Масло от черен кимион - каква е неговата сила?

Маслото от черен кимион се извлича чрез метод на студено пресоване от семената на растението Nigella sativa (семейство Лютикови). Въпреки името си маслото няма връзка с подправката кимион, която се използва в кулинарията.

Маслото от черен кимион е богато на Омега 6, 9 и 7. Тези ненаситени мастни киселини са известни с полезното си действие за постигане на здрава имунна система и жизненост. Проявяват антиоксидантно и противовъзпалително действие.

В днешни дни интерес предизвиква Омега-7 (палмитолеинова ненаситена мастна киселина), която е рядко срещана, но със значителни ползи в профилактиката и терапия на състояния, като инсулинова резистентност, диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.

От метаболитния синдром благотворната роля на Омега 7 се посочва по-специално за инсулинова резистентност, като освен повлияване на чувствителността на клетъчните рецептори за инсулин и съответно подобряване на въглехидратния метаболизъм, т.е. използването на въглехидрати за енергийните процеси в клетката, Омега 7 предотвратява допълнителното отделяне на инсулин в резултат на първоначалното му неусвояване и наличието му в кръвта. Така спомага за намаляване на натоварващо и увреждащо действие на високия инсулин в кръвта спрямо останалите органи и системи.

Ползи на Омега 7 още при:

- сърдечно-съдови заболявания - антиоксидант за ендотелните клетки на съдовата стена на кръвоносните съдове, повлиява липидния метаболизъм - високоплътностни HDL и нископлътностни липопротеини LDL, триглицериди и така ограничава сърдечно-съдовия риск.

- заболявания на бял дроб (бронхити, астма и други) - има стабилизиращо клетъчните мембрани действие и предпазва от оксидативен стрес.  При лъчения предпазва клетките, както и благоприятства намаляване на ефекта на хистамин (антиалергично действие).

Наричат Омега 7 „Омега на красотата“- коса, кожа, нокти. Благоприятства производството на еластинови влакна. Има регенеративно действие и ефект против стареене.  Това заедно с антиоксидантния ефект й дава име на „Омега на младостта“.

Омега 7 в комбинация с другите полезни субстанции в маслото го прави особено подходящо в третирането на целулит, за разграждане на мастни натрупвания, подобряване на метаболизма на мазнини и въглехидрати, антиоксидантно и противовъзпалително действие.

За баланс на Омега ненаситените мастни киселини препоръчваме към приема на масло от черен кимион да се добави и BioVita® Масло от водорасли Омега 3 625 mg - вечер по една капсула.

Маслото от черен кимион е богато на етерично масло, което съдържа важна за здравето съставка, наречена тимоквинон. Молекулата на тимоквинон е научно установена и представлява сесквитерпен, чийто терапевтичен ефект е най- добре проучен и доказан. Ефектите на тимоквинон са следните:

  • Антибактериално действие - този ефект на маслото от черен кимион надхвърля някои видове бактерицидни лекарства, които са получени синтетично. Особено важна се оказва употребата на маслото в борбата с бактерии, които са развили резистентност към антибиотици и не се повлияват от тяхното действие.

Изследване показва, че от 144 изследвани щамове, повечето от които резистентни на редица антибиотици, 97 от тях са се повлияли при прилагане на масло от черен кимион.

Тимоквинон има доказано изразено антимикробно действие срещу множество щамове на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии - Bacillus, Listeria, Escherichia, Micrococcus, Staphylococcus, Pseudomonas, Salmonella и други.

Особено ценно е свойството на тимоквинон да потиска метицилин-резистентните щамове на Staphylococcus aureus (MRSA), които трудно се поддават на антибиотично лечение.

Употребата на маслото действа селективно върху бактериите, без да причинява дисбактериоза (тоест унищожава патогени, без да засяга полезните микрофлора), което не може да се каже за изкуствените антибиотици.

  • Антивирусно действие - подтиска репликацията на РНК и възпроизводството на вирусната частица.

Започнете маслото веднага при първите симптоми на вирусна инфекция - по 1 супена лъжица, която се приема директно или в чаша топла вода 2- 3 пъти дневно. Може този прием да се съчетае с прилагане на капка от маслото в двете ноздри на носа и гаргара на гърлото, тъй като това обикновено са входните врати за вируси и бактерии. Приемайте така за няколко дни и след това продължете с 1 лъжица на ден.

Друг много ефикасен начин за предпазване от вирусни инфекции е приема на масло от черен кимион така: В малко количество топла вода сложете 20-25 капки клеева тинктура и 1 чаена лъжичка масло от черен кимион. Разбъркайте добре и изпийте. Правете го всеки ден, сутрин след ставане от сън.

Особено препоръчваме употребата му в борбата с цитомегаловируси - Ебщайн Бар, папиломен вирус. В тези случаи маслото може да се използва в период от три месеца и се правят профилактични курсове поне два пъти в годината.

Ковид вируси - Маслото от черен кимион беше включено в протокола за лечение на ковид в Китай, като терапевтично средство срещу болестта, наред с лекарствената терапия още в самото начало на пандемията. Така се събраха допълнителни доказателства за ползите на маслото от черен кимион за здравето на организма. Резултатите показаха липса на пост ковид при пациенти употребявали маслото от черен кимион и бързи възстановителни способности.

  • Противогъбично и антипаразитно действие

Препоръчва се употребата на маслото от черен кимион при упорити гъбични инфекции с гъбички род Candida.

Маслото подпомага пречистващите функции на организма.

  • Спомага за здрава имунна система - Тимоквинон може да модулира много аспекти на клетъчния и хуморалния имунитет чрез инхибиране на функцията и експресията на различни възпалителни цитокини и техните ефекторни молекули.
  • Антиоксидант - предотвратява окислителното увреждане на клетъчните компоненти, като липиди, протеини, нуклеинови киселини и въглехидрати. Тимоквинон работи чрез активиране на ензимите, които предпазват клетките от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес - супероксид дисмутаза, глутатион редуктаза и глутатион-S-трансфераза.
  • Противовъзпалително действие

Много от хроничните заболявания са резултат от дълго протичащи „тихи“ възпалителни процеси, възникнали най-вероятно при понижена функция на имунната система, нарушено равновесие на процесите на синтез и разграждане, оксидативни процеси и други.

Тимоквинон инхибира COX (циклооксигеназа ензим), съответно простагландини, тромбоксан, левкотриени, ейкозаноиди. Спомага за блокиране на определени проинфламаторни цитокини, което води до намаляване на възпалението.

Мета-анализи показват значително понижение на CRP (С- реактивен протеин) при приложение на масло от черен кимион.

  • Фертилно здраве - подобрява качеството на сперматозоидите - морфология и подвижност, количество - значително повишаване с 5 мл за 2 месеца (според рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване).

Действие на масло от черен кимион

Опит с маслото от черен кимион, споделени случаи от практиката с клиенти

  • Имуномодулатор - при възрастни и деца - остри и хронични инфекции (трета сливица, задни ринити - антиалергичен, успокояващ и стабилизиращ мембраните спрямо хистамин, противовъзпалителен, антибактериален и антивирусен ефект (Ебщайн бар, папиломен) респираторни заболявания.
  • Антиалергичен ефект - ринити и бронхиална астма.
  • Автоимунии заболявания - пречистващ ефект (така обезпечава, облекчава работата на имунната система, за да работи пълноценно) и противовъзпалително действие - ревматоиден артит (вътрешно и външно за мазане).
  • Псориазис, себореен дерматит (с жълти, мазни люспи, има значение и дрождите от гъбичка, която се намира на повърхността на кожата).
  • Парадонтоза - намазване на венците вечер преди лягане - локален имунитет, подобрява мукозната мембрана на лигавицата, стимулира еластинови влакна за производство на съединителна тъкан, има антибактериална активност.
  • Онкологични заболявания - простата, женска полова система, бял дроб, мозък и други, особенно след лъче или химиотерапия за премахване вредното действие спрямо клетките, антиоксидантен ефект и възстановяващ. По някакъв начин като че ли включва самовъзстановителния ни резерв.
  • Пречистващ и детоксикиращ ефект (черен дроб, бъбреци), при вирусна или бактериална инфекция на червата, при летните вируси.
  • Подобряване на метаболитните параметри в дългосрочен план при подходящ режим на хранене - схема на 3 или 6 месеца прием по 1 месец – инсулинова резистентност, диабет (диабетна полиневропатия, ретинопатия и параметри на кръвната захар с нормализиране на стойностите, като се прилага и подходящ хранителен и двигателен режим, подобряване на обмяната на въглехидрати и мазнини хиперхолестеремия (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания), изгаряне на мазнините, стопиране превръщането на въглехидрати в мазнини, омазнен черен дроб.
  • Стомашно-чревен тракт - Кандида и Хелокобактер.
  • При запек, за изчистване на дебелото черво от гнилостни процеси.
  • Пикочо-полова система – действа в пъти по-добре от червената боровинка.
  • Често повтарящи се и хронични кандидози, вагинози – наблюдава се подобрение.
  • Външно: коса - проблемен скалп и против косопад; кожа - при папиломи (може да се смеси с рициново масло 1:1), за подобряване кръвоснабдяване на кожата, подобрява еластичността, забавя стареенето, свеж вид на кожата с добър тургур, за масаж при целулит и разграждане на мастна тъкан ( може да се добави розмариново масло); нокти - за здравина, против гъбички - след крем или лосион със салицилова киселина.

Най- важен е вътрешния прием, защото кожата е външния ни орган и отразява баланса във вътрешната ни среда, клетъчното здраве, здравето на всички органи и системи.

Жизненост и енергия - клиентите споделят за много добра кондиция и енергия дори при натоварен психически и физически период с недостатъчно количество сън.

Nigella sativa L. се счита за една от най-ценните и богати на нутриенти билки в историята на целия свят. Маслото извлечено от черните на цвят семена е намерено в малък мускал до мумията на фараона Тутанкамон, а съвременните изследвания доказват състава му, който определя неговото лечебно действие.

Избирайте само доказани висококачествени продукти за Вашето здраве.

Бъдете здрави!

Този материал има информативен характер и не претендира за диагнози и лечения.

Тази статия ни беше предоставена от Магистър фармацевт Десислава Ангелова и е базирана на сериозни проучвания, научни публикации и личен опит с клиенти.

Цялата гама с продукти на „БиоВита" може да разгледате ТУК



По-стара публикация По-нова публикация