• Блог
 • Слънцезащитна козметика от натурални масла

  Защо и как стигнах до тук да си приготвям сама слънцезащитна козметика?
  Миналата година (2012), когато детето ни беше на две години, започнах да търся информация за алтернативна слънцезащитна козметика, т.к. ни предстоеше почивка през август. Намерих много такава информация и бях изумена от това, което се пише за вредите от конвенционалните слънцезащитни кремове, пък било те и за деца ....(Месеци по-рано вече бях преустановила използването на кремове, закупени от аптека и мажех синът ни само с кокосово масло, посъветва ме приятелка - благодаря ти Кате!).
  След като получих достатъчно информация за това кое масло какъв слънцезащитен фактор има, реших, че ще го изпробвам върху нас и детето ни! Беше ми малко страшничко, т.к. се притеснявах да не сгреша, но реших да рискувам!

  Прочети
 • Защо е добре да имаме в дома си Лампа от хималайска сол?

  Да сложиш в дома си лампа от хималайска сол не е просто поредния декоративен елемент... Да имаш тази лампа около себе си е като да имаш отворен прозорец на бюрото, до леглото и навсякъде където си. Лампата е източник на свеж и чист въздух, през цялото време!
  Едно от важните неща, с които ми се иска да започна е, че лампата от хималайска сол "събира" влагата от помещението и ако не я включвате известен период от време, има опасност тя да се "разплаче". Ще се образува локвичка под нея. Затова съветвам всички, които имат солна лампа, да я включват - през деня, през нощта, или 24 часа... Вие си решавате! :) Лампата може да работи по 24 часа в денонощието без да се изключва в продължение на месеци! Тя не се изхабява (това най-често ни питат нашите клиенти). Може да сложите лампата в красива чиния - за да служи като подложка, в случай, че й се доплаче - или най-вече да защитите повърхността върху, която седи красавицата! :)
  Лампите не са предназначени за употреба на открито.

  Прочети
 • Какво знаем и какво не знаем за аргановото масло?

  Предимствата на аргановото масло
  - Наличието на олеинова киселина в аргановото масло го прави практично решение за хора с високи нива на холестерол; тя ги ограничава и поддържа ниски. Проучване установява, че само за месец аргановото масло може значително да понижи нивата на холестерола.
  - Няколко други киселини в аргановото масло се преобразуват в три различни вида простагландини. Тези простагландини са много полезни за редица функции на тялото като например предпазването от болестотворни организми и противовъзпалителните процеси. - Простагландините също така са много полезни за хора със сърдечно-съдови проблеми.
  - В аргановото масло антиоксидантът витамин Е се среща в изобилие. Той се отразява благоприятно върху функциите на сърцето и половата система.

  Прочети
 • Неконвенционално за къпането на бебето

  Къпането на бебето като час по химия...
  Реших, че ще бъде от полза да преведа и адаптирам за българския читател част от един полезен според мен наръчник на италианските родители, който намерих в интернет.
  Валентина Петкова, http://blog.ekomama.net/

  Прочети
 • Благословено семе - Нигела или Черен кимион

  За нигела казват, че лекува всичко, освен смъртта.
  Нигела е скромно, но много могъщо черно семенце, което убива изключително устойчиви бактерии като метицилин резистентния стафилокок аурелиус (MRSA), възстановява тялото след отравяне с химическо оръжие и стимулира регенерацията на умиращите бета клетки в поразен от диабет панкреас. Но почти неизвестно…

  Прочети
 • Flaška Бутилката чудо - приятел на водата, природата и здравето

  Flaska е продукт разработен в Словения.
  Това е бутилка направена от стъкло и има свойството да променя структурата на водата, като тази на чистата изворна вода.
  Водните молекули имат способността да се групират в т.нар. образувания - водни клъстери. Това са свързани по между си чрез водородни връзки водни макромолекули. При чистата изворна вода тези клъстери са по-малки по размер и са ориентирани помежду си в правилни хексагонални структури.

  Прочети
 • Какво знаем и какво не знаем за пробиотиците?

  Полезни бактерии - Пробиотиците контролират баланса в нас и са ключ към здраве!
  "Всички заболявания започват от червата!" - Още Хипократ е казвал това, а съвременната наука потвърждава, че 80% от имунната система е там. Всъщност, за да сме здрави, трябва червата ни да работят добре, потвърждава в съвремието ни д-р Усман. В противен случай се озоваваме на прага на дисбактериозата, която пък д-р Папазова определя за диагноза на човечеството днес. Затова си струва да помислим и подкрепим жизненоважните полезни бактерии в организма ни – това са пробиотиците.
  Прочети
 • Глицеринът – добър или лош?

  Страхотен овлажнител, дехидратиращо средство или гаден унищожител на тропическите гори: едва ли има по-разнопосочни мнения за друга козметична съставка, както за глицерина. Дали пък за тази субстанция, която играе важна роля в биокозметиката, съдим неправилно? Или има нещо вярно в критиките? Сега ще разберете!

  Прочети
 • Речник на съставките в козметиката, O-X

  Oenothera biennis (Вечерна иглика) - Масло от вечерна иглика, извлича се от семената на иглика, съдържа около 85% омега-6-мастни киселини, важни за доброто здраве на кожата. Тези мастни киселини са градивни вещества на фосфолипидите и играят съществена роля в поддържането на нормалното функциониране на клетъчните мембрани. Стимулира кръвообращението.

  Olea europaea (Зехтин) - Овлажнител, който прониква дълбоко в кожата, и и придава мекота и нежност.

  Прочети
 • Речник на съставките в козметиката, G-M

  Galactoarabinan (Галактоарабинан) - Полизахарид, който стабилизира емулсиите. Glucose (Глюкоза) - Проста захар (монозахарид), която свързва водата с кожата. Често срещан компонент на разтворителите.

  Glucose Glutamate - Омекотява и защитава кожата, задържа влагата и придава на косата допълнителен обем.

   

  Прочети
Scroll