• Слънцезащитна козметика от натурални масла

Слънцезащитна козметика от натурални масла

Защо и как стигнах до тук да си приготвям сама слънцезащитна козметика?
Миналата година (2012), когато детето ни беше на две години, започнах да търся информация за алтернативна слънцезащитна козметика, т.к. ни предстоеше почивка през август. Намерих много такава информация и бях изумена от това, което се пише за вредите от конвенционалните слънцезащитни кремове, пък било те и за деца ....(Месеци по-рано вече бях преустановила използването на кремове, закупени от аптека и мажех синът ни само с кокосово масло, посъветва ме приятелка - благодаря ти Кате!).
След като получих достатъчно информация за това кое масло какъв слънцезащитен фактор има, реших, че ще го изпробвам върху нас и детето ни! Беше ми малко страшничко, т.к. се притеснявах да не сгреша, но реших да рискувам!

Направих го! Бяхме 10 дни на почивка, мажехме се всички само с моето изобретение ... Ефекта беше невероятен - никой от нас не изгоря! Нямахме абсолютно никакви проблеми свързани с изгаряния или зачервявания! Държа да отбележа, че правех всичко възможно да запазя малкия човек под чадъра, но това не ми се отдаде ... две годишно дете все пак - пълно с енергия и желание да тича по пясъка, да се къпе в морето. След плаж се мажехме с така любимото на всички ни кокосово масло!
Тъй като изпитахме тази рецепта на гърба си, споделям я с всички Вас, които се интересувате от тази тема.
Успех! Аз за себе си знам - ще го направя и тази година! Рискът си струваше!
В. Русимова

Съставки:
Масло от малинови семки - около 40 мл.
Кокосово масло - около 30 мл.
Масло с невен - около 30 мл.
Сусамово масло - около 30 мл.
Масло жожоба - около 30 мл.
Конопено масло - около 30 мл.
Масло лавандула - сложих около 10 капки, за приятен аромат


Количество от около 200 мл. ще е достатъчно за цялото семейство. Ако попривърши, няма проблем, вече знаете съствките и може да си направите още малко за да стигне до края на лятото! Посочените от мен количества са ориентировъчни, може сами да си ги определите. За съхранение на готовия продукт използвах стъклена бутилка с помпичка за масла/може и стъклено бурканче.

Ето и малко повече информация за съставки на този невероятно добър слънцезащитен "лосион":
- Масло от малинови семки - Тестове в Канада показват, че факторът на това масло е между 28 и 50. Подходящо е за чувствителна кожа, включително и детска. Има противовъзпалителни свойства.
- Кокосово масло - Използва се от много години за овлажняване на кожата. Съвременни изследвания показват, че спира 20% от ултравиолетовите лъчи и има защитен фактор от 2 до 5.
- Масло с невен -  Екстрактът от невен е природен UV филтър - той защитава кожата от слънчеви изгаряния.Още древните египтяни са използвали маслото от невен за предпазване на кожата от изсушаване и преждевременно стареене през лятото, тъй като е с високата концентрация и разнообразие на откритите в него каротини, полифеноли и фитостероли.
- Сусамово масло - много добра база за направа на домашна козметика. Изследвания показват, че то спира 30% от ултравиолетовите лъчи.
- Масло жожоба - Овлажнява и омекотява, няма аромат. Получава се чрез студено пресоване. Има изключително дълъг срок на годност, а добавено към други масла, удължава и техния срок на употреба. Съдържа витамин Е, който е мощен антиоксидант, както и витамини от В комплекс - така необходим за здравия външен вид на кожата. В него има и минералите силиций, цинк, хлор и мед, които имат противовъзпалително действие.
- Конопено масло - Придава на кожата невероятна мекота. Маслото овлажнява и съживява кожата, регенерира клетките, лекува от вредното влиянието на околната среда - вятър, слънце, UV лъчи.
- Масло лавандула - освен с приятен аромат то е известно като естествен репелент.

Разбира се умереното излагане на слънце е много полезно, т.к.най-добрият начин да снабдим организма с витамин Д e прекарване на достатъчно време на дневна светлина. Ние всички знаем за здравословнте свойства на витамин Д, за това че той доказано се грижи за сърдечно-съдовата ни система, нивата на холестерола, имунната система, кръвното налягане, бъбречните функции, зъбите и костите.
А къде всъщност е проблема в използването на конвенционални слънцезащитни кремове? - Използването на слънцезащитна козметика блокира производството на витамин Д с 97,5 % до 99.9 %! На мен ми звучи стряскащо!

Няма мнения за "Слънцезащитна козметика от натурални масла"

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Scroll