• Био сироп от агаве 400 мл.

Био сироп от агаве 400 мл.

7.90 лв.
Био сироп от агаве с нисък гликемичен индекс.
Производител:Dragon Superfoods
Наличност:
Количество:

100% сироп от агаве, от контролирано био земеделие.
Нисък гликемичен индекс.

Сиропът от агаве е вкусна алтернатива на бялата захар и има приятния аромат. Разтваря се напълно в печива и напитки.
Сиропът е фруктоза/подсладител.
Използва се за приготвяне на печива, сладкиши, десерти, шейкове и напитки.

400 гр.

Произход: Мексико

Какво е агаве? - Съществуват различни течения - вегетарианство, веганство, суровоядство, отричащи консумирането не само на някои хранителни продукти, но и на такива, които косвено са свързани с дейността на животните. За щастие, природата е достатъчно щедра и създава продукти, отговарящи на изискванията на всички. Един такъв продукт е агаве - растение, подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави не само добра текила, но и нектар, 1,5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус.
Произход и полезни свойства на агавето - Ацтеките първи нарекли агавето "дар от боговете". Растението, подобно на кактус, расте в далечните пустини на Мексико.

Нектарът от агаве се използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни храни и напитки. Наричали го "медена вода", защото бил по-сладък от меда и с далеч не толкова гъста консистенция. За  производство на нектар от агаве се използва сърцевината на растението, като полученият сок (който се състои от фруктоза и глюкоза) се филтрира.
 
В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве е с по-нисък гликемичен индекс, равен на 27 (например, оризът има гликемичен индекс от 83, медът - 83, ябълката - 54 и грахът - 32).
Това се дължи на високото съдържание на фруктоза (около 90% - друга близка до агавето субстанция е царевичният сироп, но там количеството фруктоза е само 55% и той е сравнително по-евтин като продукт). Нектарът от агаве е 1.5 пъти по-сладък от захарта и определено е по-добрият избор за хора, чувствителни към захар и мед, за тези, които проявяват непоносимост към някоя от съставките на меда и най-вече за веганите. Векове по-късно става ясно, че растението агаве съдържа субстанция, която успешно се бори с процесите на декалцификация в организма и последващата остеопороза, а и стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта.
 
Възможни странични ефекти и рискове при приема на агаве - Нектарът от агаве е изключително подходящ не само за вегани и за вегетарианци, а и за всички, хранещи се здравословно. Неговият най-голям плюс е, че се разгражда бързо и лесно, притежава мек, натурален вкус и няма характерен аромат.
Ако обичате да готвите ще се зарадвате да научите, че сиропът от агаве не ароматизира продуктите, в които се влага. Нещо, което се наблюдава при кленовия сироп и меда.
Агаве нектарът, не бива да се приема безконтролно в големи порции наведнъж. Високото му съдържание на фруктоза може да предизвика болестни състояния много по-лесно, отколкото глюкозата, тъй като глюкозата метаболизира във всяка клетка от тялото, а фруктозата само в черния дроб.
Консумацията на 15 до 50 гр. сироп за ден, се смята за безопасна, при хора със здрав черен дроб, водещи активен живот.
 
Мед или нектар от агаве? - Сравнявайки двата продукта, става ясно, че натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти от древността насам. Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 кг мед се усвояват до 3 400 калории енергия.
В състава на меда влизат: белтъчни вещества, витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.
Въглехидратите са представени от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и  тризахариди. Пчелният мед се оказва богат и на органични киселини (винена, лимонена, млечна, мравчена и др.), минерални вещества: калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий и аминокиселини(около 20 на брой - глутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.).
Необходим е само един поглед, за да осъзнаем, че пчелният мед е много по-добра алтернатива от нектара от агаве. За съжаление, това не важи за хората, проявяващи непоносимост към меда и неговите съставки.
 
За какво можем да използваме агаве? - Въпреки че има достатъчно негативни страни, е факт, че фруктозата се усвоява много по-бързо и лесно спрямо останалите захари. Също така агаве под формата на подсладител не съдържа някои вредни и токсични вещества, които по принцип са характерни за другите синтетични подсладители. Използва се успешно за овкусяване на:
зърнени култури, хляб, различни десерти, палачинки, желета, конфитюри, бонбони, кисело мляко; протеинови барове; кафе, чай, както и други сладки напитки.
 
В последните години с увеличаване на източниците на информация нараства и популярността на агаве като подсладител с относително полезни свойства. Той се превръща в предпочитан продукт за подслаждане не само от хората, водещи здравословен живот, но и от различни готвачи по света.
Разбира се, суровите плодове са по-добрата алтернатива. И не само защото съдържат по-малко количество фруктоза, но и защото са богати на витамини, минерали, фитонутриенти, фибри и още много разообразни хранителни вещества.
 
Концентрираните подсладители не съдържат фибри и са с много по-висока концентрация на простите захари, отколкото се наблюдава при пресните плодове.
Ако пък сте решили, че агаве не е вашият избор, то лесно можете да го замените със стевия - билка, която е сладка на вкус, но не съдържа захар. За предпочитане обаче е да използвате билката под формата на пресни или изсушени листа, тъй като под формата на капки или прах тя също съдържа синтетични вещества.
Източник: http://www.bb-team.org

Няма мнения за "Био сироп от агаве 400 мл."

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Подобни продукти
Scroll