• Какво знаем и какво не знаем за аргановото масло?

Какво знаем и какво не знаем за аргановото масло?

Предимствата на аргановото масло
- Наличието на олеинова киселина в аргановото масло го прави практично решение за хора с високи нива на холестерол; тя ги ограничава и поддържа ниски. Проучване установява, че само за месец аргановото масло може значително да понижи нивата на холестерола.
- Няколко други киселини в аргановото масло се преобразуват в три различни вида простагландини. Тези простагландини са много полезни за редица функции на тялото като например предпазването от болестотворни организми и противовъзпалителните процеси. - Простагландините също така са много полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми.
- В аргановото масло антиоксидантът витамин Е се среща в изобилие. Той се отразява благоприятно върху функциите на сърцето и половата система.
- За разлика от други масла аргановото съдържа стероли. Стеролите помагат червата да не усвояват холестерола. Освен това е установено, че са антиканцерогенни.
- Аргановото масло увеличава концентрацията на храносмилателния ензим, наречен пепсин, като така играе роля и в храносмилането.
- Аргановото масло също така е полезно против артрит, заболяване, при което ставите се увреждат по няколко начина. То забавя дегенеративните процеси в дългите кости на тялото.
- Освен това е полезно против различни ревматични заболявания. Ревматичната треска може да порази сърцето, кожата, ставите и мозъка.
- Смята се, че аргановото масло помага срещу акне и варицела. Акнето е заболяване, протичащо с възпаление, при което по кожата се появяват червени пъпки.
- Аргановото масло се смята и за афродизиак. То засилва сексуалното желание и сексуалната способност.
- То се използва най-вече като средство против стареене. Предотвратява дегенерацията на мускулите, естествен процес, настъпващ с напредването на възрастта.
- Аргановото масло има и богато кулинарно приложение. Използва се в дресинги  и придава на зеленчуците мирис на ядки.
 
Използвано с различни готвени ястия като риба, сладки картофи, салати, козе сирене, супи и дори десерти, аргановото масло подобрява ястията, като им придава вкус и мирис на ядки. Аргановото масло придава на готвените храни лек вкус билки и ядки, като така те придобиват лек ориенталски отенък.
Приложението на аргановото масло в козметиката е широко. То подсилва косата, ноктите и кожата. Предпазва кожата от белези на преждевременно остаряване например бръчки по лицето и около очите. Освен това то бързо лекува изгаряния по кожата или други петна вследствие на възпаление. Помага за премахването на белезите след бременност. Широко се използва като козметичен продукт и се цени от изтъкнати козметици. Помага и за борбата с пърхота в косата. Предпазва тялото от ултравиолетовите лъчи.
 
Полезно действие на аргановото масло върху кожата
Своята огромна популярност то дължи тъкмо на козметичните си свойства. Жените в Европа днес го наричат течно злато, заради широкото му приложение в козметиката. То се цени високо от кожни специалисти и експерти по красота.
- Аргановото масло предпазва кожата от бръчки, появили се поради преждевременно остаряване, ограничава образуването на бръчки под очите.
- Много помага за суха кожа, освежава кожата и я прави по-мека по-лесно от всякакви други кремове или масла за мека кожа.
Богатото на белтъчини арганово масло подобрява еластичността на кожата. То заздравява структурата на белтъчините в кожата, която стяга кожата и й придава свеж вид.
- Аргановото масло помага за намаляването на кожни дразнения. Благодарение на него следите от чесане бързо изчезват.
Един от най-удивителните факти за аргановото масло е, че освен за суха то помага и за мазна кожа. Мастният секрет е вещество, отделяно от мастните жлези, което поддържа кожата влажна и я предпазва от сухота, но прекомерното секретиране се отразява зле на кожата. Аргановото масло регулира отделянето на мастен секрет и го поддържа в нормални граници.
- Аргановото масло предотвратява появата на стрии по време на бременност.
- Подсилва отслабналите и чупливи нокти. Освен това то заздравява и изглажда нежната кожичка в основата на ноктите.
- Аргановото масло е полезно и за лечението на кожни възпаления като акне, варицела и псориазис. Тези заболявания се характеризират с появата на червени пъпки или петна.
- При артритни и ревматични заболявания, при които ставите и тъканите на тялото се увреждат аргановото масло силно облекчава и намалява болката.
 
Приложение на аргановото масло
На лицето: Ако разполагате с чисто сурово арганово масло, няколко капки ще ви стигнат за цялото лице. Обикновено се прилага вечер като овлажняващо средство. То не е мазно и бързо попива в кожата и не оставя усещане за мазно. Затова жените могат да го използват и като основа за грим.
По ноктите: За ноктите е необходима смес от лимонов сок и арганово масло в равни съотношения. Не е нужно да използвате само арганово масло. Просто потопете ноктите и кутикулите в сместа и ги дръжте така приблизително 10 минути. Така кутикулите ви ще станат по-меки, а ноктите – по-здрави.
Антиейджинг: Аргановото масло е голямо откритие за антиейджинга. На пазара се предлагат много масла, които претендират, че забавят процесите на стареене, като резултатите са противоречиви, а в някои случаи и съмнителни. Аргановото масло отбелязва 100% успешно справяне със стареенето. В момента заради спирането на стареенето търсенето за него е огромно.
Какво е антиейджинг? - Човешкото тяло се състои от безброй основни единици, наречени клетки. За да оцеляват, тези клетки се нуждаят от храна. Живите същества обаче не могат да се задоволят с каквато и да е храна, трябва да се хранят подходящо и балансирано, като приемат всички хранителни вещества в необходимите съотношения, за да са здрави и силни. Естествената способност на човешкото тяло да се възстановява и регенерира изисква два основни компонента, а именно суров материал и освободена енергия. Клетките в човешкото тяло умират и се заместват от нови клетки систематично и циклично. Има три възможни начина това да се осъществи:
Всеки път да се заменят с по-слаби клетки поради липсата на подходящи хранителни вещества. Това е един непрестанен процес на влошаване, наречен дегенерация. Да се заменят от клетки със същата сила и качество заради еднаквия прием на сходни хранителни вещества. И на последно място, да се заменят от по-добри, по-силни и по-свежи клетки. Това се нарича регенерация и се постига, като на клетките се осигурява балансиран прием на хранителни вещества.
В момента се приема за доказана истина, че забавянето на стареенето, някога считано просто за мечта, е нещо постижимо. Някои храни като например захар, шоколад, мляко и високи нива на въглехидрати причиняват дегенерация, докато други като сурови семена, сурови плодове и зеленчуци водят до регенерация.
 
Аргановото масло се извлича от суровите семена на аргановото дърво. Семената му се съдържат в твърдата костилка на плода. Този факт го причислява към групата на средствата, спиращи стареенето. Научно погледнато, голяма част от органичните химични вещества и техният уникален състав в аргановото масло са добри за регенерацията на кожата по редица начини. 80% от ненаситените есенциални мастни киселини в аргановото масло помагат за предотвратяването и намаляването на възпаления, които са смъртоносни агенти, водещи до дегенерация. Наличието на Сквален поддържа кожата мека. В резултат на дегенерацията нашата кожа загубва мекотата и стегнатостта си, което е един от най-видимите симптоми на стареенето. Аргановото масло помага срещу тези ефекти от дегенерацията.
Стеролите в аргановото масло предпазват жизненоважния белтък в човешките стави, наречен колаген, който поддържа кожата и ставите във форма.
Друг много важен елемент на аргановото масло са фенолните съединения. Фенолните съединения предпазват тялото от химичната реактивност на свободните радикали.
Много високата концентрация на ненаситени мастни киселини в аргановото масло омекотява сухата и напукана кожа по-добре от маслото от ший, използвано за тази цел.
Всички тези благоприятни свойства говорят за пълния успех на аргановото масло в забавянето на стареенето.
 
Аргановото масло за коса – невероятен естествен дар
Благодарение на полезното си действие върху косата аргановото масло често е наричано от експертите по красота течно злато. То дава нов живот на сухата, заплетена и изтощена коса. Притежава свойства сходни с тези на маслото от жожоба, което се извлича от храстовидно растение в Съединените щати. То обаче изпревари маслото от жожоба по популярност при лечението на коса благодарение на отличните резултати.
- Аргановото масло хидратира косата по естествен път. То ефективно предотвратява изтощеността й. Аргановото масло прониква в порите или ствола на косъма и подобрява еластичността на косата. Освен това се оказва, че спомага за растежа.
- Аргановото масло е много подходящо за коса, която не се поддава на контрол. То възстановява гладкостта на косъма и отново прави косата лесна за поддръжка.
- Естествените антиоксиданти в аргановото масло подсилват косата, като възстановяват нейните увредени клетъчни мембрани.
- Наличието на витамин Е прави аргановото масло много подходящо за лечение на косата. Редица външни и вътрешни фактори като високата температура, прекомерното оформяне и окисляването увреждат косата. Витамин Е в аргановото масло е много полезен за естественото възстановяване на косата и справянето с ефекта от вредните фактори.
- Според учените аргановото масло блокира влагата, като засилва и възстановява блясъка на косата.
- Боядисването с конвенционални химически бои нанася известни вреди на косъма, прави го крехък и сух. Аргановото масло притежава и свойството да лекува крехка коса и удължава живота на боядисаната коса. Стилистите са на мнение, че аргановото масло е правилният избор за възстановяване на увредената, суха и слаба коса от крайностите на средата, прекомерното оформяне и къдрене.
- Високото съдържание на ненаситени мастни киселини като Омега 3 и Омега 9 в аргановото масло са директен източник на жизненоважни хранителни вещества за порите и корените. Тези ненасите мастни киселини подсилват белтъчните структури на косъма, като така заздравяват косата и се справят с цъфтежа.
 
Начин на приложение върху косата:
От огромно значение е как нанасяте аргановото масло върху косата си. Това може да се направи преди или след къпане. Преди да се изкъпете, нанесете малко масло по главата и го разнесете по цялата коса, така че да покрива косъма от върха до корена. След това масажирайте леко и втрийте маслото в скалпа (кожата по главата). За да разнесете маслото равномерно, използвайте четка или гребен. Увийте главата си в горещ плат или хавлия и стойте известно време така, преди да измиете косата. След това измийте добре. Маслото може да се нанася и вместо гелове за мокър ефект. Няколко капки арганово масло, нанесени върху четка или гребен преди ресане, придават на косата свежест, блясък и сияние.
 
Арганово масло против стрии
Стриите обикновено се появяват при бързо напълняване или при отслабване. Това може да се дължи на различни причини: бременност, културизъм, напълняване и бърз растеж. Стриите, получени при бременност, са най-често срещани, тъй като повечето жени минават през това веднъж или повече в живота си. По време на бременност жените бързо напълняват и поддържат килограмите си в продължение на много време. Като цяло човешката кожа е доста еластична, но очевидно има своя предел. Когато той се надвиши, еластичността изчезва. В резултат на това по кожата се появяват бледи линии. Тези бледи линии се наричат стрии. Стриите се образуват в средния кожен слой, наречен дерма. Дермалната тъкан под кожата може да се разкъса вследствие на прекомерното разтягане и така да доведе до появата на стрии или белези.

Аргановото масло придоби огромна слава на козметичен продукт, който предотвратява и премахва стрии. То е много лесно усвояем и оставя след себе си нежно усещане. Богато на антиоксиданти, аргановото масло действа заедно с други важни компоненти и заедно те бързо карат стриите да избледнеят. Много по-добре е стриите изобщо да не се появяват отколкото да ги лекува. Редовната употреба на арганово масло по време на бременност предпазва кожата от евентуално изчезване на еластичността. То предотвратява разпадането на важни структурни белтъчини като колагена и еластина. Освен това помага на кожата сама да се подмладява чрез естествената регенерация на еластина и колагена на клетъчно ниво. Концентрацията на линолова киселина в аргановото масло е три пъти по-висока от тази на зехтина. Тази есенциална мастна киселина играе централна роля за запазването целостта на клетките. Колкото по-добра е целостта на клетките, толкова по голяма е еластичността на кожата. Високото съдържание на токофероли дават на аргановото масло способността да предпазва от реактивността на свободните радикали. То предпазва от стрес и така запазва целостта и еластичността на кожата и я защитава от вредното действие на окисляването. Дали кожата е здрава и стегната зависи тъкмо от  еластичността. Това свойство предпазва от външни и вътрешни увреждания на кожата. Аргановото масло също така лекува обезцветяването на кожата, което се появява вследствие на стрии.
Аргановто масло може да се използва заедно с някои други масла като например сладко бадемово и розово масло. Може обаче да се използва и в чиста необработена форма, въпреки че това не е нужно поради високите концентрации на всички важни елементи. Тази смес с арганово масло може да се нанася около стомаха или която и да било друга част на тялото като например мишниците, на които то е необходимо. Няма нужда от интензивно масажиране, тъй като лесно попива. Леко масажиране върши работа. Нанасянето на арганово масло два пъти дневно е достатъчно. Ако това се прави в областта на стриите, еластичността на кожата около засегнатия район значително ще се подобри.
Източник: www.argania.bg

Няма мнения за "Какво знаем и какво не знаем за аргановото масло?"

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Scroll