Подкаст епизод 005 ǀ Боядисване на косата с био билкова боя ǀ Валентина Русимова

 

Време за слушане – 16:35 минути

Слушайте и в Spotify

Здравейте, приятели! Аз съм Валентина, а вие сте с подкаста „БиоДарове”. 

В днешния епизод ще ви разкажа как се прави боядисване на косата с био боя. Био боите представляват смес от смлени билки, с помощта на които се постигат различни нюанси в оцветяването на косата. Обикновено те се предлагат в кутии или пакети от 100 гр. 

Все повече и повече жени и мъже започват да боядисват косите си с био билкови бои.

Провокирана от този интерес, реших да обобщя всичко, което знам. Всичко това би било полезно на хората, които искат да се боядисват с естествени оцветители, но не знаят как се прави това.

Тук ще споделя подробен наръчник, който нарекох „Как да боядисам косата си с био билкова боя?"

Разказвам всичко това на базата на моя опит, тъй като се боядисвам с био билкови бои от 2013 година.

Какво е важно да знаете за боядисването с био растителни бои?

Боядисването с био бои се прави на чиста коса, за разлика от боядисването с химически бои.

Много добър вариант е да измиете косата си – само с шампоан, без да слагате балсам, да я подсушите и тогава да нанесете вече приготвената от Вас био боя за коса.

Препоръчва се използването на био или билкови шампоани и балсами, тъй като в другите има силикони и химикали, които създават затруднения при боядисването с био боя. Не казвам, че няма да може да оцветим косата си, ако използвате конвенционални шампоани и балсами, просто резултатът е по-добър, когато се миете с възможно по-чисти продукти.

След като нанесете био боята, необходимото време за престой е между 1,5 и 5 часа. Зависи от марката на боята и препоръката на производителя, зависи от вашата коса, зависи от нюансите, които искате да постигнете.

Важно е да знаете, че с този тип билкови бои, не може да изсветлявате косата си. Ако естествената Ви коса е кестенява, не може да я направите руса. Възможно е да поддържате Вашия цвят или да го потъмнявате. Ако сложите по-светъл нюанс почти няма да се промени настоящият Ви цвят, но пък ще си направите една прекрасна маска за коса.

Оцветяването на белите коси е абсолютно възможно. Те се оцветяват добре с растителните бои. Колкото по-голям процент бели коси имате, толкова по-еднаква е косата след боядисване. Ако имате малко бяла коса, то тя ще се оцвети в по-светъл нюанс от останалата част на косата. Трудно, но не невъзможно, е да се направи цялата коса в един цвят. Това може да се постигне с периодично често боядисване, примерно през 8-10 дни, в рамките на около два месеца.

Ако досега сте се боядисвали с конвенционални (химически бои) без значение дали са със или без амоняк, съветът ми към Вас е да направите няколко измивания на косата с хума – било то бяла или зелена глина. Не ги правите в един ден, а в продължение на седмица-две – измивайте косата си с хума. Идеята на тази процедура е да се почисти малко косъмът от силиконите и химията, съдържащи се в конвенционалните бои за коса. Така билковата боя ще оцвети по-лесно косъма.

Следващ важен въпрос е Как да изберете билковата боя за коса? - Прочела съм много мнения от некомпетентни хора в мрежата и затова реших да дам малко яснота по въпроса за това кои бои са био и кои не? Как да ги познаете и на кого да се доверите?

 • Био боя за коса е тази на която задължително има биосертификат. В състава на био боята няма да откриете нищо друго освен билки. Ако не сте запознати с имената на билките, които се изписват на латиница, то винаги може да ги проверите в Гугъл, дори още на място в магазина. Боя в която има нещо друго различно от билка - не е био и не е билкова.
 • Не е достатъчно върху опаковката на боята да пише БИО или ЕКО или Билкова боя. За да бъдете сигурни, че купувате истинска био боя, която не съдържа химикали (особено ако имате алергия и бягате точно от това) то задължително прочетете състава и задължително потърсете върху опаковката био сертификат - може да бъде USDA Organic, Soil Association, NaTrue, EcoCert и други.

             

Добре е когато нанасяте био боята върху косата, тя да бъде топла. Желателно е да се поддържа лека топлина на главата, за да е по-пълноценно боядисването. Може да се нагрява със сешоар - 1-2 пъти за целия престой.

Необходимо количество за едно боядисване, според дължината и дебелината на косата.

 • За дълга коса под раменете и до средата на гърба е необходима 1 кутия от 100 гр.
 • За коса около раменете ще ви трябват около 75 гр – или 2/3 от опаковката.
 • За коса над раменете ще бъде достатъчно количество от около 50 гр – или 1/2 от опаковката.
 • За много къса коса ще ви стигнат около 25 гр – или 1/4 от опаковката.

 

Сега ще ви разкажа, стъпка по стъпка, как се прави боядисването с био билкова боя.

1 стъпка –  Приготвяне на боята

 • Сложете в купичка нужното количество от прахообразната билкова смес.
 • Започнете да наливате гореща вода (около 50 градуса) и да бъркате внимателно. Добавяйте постепенно вода и бъркайте, като се стремите да не остават топченца. Внимавайте да не направите сместа прекалено рядка, защото ще започне да се стича след като я намажете върху скалпа. Внимавайте да не оставите сместа прекалено гъста, защото няма да може да я разнасяте добре по косата.
 • Когато сместа е готова (еднородна кремообразна смес), може да сложите купичката в друга по-голяма купичка с гореща вода, за да се запази сместа топла. Целта е сместа да не изстива по време на боядисването.

2 стъпка – Нанасяне на боята върху косата

 • Нанесете боята по обичайния начин - в корените и постепенно по цялата дължина. Един добър съвет за по-бързо и равномерно разнасяне на боята е да използвате четка за бръснене с естествен косъм. Онези стари кръгли четки, които може да намерите в магазините дрогерии, като ДМ и Лили.
 • След като разнесете равномерно по цялата коса, наблегнете на участъците с побелели коси. След това сложете найлонова шапка за баня.
 • Нагрейте леко със сешоар.
 • Сложете върху шапката вълнен шал или кърпа. Био боите действат най-добре под действието на топлина. Върху шала слагам още една найлонова шапка за баня - за да не се развива той и да се запази топлината.

3-та стъпка – Време за престой на боята върху косата

 • За по интензивен цвят и при наличие на повече бели коси е добре да си отделите поне 3 часа. Може да удължите времето на престой и до 5 часа. Няма да навреди.
 • За обичайно поддържане на цвета – може да седите с боята около час – час и половина.
 • Колкото по-дълго седите с боята на главата, толкова по-тъмен и наситен става цветът.
 • Ако изцапате неволно челото, ушите и вратът – просто избършете с влажна кърпичка. Обикновено кожата не се оцветява от сместа. Ако се притеснявате да не остане цвят по кожата Ви, може преди боядисването, да намажете крем в участъците които са близо до косата.

4-та стъпка – Измиване

 • Когато дойде времето за отмиване на боята от косата, изплакнете обилно само с вода. Отмийте боята добре.
 • Не използвайте шампоан при първото отмиване на боята.
 • Ако усещате, че косата Ви е твърда, може да сложите балсам и да измиете. Аз от години използвам само балсамът за коса на немската био марка Санте, защото той е изключително икономичен и прави косата мека и лесна за разресване.
 • След ден-два може да започнете да миете косата си по обичайния начин с шампоан, и да слагате балсам при нужда.

Каква е трайността на био боите върху косата?

 • Обикновено боята потъмнява леко в следващите няколко дни.
 • С био боите може да се боядисвате дори всяка седмица, ако има нужда, разбира се.
 • Обичайно цвета се отмива за около месец, но това не е задължително. При различните коси отмиването на боята е различно. Зависи и от това колко често миете косата си.
 • За добрата поддръжка на цвета може да слагате боя един път в месеца или когато забележете, че е израстнала много в корените. Това е индивидуално решение на всеки.

Следващ въпрос, който често ми се задава е свързан с постигането на нюанси – цветовете.

 • Био боите са направени само от билки и е много трудно да се предскаже какъв точно цвят ще се получи върху Вашата коса.
 • Ако искате да направите близък до Вашия цвят – това няма да бъде никак трудно, тъй като био боите поддържат богата гама от цветове.
 • Ако искате да промените цвета на косата си - малко непредсказуем е цвета, който ще се получи. 
 • От моята практика с био боите, мога да кажа, че почти винаги полученият цвят се харесва. Дори и да не е това, което сте си представяли, то цветовете стават хубави. Много рядко може да се получи грешка и това обикновено се случва в по-светлите нюанси, тъй като в тях има къна и безцветна къна Касия, които биха могли да направят рижавеещи или оранжеви оттенъци. А това не се харесва на всеки.
 • Наблюдава се, че ако се смесят два или три цвята био бои, то резултатът е по-добър. При смесване на цветове се постигат по-хубави нюанси. Поне това съм виждала в годините, в които се боядисвам аз и моите клиентки.
Нещо много важно искам да спомена тук – каква е разликата между био боя и къна?

Прави ми впечатление, че масово не се прави разлика между къна и био билкова боя. Ще обясня накратко: къната е билката Къна  или на английски Henna - къната е само една. Погрешно се смята, че къната има цветове. Чувала съм много изказвания от рода на „Направих се с черна къна", „Използвах руса къна" и така нататък. Няма разноцветна къна – къната си е къна.

1.Какво е къна? Къната  или Henna е билка, която има зелен цвят. За да се приготви само къна и да пусне цвета си, е необходимо да се залее с гореща вода и да престои поне 3 часа на топло. Така къната пуска цвят и може да се нанесе върху косата. Къната прави рижав цвят на светли и бели коси. Тя прави махагонов цвят на тъмни коси.

Възможно е оцветяване на косата само с къна или оцветяване на косата с къна и индиго – боядисване в две стъпки. Това отнема общо взето целия ден, но пък се получава много хубав и наситен махагонов цвят.

 1. Какво е Био боя – почти всички цветове на био боите съдържат в състава си билката къна. Но освен къна в тях са вложени и други билки, благодарение на които се постигат различните нюанси в цветовете.

Примери за такива билки са: Индиго – това е билката, която придава тъмни нюанси, а сама по себе си прави черна коса.

Други по известни билки и подправки, които обичайно се влагат в био боите за каса са Амла, Шикакай, Зизифус, Лайка, Куркума, Кафе, Евкалипт, Касия, Алое, в някои марки билкови био бои се слагат и масла и други билкови екстракти.

За да се постигат различни нюанси се влагат различни билки и в различни количества. Може да Ви направи впечатление, че два-три съседни цвята съдържат почти едни и същи билки, но трябва да знаете, че количествата са различни и така се получава превес на по-светъл или по-тъмен нюанс.

Друг въпрос, който чувам често е следният: Вярно ли е че след боядисване с био боя, не може да се премине към боядисване с химическа боя?

Категорично това не е вярно. След като сте променили мнението си, че вече не искате да слагате био билкова боя, може да направите кратка пауза и няколко маски за коса и да започнете да се боядисвате с конвенционална химическа боя.

Имам клиентки, които са го правили и Ви уверявам, че това е възможно.

Ако попитате във фризьорския салон, ще Ви кажат, че един път като сложите био боя, къна или билкова боя, то след това химическата боя няма да хване. Не е така – практиката ми го показва и съм категорична, че това е твърдение, което се отправя от хора, които не са запознати или търсят интерес в подобно изказване.

Друг е въпросът защо някой, който е съживил косата си с био боя, ще иска да се боядисва пак с химическа... Въпрос на личен избор. Обикновено това се случва, когато на някой му омръзне да седи по 2-3 часа с боя на главата.  Има случаи, в които клиенти сменят био боя и химическа боя през година-две.

Няколко думи за Био боите и подходящи ли са при хора с алергии?

Обикновено към био бои посягат хора, които са направили алергия към химическите бои за коса.

Био билковите бои са подходящи за хора с чувствителен скалп, хора с алергии, както и бременни жени.

Изключително рядко може да се случи някой да прояви алергична реакция към някоя от билките в био боята. Възможно е, но в моята практика от 2013 до момента в който ви разказвам това 2022 година, това се е случило само с една клиентка.

Ако се съмнявате, че може да имате алергична реакция към билкова боя за коса, може да си направите тест – малко количество прах се разтваря с вода и се намазва вътрешността на китката или сгъвката на лакътя. Ако се зачерви до 10-15 минути след престоя, значи е възможна алергична реакция към някоя от билките. В този случай не употребявайте билковата боя.

Надявам се, че след това което чухте, се чувствате по-уверени и сигурни, че правилният път за съживяване и поддържане на здрава коса е боядисването с билкови бои.

Благодаря за вниманието и благодаря, че сте част от подкаста „БиоДарове”!

Спонсор на днешния епизод е био магазин „БиоДарове”, магазин в който ще намерите всичко необходимо за по-здравословен начин на живот.

Ще го намерите на адрес biodarove.com

Бъдете смели и добри!

Усмихвайте се! 😊По-стара публикация По-нова публикация