• Речник на съставките в козметиката, O-X

Речник на съставките в козметиката, O-X

Съставки с "О"

Oenothera biennis (Вечерна иглика) - Масло от вечерна иглика, извлича се от семената на иглика, съдържа около 85% омега-6-мастни киселини, важни за доброто здраве на кожата. Тези мастни киселини са градивни вещества на фосфолипидите и играят съществена роля в поддържането на нормалното функциониране на клетъчните мембрани. Стимулира кръвообращението.

 Olea europaea (Зехтин) - Овлажнител, който прониква дълбоко в кожата, и и придава мекота и нежност.
 
Orchis mascula (Орхидея) - Екстрактът от орхидея формира защитен колоидален слой над кожата и по този начин я предпазва от инфекции.
 
Oryza sativa (Ориз) - Восъчен, мастен компонент, извлечен от триците на ориза.
 
Oryza sativa (Ориз) - Стабилизиращ мастен компонент, богат на ненаситени мастни киселини, добиван от зародиша на ориза.
 

Съставки с "Р"
 
Palmitic Acid (Палмитинова киселина) - Компонент на голям брой природни восъци и масла, действа като емулгатор и подобрява консистенцията на продукта.
 
Panax ginseng (Женшен) - Екстракт от корена на растението женшен, подобрява циркулацията на кръвта в слоевете на кожата и засилва метаболитните процеси.
 
Panthenol - Витамин B5, стабилната форма на пантенола, влиза в състава на продуктите за грижа за кожата и косата. Преобразува се във витамин B5 вътре в клетката. B5 играе важна роля в регенериращите клетъчни процеси в кожата. Подпомага заздравяването на рани. Свързва влагата и по този начин я задържа в кожата. Укрепва косата, овлажнява косъма и подобрява неговата структура.
 
Parfum (Парфюм) - Универсален термин по INCI, който обозначава всички ароматни материали, независимо дали са природни или синтетични. (За продуктите на Логона и Санте, трябва да се интерпретира като „комбинация от етерични масла”).
 
PCA Ethyl Cocoyl Arginate - Дериват на пиролидоновата въглеродна киселина, използван заради своите антистатични и противомикробни свойства.
 
PCA - Катионна аминокиселина, среща се в човешката кожа и основната и функция е да предпазва кожата от изсушаване. Добавена в продуктите, тя свързва водата, подобрява еластичността на кожата и я омекотява.
 
Persea gratissima (Авокадо) - Богато масло, извлечено от плода авокадо, съдържа около 85% ненаситени мастно-кисели глицериди, а също така и витамини А и Е, скуален и лецитин. Лесно прониква в кожата и подсилва нейните защитните функции.
 
Phytic Acid (Фитична киселина) - Природен хелатен агент, използван да улесни разпенването на твърдата вода като свързва калциевите и магнезиевите йони. Освен това регулира pH-то.
 
Pimpinella anisum (Анасон) - Етеричното масло от анасон се използва заради своите антисептични и антимикробни свойства и приятен аромат.
 
Pinus (Бор) - Етеричното масло от бор забавя инфекцията на наранено място, разгражда слизестите вещества и подобрява циркулацията на кръвта, особено в дихателната система.
 
Piper methysticum (Пипер кава) - Екстракт от пипер с противовъзпалителни и подсилващи кръвообращението свойства.
 
Pogostemon cablin (Пачули) - Етерично масло, извлечено от изсушените листа и вейки на храста пачули. Притежава антисептични и противовъзпалителни свойства, успокоява, лекува и регенерира. Има силен, дълготраен и чувствен аромат.
 
Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate - Сложен естер на глицерина и стеариновата киселина, използван като емулгатор.
 
Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate - Емулгатор на растителна основа.
 
Polyglyceryl-3 Palmitate - Емулгатор в среда масло/вода, извличан от глицерина и мастните киселини на палмовото масло.
 
Polyglyceryl-3 Caprate - Полиглицеринов естер на капроновата киселина, използван като разтворител и овлажнител.
 
Polyglyceryl-6 Dicaprate - Полиглицеринов естер на капроновата киселина, използван като анионно повърхностно-активно вещество и разтворител.
 
Polyglyceryl –3 Laurate - Полиглицеринов естер на лауроновата киселина, използван като емулгатор в среда масло/вода, подобрява текстурата на продукта.
 
Polyglyceryl-3 Polyricinoleate - Полиглицеринов естер на рициновата киселина, използван като емулгатор.
 
Populus nigra (Топола) - Екстрактът от топола усъвършенства текстурата на кожата, задържа влагата, бори се с инфекциите и ускорява заздравяването на рани.
 
Propolis cera (Восък от прополис) - Смолиста гума, събирана от пчелите от пъпките и кората на растенията, като обикновено е разтворена в тинктура. Природен консервант с антибактериални и заздравяващи раните свойства.
 
Prunus dulcis (Сладък бадем) - Маслото от сладък бадем е богато на олеинова киселина, лесно прониква в кожата и я омекотява.
 
Prunus domestica (Слива) - Масло, извлечено от костилката на синя слива, богато на ненаситени мастни киселини. Прониква лесно в кожата и подобрява цялостното и състояние.
 
Prunus persica (Гранулирани ядки на праскова)- Смлени ядки на праскова, използвани като абразивни частички.
 
Pyrus cydonia / Cydonia oblonga (Дюля) - Екстрактът от семе на дюля е полизахарид с успокояващи свойства, бори се с инфекциите.
 

Съставки с "R"
 
Rhamnus frangula (Зърнастец) - Ситно смляна кора от ракитник, използвана като багрило в боите за коса Логона.
 
Rheum palmatum (Ревен) - Ситно смляна кора от ревен, използвана като багрило в боите за коса Логона.
 
Ricinus communis (Рициново масло) - Хидрофилно масло от семената на растението рицин, използвано в Логона основно за да подобри консистенцията на козметичните моливи.
 
Rosa canina (Шипка) - Масло, извлечено от пресовани семена на шипка, богато на ненаситени мастни киселини, подобрява тена и засилва заздравителните процеси.
 
Rosa centifolia (Роза) - Екстракт от цветовете на розата centifolia, подобрява структурата, успокоява и балансира, почиства и освежава кожата.
 
Rosmarinus officinalis (Розмарин) - Екстракт от цветовете и листата на розмарина, притежава антибактериални свойства, които почистват кожата, регулират мастните жлези и подобряват кръвообращението.
 
Royal Jelly (Пчелно млечице) - Хранителен продукт на медоносната пчела, богат но аминокиселини, витамини и минерали, които ускоряват преноса на кислород в кожната тъкан и подобряват метаболизма.
 
Rumex acetosa (Обикновен киселец) - Екстракт от надземната част на киселеца, която има антисептични и леки стягащи свойства.
 

Съставки с "S"
 
Salix alba (Върба) - Екстрактът от кора на върба има антисептични свойства и съдържа салицин. Има стягащ ефект и подобрява цвета на кожата.  
 
Salvia officinalis (Градински чай) - Екстракт от листата на градинския чай, има антибактериални свойства и забавя инфекциозните процеси. Подобрява цвета на кожата и намалява изпотяването. 
 
Sambucus nigra - Изсушени и стрити на прах плодове на бъз, използват се като багрило в боите за коса на Логона.
 
Serine (Серин) - Аминокиселина, среща се в повечето протеини и е необходима за метаболизма на мазнините, растежа на тъканите и имунната система. В козметиката се използва за хидратация.
 
Sesamum indicum (Сусам) - Маслото от сусам задържа влагата, подхранва и омекотява  почистената кожа.
 
Shellac (Шеллак) - Еластичен и смолист свързващ агент, секретиран от бръмбар в югоизточна Азия. Разрежда се с алкохол и има много приложения като свързващо вещество.
 
Silica (Кварц) - Природен минерал, стрит на прах, използван като почистващи частички в ексфолиантите и като гелообразуващ агент в течностите.
 
Simmondsia chinensis (Жожоба) - Природен, течен восък от пустинния храст жожоба. Богат на ненаситени мастни киселини, минерали и витамин Е. Прониква дълбоко в кожата, овлажнява и омекотява. Не е алерген.
 
Silver (Сребро) - В колоидна суспензия среброто служи като минерално вещество, запазващо водната фаза в определени емулсии.
 
Sodium Bicarbonate (Натриев бикарбонат) - Определя и регулира нивото на pH и служи като абразивен агент.
 
Sodium Cetearyl Sulfate - Сулфатиран мастен алкохол, използван като емулгатор.
 
Sodium Citrate - Натриева сол на лимонената киселина, регулира нивото на pH.
 
Sodium Cocoate - Натриева сол на кокосовата мастна киселина, използва се като емулгатор и леко пенливо повърхностно-активно вещество.
 
Sodium Cocoyl Glutamate - Изключително мека и нежно пенливо повърхностно-активно вещество, извлича се от глутаминовата аминокиселина и кокосовата мастна киселина.
 
Sodium Hyaluronate - Хиалуронова киселина е мукополизахарид, среща се във високи концентрации в съединителната тъкан и в кожната тъкан. Здраво свързва водата и забавя изсъхването на кожата дори в зони с ниска влажност. Не дразни кожата и не предизвиква алергии.
 
Sodium Chloride (Натриев хлорид) - Готварска сол, стабилизира вискозитета (лепкавостта) на продуктите.
 
Sodium Isostearoyl Lactylate - Естер на млечната киселина, който задържа влагата и придава обем на косата.
 
Sodium Lactate (Натриев лактат) - Натриева сол на млечната киселина, задържа влагата.
 
Sodium Lauroyl Sarcosinate - Нежно, силно пенещо се повърхностно-активно вещество.
 
Sodium Palmitate - Натриева сол на палмитиновата киселина, извлечена от палмовото масло, влиза в състава на сапуните и регулира консистенцията на продукта.
 
Sodium PCA - Натриева сол на пиролидоновата въглеродна киселина, извлечена се от глутаминовата киселина с помощта на ензими, използва се като овлажняващ и антистатичен агент в продуктите за грижа за косата.
 
Sodium Stearate - Натриева сол на стеариновата киселина, използва се като емулгатор.
 
Sodium Stearoyl Lactylate - Емулгатор в средите масло/вода, повърхностно-активно вещество, регулира консистенцията и овлажнява.
 
Sorbitan Stearate - Съвместим с кожата естер на стеаринова киселина и сорбитан, използва се кота мастно разтворим емулгатор.
 
Sorbitol (Сорбитол) - Природен алкохол, получава се лесно при добавяне на водород към глюкоза. Задържа влагата и омекотява кожата.
 
Spirulina platensis (Синьозелени микроводорасли ) - Екстракт от синьозелени водорасли е богат на витамини и минерали, овлажнява, омекотява и успокоява кожата.
 
Squalane - Мастен компонент, намира се и в растителните, и в подкожните мазнини. Подпомага доброто нанасяне на емулсията върху кожата, подобрява текстурата и остава чувство за мекота.
 
Stearic Acid (Стеаринова киселина) - Добива се при осапунването на растителни масла и мазнини. Действа като емулгатор и регулира консистенцията.
 
Sucrose (Захароза) - Водоразтворима захар, която овлажнява кожата.
 
Sucrose Cocoate - Захарен естер на кокосовата мастна киселина и захарозата, използва се като емулгатор.
 
Sucrose Distearate - Захарен естер, добива се от нишестето и растителната стеаринова киселина, използва се като емулгатор.
 
Sucrose Laurate - Захарен естер, добива се от нишестето и растителната стеаринова киселина, използва се като емулгатор.
 

Съставки с "Т"
 
Talc (Талк) - Минерал, често използван като основна съставка в козметичните пудри. Изолира се от останалите минерали, с които обикновено е свързан, чрез поредица от пречистващи процеси. Талкът, използван от Логона, е индивидуално сертифициран за това, че не е замърсен с азбест.
 
Tannic Acid (Танинова киселина) - Стипца, изолирана от растения, има благотворно влияние върху мазната коса. Забавя изпотяването.
 
Tapioca Starch (Нишесте от тапиока) - Нишесте, което попива мазнините, използва се за сгъстяване на продуктите и постигане на матов ефект върху кожата.
 
Theobroma cacao (Какаово масло) - Добива се при пресоване на изпечени какаови зърна, прониква дълбоко в кожата, като я омекотява и овлажнява, също така регулира консистенцията на продукта.
 
Thymus vulgaris (Мащерка) - Етерично масло от мащерка с антисептични свойства, стимулира и освобождава блокираните дихателни пътища.
 
Tilia vulgaris (Липа) - Екстракт от цветовете на европейското липово дърво, успокоява кожата и подобрява нейния вид.
 
Titanium Dioxide (Титаниев диоксид) - Бял пигмент (CI 77819), използван в декоративната козметика. Освен това е одобрен от FDA слънцезащитен агент.
 
Tocopherol (Витамин E) - Мастноразтворим витамин, изолиран от маслото на пшеничен зародиш. Засилва антиокислителните защити на клетъчните мембрани. Подпомага неутрализирането на вредните свободни радикали, като по този начин защитава клетъчните мембрани и удължава живота на клетките. В продуктите за грижа за кожата витамин Е предотвратява нейното  преждевременно стареене, причинено от стресови фактори на средата като УВ радиация, озон и мъгла. Омекотява и изглажда кожата. Заради действието си на антиоксидант консервира козметичните продукти.
 
Tocopheryl Acetate - Естер на витамин Е и оцетна киселина, свързва свободните радикали и подпомага възстановяването на клетките и кислородния им метаболизъм.
 
Threonine - Основна аминокиселина в житните протеини, важна съставна част на белтъците колаген, еластин и емайл.
 
Triethyl Citrate - Естер на лимоновата киселина и етанола, активна съставка в дезодорантите, намалява pH-то на повърхността на кожата, като по този начин премахва изпотяването и свързаната с него неприятна миризма.
 
Triticum vulgare (Житен екстракт) - Ценно подхранващо масло пшеничен зародиш с регенеративни свойства, богато на витамини E, A, D и F,.
 
Съставки с "U"
 
Urtica dioica (Коприва ) - Екстрактът от листа на коприва е богат на витамини А и С и притежава противовъзпалителни свойства. Традиционен билков лек е против пърхот и косопад и придава на косата блясък.
 
Съставки с "V"
 
Vitis vinifera (Винена лоза) - Масло, пресовано от семките на грозде, съдържа големи количества линолова и линоленова мастни киселини. Много добре овлажнява сухата кожа.
 
Съставки с "W"
 
Wheat Germ Glycerides (Глицериди от пшеничен зародиш) - Глицериди с високо съдържание на линолова и линоленова мастни киселини. Омекотява кожата и действа като емулгатор.
 
Съставки с "X"
 
Xanthan Gum - Микробен полизахарид, продукт на метаболизма на бактерията Xanthomonas campestris. Действа като сгъстяващ и гелообразуващ агент. Прави кожата много нежна и приятна.
 
Xylitol (Ксилитол) - Захарен алкохол с пет въглеродни атома, среща се в много плодове и зеленчуци. Клиничните изследвания показват, че този природен подсладител намалява плаката и образуването на кариеси.
 

Този подробен речник на съставките в козметиката, ни беше предоставен от нашите партньори "Армина" ЕООД - официален вносител на биосертифицирана козметика LOGONA и SANTE, като и на перилни и почистващи препарати AlmaWin.
 
 

Няма мнения за "Речник на съставките в козметиката, O-X"

Оценете продукта

Вашият e-mail адрес няма да бъде видим.

Scroll