има ли взаимодействие между лекарствата, които приемат хората и Гемотерапията (гемопрепаратите)?

Здравка: В някои случаи има взаимодействие и веднага мога да дам пример с гемопрепаратите, които имат кръворазреждащо действие - те трябва да се приемат с особено внимание от хора, които са на антикоагулантна терапия. Така че понякога може да засили ефекта от медикамента, затова казвам, че трябва да се вземат предвид много неща, преди човек да започне третиране с гемопрепарати.

Хубавото е това, че гемопрепаратите могат да се използват много широко за профилактика и тогава вече определянето на дозата е много по-лесно.

Валентина: Само от едно растение ли се прави даденият гемопрепарат или може да бъдат комбинирани две-три растения, според състоянието за което се правят и приемат?

Здравка: По принцип гемоекстрактите се правят отделно, но има и комбинации. Аз работя с около 55 единични гемоестракта и окло 25 комбинации. 

Единичните гемоекстракти се правят по отделно за всяко дърво, например  гинко билоба, дъб, елша, люляк, розмарин, царевица, хвойна и така нататък. Комбинациите се състоят обикновено от около 3-4 отделни гемопрепарата и могат да бъдат например за подобряване и подпомагане на имунната система, за здраве на простатната жлеза, за холестерол, за женско гинекологично здраве, за алергии и така нататък. 

Има около 25 такива комбинирани препарата, но всеки може да си направи сам своята комбинация, в зависимост от състоянието си и от това от което има нужда. Например при стрес и безсъние може да се комбинира липа със смокиня, ако има и някакви неразположения със сърцето може да се добави глог. Така че това е индивидуално и човек може да нареди сам своя пъзел от препарати, за да бъде максимално полезен за себе си.

Валентина: Може ли да се комбинира Гемотерапия с Ароматерапия?

Здравка: Да, може да се комбинира, дори в някои протоколи това е и желателно. И освен с Ароматерапия, гемопрепаратите може да се комбинира и с фитопрепарати. Също така може да се комбинира с нутритерапията (хранене), тоест хранителни добавки, които ни осигуряват допълнително витамин С, магнезий, цинк и други олигоелементи, които са необходими за правилното функциониране на нашето тяло.

Валентина: Аз изчерпах моите въпроси, има ли нещо допълнително, което ти искаш да споделиш с нашите слушатели (читатели)?

Здравка: Бих искала да разкажа, да кажа по няколко думи за най-използваните гемопрепарати и това са (така не ги подреждам по приоритет, а това което ми идва на ум на момента).

Гинко билоба – гемопрепарат: Може би защото дървото на гинко билоба е един така да се каже фосил от праисторията, оцелял и до днес. Не знам дали знаете, но това е единственото дърво, което е оцеляло по време на ядрената бомба пусната над Хирошима. Така че гинкото е едно невероятно дърво, от което се получава един изключителен гемопрепарат. Гинкото е пъпката на мозъка и пъпката на кръвообращението и то е изключително полезно за всякакви неразположения свързани с циркулацията на кръвта, неразположения свързани с оросяване на мозъка, с кръвообращението. Когато имаме нужда да подсилим паметта, може да вземаме гемопрепарат от гинко билоба. Когато има венозен застой или разширени вени, също препарата от гинко билоба е изключително подходящ в подкрепа на здравето.

Друга пъпка, за която се сещам в момента е пъпката от Черна елша, която е „антибиотика” в Гемотерапията. Тя се препоръчва след заболяване, при продължително боледуване, за възстановяване на организма, също така се използва за подобряване на състоянието на имунната система. Може да се използва и при деца и при възрастни. Действа на храносмилателната система, знаете, че имунитета се гради именно там (в червата). Така че Пъпката от елша е също един много употребяван гемоекстракт. 

Другият гемоекстракт също така в топ 10 бих казала е Орехът. Знаете, че ореховото дърво е изключително мощно и здраво дърво и около него не расте нищо. То съдържа в листата си токсини, бих казала, то е доказано и научно, които отблъскват и убиват всякаква растителност наоколо.

Така че дървото от орех и гемоекстракта от орех е пъпката на чревната флора, то има много добро антипаразитно действие, балансиращо действие върху лигавицата на червата. Може да се използва при всякакви неразположения в червата, дисбиози, при диарии също така, при респираторни инфекции и много добро действие има при кожни неразположения. Това което е специфично за пъпката от орех е че обикновено нея я приемаме самостоятелно. Както орехът расте сам, така и гемопрепарата от орех се приема самостоятелно, такава е презумпцията, че трябва да се приема самостоятелно. В много редки случаи може да се комбинира с нещо, но сам по себе си орехът е достатъчен за преборване на някои патологии, свързани с червата, най-вече и с храносмилателната система.

Валентина: Сега се сетих и нещо друго – след като казваш, че Гемотерапията помага и за кожни неразположения, може ли гемопрепаратите да бъдат намазвани или се приемат само вътрешно?

Здравка: Могат да бъдат да бъдат нанасяни и върху кожата, могат да бъдат влагани в неутрални козметични средства, в определени пропорции. Да, могат да се използва абсолютно върху кожата.

Някой може да попита “Защо след като съдържат алкохол са подходящи и за деца или за нанасяне върху кожата?”. Бих казала, че в една доза концентриран мацерат в гемопрепарата, се съдържа толкова алкохол, колкото се съдържа и в един добре узрял плод. Предполагам, че всеки от нас се досеща и знае, че нашият организъм като цяло произвежда алкохол ежедневно, от метаболизма на храните, които поемаме.

Така че ДА, върху кожата също се нанасят, дори е препоръчително при някои състояния, гемопрепаратите освен вътрешно да се ползват и външно. Външно се използват вече разредени с някакъв хидролат, който се използва съответно за кожно раздразнение. Например ореха аз го препоръчвам сложен в хидролат от хамамелис, който действа много добре при кожни неразположения. Може да се сложи и в хидролат от бурбонски здравец, или египетски здравец, направен като спрей и за пръскане върху кожата.

Валентина: Някой друг гемопрепарат, който искаш да споделиш?

Здравка: Друг интересен препарат, който бих искала да споделя, това е Липата. Всички знаят за липата – мощно дърво, което носи спокойствие. То носи спокойствие и под формата на гемопрепарат. Успокоява, улеснява заспиването, бори се срещу последствията от стреса, които са многобройни и могат да бъдат храносмилателни спазми, сърдечни спазми. Действа много добре при уринарни неразположения. Има и действие върху ума, то ни успокоява и ни помага да приемем поражението или несполуката, от тази гледна точка. Затова казвам, че гемопрепаратите имат и фито-социално въздействие върху нашия организъм.

Иначе при нервност, при безсъние, депресии, при натрапчиви мисли през нощта, за всякакви такива състояния, за които всъщност употребяваме и чая от липа. Но тук гемопрепарата действа на друго ниво, тъй като реално то направо променя дългосрочно и нашите нива и процеси в организма.

Не на последно място, даже бих казала че това е топ препарат в Гемотерапията е мацарата от Касис.

Мацарата от касис е доказано най-силния антиоксидант в Гемотерапията, той има и кортикоподобно действие, затова е изключително подходящ като общ стимулант на организма. Подходящ е при алергии, автоимунни заболявания, при умора. И не само при умора, а при астения, която е вече една по-специфична форма на умората, и при нервно изтощения също така. Действа много добре при автоимунни заболявания, при кожни неразположения и може да се приема спокойно при различни възрастови групи.

Валентина: Много интересна информация сподели с нас днес, аз се надявам, че ти ще ни гостуваш отново по други теми, защото нещата, които споделяш за мен са интересни, нови и съм сигурна, че за нашите слушатели също ще бъде интересно. 

Благодаря ти от цялото си сърце, че сподели това с нас. 

На вас благодаря, скъпи приятели, че бяхте с нас!

Бъдете смели и добри!

Усмихвайте се! 🙂

Гемопрепаратите, които предлагаме на нашите клиентки в „БиоДарове”, са биосертифицирани на френската фирмата ФитоФранс.

Качеството е топ, действието им е първокласно!

Може да ги разгледате ТУКПо-стара публикация По-нова публикация