• Лимец 500 гр.

Лимец 500 гр.

2.30 лв.
Наличност:
Количество:

Лимецът се отнася към дивите сортове пшеница и една от най-старите храни на човечеството – прародител на пшеницата. Доскоро той представляваше интерес предимно за археолозите. Лимецът е житно растение от сем. Poaceae, род Triticum, с видово име Triticum monococcum.
В миналото културата е използвана масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.
Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете, съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове.
В България няма традиции в отглеждането му, но досегашният ни опит показва, че лимецът вирее на всякакви почви, дори и на изоставени такива. Добивите му са чувствително по-ниски спрямо другите пшеници. Най-голямото му преимущество е, че е запазен видът му и това го прави устойчив – не боледува и не се налага при отглеждането му да се използват пестициди и хербициди.

- Силата на лимеца в сравнение с другите пшеници се състои в ненамесата на човека чрез селекция. При конвенционалната пшеница в резултат на човешката намеса се наблюдава разбалансиране на растенията, вследствие на което те боледуват и се налага да се третират с хербициди и пестициди. Именно в това се състои основното предимство на лимеца и позволява отглеждането му да става по екологичен начин и да се произведе здравословен продукт.
- Лимецът е от така познатите днес видове покритосеменна пшеница, която има четири слоя обвивки и те пазят зърната от външни влияния.
- Лимецът вирее при всякакви условия – той е студо- и сухоустойчив, почиства почвата под себе си и я подготвя за другите култури.
- Растението лимец зрее по-дълго от обикновената пшеница. Най-ценното не е толкова съдържанието му, колкото енергията, която получава от слънцето. А слънцето грее в зърното на дивото жито и то поема енергията от лъчите му.

Както и при всички останали зърнени култури, така и при лимеца, използваните семена трябва да се съобразят с местните климатични условия. Ето защо е нормално в България да се отглежда и развива лимец, който се е запазил по нашите земи от хиляди години, а не да се използват семена от сортове лимец от други региони на Европа и света.


500 гр.

Производител: "БГ АГРО" АД, България

Няма мнения за "Лимец 500 гр."

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Подобни продукти
Scroll