• Речник на съставките в козметиката, G-M

Речник на съставките в козметиката, G-M

Състваки с "G"
 
Galactoarabinan (Галактоарабинан) - Полизахарид, който стабилизира емулсиите.
 
Glucose (Глюкоза) - Проста захар (монозахарид), която свързва водата с кожата. Често срещан компонент на разтворителите.
 
Glucose Glutamate - Омекотява и защитава кожата, задържа влагата и придава на косата допълнителен обем.
 
Glucose Oxidase - Природен ензимен консервиращ агент, който катализира свързването на кислорода с други природни съставки, повишавайки по този начин микробиологичната устойчивост на продуктите.
 
Glycerin (Глицерин) - Познат още като глицерол, глицеринът е най-простият тривалентен алкохол, градивна съставка на всички растителни масла. Той не само овлажнява кожата, но и задържа влагата в нея.
 
Glyceryl Abietate - Восъчен компонент на козметичните моливи.  
 
Glyceryl Caprylate - Естер на въглеродната киселина и глицерина, използван като овлажнител.  
 
Glyceryl Dioleate - Мазен компонент на соевото и палмовото масло, който омекотява кожата и подобрява консистенцията на продукта.  
 
Glyceryl Lactate - Естер на млечната киселина и глицерина, използван като емулгатор.
 
Glyceryl Citrate/Lactate/Lineolate/Oleate - Естери на млечната киселина и глицерина, използвани като емулгатори.
 
Glyceryl Laurate - Естер на лауроновата киселина и глицерина, който действа като емулгатор, подобрява консистенцията и овлажнява.
 
Glyceryl Stearate - Естер на стеариновата киселина и глицерина, който овлажнява кожата, задържа влагата и се включва в лосионите за тяло.
 
Glyceryl Stearate Citrate - Естер на стеариновата киселина, лимонената киселина и глицерина, използван като емулгатор и овлажнител.
 
Glycine soja (Соя) - Масло от соя, която не е генетично модифицирана, използвано главно за транспорт на мастноразтворими активни вещества.
 

Състваки с "Н"
 
Hamamelis virginiana (Хамамелис) - Растителен екстракт от хамамелис, който стяга кожата, подобрява тена и предотвратява инфекции.  
 
Hectorite - Глина с магнезий, алуминий и силикат, която стабилизира и сгъстява емулсията на продукта чрез гел-формиращите си свойства. Традиционно почистващо средство за кожа с коса без повърхностно-активни съставки.
 
Helianthus annuus (Слънчоглед) - Богато на мазнина масло от слънчоглед, добивано от семената на слънчогледа, омекотява кожата и дълбоко я овлажнява.
 
Hibiscus sabdariffa (Хибискус) - Прах от цвета на хибискус, използван като багрило в боите за коса Логона.
 
Hippophae rhamnoides (Морски ракитник) - Екстракт от плодовете и семената на храста морски ракитник, успокоява и лекува възпалената и наранена кожа и предотвратява инфекции.
 
Humulus lupulus (Хмел) - Екстракт от хмел, успокоява и  отпуска. Също така потиска възпалителните процеси.
 
Hydrated Silica - Силициева киселина, използвана като сгъстител, стабилизатор и измиващ агент.
 
Hydrogenated Castor Oil (Хидрогенирано рициново масло) - Регулира вискозитета, сгъстява консистенцията и овлажнява.
 
Hydrogenated Lecithin (Хидрогениран лецитин) - Извлича се от немодифициран соев лецитин и се използва за емулгиране на продуктите и омекотяване на кожата
 
Hydrogenated Coco Glycerides (Хидрогенирани кокосови глицериди) - Мастни частички със свойства на емулгатор, подобряват консистенцията на продукта и свързват влагата на повърхността на кожата.
 
Hydrogenated Palm Glycerides (Хидрогенирани палмови глицериди) - Восък с емулсиращи свойства, използван да осигури консистенцията на продукта.
 
Hydrogenated Palm Kernel Glycerides - Восък с емулсиращи свойства, използван да осигури консистенцията на продукта.
 
Hydrogenated Palm Oil (Хидрогенирано палмово масло) - Агент, определящ консистенцията в козметичните моливи.
 
Hydrogenated Vegetable Oil (Хидрогенирано растително масло) - Агент, определящ консистенцията в козметичните моливи, омекотява и успокоява кожата.
 
Hydrolyzed Silk (Хидролизирана коприна) - Копринен протеин, извлича се от пашкулите на копринените буби, грижи се за сухата и увредена коса. Свързва влагата, придава обем, улеснява разресването и подобрява цялостната структура на косата.
 
Hydrolyzed Wheat Protein (Хидролизиран пшеничен протеин) - Агент, който задържа водата, ускорява заздравителните процеси, стяга кожата и улеснява манипулациите с косата.
 
Hydroxypropyl Chitosan - Природен полизахарид, който заздравява структурата на косата.
 
Hydrogenated Palm Glycerides Citrate - Емулгатор.
 

Съставки с "I"
 
Indigofera tinctoria - Листа от растението индиго, използват се като основно багрило в къната за черна коса.
 
Isopropyl Lanolate - Съставка, използвана като овлажняващ агент в козметичните моливи.
 

Съставки с "J"
 
Jojoba Esters (Естери на жожоба) - Абразивни частички, използвани в ексфолиантите за лице и тяло.
 
Juniperus oxicedrus (Хвойна) - Етерично масло от хвойна с дълга традиция в борбата срещу пърхота.
 

Съставки с "К"
 
Krameria triandra - Сушени корени от южноамериканския храст ратания, използвани за багрило в боите за коса на Логона.
 

Съставки с "L"
 
Lactic Acid (Млечна киселина) - Биотехнологично произведена киселина без генно модифицирани организми, регулира pH-то.
 
Lactoperoxidase (Лактопероксидаза) - Природен ензимен консервиращ агент, който катализира свързването на кислорода с други природни съставки, повишавайки по този начин микробиологичната устойчивост на продуктите.
 
Lanolin (Ланолин) - Природен овлажняващ агент, извлечен от вълната на овцете чрез многобройни пречистващи процеси, използва като емулгатор за средите вода/масло, задържа влагата, омекотява и овлажнява кожата.
 
Lanolin Alcohol (Ланолинов алкохол) - Рафиниран мастен алкохол, извлечен от ланолин, богат на омекотяващ кожата холестерол. Действа като емулгатор,  овлажнява и омекотява кожата.
 
Lauric Acid (Лаурилова киселина) - Мастна киселина на кокосовото масло, емулгатор и агент, регулиращ консистенцията.
 
Lauryl Glucoside (Лаурилов гликозид) - Захарен емулгатор, анионно повърхностно-активно вещество, много мек и нежен пенящ се агент.
 
Lauryl Lactate (Лаурилов лактат) - Естер на млечната киселина и лауриловия алкохол, използван като емулгатор и разтворител, придава на кожата мекота и еластичност и подобрява нанасянето на кремовете.
 
Lauroyl Lysine - Естер с хидрофобни аминокиселини, който подобрява консистенцията на кремовете и не позволява разслояването им. Като съставка в пудрите придава на кожата мекота и нежност.
 
Lavandula angustifolia (Лавандула) - Етерично масло от лавандула, използвано като аромат в дезодоранти и други продукти.
 
Lawsonia inermis (Къна) - Листа от храста къна, придава основния червен цвят в боите за коса Логона.
 
Lecithin (Лецитин) - Извлича се от негенно модифицирани соеви зърна, използва се като емулгатор и овлажнител, който подобрява и омекотява текстурата на кожата.
 
Leptospermum scoparium (Южен мирт) - Етеричното масло  от манука от Нова Зеландия е подобно на маслото от чаено дърво, с противогъбични и антибактериални свойства. Изключително съвместимо с кожата и с много по-приятен аромат от маслото от чаено дърво. Стандартно билково лекарство за кожни заболявания, като например екзема.
 

Съставки с "М"
 
Macadamia ternifolia - Масло с високо съдържание на палмитоолеинова киселина, която помага за съхраняването на киселинния слой на кожата и я прави мека и нежна.
 
Magnesium Aluminium Silicate - Известно още като каолин, това вещество сгъстява и стабилизира консистенцията на продукта и му придава равна текстура.
 
Magnesium Sulfate (Магнезиев сулфат) - Стабилизира емулсиите.
 
Mangifera indica - Багрило, изолирано от мангото, богато на танин.
 
Maltodextrin (Малтодекстрин) - Въглехидрат, използван като контролиращ агент за разнообразни растителни екстракти.
 
Malva sylvestris (Малва) - Екстракт от цветовете на слез, притежава противовъзпалителни свойства и успокоява кожата.
 
Malva sylvestris (Малва) - Хидролат, произведен като съпътстващ продукт при дестилацията на пара на цветове на слез. Успокоява раздразнената кожа и подобрява тена.
 
Maris sal (Морска сол) - Сгъстяващ агент и почистващи частички.
 
Mel (Мед) - Подсилва блясъка, включва се в продуктите за коса.
 
Melia azadirachta (Neem) - Екстракт от листата на дървото neem, използван в продуктите за грижа за косата заради своите антимикробни свойства. Поддържа здравето на кожата на главата.
 
Melissa officinalis (Маточина) - Екстрактът от масло от маточина притежава антибактериални и противовирусни свойства, балансира състоянието на кожата, успокоява възпаленията и заздравява раните.
 
Mentha piperita (Мента) - Екстрактът от мента стимулира кръвообращението, подпомага храносмилането, редуцира спазмите и схващанията и има ободряващ аромат.
 
Mica (Слюда) - Компонент на козметичните пудри, който отразява ултравиолетовата радиация на повърхността на кожата.
 
Myristic Acid - Мастна киселина, получена при разцепването на палмовия или кокосовия орех, стабилизира емулсиите.
 
Myristyl Lactate (Миристилов лактат) - Естер на миристилов алкохол и млечна киселина, прави кожата мека и нежна, задържа влагата и стяга кожата. Също така намалява лепкавостта на други мастни компоненти.
 
Melilotus officinalis (Жълта сладка детелина) - Стимулира кръвообращението и прекратява възпалителните процеси.
 
Menthol (Ментол) - Главната съставка в ментовото етерично масло, освежава и охлажда.
 
Mourera fluviatilis - Водно амазонско растение, чиито екстракт помага за възстановяването на кожната бариера, овлажнява и запазва кожния баланс.
 
Myrica cerifera (Мирта) - Восък от мирта, получен при варенето но плодовете на храста мирта, чиято родина е източна Северна Америка. Традиционно използван за разнообразни цели – от производство на свещи до билков лек. В Логона се използва за подобряване на текстурата на продуктите.
 
Този подробен речник на съставките в козметиката, ни беше предоставен от нашите партньори "Армина" ООД - официален вносител на биосертифицирана козметика LOGONA и SANTE, като и на перилни и почистващи препарати AlmaWin.

 

Няма мнения за "Речник на съставките в козметиката, G-M"

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Scroll